Növény biotechnologia 1 Prof. Fári Miklós Gábor DSc DE AGTC Növényi Biotechnológiai Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Leonardo da Vinci mobilitás 2012 Hungarian Deutsch Mobility
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
A magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei
Hogyan és miben segíthet az állam a biotechnológiai KKV-k versenyképességének javításában? Kopasz Róbert Szeged, december 11.
1. Első körös fejlesztések Törzsadat csomag, mintaadatbázis Oktatási anyagok Ajánlatok, szerződéstervezetek
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE A SZÖVETKEZETI RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSÁTÓL A RENDSZERVÁLTOZÁS KAPUJÁIG
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem
A virágos növények (zárvatermők)
Gondolatok az innováció működéséről Szabó Gábor a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.
Témavezető: Szendi Antal
A posztfordista termelési rendszer
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Növény biotechnologia 2
Növény biotechnologia 3
Növény biotechnologia 4
TUDÁSALAPÚ RENDSZEREK Tudnivalók ILCV441 Előadó: Kovács Zita 2013/2014. I. félév.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Kora középkori művészet
A növényi biotechnológia alapjai
POLYCYSTÁS OVÁRIUM SZINDROMÁS CSALÁD
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Festményei 1. Michelangelo Buonarroti Zene: Gregorian Amazing Grace
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Készítette: Kiss László

Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
A BME Gazdaság és Társadalomtudomány Karán működő Műszaki Pedagógia Tanszék kommunikációs módszerei Készítette: Pintér Anita.
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Simicskó István c. egyetemi tanár, államtitkár
Globális ökológia - a bioszféra ökológiája Kertész Miklós, Vida Gábor
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Továbbtanulás 2013/2014..
Az növénytermesztési ágazat kutatási és innovációs kilátásai között Research and innovation prospects of the crop production sector between
Középiskolai továbbtanulás 2012/13 Készítette: Simon Zoltán ig.h.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Horthy Miklós.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
A modern titkosszolgálatok kialakulása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj 2010 Robert Geoffrey Edwards A szervezet kívüli megtermékenyítés módszeréért.
A gazdasági termelés általános jellemzői
Előadás másolata:

Növény biotechnologia 1 Prof. Fári Miklós Gábor DSc DE AGTC Növényi Biotechnológiai Tanszék

01. Bevezetés 02. Fogalmak 03. Múlt példái 04. Mai példák 05. A jövő ígéretei Tartalom

Fogalmak 01. Biodiverzitás / Biológiai alapok 02. Biotechnológia / Kertészeti biotechnológia 03. In vitro / in situ 04. Növényi sejt- és szövettenyésztés 05. Organogenezis 06. Embriógenezis 07. Sejttenyésztés 08. Protoplaszt- kultúra 09. Kallusz / kallusz- tenyésztés 10. Portokkultúra 11. Embriókultúra 12. Mikroszaporítás 13. Mesterséges mag (Sen-seed) 14. Mesterséges ovárium (APO/Syn-plant) 15. Transzgénikus növény (GMO)

Bevezetés: A világ szükséglete és a természet Biodiverzitás Biológiai alapok

A világnépesség növekedésével az egy személyre jutó megművelhető terület drasztikusan csökken ban 1 ha termőterület jutott 1 személy táplálására körül ugyanazt a hektárnyi területet 4 személy táplására kellett megosztanunk. Az előrejelzések szerint 2025-ben ugyanrról a szelet földdarabról 5 személyt kell táplálni. Bevezetés: A világ szükséglete

A Világ szükséglete (folyt.) Úgy kell növelni a mezőgazdasági termelést, hogy az egybevágjon a táplálék iránti globális igényekkel. Az intenzív és fenntartható mezőgazdaság számára nincs más alternatíva. A tudomány és az agrobiznissz tudja majd a termelőket megsegíteni, azért, hogy többet tudjanak termelni, miközben segítenek megvédeni az élő és élettelen környezetet. A modern biotechnológia különböző ágain belül a növény biotechnológia jelentősége az utóbbi évtizedben világméretekben megnőtt. Alkalmazása a jövőben központi szerepet tölt be az egészségesebb mezőgazdasági termékek előállításában, és a fenntartható fejlődés biztosításában.

10,0005, BCAD Research and Development (relative index) Bread, Cheese, Wine,Beer Transgenic animals, plants (‘80) Molecular breeding Key Agricultural Developments Landmarks in Biotechnology Historical Time Scale (years) Plant and Animal Domestication Mendel’s Laws (ca. 1865) Green Revolution (‘60) Hybrid Crops Pasteur (ca. 1860) Fermentation Gene Cloning (1974) Double Helix (1953) Arie Altman (1998) Agricultural Biotechnology (modified) Ereky (1918) Coinage of „biotechnology”

A „biotechnológia” születése Múlt

Fogalmak Biotechnológia „A biokémia, a mikrobiológia és a műszaki tudományok olyan integrált alkalmazása, amelynek célja a mikroorganizmusok, tenyésztett növényi, állati sejtek vagy azok valamely részének technológiai felhasználása”

A BIOTECHNOLOGIA UTTÖRŐI 1 4th International Symposium on In Vitro Culture and Horticultural Breeding, 2-7 July, 2000, Tampere, Finland - ISHS Károly Ereky A „biotechnológia” fogalom apja Raoul H. Francé ” J.B.S. HaldanePatrick Geddes Lancelot Hogben 1: Bud, R. (1999): The Uses of Life. A History of Biotechnology. Cambridge University Press

Karl Karmarsch, a „mechanicai technologia” tudomány megalapítója Id. Entz Géza, az első magyar biológiai iskola megalapítója (Ereky Károly és Francé Rezső tanára)

A hely, ahol az első „biotechnológia” koncepció született: az Ereky Károly által megálmodott és felépített Sertéshízlalda bejárata Budapesten (1914) 4th International Symposium on In Vitro Culture and Horticultural Breeding, 2-7 July, 2000, Tampere, Finland - ISHS Fári, M.G et al. : Ereky’s Envisions (unpublished)

A nyersanyag transzformációjának láncolata „mezőgazdasági üzemben” (J. Pohl, 1885 ábrája). Ereky, K. (1909)

A „biotechnológia” klasszikus műve Ereky Károly: „A hús-, zsír-, és tejteremelés biotechnológiája mezőgazdasági nagyüzemekben” Paul Parey Berlin 1919

I. Weiser, Köztelek, 1919 október 18,

H. Pringsheim, Die Naturwissenchaften, 1920, V.7, 112

Robert Bud (1989): Nature, Vol. 337, 10