Enzimes hidrolízist a hidrolázok EC. 3.x.x.x végzik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Az intermedier anyagcsere alapjai 7.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Szénhidrátok.
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
ENZIMOLÓGIA 2010.
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
A sejtet felépítő kémiai anyagok
BIOKATALIZÁTOROK Fontos ipari enzimek.
Upstream / downstream folyamatok
KÖRNYEZETVÉDELMI BIOTECHNOLÓGIA
BIOKATALIZÁTOROK Fontos ipari enzimek.
Bioenergiák: etanol, butanol
Biodegradációs, bioremediációs eljárások
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
BIOKÉMIAI ALAPOK.
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
LEBONTÁSI FOLYAMATOK.
BIOKÉMIA I..
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Szénhidrátok.
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Hemicellulóz és lebontása
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM SB 2001 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Peptidszintézis BIM SB 2001 SZINTÉZIS PROTE(IN)ÁZ BONTÁS -CO-NH- (1901)
A.)Termékképzéshez egyszerre több különböző szubsztrát kell, hexokináz glükóz + (Mg)ATPGlükóz-6-foszfát + (Mg)ADP foszforilezés két termék B.) A másik.
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
A szénhidrátok.
Mi az opál? Az opál akár a nemesopálról, akár a tejopálról, faopálról vagy májopálról van szó, egyformán megszilárdult kovasavgél, több-kevesebb víztartalommal.
SZÉNHIDRÁTOK.
Természetes szénvegyületek
Enzimaktivitási módszerek: celluláz-aktivitás mérése
H2, alkáli- és alkáliföldfémek
Szénhidrátok Dolce vita……….
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Oligo- és poliszacharidok
ÉDESÍTŐK-2. FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT.
13.példa BIM SB 2001 A szérum lipáz aktivitása diagnosztikai szempontból jelentős bizonyos pankreász megbetegedések felismerésében. Mindazonáltal az adatok.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Enzimológia Amiláz enzimek Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék 2016.
Cefrézés.
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
Bio- és vegyészmérnököknek 2015
22. lecke A szénhidrátok.
Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
ENZIMOLÓGIA.
A fehérjék.
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Fehérjék szabályozása II
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Enzimes hidrolízist a hidrolázok EC. 3.x.x.x végzik. észterázok: lipázok, foszfatázok glikozilázok, Peptidhidrolázok: proteázok, dezaminázok acilázok, stb X - Y + H2O HX + YOH vagy ? HY + XOH - 18OH

HIDROLÍZIS KEMÉNYÍTŐ ENZIMES HIDROLÍZISE AMILOLITIKUS ENZIMEK

~80 μm klaszter kristályos Amorf növekedési gyűrű kristályos lamellák amorf lamellák Amorf növekedési gyűrű kristályos ~80 μm klaszter

amilóz amilopektin Jódkeményítő színe: Polimerizáció foka : >40 sötétkék 44 kék 25 bíbor 15 vörösesbarna 6 sárga Redukáló végek

HIDROLÍZIS C1 - O-   Amilolitikus enzimek, -amilázok, -konfigurációjú lineáris és elágazó dextrineket képeznek a keményítő  -1,4-es kötéseinek hasítása révén. Extracelluláris és általában induktív enzimek, keményítőt statisztikusan támadják meg ( endoenzimek) a reakció eredménye eltérő polimerizációs fokú lineáris v elágazó dextrin. Sok gomba- és baktériumfaj termel. Ezek egymástól keményítő folyósító és/vagy elcukrosító hatásban, továbbá pH-, és hőmérséklet optimumban, valamint stabilitásban különböznek. A legtöbb  -amiláz stabilizátorként kalciumot igényel működése során. Bacillus subtilis, B.amyloliquefaciens, B.licheniformis, Aspergillus oryzae Thermomonospora C1 - O- OH  H 

HIDROLÍZIS A  -amilázok  -konfigurációjú maltózokat képeznek -1,4-es kötések hasítása révén. exoamilázok jórészt növényi (maláta) eredetűek Ujabban mikroorganizmusok is: ezen  -amilázok hőmérséklet optimuma nagy, (sokkal nagyobb a maltózképződési sebesség!), nem igényelnek kalciumot a stabilizálásukhoz és aktivitásukhoz.

glüko-amilázok - vagy γ-amilázok HIDROLÍZIS glüko-amilázok - vagy γ-amilázok amiloglükozidáz D-glükóz egységeket hasítanak le (exoenzimek) teljes keményítő molekula glükóz maltózt csak nagyon lassan bontják és nem támadják az elágazó láncok 1,6-kötéseit ill. csak nagyon lassan . glüko-amilázoknak kitett keményítő hasítási termékei: glükóz, maltóz és határdextrinek keverékei. Enzim előállítása: Aspergillus, Rhisopus törzsek Pullulanázok ill. izoamilázok az amilopektin elágazó oldalláncait -1,6-kötéseit képesek hasítani

NR R ……. NR=nemredukóló vég R=redukáló vég határdextrin α-amiláz β-amiláz amiloglikozidáz pullulanáz

pH 5,5-5,7

cellulóz hidrolizis 1β 4 n cellobióz Redukáló vég Nemredukáló vég

A lignocellulózok szerkezete EM Rubin Nature 454, 841-845 (2008) doi:10.1038/nature07190

Trichoderma reesei celluláz készitményei 3 enzim keverékét tartalmazzák: Endo-1,4- β-glucanase Exo-1,4-β-glucosidase exo-cellobiohydrolase glükóz cellobióz + cellobiáz R NR (EC 3.2.1.4) (EC 3.2.1.74) (EC 3.2.1.4) (EC 3.2.1.91) 3.2.1.21

N-acetil-D-glükózamin β- (1,4) homopolimer Kitin és kitinázok N-acetil-D-glükózamin β- (1,4) homopolimer Serratia marcescens kitináz állatok feldolgozásából eredő hulladékok degradációja biokontroll, pl.moszkitó

PEKTIN HIDROLÍZIS n m galakturonsav Pektin fő szerkezete

Pektin tényleges szerkezete

HIDROLÍZIS PEKTIN HIDROLÍZIS α-1,4-galaktozidkötések pectin lyase (EC 4.2.2.10), endopolygalacturonase, EC 3.2.1.15 exopolygalacturonase, EC 3.2.1.67 pectinesterase EC 3.1.1.11

Kereskedelmi pektolitikus enzimek (keverék) gyümölcsléderitéshez: a.polygalacturonase (EC 3.2.1.15), a 1,4-α-D-galactosiduron-kötés statisztikus bontása b.pectinesterase (EC 3.2.1.11), methanolt hasit le a pektin metil-észterről, c.pectin lyase (EC 4.2.2.10), amely oligoszaharidokat szabadit fel, nemredukáló véggel (((d. hemicellulase (keverék, amelyben: xylan endo-1,3-β-xylosidase, EC 3.2.1.32; xylan 1,4-β-xylosidase, EC 3.2.1.37; α-L-arabinofuranosidase, EC 3.2.1.55), ))) optimális a pH 4 - 5 rendszerint 50°C alatt.

laktóz galaktóz glükóz Laktóz 4.7 s% a tejben és a savóban (sajtgyártás) A felnőtt populáció zöme laktóz intoleranciában szenved csecsemők toleránsak, később elvész Kina: 90%, Fekete amerikaiak: 73% intoleráns fehér USA: 96%-a, svédek 84%-a toleráns Laktóz hidrolizis: LAKTÁZ : β-galactosidase (Exo-(1→ 4)-beta-D-galactanase,lactase EC 3.2.1.23 ) Laktóz hidrolizis Transzferáz aktivitás is β-galaktozidáz laktóz galaktóz glükóz Laktóz bontatlanul vastagbélbe Vizleadás hasmenés Bélbacik gázképződés explozív diarrea

Origin pHopt. Topt Km (mM) lactose* M, kDa Activator Inhibitor Fungal Aspergillus niger 3.5 58 85 124 Aspergillus oryzae 5.0 55 50 90 Yeast Kluyveromyces lactis, K.fragilis 6.5 37 35 115 K+, Mg2+ Ca2+, Na2+, Zn, Cu Bacterial E. coli 7.2 40 2 540 Na+, K+ B. subtilis 700 B. stearothermophilus 6.2 220 Mg2+ L. thermophilus 6

Tejipari élesztő Kluyveromyces fragilis (K. marxianus var. marxianus), pH optimum (pH 6.5-7.0) vagy Aspergillus oryzae vagy A. niger, pH optimum (pH 4.5-6.0 and 3.0-4.0) termék inhibició a galaktóz által Laktázok felhasználása: fagylalt, izesített és natúr kondenztejkészitmények (2000 U kg-1) enzim egy nap 5°C-on, kb. 50%-a a laktóznak lebomlik ami édesebb és nehezebben kristályosodó lesz! Kisebb mennyiségben a hosszan eltartható sterilezett tejekhez is adnak (20 U kg-1, 20°C). Ma még nagyon drága

Penicillin hidrolízis Sir A.Fleming

A penicillin egy irreverzibilis suicide inhibitor CH 3 COO - H C O Strained peptide bond Penicillin R Feszített peptid kötés N S CH 3 COO - H C O R glycopeptide glycopeptide transpeptidase transpeptidase OH O Ser Ser A glikopeptid transzpeptidáz katalizálja a keresztkötés képződést a baci sejtfal D-aminosavjai között. Természetesen a fordított reakciót, azaz a peptid kötés bontását is katalizálja! Miközben hidrolizálja a penicillin β–laktám gyűrűjének feszített peptidkötését, maga aktiválja a saját inhibícióját: kovalensen kötve marad a szerin OH csoportja, azaz az enzim öngyilkosságot követ el.

HIDROLÍZIS penicilloin-sav 6-amino-penicillánsav V-penicillin penicillináz Penicillin-aciláz b -laktám gyűrű H C 2 N O S tiazolidin gyűrű fenilecetsav C H 2 N O S HOOC N H 2 O S C penicilloin-sav 6-amino-penicillánsav 6-APA 6-APS OC H 2 C O V-penicillin fenoxiecetsav C H NH 2 O ampicillin C O OCH 3 meticillin

HIDROLÍZIS Penicillin enzimes hidrolízise

penicillin aciláz (EC 3.5.1.11)eredetileg penicillin-amidáz HIDROLÍZIS penicillin aciláz (EC 3.5.1.11)eredetileg penicillin-amidáz E.coli Inaktivált sejtek, szakaszos reaktor LÍZIS Rögzített élő sejtek (CSTR) v. Oszlopban SZENNYEZETT KINYERT/RÖGZÍTETT PENICILLINACILÁZ E.coli FERM cf t1/2=2-3 hónap sejtfeltárás IMMOBILIZÁLÁS debris Kisózás 1 TISZTÍTÁS NS enzim Kisózás 2 nagynyomású sejtfeltáró

HIDROLÍZIS REAKCIÓ TULAJDONSÁGAI: S és P inhibíció pH csökken termékbomlás pH-szabályozás problémái oszlopreaktorban CSTR Toyo-Ozo Kicsapás izoelektromos ponton, szűrés, mosás, szárítás

HIDROLÍZIS Toyo-Ozo eljárás: recirkulációs LÚG CSTR 30 liter 18 3 2 1 6000 l/h 30 óra ciklusidő 33 kg/m3h produktivitás 86%

95% konverzió optimális a 4 sorbakötött reaktor 3 5

Phe-Gly Penicillinaciláz Szintézisre is!!! 7-amino-deacetoxi cefalosporánsav

HIDROLÍZIS RNS-hidrolízis 5'-IMP 5'-UMP 5'-CMP 5’-GMP Ízfokozók + Na-glutamát De novo fermentáció Élesztő RNS hidrolízise RNS extrakció NaCl oldattal 100 oC-on Kicsapás EtOH/HCl Hidrolízis Pen.citrinum A.oryzae P1 nukleáz dezamináz (endo+exo) S. Cerevisiae C.utilis RNS 5'-GMP 5'-UMP 5'-CMP 5'-IMP 2% oldat, 65oC p H=5 4 óra foszfatáz 5'-AMP kromatográfia

FOSZFORILEZÉS ATP és ADP előállítás

ATP FOSZFORILEZÉS AMP ADP + Fruktóz-1,6-diP élesztő Mg N O C H 2 + Fruktóz-1,6-diP élesztő Mg 2+ Kína: 300 dm3 reaktorban, 25 t élesztő, 5 t ATP ATP + glükóz Gl-6-P + ADP Sok élesztő Rövid kontaktidő Leállítás: savazás

FOSZFORILEZÉS