Laki Mihály MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Piacfejlődés a szocializmus után A Hajnal István Kör 2012.évi konferenciája Piacok a társadalomban és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
Energia – történelem - társadalom
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
Energetikai folyamatok és berendezések
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
2007. szeptember % Idén több mint 14 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A tételek eljuttatása az iskolákba
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Adósságdinamika és fenntarthatóság
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
szakmérnök hallgatók számára
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
Alagútból alagútba A magyar beteg kórrajza Matolcsy György Budapest, november 16. Gazdaságkutató Zrt. Konferencia.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Energia és (levegő)környezet
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Előadás másolata:

Laki Mihály MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Piacfejlődés a szocializmus után A Hajnal István Kör 2012.évi konferenciája Piacok a társadalomban és a történelemben Debrecen, augusztus 23– 25

Az előadás vázlata A kutatásról A piac fejlődés fogalma – mutatói - ösztönzői A szocializmus utáni piacfejlődés a vállalatok világában Makro elemzés – a piacfejlődés szakaszai Tanulságok

Miért ezt kutattam? kevéssé vizsgált gazdasági jelenség a gazdaság mindennapi működését és a társadalom nagy csoportjait érintő, befolyásoló folyamat a rendszerváltás utáni piacfejlődés (market evolution) is ebbe a körbe tartozik, hiszen ritka az olyan magyar háztartás, vállalat, amely mindennapi tevékenysége során ne szembesült volna a piacok átalakulásával

„A piac a közgazdászok egyik leggyakrabban használt kifejezése. De ha firtatni kezdjük, kitűnik: mindenki mást ért alatta, s eléggé homályos asszociációk kapcsolódnak hozzá." Kornai János: Anti-equilibrium (1971) 247. oldal

Meghatározások "Elemzési szempontból a piac fogalma számos, csak látszólag kapcsolódó jelenségre vonatkozhat: -különös szervezet, amely tranzakciókat irányít: egyszerű és falusi piacok, számos termék nagybani piaca, tőzsdék, speciális árverések stb. -bonyolult intézmény, amely az idők során a jogok, az ösztönzők és a magatartási normák sűrű hálóját hozta létre: ezt tulajdonképpen piaci rendszernek vagy gazdaságnak nevezhetjük -kultúra, amely a szabad csere elvéhez igazodó gazdasági tranzakciók koordinálásából származó előnyöket dicsőíti -a szabad csereviszonyok stilizálása, egy ideális működési rendszer, amely Pareto optimális megoldásokat hoz létre." Goglio, Silvio (1997): The concept of market from a historical point of view The Emergence and Evolution of Markets edited by Horst Brezinski and Michael Fritsch Edvard Elgar Cheltenham, UK -Lyme, US (20-37 o.)

A piacfejlődés A piac időben változó, sokféle formát mutató intézmény vagy szerkezet. Keletkezésének, épülésének szakaszában a piac tranzakciók rendezetlen halmaza. A keletkezést követi a rendeződés, amikor a tranzakciókban résztvevők hallgatólagos megállapodások, vagy állami kényszer hatására elfogadják a piac kiszámítható működéséhez szükséges szabályokat, a tulajdonjogok (property rights), a vállalatirányítási jogok (corporate governance), a csere és az ellenőrzés szabályait. A piac építése és működtetése (a szabályok kidolgozása és betartatása) ezután az állam, a piaci szereplők és a szereplők önkéntes társulásainak a feladata. Fligstein, Neil (2001): The Architecture of Markets. An Economic Sociology of Twenty-First-Century Capitalist Society Princton University Press, Princeton and Oxford

A piacfejlődés közvetett mutatói a vállalkozások száma a termékek, szolgáltatások, termékcsoportok forgalma a forgalom és a termelés makrogazdasági mutatói a tulajdoni szerkezet a vállalati méretszerkezet

A piacfejlődés szokásos ösztönzői a piacszabályozás az adók az iparpolitika a bankhitelek a gazdasági növekedés

Különös, nem ismétlődő ösztönzők a vállalkozás politikai kockázatát megszüntető intézményi és politikai változások, a tulajdoni szerkezet átalakulása

A magyarországi piacfejlődés jellegzetes szakaszai (az interjúk és esettanulmányok alapján) az új szereplők tömeges beáramlása az ezt gyakran követő piaci zavar, a piac tisztulása, a zavarok elhárítása. a konszolidált piacokon sem áll meg az élet, főként a későn jövők, piacra lépők módosíthatják a szereplők viszonyait és a piacok terjedelmét

Ahol nem volt piacfejlődés (másodlagos források alapján) szovjet birodalom összeomlása miatt megszűnő katonai-stratégiai szállítások a KGST megszűnésének hatásai

A regisztrált vállalatok számának alakulása 1989 után Év Jogi személyiségű gazdasági társaság Egyéni vállalkozó Vállalkozás összesen

Az egyszeres és kettős könyvvitelt vezető vállalkozások jegyzett tőkéjének megoszlása fő tulajdonosonként ÉvÁllamiBelföldi magánBelföldi társaságiKülföldiEgyébÖsszesen

A regisztrált társas vállalkozások (foglalkoztatottak száma fő) Év500 fő és a felett fő fő fő fő1 – 9 fő O és ismeretlen számú

Az ösztönzők és a piacfejlődés két szakasza ösztönzők adók-+ iparpolitika-? bankhitelek-+ gazdasági növekedés- + Piacszabályozás, intézményei++0 tulajdoni szerkezet változása+0

A Magyar Köztársaság Alkotmánya 9.§ (1)Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül (2)(2) A Magyar Köztársaság elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát.” 13.§ (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a tulajdonhoz való jogot. (2.) Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben szabályozott esetekben és módon, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet.”

Az adók a GDP százalékában (%) ÉvCurrent tax burden Total taxes (includincg SSC) as % of GDP in Hungary Total taxes (including SSC as % of GDP EU 25 arithmetic ,637, , ,037, , , , , , , , , ,

Részesedés a belföldi hitelállományból között (%) Időszak végénKormányzat nettó hiteleiVállalati hitelek összesenKisvállalkozók hitelei 1989 december december december december december december december december december december december Forrás: MNB Éves jelentés oldal alapján számolva

A hazai bankok által folyósított vállalati hitelállomány a GDP százalékában Vállalati hitelek összesen Ebből: kis- és középváll. hitelei Forrás: KKV

Növekedés és vállalatszám alakulás Időszak A szakasz fő jellemzői GDP évi átlagos növekedés (%) Ipari termelés Évi átlagos növekedés (%) A piacra lépők száma Lassuló növekedés a szocialista rendszer utolsó éveiben 1.5 Gyorsan nő Transzformációs visszaesés ,6Gyorsan nő Transzformációs fellendülés Gyorsan nő 1998-ig majd lelassul Besimulás, lassulás Lassan nő Forrás: Statisztikai Évkönyvek adatai alapján számolva

A GKI konjunktúra-index és összetevői Forr á s: GKI Zrt. Felm é r é sei