DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Advertisements

ENUMERATE PROJEKT Tóth Máté Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
EContentplus Nemzeti Információs Nap – GKM, április 25. eContentplus Program: hazai eredmények, tapasztalatok, kulcskérdések, gyakorlati tanácsok.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió története
Stratégiai tervezés.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
EU II..
A digitalizációs munkák összehangolása az Európai Unióban. A MinervaPlus projekt Moldován István OSZK Helyismeret - Digitalizálás - Európai.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Webes változat, animáció nélkül !!!
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
MR az ATHENA projekt partnere – eContentplus Nemzeti Információs Nap április 25., Budapest Mátrai Julianna irodavezető Nemzetközi Kapcsolatok és.
Az európai együttműködés a kulturális digitalizálás terén és a Dinamikus Cselekvési Terv (DAP). A Lundi Alapelvek megerősítése –A digitális kultúra elérhető.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. LEKTOR / Lexelerator workshop.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Kulturális honlapok minősége A MINERVA Projekt minőségi alapelvei.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Grant agreement n Az OSZK szerepe a Civic Epistemologies projektben Grant agreement: INFRASTRUCTURE Maczelka Árpád, Országos Széchényi.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Digitális könyvtárak, digitális gyűjtemények Virágos Márta Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

Moldován István OSZK moldovan@oszk.hu DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, 2003. május 6. A digitális kulturális örökség megőrzése kezdeményezések és technológiák A kulturális örökség digitalizálásának nemzetközi hálózata. A MINERVA projekt Moldován István OSZK moldovan@oszk.hu

Alapvetések Az európai kulturális, tudományos örökség egyedülálló értékkel bír a világ szellemi vagyonában. A digitalizálás fontos tevékenység a szellemi örökség hozzáférhetővé tételében az állampolgárok számára. A digitalizált európai kultúra jelentőséggel bír az oktatás, a turizmus, az ipar számára is, gazdagítva a tudás alapú társadalmat. A kulturális intézmények (könyvtárak, múzeumok, levéltárak) kulcshelyzetben vannak állományaik digitalizálása, azok széleskörű hozzáférhetővé tétele tekintetében.

Miért kell koordinálni? A meglévő tevékenységek, projektek átláthatóságának a hiánya nemzeti és nemzetközi szinten. Hiányoznak a széleskörben elfogadott normatívák és jó példák. Szükség van a tevékenységek megerősítésére, a szakértők és a tapasztalatok európai központjára. Szükség van a gyűjtemények átjárhatóságára az elosztott hozzáférések, a szolgáltatások fejlesztése érdekében. Elégtelen a többnyelvű hozzáférések lehetősége. Elégtelen a kooperáció az oktatási, kutatási és a kulturális intézmények valamint a tartalomipar között. Nincs biztos stratégia a digitális vagyon hosszútávú megőrzésére.

Kezdeti lépések 1999. dec. eEurope 2002 akcióterv - "Létrehozni a digitalizációs politikák és programok koordinációs mechanizmusát " http://europa.eu.int/information_society/eeurope/index_en.htm. 2001 január - "Kérdőíves felmérés a kulturális és tudományos tartalom nemzeti/regionális szintű digitalizációs politikáiról, programjairól” 2001. április 4. -- a "lundi találkozó" - a tagállamok képviselőinek, szakértőinek találkozója egy koordinációs mechanizmus kidolgozásának érdekében. A "Lundi Alapelvek" és a "Lundi Akcióterv” http://www.cordis.lu/ist/ka3/digicult/lund_principles.htm

A "Lundi Alapelvek" - ajánlások Létre kell hozni egy folyamatos fórumot a koordinációra. Támogatni és fejleszteni kell, hogy európai szinten láthatóvá legyenek az egyes országok digitalizálási politikáit, programjai. Elő kell segíteni és támogatni a tagországokban létező jó példákat (good practice), ki kell alakítani egy teljesítmény értékelést biztosító (benchmarking) hálózatot. Láthatóvá és elérhetővé kell tenni az európai kulturális és tudományos tartalmat, nemzeti nyilvántartások létrehozásával, amelyek a projekteket és a digitalizált tartalmat egyaránt regisztrálják.

National Representatives Group (NRG) Nemzeti Képviseleti Csoport http://www.cordis.lu/ist/ka3/digicult/nrg.htm A csoport az egyes tagállamok által jelölt szakértőkből áll. A csoport feladata a digitalizációs politikák és programok tényleges egyeztetése, összehangolása a Lundi Alapelvekkel összhangban. Az első NRG összejövetel 2001. december 11-én volt Brüsszelben, a harmadik 2002. december 10-én Koppenhágában.

MINERVA Ministerial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation http://www.minervaeurope.org Indulás: 2002. március 7 ország - Olaszország, Belgium, Finnország, Svédország, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság Koordinátor: Olasz Kulturális Minisztérium A projekt célja egy olyan, a tagállamok (kulturális) minisztériumaiból álló hálózat létrehozása, amely a kulturális, tudományos tartalom digitalizálásának megvitatását, harmonizálását biztosítja, közös felületeket hoz létre, ajánlásokat, útmutatókat állít össze a digitalizáció, a metaadatok és a hosszú távú megőrzés területén.

Munkacsoportok Teljesítmény-értékelő keretrendszer - WP2 A digitalizált tartalom katalógusai, felderítése. A többnyelvűség szempontja. - WP3 Átjárhatóság és elosztott szolgáltatások - WP4 A felhasználói igények, a tartalom és minőség keretrendszerének meghatározása, közös belépési pontok a kulturális Web oldalakra. - WP5 Szakértő központok és a legjobb példák azonosítása - WP6

Bővítés - enlargement Stratégiai cél: Európa mind több országát bevonni a projektbe, különös tekintettel az újonnan csatlakozókat. 2003.04.11. Róma - első megbeszélés az újonnan csatlakozó országokkal. 2003.04.24. Európa Tanács elé terjesztés - MINERVAplus Új országok: Lengyelország, Málta, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lettország, Oroszország, Izrael, Írország, Észtország, Litvánia, Magyarország

Magyarország a MINERVA-ban Képviselő: Országos Széchényi Könyvtár Két javasolt munkabizottsági tag: WP3 - katalógusok: Neumann Digitális Könyvtár WP4 - átjárhatóság: MTA SZTAKI A munka most kezdődik! Köszönöm a figyelmet!