Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Drótos László Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály.
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
10 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István OSZK MEK osztály Networkshop Győr, április 5.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Digitalizálandó értékek könyvtáraink gyűjteményében Mit? Miért? Hogyan? május 25. Bánkeszi Katalin szakmai igazgató Neumann János Digitális Könyvtár.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Közös dolgaink: a nemzeti örökség digitalizálása.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Műszaki tudományok az interneten
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk [Intézmény neve] –[Intézmény webcíme] [Az intézményt.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Drótos László Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály Javaslat egy Magyar Internet Archívum létrehozására.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
A digitális archiválás és az információs rendszerek átjárhatóságának jelentősége DAT 2002 Budapest, november 26. Moldován István OSZK
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Nyílt könyvtári gyűjtemények az Interneten Szabványos metaadatok: átjárhatóság Tapolcai Ágnes MEK Osztály.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Digitális dokumentumok a könyvtárban „Könyvtári stratégiák – könyvtári.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
Metaadatok és metaadatkezelő rendszerek Drótos László Drótos László OSZK MEK Osztály.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
MENEDZSMENT DECEMBER Digitális gyűjtemények készítése.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Kulturális honlapok minősége A MINERVA Projekt minőségi alapelvei.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Open Archives Initiative a könyvtári rendszerek együttműködésének korszerű megközelítése Tóth Kornél MTA SZTAKI MKE MKSZ, október 15.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Digitális könyvtárak, digitális gyűjtemények Virágos Márta Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
E-könyvtári újdonságok Drótos László Drótos László OSZK MEK Osztály.
Moduláris könyvtári rendszer elektronikus dokumentumgyűjtemények kezeléséhez: az eleMEK projekt Drótos László Perlaki Attila Országos Széchényi Könyvtár,
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Előadás másolata:

Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?

2 A múlt (tanulás) kísérletezés eszközökkel (szkenner/fotózás) formák: –elektronikus v. virtuális kiállítás –dokumentum archiválás –folyóirat feldolgozás –a professzionalizmus kérdése Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

3 Alapkérdések sokasága: Miért digitalizáljunk? Mit digitalizáljunk? Miből digitalizáljunk? Hogyan digitalizáljunk? Mivel? Egyedül vagyunk-e? összehangoljuk? „Outsourcing”? Stb. stb. Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

4 Miért digitalizáljunk? a kulturális örökség megóvása: olyan dokumentumokat kell digitalizálni, amelyek a puszta tárolást, de még inkább a használtatást erősen megsínylenék. Ilyenkor az archiválás és állományvédelem szempontjai dominálnak. szeretnénk szolgáltatni, megmutatni, használtatni a dokumentumainkat, amely a maga fizikai valóságában nem érhető el, vagy nem annyi embernek, mint azt szeretnénk. Ebben az esetben a sok egyidejű felhasználót kielégítő szolgáltatás szempontjai vezetnek minket. Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

5 Mit digitalizáljunk? A dokumentumok kiválasztása: a digitalizálási projekt egyik legfontosabb döntése a feldolgozandó anyag kiválasztása. ideális eset1: egy gyűjtemény teljes anyaga digitalizálandó ideális eset2: egy komplett periodika anyaga digitalizálandó a válogatás: (A dokumentumok kiválasztásának szempontjait a projekt céljai határozzák meg: a gyűjtemény „kincseit” (cimélia) akarjuk megmutatni, alkalmazkodunk pl. az oktatáshoz, vagy éppen állományvédelmi céljaink vannak stb.) Rész és egész kompromisszuma: az ItK példája Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

6 Hogyan digitalizáljunk? módszertani útmutatás? (pl. Minerva stb.)Minerva kolbászból disznót készíteni nem lehet az éppen adott technikai színvonalon a digitalizálást a legjobb színvonalon kell elvégezni (a lehető legnagyobb felbontás mellett, veszteségmentes tömörítéseket alkalmazva stb.) Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

7 Eszközök: tömegtermelésre alkalmas berendezés egyedi darab (Wolfenbüttel példája) szkenner és fotó? kép és/vagy ocr? Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

8

9

10 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

11 Egy folyamatban lévő projekt: Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

12 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

13 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

14 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

15 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

16 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

17 Egyedül vagyunk-e? egyedül maradjunk-e? I. a hazai együttműködés lehetőségei: NDA: Nemzeti Digitális Archívum => Az Open Archives Initiative Metaadatgyűjtési Protokollja Dublin Core „generátor” Házi, ingyenes, magyar digitális könyvtári rendszer eleMEK Text Encoding Initiative Consortium Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

18 A „repozitori” kérdése Objektumtároló rendszer szükségessége a könyvtári integrált rendszer mellett Ingyen és/vagy egyen-szoftver? Katalógushoz kapcsolhatóság Metaadat előállítása (MARC és/vagy DC?) Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

19 SDK a repozitóriumban az „objektum” speciális tulajdonságai: –évfolyamok, számok, füzetek, cikkek stb. három komponens: analitikus adatbázis (metaadatokból) full index („láthatatlan” OCR) az eredeti dokumentum képi megjelenítése Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19.

20 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19. Az eredmény szolgáltatása Open Archive Initiative (OAI) szabványok A metaadatok „learatása” technológia Megkülönbözteti a sajátot a közöstől Együttműködés központú Átfoghatja digitalizált periodikák egészét is

21 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19. Az elérés egyetemessége: NDA Open Archive Initiative (OAI) szabványok A metaadatok „learatása” technológia Megkülönbözteti a sajátot a közöstől Együttműködés központú Átfoghatja digitalizált periodikák egészét is

22 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19. További tájékozódás: Minerva Plus Kézikönyv a minőségi elvekről „Digitalizálás lépésről-lépésre" workshop Tanulmányok a digitális könyvtárról (Neumann-ház)

23 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19. Vannak-e tanulságok? Kísérleti korszak vége Szolgáltatni kell Koordináció kell Kooperálni kell Tanulni és tanítani kell

24 Sajtódigitalizálás a könyvtárban június. 19. Köszönöm a figyelmet!