Fémtan, anyagvizsgálat II. LGB_AJ025

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

Kamarai prezentáció sablon
Készítette: Boros Erzsi
Fe Fe C - 3 állapotábra - 2. Faller Antal, SOPRON.
Egyensúlyi állapotábrák
ötvözetek állapotábrája
ÖTVÖZETEK ÁLLAPOTÁBRÁI
METALLOGRÁFIA (fémfizika) ÖTVÖZETEK TÍPUSAI.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Anyagtulajdonságok Fémek és ötvözetek.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
Fe Fe C - 3 állapotábra - 1. Faller Antal, SOPRON.
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Elektromos mennyiségek mérése
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
A nyersvasgyártás betétanyagai:
A H N J B D F C E G S P Q M O C% T K S’ E’ C’ K’ F’ D’ L P’ δ
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Fémtan, anyagvizsgálat 1
Vas- karbon ötvözetrendszer
A fémek és ötvözetek kristályosodása, átalakulása
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Műszaki ábrázolás alapjai
Aszociációs kolloidok, micellaképződés
FÉMTAN, ANYAGVIZSGÁLAT 2011_10_ _10_18
MIKROSZKÓPOS VIZSGÁLATOK
FÉMTAN, ANYAGVIZSGÁLAT 2011_10_18
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Egyensúlyitól eltérő átalakulások
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
Színfémek SZÍNFÉMEK.
HŐKEZELÉS FELADATOK 1 FELADATOK 2. HŐKEZELÉS FELADATOK 1 FELADATOK 2.
Vas-szén ötvözetek.
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
7. Házi feladat megoldása
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Mikroökonómia gyakorlat
Ötvözetek egyensúlyi diagramjai (állapotábrák)
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Előadás másolata:

Fémtan, anyagvizsgálat II. LGB_AJ025

Vas- karbon ötvözetrendszer

Vas- Karbon diagram

Heyn - Charpy féle ikerdiagram A két diagram közül természetesen csak az egyik felelhet meg az egyensúlyi állapotnak! Melyik a stabil? már 700 C felett megfigyelhető a Fe3C felbomlása Fe3C  3 Fe + C a grafitos (szaggatott) vonalak a magasabb hőmérsékleteken haladnak.

Tehát A vas-grafit (Fe - C) rendszer a stabil Az Fe - Fe3C rendszer a metastabil

A vasötvözetek csoportosítása töretük alapján a grafitos ötvözetek, mindig a kis szilárdságú grafit mentén törnek, így töretük a grafit hatására szürke. A vaskarbidot tartalmazó ötvözetek töret fémes, tehát fehér.

A Fe-Fe3C ötvözetek diagramja A karbidos rendszer esetében olyan egyensúlyi diagramról van szó, ahol az egyik komponens a szín vas, a másik pedig a vaskarbid. A diagram koncentráció egyenesén megállapodás szerint a C %-át tüntetjük fel. A rendszer első függőlegese a szín vas lehűlési görbéjének pontjait mutatja, és a diagramot a Fe3C függőlegeséig ábrázoljuk.

Színvas hevítési és lehűlési görbéje (allotróp átalakulás van ) .

Fe-Fe3C ötvözetek diagramja

Vasötvözetek kristályosodásának vizsgálata Fe-Fe3C rendszer

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Kristályosodás az AB likvidusz szerint A vas dermedése 1536 C-on az A pontban történik. A két alkotós ötvözetben, ha az egyik alkotó oldja a másikat, és szilárd oldat keletkezik, a dermedés a hőmérséklet változása közben történik. A vas térközepes köbös  fázisában oldott C a  szilárd oldat. Kristályosodásának kezdetét jelzi az AB likvidusz, végét az AH szolidusz.

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Kristályosodás az BC likvidusz szerint 1392 C alatt, egészen 4,3 % C-ig a kristályosodás a BC likvidusz és a JE szolidusz szerint  szilárd oldat formájában történik. Ezt a szilárd oldatot Robert Austenről, ausztenitnek nevezik.

Ausztenit Az ausztenit - interszticiós szilárd oldat (A lapközepes köbös rácsú Fe-ban oldott C) Korlátozottan oldja a karbont, maximális C oldó képessége 2,06% (1147 C°-on, minimális 0,8% (723 C°-on)

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Kristályosodás az CD likvidusz szerint A nagy C tartalmú ötvözetek kristályosodása Fe3C kristályosodásával (szövetelemi neve cementit) kezdődik a CD likvidusz és a DF szolidusz szerint.

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Eutektikum kristályosodása A C pontban metszi egymást a két likvidusz, tehát eutektikus kristályosodás jön létre. Az eutektikum 1147 C (ECF vonal) képződik: olvadékC(4,3%)E(2,06%) + Fe3C(6,67%) Az eutektikum neve Ledebur angol tudós nyomán ledeburit

Kemény, rideg, kopásálló Ledeburit 1147 C°-on képződik 4,3 %C olvadékból. Fázisai : ausztenit és vaskarbid. Az ausztenit szekunder cemenetit kiválás után perlitté alakul Kemény, rideg, kopásálló Az ausztenitből képződött perlit vaskarbid

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Peritektikus reakció A vas rácsszerkezete 1392 C -on megváltozik a t.k.k.-ből l.k.k. megy át. A    allotróp átalakulás a szilárd oldatban is végbemegy. Sz=1. Az allotróp átalakulás kezdő görbéje az NH, befejező görbéje az NJ. A H pontban két görbe metszi egymást. A  kristályosodásának végét jelző szolidusz (AH), és az allotróp átalakulás kezdetét jelző (NH) görbe.

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Peritektikus reakció Ebben a pontban (H) az F = 3 (olvadék, térközepes köbös  és a lapközepes köbös ). A Gibbs féle fázisszabály szerint F = 3 esetén a szabadsági fokok száma Sz = 0 , a folyamatnak állandó hőmérsékleten kell végbemenni.

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Peritektikus reakció A folyamatot peritektikus folyamatnak nevezzük: és 1493 C-on játszódik le. H + olvadékB = J

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Szilárd állapotban végbemenő átalakulások Allotróp átalakulás a lapközepes köbös  ausztenit a szín vas A3 pontjából kiinduló GS kezdő és GP befejező görbék által meghatározott hőmérséklet közben térközepes köbös  szilárdoldattá, szövetelemi nevén ferritté alakul

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Szilárd állapotban végbemenő átalakulások A ferrit  szilárd oldat, térközepes köbös rácsú -Fe-ban intersztíciósan oldott C. Maximális C oldóképessége 723 C°-on 0,025 % (P pont) minimális szobahőmérsékleten 0,006 % (Q pont)

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Szilárd állapotban végbemenő átalakulások Az ausztenit - interszticiós szilárd oldat - korlátozottan oldja a karbont, maximális C oldó képessége 2,06% (E). Az ausztenit korlátozott karbonoldóképességének vonala az SE, az oldhatatlanná váló C e vonal mentén Fe3CII formájában válik ki.

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Szilárd állapotban végbemenő átalakulások A szegregációvall, diffúzióval kiváló Fe3CII az ausztenit krisztallitohatárok találkozási pontjában illetve a krisztallithatáron jelenik meg, mert itt nagyobb a diffúzió sebessége.

Eutektoidos folyamat Az S pontban metszi egymást az allotróp átalakulás kezdő(GS) és a korlátozott oldóképesség (ES) vonala. F =3, ezek a l.k.k. rácsú , a keletkező t.k.k. rácsú  és a Fe3C. Mint tudjuk F = 3 esetén Sz = 0 , tehát a folyamatnak állandó hőmérsékleten kell lejátszódni.

Eutektoidos folyamat Az eutektoidos folyamat 723 C -on a PSK vonal-on játszódik le az alábbi módon: S(0,8%)  P(0,025%) + Fe3C A keletkező kétfázisú szövetelemet, eutektoidot perlitnek nevezzük.

Perlit A keletkező perlit kétfázisú szövetelem, eutektoid 723 C°-on képződik S(0,8%)  P(0,025%) + Fe3C

Fe-Fe3C egyensúlyi diagram Szilárd állapotban végbemenő átalakulások Az allotróp átalakulással képződő t.k.k. rácsú  szilárd oldat is korlátozottan oldja a karbont. A korlátozott oldékonyság vonala a PQ, ami az oldhatatlanná váló C -nak Fe3CIII, formában való kiválását mutatja. A Fe3CIII olyan kis mennyiségű, hogy általában elhanyagoljuk.

Fe-Fe3C egyensúlyi fázisai olvadék  szilárd oldat , ferrit ( térközepes köbös vasnak és a karbonnak intersztíciós szilárdoldata). Maximális C oldóképessége 723 C-on 0,025% (P pont), minimális C oldóképessége 20 C-on 0,006 % (Q pont).  szilárd oldat ( térközepes köbös vasnak és a karbonnak intersztíciós szilárdoldata). Maximális C oldóképessége 1493 C-on 0,1 % (H pont)  szilárd oldat, ausztenit ( lapközepes köbös vasnak és a karbonnak intersztíciós szilárdoldata). Maximális C oldóképessége 1147 C-on 2,06 % (E pont), minimális C oldóképessége 723 C-on 0,8 % (S pont). Fe3C vaskarbid, vagy cementit, a vas és a karbon intersztíciós vegyülete.

Fe-Fe3C rendszer szövetelemei Az Fe-Fe3C rendszerben egy és kétfázisú szövetelemeket különböztethetünk meg. Ezek: egyfázisú, homogén szövetelemek:  szilárd oldat , ferrit  szilárd oldat, ausztenit Fe3C vaskarbid, vagy cementit

Fe-Fe3C rendszer szövetelemei kétfázisú, heterogén szövetelemek: ledeburit, eutektikum. 1147 C-on képződik 4,3 % C olvadékból. Fázisai a képződés hőmérsékletén  és Fe3C. perlit, eutektoid. 723 C-on képződik, 0,8 % C -ból. Fázisai:  és Fe3C.

A vasötvözeteket a diagram alapján csoportosíthatjuk 2,06% karbon tartalomig acélokról, az annál nagyobb karbon tartalom esetén nyersvasakról, vagy öntöttvasakról beszélünk. Az ötvözeteket tovább az eutektikus és az eutektoidos ponthoz képesti helyzetük szerint osztályozzuk. A C<0,8 %-nál acélok hipoeutektoidos, ha C>0,8 %g hipereutektoidos acélok, C < 4,3 %-nál öntöttvasakat hipoeutektikus, a C>4,3 % hipereutektikus öntöttvasaknak

Az acélok egyensúlyi állapotának vizsgálata az Fe-Fe3C egyensúlyi diagram alapján

Hipoeutektoidos acélok kristályosodása 1

Hipoeutektoidos acélok kristályosodása 2

Hipoeutektoidos acélok szilárd állapotban történő átalakulása

Hipoeutektoidos acélok kristályosodása és átalakulása (folyékony állapottól szobahőmérsékletig)

A hipoeutektoidos acélok szövetszerkezete szobahőmérsékleten

(alkoholos salétromsav) 0,15 % C Szövetszerkezet: ferrit + perlit N 200x Marószer: nitál (alkoholos salétromsav) ferrit perlit

0,25 % C Szövetszerkezet: ferrit + perlit N 200x Marószer: nitál

0,35 % C Szövetszerkezet: ferrit + perlit N 200x ferrit perlit

0,45 % C Szövetszerkezet: ferrit + perlit N 200x N 500x ferrit perlit

0,60 % C Szövetszerkezet: ferrit + perlit N 200x N 500x ferrit perlit

A C tartalom hatása a szövetszerkezetre A C tartalom növekedésével csökken a ferrit és nő a perlit mennyisége

Hipereutektoidos acélok kristályosodása és átalakulása pl. 1 % C

Hipereutektoidos acél C 1,3 % Szövetszerkezet perlit+ szekunder cementit N 250 x Marószer: Nitál perlit Szekunder cementit (hálós)

A fázisok mennyiségének meghatározása A fázisok és szövetelemek mennyiségének meghatározása szobahőmérsékleten A fázisok mennyiségének meghatározása

A fázisok mennyiségének meghatározása . az emelőszabály segítségével történik. A kiválasztott ötvözet pl. 0,3 %C Szobahőmérsékleten:  és Fe3C fázisokból áll. A konódát szobahőmérsékletre húzzuk be. Két végpontja : 0,006 % és Fe3C6,67 % Az emelő alátámasztási pontja az ötvözetjelző vonal, jelen esetben 0,3 % C

A fázisok mennyiségének meghatározása 0,3 % C ötvözet 20 C°-on

A fázisok mennyiségének meghatározása 1,0 % C ötvözet 20 C°-on

A fázisok mennyiségének meghatározása Mivel a két fázis együtt 100 %, ezért az egyik fázis ismeretében a másik a 100 -  vagy Fe3C = összefüggéssel meghatározható

A szövetelemek mennyiségének meghatározása A fázisok és szövetelemek mennyiségének meghatározása szobahőmérsékleten A szövetelemek mennyiségének meghatározása

A szövetelemek mennyiségének meghatározása Hipoeutektoidos acélok A fázisok és szövetelemek mennyiségének meghatározása szobahőmérsékleten A szövetelemek mennyiségének meghatározása Hipoeutektoidos acélok

Hipoeutektoidos acélok szilárd állapotban történő átalakulása A szövetelemek szobahőmérsékleten ferrit és perlit a tercier cementit elhanyagolható!

A szövetelemek mennyiségének meghatározása A szövetelemek mennyiségének meghatározásánál a tercier cementit mennyiségét elhanyagoljuk, ezért az emelő a PS vonal A1 hőmérséklet fölé T hőmérséklettel rajzolható. A konóda két végpontja: 0,8% és 0,025%. Az itt található 0,8% eutektoidos összetételű ausztenit alakul át perlitté, tehát mennyisége a perlit mennyiségével egyenlő.

A szövetelemek mennyiségének meghatározása 0,3 % C ötvözet 20 C°-on

A szövetelemek mennyiségének meghatározása 1,0 % C ötvözet 20 C°-on

A szövetelemek mennyiségének meghatározása de az egyik szövetelem ismeretében a másik a 100 -  vagy perlit = 100 - szekunder cementit vagy perlit összefüggéssel meghatározható

A fázisok és a szövetelemek mennyiségének meghatározása szerkesztéssel

Vasötvözetek egyensúlyi szövetszerkezetének vizsgálata Öntöttvasak Fe-Fe3C rendszer

Fe-Fe3C rendszer A karbidos rendszer szerint kristályosodó öntöttvasakat önálló szerkezeti anyagként nem használják, mivel nagyon kemények, nem alakíthatóak, a megmunkálásuk is nehézségeket okoz . A karbidos rendszer szerinti kristályosodás elsősorban azokra az ötvözetekre jellemző, amelyeket a továbbiakban az acélgyártás alapanyagaként használnak.

Hipoeutektikus öntöttvas kristályosodása és átalakulása Fe - Fe3C rendszer

Hipoeutektikus öntöttvas kristályosodása és átalakulása pl. 3 %C

Hipoeutektikus öntöttvas kristályosodása és átalakulása

Hipoeutektikus öntöttvas Szövetszerkezet: perlit + ledeburit + szekunder cementit perlit ledeburit

Hipereutektikus öntöttvas Primer cementit N 50 x N 300x ledeburit

Vas - Grafit diagram

Vas - grafit egyensúlyi diagram Eutektikum kristályosodása 2 Az eutektikus reakció 1153 C-on: olvadékC (4,25%) E + C(grafit). A szövetelem neve grafitos eutektikum

Hipoeutektikus öntöttvas kristályosodása és átalakulása

Vas - grafit egyensúlyi diagram Eutektoidos folyamat Az ausztenit átalakulása a grafitos rendszer szerint is végbemegy , mégpedig 738 C-on a PSK vonalon. S  P(0,025%) + grafit

Hipoeutektikus öntöttvas ferrit A hipoeutektoidos öntöttvasak szövetszerkezete szobahőmérsékleten grafitos eutektikum, szekunder grafit és grafitos eutektoid. Mikroszkópon megfigyelve csak grafitot és ferritet látunk grafit

Grafitos öntöttvasak tulajdonságai A grafitos rendszer szerint kristályosodó ötvözetek kiváló rezgés csillapítók, jó siklási tulajdonságaik vannak jól önthetők jól forgácsolhatók, ezért gyakori a szerkezeti anyagként való alkalmazásuk.

Grafitos rendszer 1 A stabil rendszer szerinti grafitos kristályosodás azonban a gyakorlatban csak akkor következik be, ha az ötvözetet nagyon lassan hűtjük, vagy az elegendőn sok Si-t tartalmaz.

Grafitos rendszer 2 perlit Kisebb Si, vagy gyorsabb hűtés esetén az ötvözet a karbidos rendszer szerint kristályosodik és kemény, rideg lesz ledeburit

Grafitos rendszer 3 perlit Gyakori az, hogy az ötvözet a grafitos rendszer szerint kristályosodik, de a karbidos rendszer szerint alakul át, így szövetszerkezete szobahőmérsékleten grafit és perlit grafit

Öntöttvas diagramok Maurer diagram

Öntöttvas diagramok Greiner - Klingenstein diagram

Gyakorlati öntöttvasak

Lemezgrafitos öntöttvas 250 (Öv 250) Maratlan N 100x Marószer: Nitál N 250x Grafit lemez perlit

Gömbgrafitos öntöttvas Ferrites Ferrit - perlites ferrit perlit Grafit