Miért felügyeljük az ügyfélkörnyezetet? Tervezési segédlet Ügynök nélküli felügyelet A fontos ügyfelekről Riportok, trendek és amit ezekből tanulhatunk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kreitl Péter Gemini-IT Magyarország Kft.
Advertisements

A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
IdőpontCím 09:15-09:45Az alkalmazás-életciklus menedzselése – Áttekintés (Kőnig Tibor) 09:45-10:30Az életciklus-kezelés alapjai – Forráskód-kezelés, build,
Virtualizált Biztonságos BOINC Németh Dénes Deák Szabolcs Szeberényi Imre.
Készítette: Nagy Márton
SZOFTVER MINT SZOLGÁLTATÁS: ÜZLETI HATÉKONYSÁG A FELHŐBEN Nagy Levente Üzletágvezető Microsoft Office.
Hálózati és Internet ismeretek
Ismerkedés a programmal Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Hatékonyságnövelés Office System alapon az E.ON csoportnál
Intranet portál bemutató
Áttekintés Komponensek és architektúra Monitorozási képességek Elosztott alkalmazások System Center Ecosystem.
HÁLÓZATOK.
IT-DEV-CON – IT-DEV-CON Kollár László Fejlesztési platform üzletág igazgató - Microsoft.
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Active Directory.
Hálózati architektúrák
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
NAP bemutatása Komponensek Felhasználási területek DEMO: DHCP kényszerítés VPN kényszerítés NAP bevezetése.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
BE KI Perifériák Számítógép.
Áldás az Adminisztrátornak…
Iskolai Hálózat Létrehozása
Doros Roland Mérnök-informatikus hallgató BMF-Nik
Network Access Protection
Erős bástya – biztonsági újdonságok
Egy ISA szerver naplója Sárosi György Terméktámogatási Tanácsadó Microsoft Magyarország.
Átállás.
Kiss Tibor Rendszeradminisztrátor (MCP) DevNet Solution Kft. Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
A tanári munka támogatása a szakképzésben
Operációs Rendszerek WindowsXP®.
Az operációs rendszer.
Vezeték nélküli technológiák
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Új Windows alapú intézményi szerverek (címtár és management) tervezése és kivitelezése.
Hibrid felhő Privát-, publikus és hoster felhők összekapcsolása
Fizikai vagy virtuális? Felügyelet szempontjából ugyanaz!
AD {RMS} Active Directory Rights Management Services
…az ISA Server 2006 segítségével Gál Tamás Microsoft Magyarország.
Hálózatkezelési újdonságok Windows 7 / R2
Költség hatékony és rugalmas infrastruktúra ami az ismert és meglevő termékeken alapul  Heterogén környezetek támogatása  Folyamat automatizálás  Önkiszolgáló.
Windows Server 2012 Kiadások, licencelés, lehetőségek
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Weszely Orsolya Observans Képzési Szolgáltató Kft.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
Operációs Rendszerek 1 Felhasználókezelés Windisch Gergely
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT HelpDesk – CRM házon belül Microsoft Operations Manager 2005 és Microsoft CRM Ügyfélszolgálat Fülöp Miklós.
Fejlesztés Menedzser ismertető II.rész 1 A Projektekről nyilvántartott fontosabb adatok Alapadatok, Mérföldkövek, Emberi erőforrások, Költségek, Szoftver.
Üzleti funkciók a SCOM-ban Somogyi Csaba IT üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország.
Fischer Péter + segítői Terméktámogatási tanácsadó
A teljes infrastruktúra egységesített felügyelete és védelme.
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
Üzleti felhőszolgáltatások ÜZLETI ALKALMAZÁSOK ALKALMAZÁSOKCSOPORTMUNKAADATTÁROLÁSPLATFORMFELÜGYELETHATÉKONYSÁG KOMMUNIKÁCIÓ.
Számítógép hálózatok.
„Észlelés” és értesítéskezelés Rendszerdiagnosztika eszközei „Ön-javítás” konfigurációja Összetett üzleti alkalmazások felügyelete.
Christopher Chapman | MCT Content PM, Microsoft Learning, PDG Planning, Microsoft.
Hálózatok a mai világban
Clustered Shared Volumes Menetközbeni tároló hozzáadás / eltávolítás Karbantartás üzemmód SAN migráció clusterezett gépre, gépről Kiterjesztett támogatás.
Biztonsági szabályozás szerepe a biztonsági rendszeren belül
SZOFTVEREK (programok)
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Tűzfal (firewall).
Felsőoktatás és a közösségi hálózatok
Ingyenes, online technikai kurzusok Microsoft Virtual Academy.
Az operációs rendszer.
SZOFTVEREK (programok)
Windows 10 áttekintés és bevezetés Windows 10 áttekintés rendszergazdáknak Mi változott a Windows 7 óta?
Hálózati architektúrák
Az operációs rendszerek
Előadás másolata:

Miért felügyeljük az ügyfélkörnyezetet? Tervezési segédlet Ügynök nélküli felügyelet A fontos ügyfelekről Riportok, trendek és amit ezekből tanulhatunk

Az ügyfél rendszerek is lehetnek üzleti szempontból kritikusak Így válik értékelhetővé az ügyfélkörnyezet egészségi állapota az IT vezető és a kliensekért felelős rendszergazda számára Felszínre kerülnek a rendszerhibák – egyébként a hibák 90 %-a nem jut el az IT-ig Mérhetővé válik a változtatások és a hibák közötti összefüggés A felhasználói tapasztalatok meghatározzák az IT üzemeltetés megítélését

Összesített kép az ügyfélkörnyezet „egészségéről” Alkalmazás és számítógép hibák utólagos követése Összesítő jelentések Eszközök a gyors hibaelhárításhoz Minden diagnosztikai információ egy helyen Integráció a majdani Service Desk termékkel Ügyféldiagnosztika Megelőző célú felügyelet Alkalmazás és számítógép „egészségi állapot” Business Critical Desktop Vállalható ügyfél SLA Alkalmazások felügyelete az ügyfél szemszögéből Teljes körű IT szolgáltatás

Erőforrás igények Az átlagos magyar vállalatnak egyetlen SCOM kiszolgáló is elegendő lehet Ha audit információt is gyűjtünk, az legyen külön gépen! Több telephely esetén külön-külön menedzsment kiszolgáló célszerű Használjuk a System Center Capacity Planner-t a méretezéshez!

Mielőtt nekifognánk a konfigurálásnak tűzfalakkal, portszűrőkkel védett hálózat esetén készítsünk listát a használni kívánt portokról és nyissuk ki ezeket a portokat tervezzük meg a jogosultsági struktúrát (csoportokra, ne személyekre) az ügyfél gépeket soroljuk szervezeti egységbe aszerint, hogy milyen módon szeretnénk felügyelni őket!

Hogyan működik? A Watson és Windows Error Reporting események átirányítása a SCOM-ba XP esetén megosztáson keresztül, Vista esetén HTTP(S) adatfolyam Az összegyűjtött adatok továbbküldhetők a Microsoft-nak (opcionális, de hasznos)

\\momserver\errordata AEM – adatgyűjtés Watson.microsoft.com HTTP(S)://momserver/Watson scrim.microsoft.com

Beállítása 0. lépés: proxy konfigurálás (ha továbbítani akarjuk az összegyűjtött adatokat) Ügyfél felügyeleti varázsló futtatása Létrehozza a hibajegyeket fogadó megosztást és HTTP listener-t Generálja a csoportházirend sablont Csoportházirend beállítása nem felejtsük el a portokat! Alapértelmezés: 51906, (TCP)

Mit várhatunk tőle? Összesített hibajelentéseket (adott időszakban, típusonként) A leggyakoribb alkalmazás hibák listáját A leggyakoribb rendszerleállások listáját Hibatrendek jelzését Ha továbbítjuk az adatokat, akkor akár javítócsomagokat is!

A fontosabb ügyfélgépek felügyeletére A nagyobb erőforrásigény miatt menedzsment kiszolgálónként legyen <100 Az operációs rendszer és az alkalmazások sokkal részletesebb felügyelete – menedzsment csomagokon keresztül Az ügynök telepítés az AD integráción keresztül automatizálható Az alapvető riportokat is a menedzsment csomag hozza magával

A beállítás lépései Az Active Directory előkészítése A felügyelendő ügyfelek behatárolása (LDAP lekérdezésekkel) Az ügynökök telepítése (a Discovery wizard- ból, vagy az AD-val) Finomhagolás (pl. heartbeat kikapcsolása)

A számítógépek egészsége Új szemléletmódot jelent A különböző megfigyelt komponensek összesített jelzéseiből, hierarchikusan épül fel Könnyen visszakövethető és értelmezhető Az állapotváltozások időben is láthatóak

A jelentésekhez az adatokat a SCOM DataWarehouse szolgáltatja Az SQL Reporting Services minden funkciója használható Alapvető jelentéseket a menedzsment csomagokkal is kapunk Nagyobb környezetben figyeljünk a teljesítményre!

A System Center Operations Manager weblapja: A menedzsment csomagok katalógusa: A teljes SCOM dokumentáció: