A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A monetáris politikai döntéshozatal szempontjai A magyar gazdaság és a monetáris politika kilátásai július 1. Simor András.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Monetáris politika a válság idején Simor András elnök 2012.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Inflációs Jelentés (elemzői fórum) február.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs kilátások ra Kovács Mihály András November.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Monetáris politika a válság idején
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Monetáris politika a válságban: vissza- és kitekintés szeptember 26. Simor András.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A devizahitelek kockázatáról május. A devizahitelek aránya gyorsan nő, és a teljes belföldi hitelállomány több mint felét éri el. A mikrovállalkozásoknak.
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon és Európában Tabák Péter a Pénzügyi stabilitás vezetője Stabilitás Pénztárszövetség – Pénztárkonferencia Siófok, 2008.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Államadósság és állampapírpiac
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
A kéthetes jegybanki betét megszüntetésével kiteljesedik az MNB eszköztár-fordulata Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank 1.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Az előadás összeállításában a Magyar Nemzeti Bank stábja működött közre XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia, Balatonalmádi 2009. szeptember 3.

A világ 2007 nyaráig (a Kánaán) Gyors és stabil gazdasági növekedés, alacsony és kevéssé változékony infláció Világméretű likviditásbőség, azaz pénzbőség – mind éhesebbek lettünk a kockázatra – növekvő tőkeáttételek

A tornádó és oldalszele: 2008. őszéig Az amerikai jelzálogpiacokról kiinduló, a „mérgezett” értékpapírok révén gyorsan terjedő pénzügyi válság Az „oldalszél”: kockázatosnak ítélt országok finanszírozási költségeinek emelkedése, de! „decoupling” – mindenesetre lassítani kellett volna…

A cunami: a pénzügyi válság a Lehman bukása (2008. 09.15) után a pénzügyi közvetítőrendszer iránti teljes bizalomvesztés - a kockázatosnak és „biztonságos kikötőnek” ítélt piacok (termékek, országok) radikális szétszakadása a súlyos recesszió rémképe széleskörű, országhatárokon átnyúló, kormányokat, nemzeti bankokat átfogó együttműködés kell

2008. október 9. Magyarország Megáll a bankközi devizapiac – elkezd leértékelődni a forint. Zuhan a tőzsde. Több lejáraton nincs árjegyzés az állampapírpiacon.

Miért éppen mi kerültünk a lavina útjába ? Magas államadósság „Fiskális alkoholizmus” 1. Az állam kockázata KÜLSŐ ADÓSSÁG Magas infláció Magas forinthozamok Fejlett és a nyugat-európaival integrált bankrendszer Devizahitelezés 150% hitel/betét arány 2. A bankszektor kockázata Liberalizált tőkemérleg

I. Válság két hullámban

Válság két hullámban 2008. október: Kiváltó okok: rövid lejáratú külső kötelezettségek meghaladják a devizatartalékot, piacok likviditásának kiszáradása, félelem, hogy az anyabankok nem újítják meg a hazai leányoknak nyújtott hiteleket A hazai folyamatok elválnak a régiótól Következmény: árfolyamgyengülés (jelentős short-pozíciók), hozamemelkedés, külföldiek állampapír-eladásai 2009. február-március: Kiváltó okok: bizalmi válság, az árfolyamgyengülés és a recesszió megrengetheti a a régió országainak bankszektorát Hazai folyamatok a régióval összhangban Következmény: árfolyamgyengülés, hozamemelkedés, de nincsen tőkekiáramlás (anyabanki elköteleződés)

CDS felárak országonként Forrás: Datastream

CDS felárak CEE Forrás: Datastream

A forráshozjutás költsége: ismét CDS felárak Forrás: Datastream

Devizaárfolyamok Forrás: Datastream

II. Helyzet és kilátások – 2009. nyárvég

Reálgazdaság: külső alkalmazkodás, de súlyos recesszió árán (Jelentés az infláció alakulásáról, 2009. augusztus) Az infláció a monetáris politika számára releváns horizonton a cél alatt marad az inflációs prognózis annak ellenére nem változott jelentősen, hogy a meghatározó tényezők érdemben elmozdultak 2010-ig recesszió, 2011-ben határozott növekedés rövidtávon erősebben esik a belföldi felhasználás, de jobban javul a külső egyensúly Erőteljes munkapiaci alkalmazkodás, de valamivel lassabb, mint korábban feltételeztük Erőteljesen javuló külső egyensúly a külső egyensúlyban reálgazdasági oldalról némileg erőteljesebb a javulás mint májusban, a jövedelemegyenleg is kedvezőbb lehet A költségvetési hiánypálya 2009-re a tartalékok zárolásával tartható, 2010-es cél is elérhető feszes kiadás kontroll mellett a 2011-re az adócsökkentésnek nincs fedezete 2010-től a felfelé mutató kockázatok jelentősek

(Az infláció legyezőábrája) Az ÁFA emelés nagyon kis részben épült be a júliusi indexbe, 2010 végére újra a cél alatt lehet az infláció (Az infláció legyezőábrája) Forrás: MNB

(A legfontosabb üzleti bizalmi indexek alakulása) Nemzetközi konjunktúra: folytatódó javuló trend, de messze még az egyértelmű bővülési fázis,… (A legfontosabb üzleti bizalmi indexek alakulása) Forrás: MNB

…ennek megfelelően az ipari termelés csökkenése megállt (Az ipari termelés alakulása a különböző országokban) 70 75 80 85 90 95 100 105 2008.jan. 2008.febr. 2008.márc. 2008.ápr. 2008.máj. 2008.jún. 2008.júl. 2008.aug. 2008.szept. 2008.okt. 2008.nov. 2008.dec. 2009.jan. 2009.febr. 2009.márc. 2009.ápr. 2009.máj. 2009.jún. 2008. jan. = 100 Euroövezet* Németország Csehország Magyarország (KSH) Lengyelország Szlovákia Forrás: MNB

A hazai reálgazdaság komoly visszaesésével kell számolnunk… (A GDP-előrejelzés legyezőábrája) Forrás: MNB

…mivel ez az ára a külső egyensúly javulásának (A külső finanszírozási igény szerkezete a GDP arányában, szez. ig. értékek) Mnb-előrejelzés (külső fin. képesség) Forrás: MNB

Helyzetkép a pénzügyi szektorról A költségvetés és a háztartások pozíciója javul, ez érvényesül a külső egyensúly javulásában is A háztartási szektorban a hitelezés stagnál, a betételhelyezés növekszik, a vállalatoknál a hitelállomány csökken Ez a típusú alkalmazkodás a banki hitel/betéti mutatók mérséklődéséhez és a külső forrásokra való ráutaltság csökkenéséhez vezet Az alkalmazkodással járó recesszió másik következménye a jelentősen romló portfolióminőség, növekvő hitelezési veszteségek Ugyanakkor mérsékelten csökkenő banki jövedelmezőség jelentős lehet az egyszeri tételi javító hatása Stabil tőkemegfelelés

A kiigazodás hatására a vállalati hitelek csökkennek, a háztartási hitelek stagnálnak (A bankszektor által nyújtott hitelek havi nettó állományváltozása, árfolyamszűrt értékek) Forrás: MNB

Közben a nem-teljesítő adósok száma jelentősen, de az MNB várakozásaival összhangban növekszik (A 90 napot meghaladó késedelemmel rendelkező hitelek aránya a bankszektorban) Forrás: MNB

III. Válságkezelés – konvencionális és nem konvencionális monetáris eszközök

Jegybanki lépések 2008 október – 2009 augusztus az árfolyam érdekében: 300 bázispontos kamatemelés októberben, majd fokozatos csökkentés (regionális) verbális intervenció februárban (MT elköteleződés) EU-források piacra vezetése a devizalikviditás fenntartásáért: kétoldalú devizaswap tenderek bevezetése devizaswap rendelkezésre állás és tenderek 1 napos EUR/HUF 1 hetes CHF/EUR 3 hónapos EUR/HUF 6 hónapos EUR/HUF (6 hónaposnál feltétel: vállalati hitelezés, külföldi forrásbevonás) a forintlikviditás bővítése érdekében: kéthetes futamidejű, fix kamatú és hathónapos futamidejű, változó kamatozású fedezett hiteltender tartalékráta-csökkentés fedezeti kör bővítése (jelzáloglevelek, önkormányzati kötvények) az állampapír piacon: megállapodás az elsődleges forgalmazókkal állampapír vásárlási aukciók

(Az MNB alapkamatának alakulása) A 300 bp emelést követően fokozatos – a pénzügyi stabilitást nem veszélyeztető - kamatcsökkentés (Az MNB alapkamatának alakulása) Forrás: MNB

IV. Egy kiemelt kérdés: a vállalati hitelcsökkenés – okok és kezelési lehetőségek

A vállalati hitelállomány – a fejlett országokhoz hasonlóan – folyamatosan csökken (A bankszektor vállalati hiteleinek éves, árfolyamhatástól tisztított állománynövekedési üteme, a hazai adat 2009-2010-re MNB-előrejelzés) A vállalati hitelállomány kis mértékben, de folyamatosan csökken A rövid hitelezés a hosszú hitelezésnél jobban visszaesik A KKV hitelezés a nagyvállalati hitelezéssel összehasonlítva erőteljesebben csökken (a szállítói piac is beszűkült) A hitelezés és annak összetétele függ az árfolyam és a kamatok alakulásától Megjegyzés: A 2009-2010-re vonatkozó adat előrejelzés a makrogazdasági alappálya mentén. Forrás: MNB, EKB, Fed

A vállalati hitelezés lehetséges korlátai Mennyiségi korlátok: A vállalatok hitelhez jutása nehezebbé válik, mivel a bankok szigorítanak a hitelezési feltételeken (hiteladagolás?) Árjellegű korlátok: Az ország kockázati prémiuma miatt magas kamatszint A bankok finanszírozásának kockázati és likviditási felára magas A növekvő kockázatok miatt emelkedik a hitelkockázati felár A bankok kockázatvállalási hajlandósága csökken

A jegybanki alapkamat és a hitelkockázati prémium miatt magasak forinthitelkamatok (A hazai bankok által kínált vállalati hitelek kamatai, 3 havi mozgóátlag) Forrás: MNB

A vállalati hitelezés csökkenésében egyre kisebb szerepe van a likviditási korlátoknak (MNB SLO felmérés: A hitelezési sztenderdek/feltételek változásának okai) Forrás: MNB

Minden közvetlen beavatkozásnak fiskális költsége van Értékelés Minden közvetlen beavatkozásnak fiskális költsége van Különbség: a költségvetés vagy a jegybank mérlegét használja (explicit vagy implicit), a költség azonnal megjelenik vagy csak később A garanciavállalás a legkevésbé rossz megoldás! A jelenlegi garanciarendszer problémái csak új hitelekre, hitelkiváltásra nem, rossz helyzetbe lévő vállalat esetén nem adható, bizonyos ágazatoknak nem elérhető Max. 90%-os garancia adható, mely nem lehet nagyobb a vállalat éves bérköltségénél aki kapott egyszer támogatást még egyszer nem veheti igénybe Ezek lebontása mellett a következőkre lenne szükség: Jobb minőségű „garantor” (pl. EBRD) -> Alacsonyabb garanciadíj Veszteségmaximalizálási megoldások Nagyobb rugalmasság