NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Elektromos mennyiségek mérése
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Koordináta transzformációk
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Mérés és adatgyűjtés Szenzorok II. Mingesz Róbert
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Híres magyar nők.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
szakmérnök hallgatók számára
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A évi demográfiai adatok értékelése
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Eurobarometer, %-os jövedelemnövekedés 2,1%-os sportkiadás- növekedés.
7. Házi feladat megoldása
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
HÍDÉPÍTÉS Acélszerkezetek
IV. Terjeszkedés.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Topográfiai gyakorlatok Magyarország
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Kvantitatív módszerek
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Előadás másolata:

NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan Kiemelt kérdéskörök

Tételek 1. A merkantilizmus tételei a gazdasági fejlődésről és a külkereskedelemről A fiziokraták és a nemzetközi egyensúly A klasszikus közgazdaságtan és a nemzetközi gazdasági folyamatok Marx és az egyenlőtlen nemzetközi csere A neoklasszikus közgazdaságtan fő szempontjai a nemzetközi gazdasággal összefüggésben Keynes közgazdasági tételeinek lényege, azok következménye a nemzetközi gazdaságra A reformista post-keynesiánus irányzatok kulcstételei a nemzetközi gazdasági kapcsolatokról

Tételek 2. Radikális újbaloldali & neomarxista irányzatok a nemzetközi cseréről A monetarista iskola a nemzetközi gazdaságról A csere hatása a gazdasági szereplők helyzetére A nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb mutatók, számításuk A külkereskedelmi szerkezetet jelző mutatók, számításuk A nemzetközi kereskedelem cserearányait jelző mutatószámok értelmezése, számítása A kínálat és a kereslet viselkedését jelző mutatószámok

Tételek 3. Az export, import és a nemzeti jövedelem mutatószámai, értelmezésük Az árucsere alapja A nemzetközi munkamegosztás alapmodelljei Szakosodás abszolút előnyök alapján Szakosodás komparatív előnyök alapján Deviza kitermelési együttható A feltárt komparatív előny

Tételek 4. Heckscher-Ohlin modell Szakosodás a relatív tényezőellátottság alapján A relatív tényezőárak kiegyenlítődésének folyamata A Leontieff paradoxon Kompetitív előnyök Porter-féle versenyképességi elmélet A nemzetközi technológia-áramlás fő jellemzői

Tételek 5. A technológiatranszfer A nemzetközi tőkeáramlás típusai A nemzetközi tőkeáramlás mozgatórugói A neoklasszikus a tőkeáramlásról Marx a tőkeáramlásról A keynesi- és posztkeynesi felfogás a nemzetközi tőkeáramlásról A Dunning féle tőkeáramlási motivációk

Tételek 6. Az OLI paradigma A nemzetközi fúziók motivációi Az FDI előnyei és hátrányai a fogadó országok számára Samuelson a szabadkereskedelemről A szabadkereskedelem melletti általános érvek A protekcionizmus melletti általános érvek A GATT/WTO nemzetközi kereskedelempolitikai elvei

Tételek 7. A kereskedelem-politika eszközei A vámok fajtái és céljai A vám megállapításának formája Mennyiségi korlátozások, dömping A szubvenció fajtái és gazdasági következményei A konvertibilitás előnyei, hátrányai, fokozatai A folyó fizetési mérleg tételei Az árfolyam-politika eszközei A lebegő árfolyamok előnyei, hátrányai A kötött árfolyamok előnyei, hátrányai

Tételek 8. A tőkemérleg tételei A tőkeszámlák csoportosítása Sterilizáció lényege és költségei Az ikerdeficit A megtakarítás és a folyó fizetési mérleg közötti kapcsolat A leértékelődés és a felértékelődés gazdasági hatásai Árfolyamrendszerek fajtái a rögzítés foka szerint

Tételek 9. A nominál-effektív és a reál-effektív árfolyam értelmezése Az optimális valutaövezet előfeltételei Az árfolyam rögzítésének módjai A valutatanács A csúszó leértékelés lényege és alkalmazásának célja Az irányított lebegtetés Az első és a második generációs valutaválságok Milyen összefüggésrendszer alapján alakulhat át egy valutaválság bankválsággá Magyarázza el a reál-effektív árfolyam problematikáját a görög válsággal összefüggésben!