Takarmányok fehérjetartalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Állóeszköz-gazdálkodás
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
A kutya táplálóanyag szükséglete
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
Takarmányok fehérjetartalma
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Takarmányozástan.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Fehérjeszekvenálás Mikronalalitikai kurzus fehérjeszekvenálás.
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú anyagokból tud előállítani Az élelmiszerek értékét is elsősorban fehérjetartalmuk határozza meg A hazai fehérjetakarmány termelés nem elég

Emészthető nyersfehérje Metabolizálható fehérje (MF) Kjeldahl N-mérés A takarmány fehérjék átlagos N-tartalma 16% Nyersfehérje = N x 6,25 (100/16 = 6,25) Emészthető nyersfehérje állat-specifikus Metabolizálható fehérje (MF) a vékonybélből felszívódó aminosavak mennyisége MF = em. bakteriális fehérje + em. by pass fehérje by pass: a bendő fermentációt kikerülő hányad a takarmányoknak kétféle MF értékük van MFE = by pass feh. + az energiatartalom alapján szintetizálódó mikrobafehérje MFN = by pass fehérje + a N-tartalom alapján szintetizálódó mikrobafehérje kérődzőknél használjuk Valódi fehérje A szó biológiai értelmében vett fehérjehányad NPN vagy amid anyagok peptidek, aminosavak, nitrátok, ammónium sók, karbamid, betain stb. A legáltalánosabban a nyersfehérje-tartalmat használjuk.

Valódi fehérje NPN vagy amid anyagok A szó biológiai értelmében vett fehérjehányad NPN vagy amid anyagok peptidek, aminosavak, nitrátok, ammónium sók, karbamid, betain stb. A monogasztrikus állatoknál legáltalánosabban a nyersfehérje-tartalmat használjuk

Aminosavak A takarmányfehérjék minőségét elsősorban azok aminosav összetétele határozza meg. Esszenciális aminosavak Feltételesen esszenciális aminosavak Limitáló aminosav(ak) A kérődzők az esszenciális aminosavakból is „önellátók”

Aminosavak hiánya és többlete

Aminosavak komplettálása Olyan takarmányfehérje választása, amelyik a hiányzó aminosavban gazdag (pillangósok a gabonaféléket lizinnel) Kristályos aminosav kiegészítők Lizin (fermentációs úton) Metionin (szintetikusan) Treonin Triptofán Arginin A nem esszenciális aminosavaknak is jelen kell lenni megfelelő mennyiségben

Aminosavak racemizációja Az állatok és az ember általában csak az aminosavak „L” módosulatát képes hasznosítani. Kivétel a metionin DL Metionin, L lizin

Az aminosavak hasznosulását befolyásoló tényezők A takarmány adag energiatartalma Aminosav antagonizmus LEU – ILE; LYS – ARG; ILE – VAL; PHE – VAL; THR – PHE Aminosav toxikózis Emészthetőség Denaturáció Antinutritív anyagok Hőkárosodás; Maillard reakció A fehérje szerkezete (keratin fehérjék) Időtényező

NPN (non protein nitrogen) vagy amid anyagok Aminok lizin – kadaverin arginin – putreszcin hisztidin – hisztamin betain, trimetil amin Amidok O=C karbamid Nitrátok Alkaloidák Szolanin (burgonya) Lupinin (csillagfürt) Nukleinsavak (RNS, DNS) NH2 NH2

Takarmányfehérjék minősítése Monogasztrikusok esetében meghatározza a fehérje emészthetősége az aminosavak mennyisége és aránya az aminosavak hasznosulása Meghatározása történhet állatkísérletekkel 1. biológiai érték (BÉ) felvett N – (bélsár N – bélsár endogén N) – (vizelet N – vizelet endogén N) BÉ = ------------------------------------------------------------------------------------- felvett N – (bélsár N – bélsár endogén N) bélsár endogén N bélhámsejtek kopása emésztőenzimek újra fel nem szívódó hányada bakteriális eredetű N vizelet endogén N a vizelet testfehérjék lebontásából származó N hányada

2. PER (protein efficiency ratio), fehérjehatékonysági arány testtömeg-gyarapodás (g) PER (%) = ---------------------------------------------- elfogyasztott takarmányfehérje (g) 3. NPR (netto protein ratio), nettó fehérjearány A - B NPR (%) = ---------------------------------------------- elfogyasztott takarmányfehérje (g) A = a tesztfehérjét fogyasztó csoport testtömeg-gyarapodása B = N- mentes tápon tartott csoport testtömeg-gyarapodása

Meghatározása történhet kémiai módszerekkel 1. CS (chemical score) kémiai index A takarmányfehérje esszenciális aminosav-összetételét egy teljes értékűnek tekinthető fehérje (tojás, tej) esszenciális aminosav-összetételével hasonlítjuk össze. Az ún. tojásfehérje-viszonyszámok közül a legkisebb a kémiai index értéke, az aminosav, amelynél ezt az értéket kaptuk a limitáló aminosav. 2. esszenciális aminosav index (EAAI, essential amino acid index) A kémiai index számításánál kapott tojásfehérje- viszonyszámok mértani átlaga. 3. a vérplazma karbamid-tartalmának mérése 4. a vérplazma szabad aminosav-tartalmának meghatározása n Tov1*Tov2*…Tovn

Kérődző állatoknál nincs szoros korreláció a takarmányok aminosav-tartalma és a fehérje minősége között. Egyéb szempontok: a fehérje bendőben lebomló hányada a by-pass fehérje nagysága a bakteriális és a by-pass fehérje emészthetősége a vékonybélből felszívódó aminosavak hasznosulása aminosav összetétel a hasznosítás formája (tejfehérje 65%; testtömeg-gyarapodás 50%; gyapjútermelés 40%)

Néhány táp nyersfehérje-tartalma (%) malactáp (10-20 kg) 20 hízótáp (40-70 kg) 17 broiler csirke indító táp (0-3 hét) 23 broiler csirke befejező táp (5-6 hét) 18 pulyka indító táp (0-4 hét) 27 pulyka nevelő táp (12-16 hét) 19 tojótyúk táp 15 csikó táp (3 hónapos) szoptató kanca táp 13 hízó nyúl táp

Néhány takarmány nyersfehérje-tartalma (%) zöldlucerna (bimbós) 20 burgonya 8,5 kukorica szilázs 8 réti széna (jó minőségű) 11 búza 13 kukorica 9 szójabab 38 csillagfürt 44 extrahált napraforgó (I. osztályú) 43 extrahált repce

Néhány érdekesség BSE (bovine spongiphorm encephalomacy) 1980-as évek Egyesült Királyság Húsliszt birkákból Fertőzés egy másik fajnál a marhánál Kórokozó: prion Következmények: Óriási gazdasági kár A marhahús fogyasztás drasztikus visszaesése A fogyasztói bizalom megingása az állati termékekkel szemben Az állati eredetű takarmányok tilalma, vegetáriánus tápok