Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
Moderátor: Sugár Mihály Vezető tanácsadó Távközlésszabályozási kihívások 2011 Kerekasztal-beszélgetés.
Az alternativ műholdas TV szolgáltatásban rejlő lehetőségek forgalmazók és szerelők számára Rácz Tamás – Értékesítési Igazgató.
MT mint tévészolgáltató Fókuszban az interaktivitás
Dr. Pados László Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala
LESZ-E INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM A XXI. SZÁZADBAN Detrekői Ákos a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Elnöke Székesfehérvár,
A média konvergenciája
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
Média Klub október 11. Az IPTV szolgáltatások jövője.
INTERNET.
Az energetikai és a hírközlési piac kapcsolódási pontjai és szabályozási kihívásai Energetika 2010 konferencia május 6. dr. Rozgonyi Krisztina elnök,
Dr. Bartolits István NHIT IT3 projekt Az IP alapú televíziózás részletes elemzés NHIT IPTV részletes elemzés.
© 2006 Avaya Inc. All rights reserved. Kommunikáció bárhol, bármikor! Rohály Gábor ügyvezető igazgató.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A kábeltelevízió jövője,
Kábel TV jelene és jövője
Antenna-csoport és a digitalizáció: több fronton
Digitális Átállás.
Üzleti tényezők, folyamatok - az infokom szektor példáján Informatikus-könyvtáros szak III. évf. Szombathely: BDF, 2006/2007. tanév II. félév III. évfolyam.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
Gálik Mihály Kit is érdekel a digitális televíziózás Magyarországon? BKÁE Média és Telekommunikáció Tanszék Média és Telekommunikáció Tanszék.
@ccess:az információs társadalom fejlesztési stratégiaalkotási projektje A projekt a Szlovénia- Magyarország- Horvátország Szomszédsági programban az Európai.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Mobil hangkommunikációs hálózati ismeretek Projekt- összefoglaló.
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Az elektronikus aláírás állami elismerése
A VoIP és a Microsoft Dynamics CRM Kondás János MCSA, MCSE, MCT System Builders Kft.
Vezeték nélküli hálózatok
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
III. A logisztika jövője
Az NHH szabályozási stratégiájának tervezése Tóth László stratégiai igazgató IX. Telecom Konferencia Budapest
UGC Today UBS & CSFB Media Week Conferences December 7, 2004 Versenyző infrastruktúrák ”Navigálás a platformok csatájában”
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Az állami szerepvállalás alapelvei és terepei a hazai infokommunikáció terjesztésében Sere Péter.
Az NHH spektrum stratégiája (elfogadásra került márciusában) HTE TETRA szakosztály január 19. Simon Gyula.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓK KÉPZÉSÉNEK FEJLESZTÉSE
Miért nem működik még az okostévé modell?
Tévéképernyő a digitális szobában Király István Budapest, február 29.
Új technológiák elterjedésének modellezése
Szélessávú tervek és akciók
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
oldal 12. Televízió és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás Digitalizáció a KTV-ben Előadó: Putz József.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Hálózatok osztályozása
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Az elektronikus közigazgatás jogi környezete
Wireless Home Gateway Handover, roaming, keletkező veszteségek Készítette: Tóth Balázs Viktor.
ETTH, mint a triple play egyik platformja Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás ON DEMAND BUSINESS Körmöczi Béla Opticon.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens. IKT trendek.
A médiapiac szabályozásának változó eszközei Polyák Gábor
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Médiaszabályozás március 12. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
Smart Hospitality a PTE-n Informatikai projektek az egészségügy területén Múlt és jövő Uherkovich Péter - Pécsi Tudományegyetem Informatikai Igazgatóság.
Magyarországi távközlési helyzetkép ITL Klub március 10. Szabó Tibor, Nemzeti Hírközlési Hatóság penetráció a távközlésben.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
Szélessáv minden háztartásba 2018 végéig!
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
Internet és kommunikáció
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC konferencia Budapest,

2 A „TRIPLE-PLAY” PIACTÉR Az elektronikus hírközlés mai vonatkoztatási rendszere Vezeték nélküli Vezetékes HangInternet/AdatAV programok PSTNDSLTVoDSL VoCT V kábel mode m CTV/ DVB- C GSM GPRS/ EDGE 3G/4G DVB- H (?) DVB-T WiFi/ WIMA X PLCFTTx SAT KeskenysávSzélessáv Vezető technológiákKihívó technológiák

3 Az IPTV A „TRIPLE-PLAY” PIACTÉREN A hírközlési piacok trendjei – az IPTV jelentősége KTV szol- gáltató Inkumbens távközlési szolgáltató Internet, IP alapú telefon A hírközlési platformok versenye eddig csak elvi lehetőség volt – a 2006-os év folyamán azonban már a gyakorlatban is elkezdődik Magyarországon. DSL, IP alapú tévé hang- és adatátviteli piacok a KTV-szolgáltatások piacai

4 A DSL hálózaton nyújtott IP TV megoldások szolgáltatói megítélése (az NHH KTV projektjének empirikus vizsgálatai alapján) A KTV szolgáltatók hány százaléka tart az alternatív platformok versenyétől 3-5 éves távon? Az IPTV-től való „félelmek” a nagyobb KTV szolgáltatók esetében az átlagosnál magasabbak!

5 AZ IP TV SZABÁLYOZÁSI HÁTTERE ÉS TÁMOGATÁSA Fiskális intézkedések A szélessávú infrastruktúra kiépítésére irányuló erőfeszítések alapvetően támogatottak és támogathatóak. Az Európai Unió szintjén: - Kedvező versenyjogi megítélés - Közösségi források A hazai szabályozás szintjén: - Tao. Tv. 22/B. § (1) bek. e) pont - fejlesztési adókedvezmény - GVOP-pályázatok

6 AZ IP TV SZABÁLYOZÁSI HÁTTERE ÉS TÁMOGATÁSA - II Közpolitikai intézkedések és jogalkotás Közpolitikai intézkedések: - Nemzeti Szélessávú Stratégia (2296/2005 (XII.6.) Kormányhatározat) Jogalkotás: - hírközlés-szabályozás: Eht.: korszerű, technológia-semleges, versenyközpontú szabályozás. A hírközlési szabályozás az interneten alapuló audiovizuális szolgáltatásokkal összefüggésében alapvetően kedvező környezetet teremt.

7 AZ IP TV TERJEDÉSÉT GÁTLÓ SZABÁLYOZÁSI TÉNYEZŐK A hazai médiaszabályozás általános problémái A hazai médiaszabályozás: Terjesztési mód szerinti szabályozás A „vezetékes” terjesztési mód technológiai diszkriminációja Az Európai Unió médiaszabályozása: Technológiai semlegesség A tartalom és az átvitel szabályozásának szétválasztása Különbségtétel: lineáris és nem lineáris tartalomszolgáltatások

8 AZ IP TV TERJEDÉSÉT GÁTLÓ SZABÁLYOZÁSI ÉNYEZŐK – II A Médiatörvény fogalomrendszere „Műsorelosztás: a műsorszolgáltató által előállított jelek egyidejű, változatlan továbbítása vezetékes (kábeles) hálózaton vagy nem műsorszóró rádiótávközlő rendszeren a műsorszolgáltató telephelyétől, illetőleg a műsorszétosztó hálózat végpontjától elkülönült szervezet közbeiktatásával az arra jogosult felhasználó vevőkészülékéhez, a tíznél kevesebb vevőkészülék csatlakoztatására alkalmas hálózat segítségével történő jeltovábbítás kivételével. Nem minősül műsorelosztásnak a telekhatáron belüli vezetékrendszer (pl. társasház).” Rtv. 2. § 26.

9 AZ IP TV TERJEDÉSÉT GÁTLÓ SZABÁLYOZÁSI TÉNYEZŐK – III Vételkörzeti korlátozás, must carry Az IPTV „műsorelosztásként” történő minősítésének gyakorlati konzekvenciái: - Az IPTV szolgálatóra is vonatkozik az 1/3-os vételkörzeti korlát - Az IPTV-re is vonatkozik a „Must Carry” szabályozás - Az illetékes miniszter rendeletben szabályozhatja az IPTV- hálózatok műszaki szabványait - EPG – mint „saját információs csatorna” vagy teletext?

10 ÖSSZEGZÉS Az IP TV szabályozási háttere A szolgáltatások fejlesztését segíti: -Korszerű hírközlés-szabályozás -Tudatos hírközlési célrendszer A szolgáltatások fejlesztését gátolja: - Elavult médiaszabályozás - Médiapolitikai koncepciótlanság

11 MEGOLDÁS A médiaszabályozás és a hírközlés-szabályozás szinkronjának megteremtése Feladatok: - A médiaszabályozás felülvizsgálata - Szabályozói szemléletváltás: technológiai kategóriák helyett piaci kategóriák

Köszönöm a figyelmet! Rozgonyi Krisztina