Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kétszáz éves Széchényi Könyvtár új lehetőségei Internet Fiesta Budapest, március Horváth Ádám informatikai főigazgató- helyettes.
Advertisements

Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Digitalizálandó értékek könyvtáraink gyűjteményében Mit? Miért? Hogyan? május 25. Bánkeszi Katalin szakmai igazgató Neumann János Digitális Könyvtár.
OSIRIS avagy egy kézzel fogható határvonal, mely mentén a „mennyiség” végre átcsaphat „minőségbe”… FVM (69855/2004) kutatóintézetek Online Szaktanácsadási.
Szerzői jog a könyvtárakban
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
KÖNYVTÁRAK SZÁMÁRA NYÚJTOTT KÖZPONTI SZOLGÁLTATÁSOK
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Stratégiai tervezés.
Könyvtárhasználat.
A médiatár jövője a digitalizálás tükrében
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szent István Egyetem Lorem ipsum…. Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, Tel.: Fax:
Teljes szövegű folyóiratok managementje Kozák Rózsa Internet könyvtáros Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP B-11/1
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
1 Az elektronikus könyvtárközi kölcsönzés és dokumentum-továbbítás „fixa idea” vagy ez a jövő Cum Scientia nostra pro cognitione vestra.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitális tartalomszolgáltatás
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
AZ ÁLLOMÁNY GYARAPÍTÁSÁNAK MÓDJAI KVACS + S. 1. KÖTELESPÉLDÁNY SZOLGÁLTATÁS a) a) A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? b) b) HÁNY MEGJELENT PÉLDÁNYTÓL.
ResearcherID Integrálása a Web of Science-el Tóth Szász Enikő REUTERS/Regis Duvignau.
Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé Válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában Barna Marianna könyvtáros,
10 dolog, amit EDIT-ről tudni kell
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Online és e-könyvek Hasonlóságok és különbségek. Tartalom és funkcionalitás A hagyományos print könyv tartalma elektronikus formátumban + kiegészítő funkciókkal:
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Hagyományok és kihívások V
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Magyar Tudományos Művek Tára
Gyűjtemény mint rendszer
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Internet források használata az orvostudományban
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár

Jellemzők Az információs társadalomban a felhasználók elvárásai változtak meg, és az információs szakember hibája, ha nem tud idejében reagálni. A hozzáférés bibliográfiai feltárás nélkül ugyanolyan hasznavehetetlen, mint a bibliográfiai feltárás hozzáférés nélkül

A könyvtárközi kölcsönzés gyakorlata Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának könyvtárközi kölcsönzési gyakorlata Fax: Ariel A kérő fél hibái ( a vizsgálat 4110 kérés alapján történt) Saját hibáink

ORVOSI KÖNYVTÁR HÁLÓZAT KIALAKULÁSA Könyvtárközi kölcsönzési formák Magyarországi orvosi könyvtári hálózat kialakulása Szerzői jog kérdése Tóth Péter Benjamin: A digitális könyvtár és a szerzői jog TMT

Szerzői Jogok Szjt 40§ szerint a szabad felhasználás körében többszörözött példányok – a könyvtárközi kölcsönzés kivételével nem terjeszthetők engedély nélkül „ezzel a törvényt a könyvtárközi kölcsönzést – mint terjesztést – szabad felhasználássá teszi. A digitális anyagok „könyvtárközi kölcsönzése” ugyanakkor mégis szerzői jogi akadályokba ütközik, az ugyanis együtt jár egy többszörözési cselekménnyel, amelyre nincs szabad felhasználás.

Elektronikus dokumentum továbbítás Külföldi dokumentum továbbítási rendszerek Subito Ariel minden könyvtárban: küldés- fogadás Az Ariel Magyarországi gyakorlata Szent István Egyetem – Állatorv.tud. Könyvtára

Jövőbeli feladatok Pontos, gyors szolgáltatás Ariel térhódítása – hagyományos módszerek háttérben Európai Únióhoz csatlakozás