Dr. Pajor Enikő: A MATARKA oktatása speciálkollégium keretében Miskolc 2006. március 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
MATARKA felhasználói szokások az SZTE Egyetemi Könyvtárban Minkó-Csontos Anna MATARKA Szakmai Találkozó Nyíregyháza.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet
MATARKA múltja, jelene, jövője – összefoglaló helyzetkép Burmeister Erzsébet Miskolc, február 26. Országos Széchényi Könyvtár.
Kommunikáció a médiában figyelés és kiértékelés Előadó: IDS Communications Kft április.
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Társadalomelméleti szaktájékoztatás Az EPA és a MATARKA Minkó-Csontos Anna SZTE Egyetemi Könyvtár
ÖTÉVES A BORSOD ONLINE ÖTÉVES A BORSOD ONLINE A portál célja, rendeltetése, küldetése Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezető internetes tartalomszolgáltatója.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
MATARKA JUBILEUM A MATARKA szolgáltatás története, jelen helyzete Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum október 5. Budapest.
Onlinemarketing.hu Kft. A Magyar Online Hirdetési Adatbázis rövid bemutatása. Készítette az Onlinemarketing.hu Kft.
TÁMOP zárórendezvény – június Miskolc Az EPA-HUMANUS-MATARKA közös kereső és a cikkarchívum Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem Könyvtár,
Dr. Kührner Éva a MATARKA 10 éves jubileumi rendezvénye Budapest, október 5.
A Topic Map/Tématérkép technológia megjelenése az interneten
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Közös dolgaink: a nemzeti örökség digitalizálása.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
MÉDIAISMERET I. INZERTKÉP SZINOPSZISA Beküldendő feladat 2. Készítette: Nemes Marianna Informatikus Könyvtáros Szak Távoktatás tagozat II. évfolyam II.
A NEPTUN LEHETŐSÉGEI ÉS … Előadó: Kollárné Csipszer Edit NYME EIK Intézméyni Neptun koordinátor Tel:
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Böngésző programok (Böngészés).
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Web Application for Resource Planning
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
KÖNYVTÁR információforrások és szolgáltatások FELHASZNÁLÁS céljából rendezett gyűjteménye.
MEDLINE.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
NIIFI Networkshop március 31. – április 2.PTE Egyetemi Könyvtár Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai Szalai László,
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Webes megoldások Munka kiszervezés webes felületre - Ügyfél oldalra (webshop, ügyfélkapu) - Adatrögzítés távolról (intranet) - Decentralizált adatrögzítés.
A MATARKA három konzorciumi szerződése években Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum Informatio.
Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára Március 3.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
National Center for Biomedical Information PubMed, MESH, PMC adatbázis TÁMOP rendezvény Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest,
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Szakdolgozatok kezelése a MIDRA adatbázisban. 1. lépés Feltöltés Az elkészült, végleges szakdolgozatot a szerző, vagy megbízottja feltölti a MIDRA adatbázisba.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Zöld szervezetek és az Est Media Group közös kiadványa
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Navigáció az Interneten:
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
1/13/2019 ISIM Budapest. 1/13/2019 ISIM Budapest.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Dr. Pajor Enikő: A MATARKA oktatása speciálkollégium keretében Miskolc március 24.

A személyiség és az információkeresés közötti összefüggések Az egyén pszichológiai beállítódása fontos Az egyén pszichológiai beállítódása fontos kereséssel kapcsolatos attitüd Jagello Egyetem (2005) Jagello Egyetem (2005) –Egyéni keresés – segítséggel történő keresés Érzékenység Problémamegoldó gondolkodás a jártasság szerepe!

Személyiségtípusok és a keresés Jannica Heiström (2005) Jannica Heiström (2005) –Gyors szörfözés: érzelmi kilengések, felszínesség ugyanakkor magabiztosság –Átfogó böngészés: kritikus szemlélet, nyitott személyiség –Mélyre ásás: mély érzelmű, alapos hallgatók

Az információkeresők alaptípusai SOKRATES MINERVA project (2002) SOKRATES MINERVA project (2002)Eredmények: Passzív felhasználó Aktív felhasználó Dinamikus felhasználó

Személyiségtípusok és a keresés: a médián felnőtt „Y generáció” Angela Weiler (2005) Angela Weiler (2005) –Gyors szörfözés –Kritikai érzékenység nélkül –Minden jó Legfontosabb cél: az információ könnyű megszerezhetősége! az információ könnyű megszerezhetősége!

Hallgatói vélemények a MATARKÁRÓL Pozitívumok: Pozitívumok: Jó, hogy van ilyen adatbázis és bárhonnan elérhető Jó, hogy van ilyen adatbázis és bárhonnan elérhető A több szempontú keresés nagyon hasznos A több szempontú keresés nagyon hasznos Kereső felülete felhasználóbarát Kereső felülete felhasználóbarát A díjmentessége külön figyelmet érdemel A díjmentessége külön figyelmet érdemel A feldolgozó könyvtáros könnyen meg tudja tanulni az adatbevitelt A feldolgozó könyvtáros könnyen meg tudja tanulni az adatbevitelt

Problémák a MATARKÁVAL kapcsolatban A feldolgozandó folyóiratok beszerzése A feldolgozandó folyóiratok beszerzése A folyóirat feldolgozásának időbeli eltolódása A folyóirat feldolgozásának időbeli eltolódása A folyóirat tartalomjegyzéke nem azonos a folyóiratban talált cikkel (más cím) A folyóirat tartalomjegyzéke nem azonos a folyóiratban talált cikkel (más cím) A tartalomjegyzék és a cikk oldalszáma eltérő A tartalomjegyzék és a cikk oldalszáma eltérő Vagy a tartalomjegyzékben nincs benne a cikk, amelyik a folyóiratban megtalálható vagy fordítva Vagy a tartalomjegyzékben nincs benne a cikk, amelyik a folyóiratban megtalálható vagy fordítva

Köszönöm figyelmüket! Dr. Pajor Enikő