Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
Advertisements

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Az új épületenergetikai szabályozás
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
08_12_03 kertbaratok.ppt MAGYAR AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDA EGYESÜLET
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
EU alapismeretek E-Learning.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
Az ipar.
e-jövedék konferencia
Natura 2000 területek Magyarországon
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
A környezetjog elvei.
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK október
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
I. EU harmonizáció az ENAR füljelzőnél Érvényes: től.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
Az Európai Közösség vámjoga
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Demerite módszer. Összehasonlításos módszer T ia az elemzett termék technikai paraméterei Q ia az elemzett termék minőségi paraméterei T ic az etalon.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Az EEM helye a menedzsmentben
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
A marketingkörnyezet elemzése
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Magyar Hadtudományi Társaság Védelem Gazdasági Szakosztály
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Bortermőhelyek az eredetvédelemben. A borrégiók kialakítása. Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK március 30.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Telephelyválasztási tényezők Regionális gazdaságtan 4. gyakorlat.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Kaposvár A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
A gazdasági termelés általános jellemzői
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása. Dr. Szilágyi János Ede 2006. március 9.

Elhatárolási kérdések Minőségvédelem: alapvetően analitikai paraméterek Származásvédelem: földrajzi helyet jelöli ahonnan a termék származik; nincs kapcsolat a termék származási helye és a minősége között Eredetvédelem: földrajzi helyet jelöli ahonnan a termék származik; kapcsolat van a termék származási helye és a minősége között

Földrajzi árujelzők eredetmegjelölés földrajzi jelzés a jogintézmény kialakulása a rendszertani besorolás (ipari tulajdon -> árujelzők 3 típusa) a földrajzi árujelző típusai eredetmegjelölés földrajzi jelzés Kapcsolat a termék és földrajzi hely között szoros nem olyan közvetlen Termelés, előállítás, feldolgozás mozzanatai minden mozzanatnak a földrajzi helyen elég csak egy mozzanat az adott földrajzi helyen A termék különleges minősége minek tulajdonítható -földrajzi környezet és -természeti és emberi tényező csak a földrajzi származás

Földrajzi árujelzők a földrajzi árujelzők oltalmának tárgyköre a földrajzi árujelzők szerepe a mezőgazdasági termékeknél a földrajzi árujelzők szabályozásának jogszabályi alapjai nemzetközi megállapodások multilaterális megállapodás kétoldalú megállapodások EU szabályozása 2081/92/EGK tanácsi rendelet 1493/1999/EK t. r., 753/2002/EK b. r., 1607/2000/EK b. r. magyar szabályozás Borpiaci rendtartáson kívüli normák (1997:XI.tv.; 78/2004. K. r.) Borpiaci rendtartás (2004:XVIII.tv., 1994:CII.tv.; 97/2004. FVM. R.)