KÉMIA A kémia (az arab al-kimia szóból, a „kimia” eredete bizonytalan szóból) vagy vegyészet az anyagok minőségi változásaival foglalkozó természettudomány. 

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Bráz Viktória
Advertisements

Radioaktivitás és atomenergia
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
2. Kölcsönhatások.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Atommag modellek.
Szilárd anyagok elektronszerkezete
Magyar és magyarszármazású Nobel-díjasok
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
A bomlást leíró fizikai mennyiségek A radioaktivitás észlelése
Atommodellek.
A bomlást leíró fizikai mennyiségek
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
Az anyagok alkotórészei
Atommodellek II Franck-Hertz kísérlet
2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atom felépítése 7. Osztály Tk oldal.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
12. előadás A fémek vezetőképessége A Hall-effektus Kristályok
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
2. Kölcsönhatások.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
ALAPVETŐ KÖLCSÖNHATÁSOK
Az anyagok részecskeszerkezete
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
A termeszétes radioaktivitás
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Jean Baptiste Perrin ( )
Bevezető a „Bevezetés a részecskefizikába” előadásokhoz
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
Az anyagszerkezet alapjai
Az atom sugárzásának kiváltó oka
Elektron Készítette: Vajda Lajos. Az elektron (az ógörög ήλεκτρον, borostyán szóból) negatív elektromos töltésű elemi részecske, mely az atommaggal együtt.
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Úton az elemi részecskék felé
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
Kémia Wagner Ödön BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
Az atom szerkezete (Atom modellek).
Atommodellek.
ATOMFIZIKA a 11.B-nek.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az atomok szerkezete.
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
A maghasadás és a magfúzió
Az atomelmélet fejlődése
A kémia alaptörvényei.
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

KÉMIA A kémia (az arab al-kimia szóból, a „kimia” eredete bizonytalan szóból) vagy vegyészet az anyagok minőségi változásaival foglalkozó természettudomány. 

Weszelszky Gyula (1872-1940) Kémikus, gyógyszerész, radiológus, a budapesti hévizek eredetének és összetételének elemzője, leírója. Than Károly (1834-1904) a vízösszetétel korszerű jelzésrendszerének kidolgozója, a vízelemzésnél használt „Than-féle egyenérték'' meghatározója

lrinyi János (1817-1895) a gyufa feltalálója. Vegyész, a kémiai ismeretek terjesztője, a kémiai szaknyelv egyik megújítója. A zajtalanul gyúló foszforos gyufa feltalálója. A szabadságharc idején lőporgyár-vezető.

Zemplén Géza (1883-1956) A Chinoin számára végzett kutatásai eredménye volt az 1913-ban előállított első eredeti magyar vegyület, mely Novatropin néven került forgalomba. Egyben ez a fájdalomcsillapító- és görcsoldó volt az első kelet-közép-európai gyógyszer, amit Amerikában bevezettek. Zemplén megmutatta a természetben legnagyobb mennyiségben előforduló szerves vegyület, a cellulóz pontos szerkezetét. Kabay János (1896-1936) Felismerte, hogyan lehet a kicsépelt mákszalmából morfint előállítani, s ily módon egy keresett, exportképes termékhez juttatta Magyarországot.

Szilárd Leó (1896-1964), Wigner Jenő (1902-1995), Teller Ede (1908-2003)

Oláh György (1927-) Nobel-díjas vegyész A karbokation-kémia terén végzett vizsgáIataiért 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott. Kutatásai is hozzájárultak az ólommentes benzin előállítási technológiájának kidolgozásához.

Az atom A kémiában az atom a kémiai elemek legkisebb olyan mennyisége, ami még őrzi az elem kémiai tulajdonságait. Ilyen értelemben az atomok a molekulák és az anyag alapvető összetevői. Démokritosz (Kr. e. kb. 470-370: az anyag oszthatalan részecskékből (atomosz) áll John Dalton (Kr. u. 1766-1844): atomelmélet Az atom is osztható: elemi részecskékből áll. nukleonok proton neutron elektron

A kvarkok u+u+d=proton u+d+d=neutron foton: az elektromágneses sugárzás (fény) részecskéje A kölcsönhatások tulajdonságai és az azokat közvetítő bozonok áttekintő táblázata Kölcsön-hatás közvetítő nyugalmi tömege töltés Mire hat? Hatótávol-ság (m) erős gluonok (8-féle) színtöltés hadronokra 10−15 Elektro-mágneses foton elektromos töltés elektromosan töltött részecskékre végtelen gyenge Z0 W+ és W- 91, 80 ill. 80 GeV/c² gyenge töltés minden 1/2 spinű részecskére 10−18 gravitáció graviton* tömeg mindenre * A gravitont még nem fedezték fel…

Atommodellek Thomson: mazsolás puding (az atom térfogatában egyenletesen elosztva a protonok és az elektronok Rutherford-kísérlet: a-részecskékkel bombázott aranyfüstlemezt „Határozottan ez volt a leghihetetlenebb eredmény, amellyel életemben találkoztam. Majdnem olyan hihetetlen volt, mintha valaki egy 15 hüvelykes gránáttal egy selyempapír-darabkára tüzelne, és az visszatérve őt magát találná el.” Rutherford-modell: „mini naprendszer”

Atommodellek Bohr-modell: elektronhéjak energiaszintek: nincs köztes állapot (a sebességváltóhoz hasonlóan) Kvantummechanikai modell Kvantumszámok: Fő-: K, L, M, N héjak Mellék-: s, p, d, f (2, 6, 10, 14 elektron) Mágneses (irányt ad meg) Spin- Két elektron nem rendelkezhet 4 azonos kvantumszámmal. A kvantummechanikai modellel magyarázható jelenségek: gerjesztés, fény, szín, fotokémia (pl. UV -ózon), lángfestés, periódusos rendszer szerkezete és elemeinek tulajdonságai

Tömegszám Da, mol, Avogadro-állandó: 6*1023 Izotópok (stabil/radioaktív, felezési idő): - kor- és eredetmeghatározás, - radioaktív nyomkövetés (Hevesy György) Nobel-díj, 1943 3H, 13C (12C/13C), 14C (5730 év, radiokarbon kormeghatározás: max. 40000 évre), 15N, 32P (13 nap) a-sugárzás: He2+ (papír elnyeli) ionizáló sugárzás (pl.: 210Po) b-sugárzás: e- sugárterápia, PET (Al-lemez elnyeli) g-sugárzás: sterilizálás (ólomtábla nyeli el)

Ionizáló sugárzás kimutatása: Geiger–Müller-cső A Geiger–Müller-cső egy gáztöltésű detektor, ami az ionizáló sugárzás detektálására képes. Általában henger alakú, a közepén egy vékony dróttal. A henger palástja játssza a katód, a drót az anód szerepét. A henger egyik alapján vékonyabb a fal – ezen keresztül jut az ionizáló sugárzás a csőbe. A sugárzás által keltett elektronok ésionok elkezdenek áramlani az elektródák felé, ezzel áramot keltve.