Szoftver bonyolultsági mértékek alkalmazási területei Király Roland 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Advertisements

Valós idejű tesztlefedettség- monitorozás JEE környezetben Dr. Ferenc Rudolf, Szegedi Tudományegyetem Bakota Tibor, FrontEndART Szoftver Kft.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Adatbázis alapú rendszerek 1. Gyakorlat Követelmények / SQL.
Vállalkozásunk külső, belső kapcsolatrendszere és értéklánca
Követelmények Szoftver- környezet SQL ismétlés ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Hogyan működik az elektronikus nyelv
A C nyelv utasításai. Kifejezés+ ; Utasítás printf("Hello")printf("Hello"); a=b+ca=b+c; fuggveny(a,b)fuggveny(a,b); Blokkok: több utasítás egymás után,
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
Az integrált áramkörök méréstechnikája
Trendek a szoftveriparban: e-business és e-development Csontos Péter IQSOFT Rational e-development szakmai nap 2000 február 16.
DAG topologikus rendezése
Szoftverparadigmák és metrikák
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
ELTE Matematikai Intézet
Szintézis Keresztes Péter, 2005 A GAJSKI-KUHN DIAGRAM Alapelv: Rendezzük a digitális- rendszerek leírásait célok és szintek szerint.
Elektrotechnika 2. előadás Dr. Hodossy László 2006.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
Készítette: Keszthelyi Zsolt
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
2. előadás Programegység, fordítási egység, könyvtári egység, beágyazás, blokkszerkezet, alprogramok, csomagok.
Szoftver mértékek Szoftver mérték: –A fejlesztési folyamat mérése –Végtermék mérése (termék mérték) Termék mérték: –Külső mértékek: Megbízhatósági mértékek.
2. előadás Programegység, fordítási egység, könyvtári egység, beágyazás, blokkszerkezet, alprogramok, csomagok.
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Objektum Vezérelt Szoftverek Analízise Ferenc Rudolf és Beszédes Árpád Szegedi Tudományegyetem FrontEndART.
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
Excel Függvények Páll Boglárka.
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
A Jövő Internet, ahogy mi látjuk: demo és poszter előzetes Sonkoly Balázs (BME-TMIT)
Szoftvercentrum Workshop ME. Mechanikai Technológiai Tanszék ESETTANULMÁNYOK A SZIMULÁCIÓ ALKALMAZÁSÁRA A MECHANIKAI TECHNOLÓGIÁKBAN Esettanulmányok.
Lokalizációs platform Kardos Sándor Srágli Attila.
SICStus Objects Objektum orientált kiterjesztés a SICStus Prolog nyelvhez Pereszlényi Attila Az előadás.
dr. Banai Miklós ügyvezető MultiRáció Kft.
Gráfok 1. Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
1 Vállalati együttműködések általános tapasztalatai Gyimóthy Tibor Szoftverfejlesztési Tanszék.
Orvosbiológiai képkereső rendszer teljesítményének képek osztályozásán alapuló javítása Június 23, 2008 Budapest Altrichter Márta Konzulens: dr. Horváth.
Podoski Péter és Zabb László. Bevezető Algoritmus-vizualizáció témakörében végeztünk kutatásokat és fejlesztéseket Felmértük a manapság ismert eszközök.
Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems Monitor komponensek fejlesztése okostelefon platformra.
A Visual Basic nyelvi elemei
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
Programozás, programtervezés
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék P2P protokollok és autonóm számítástechnika: szemelvények.
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
Szoftverhálózatok Kovács Attila. Tartalom A szoftverhálózat fogalma, vizsgálatuk szükségessége A szoftverhálózat fogalma, vizsgálatuk szükségessége A.
A 2. géptermi beszámoló VBA anyagának összefoglalása
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
Piramis klaszter rendszer
Excel programozás (makró)
A feladat Tovább.
Vizuális programozás Előadó: Csapó Gábor.
UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM S zoftverfejlesztés Tanszék Programrendszerek tanúsítása – szoftverminőség mérése Dr. Gyimóthy.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Confidential – Jabil Proprietary Information 1 DO NOT PRINT THIS SLIDE – FOR ANIMATION PURPOSES ONLY – DELETE IF UNWANTED.
Java Code Coverage Library
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
Programozási nyelvek alapfogalmai
Kódduplikációk a forráskódban
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Dr. Fi István Közlekedéstervezés 7. előadás.
Strukturált és nem strukturált programok
Előadás másolata:

Szoftver bonyolultsági mértékek alkalmazási területei Király Roland 2011

Tartalom Funkcionális nyelvek, Erlang A funkcionális nyelvek ipari felhasználása Szoftver bonyolultsági mértékek Automatikus hibadetektálás Automatikus hibajavítás bonyolultsági mértékek alapján

Az Erlang nyelv jellemzői Függvénykonstrukciók használata Üzenetküldések közös memória használat nélkül Hatékony elosztott rendszer, és hálózati modell Nagy hibatűrő képesség az elosztott programok területén Open Telecom Platform

Szoftverek bonyolultsága (Thomas J. McCabe) Hogyan lehet a szoftverrendszereket úgy modularizálni, hogy tesztelhetőek legyenek? A szoftverre költött pénz legnagyobb része a karbantartásra folyik el… A fejlesztésre szánt idő fele a teszteléssel és javítással telik… Egy 50 soros Fortran program 25 IF THEN ELSE konstrukcióval 33.5 millió eltérő végrehajtási ágat eredményez…

Ciklomatikus szám nep GV(G) Az n csomóponttal, e éllel, és p komponenssel rendelkező G gráf V(G) ciklomatikus száma V(G) = e – n+ 2p Az adott programhoz hozzárendelünk egy olyan irányított gráfot (1 belépési és 1 kilépési ponttal). A csomópontok a szekvenciális blokkok. Az ábra alapján: V (G) = e - n + 2p = = 5 Az átlag programozó 3, és 7 közé eső „ciklomatikus számot” produkál…

Funkcionális nyelvek bonyolultsága Nem hagyományos program konstrukciókból állnak Többféle mértéket kell vizsgálni, és együttesen mérni segítségükkel a programot Mérni kell az üzenetküldések, az elosztott programok és a különleges nyelvi elemek bonyolultságát Jelezni kell az eltéréseket!

Forrásszöveg bonyolultsága Forráskód statikus analízisével létrehozzuk a program szintaxis fáját A szintaxis fát kiegészítjük a statikus analízissel felderíthető szemantikus információkkal, függvény hívási gráffal, és adatfolyam gráffal A kapott szemantikus gráfon mérjük a bonyolultsági mértékeket

RefactorErl Lehetőséget ad a forráskód transzformációjára Segítségével javítani lehet a forrásszövegek minőségét A forráskód változtatása során a program jelentése nem változik meg Hatékony eszköz „nem magasan képzett” programozók kezében is

A RefactorErl-ben mérhető bonyolultsági mértékek Minden mérték a program egy kijelölt tulajdonságát méri A mértékek alapján javítani lehet a forráskódot Minden mérték javításához rendelkezésre állnak transzformációs lépések!

Bonyolultsági mértékek alkalmazása A mértékek mérése segít a fejlesztés irányának a meghatározásában (és a célok betartásában) Lehetőséget tudunk biztosítani az automatikus és fél-automatikus program transzformációkra Ipari méretű szoftverrendszerek javítása is lehetségessé válik

Szoftver bonyolultságot lekérdező nyelv show number_of_fun for module (a) show line_of_code, number_of_messpass for module (a,b,c) show average_size form function (a,f,1) show average_size form function (a,f,1) a with max, min, avg

Automatikus hibadetektálás előre definiált értékekkel, és modularizálás

„Metrika” alapú, automatikus hibajavítás A RefactorErl rendszerben a mérhető bonyolultsági mértékek alapján alapértelmezett szkriptekell optimalizálható a forrásszöveg A lekérdező nyelv kiterjesztésével új optimalizáló szkripteket készíthetünk...

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Támogatók: EKF TTK ELTE IK KMOP / Ericsson Hungary