Készitette: Kocsis Anna-Mária Pap Edina-Erzsébet Pap Matild Román Zsófia-Mária Osztály: XII.B. Tanárúr: Anderlik István Kocsis Anna- Mária Pap Edina- Erzsébet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Függvények.
Másodfokú egyenlőtlenségek
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Függvények A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Készítette: Bráz Viktória
Energia a középpontban
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Az egyed-kapcsolat modell
Matematikai fügvények
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Halmazok, műveletek halmazokkal
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Az informatika alapjai
Algebra a matematika egy ága
A pontcsoportok elmélete – az AO-k szimmetriája és más alkalmazások
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
Halmazok, relációk, függvények
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Ideális kontinuumok kinematikája
Fejezetek a matematikából
A Halmazelmélet elemei
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A számfogalom bővítése
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Halmazok Összefoglalás.
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
Halmazműveletek.
Halmazok Tanítás.
A LEGFONTOSABB REFERENSZ- MUNKÁK. 1. Brémond, Janine: Közgazdasági és társadalomtudományi kisenciklopédia (2005) A kisenciklopédia 135 szócikkben veszi.
Az atommag 7. Osztály Tk
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Az elemek csoportosítása
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Matematika X.B “ahogyan mi látjuk”. Haraklányi Erzsébet
Alapfogalmak.
A népesség számának változása Európában
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
A folytonosság Digitális tananyag.
Valószínűségszámítás II.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Halmazok Érettségi követelmények:
Összefoglalás.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Operációkutatás I. 1. előadás
Számítógépes szimuláció
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
óra Műveletek a racionális számok halmazán
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
A fizika mint természettudomány
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Előadás másolata:

Készitette: Kocsis Anna-Mária Pap Edina-Erzsébet Pap Matild Román Zsófia-Mária Osztály: XII.B. Tanárúr: Anderlik István Kocsis Anna- Mária Pap Edina- Erzsébet Pap Matild Román Zsófia- Mária

 A matematika a számolási képességeken túl azért is fontos, mert gondolkodni tanít. Megtanítja a tanulókat arra, hogy adott feltételek mellett tudjanak megoldásokat keresni. Olyan módszereket ismernek meg, melyeket a mindennapi életben is hasznosíthatnak.  A kémia szintén képes hasonló előnyöket biztosítani, de szerepét elsősorban nem ebben látom, hanem két másik területen. Az egyik napjaink kihívása, hogy számtalan olyan állítással borítanak el a reklámok, amelyek értelmezéséhez szükséges valamilyen kémiai alapműveltség.

 Érdemes meggondolni, hogy a XVIII- XIX. században nagyon sokan úgy gondolták, hogy a kémiának egyáltalán nincs szüksége matematikára.  Azonban vannak kivételek is, példáúl: Jeremias Benjamin Richter aki három kötetes könyvet irt a matematika kémiai alkalmazásáról.  A XX. században megjelentek a mátrixok és azok csoportjai a fizikában és a kémiában, ezt gyorsan követte a kémiai kötés elméleti értelmezése.

 A természet egyik legmegragadóbb tulajdonsága a szimmetria.  Atomok, molekulák és kiterjedt szilárd anyagok szimmetriájának leirásához általában más és más csoportot alkalmazunk. Általánosságban igaz, hogy minél nagyobb a rendszer szimmetriája, annál komolyabb matermatikai apparátus kell a szimmetria kezeléséhez, tehát nehézségi sorrendben: 1.Az atomok (teljes forgási csoport); 2.A lineáris molakulák (axiális forgási csoport); 3.Nemlineáris molekulák (pontcsoportok, vázcsoportok és a szimmetriacsoportok); 4.A kiterjedt szilárd rendszerek (tércsoportok).

 A kémiai halmazon az összes kémiai elemek halmazát értjük. A halmaz feldolgozásra váró elemeit az a kémiai elem jelenti, melyet ezen halmaz elemeinek felsorolásával adjuk meg.  A kémiai elem halmazelemként való tárgyalásánál semmilyen akadály nem mutatkozik. Ennél talán az jelentősebb, hogy a bemutatott felfogásban az azonos fajta atomok összessége (halmaza) egyetlen kémiai elemet alkot. Ez a tartalmi szűkítés nem vezet az atom értelmezéséhez, csak egy bizonyos kémiai elem meghatározásához:  Pl: {H,H,H,H,...}≡ {H}. – e halmaz részhalmazait egy bizonyos kritérium szerint határozzuk meg, pl: kémiai tulajdonság.

 Az elemek vizsgált halmazának például adott, két részhalmaza a fémek (M) és a nemfémek (T) halmaza. Az értelmezett Descartes-féle szorzat olyan elempár, ahol például az első elem a Na az első M halmaz eleme, a másik a Cl elem a második T halmazból való: M×T={( Na, Cl )| Na ∈ M ∧ Cl ∈ T}.  A teljes halmazra bevezetjük az E jelölést, a teljes halmaz lehet önmaga részhalmaza is: E×E={( H,H′ )| H ∈ E ∧ H′ ∈ E}, a felírás értelme a hidrogén elemből alkotható teljes elempár. H2H2 Na Cl

 Értelmezés: Az axióma olyan kiindulási feltételt jelent, amit adottnak veszünk az érvelések során. Az axióma különféle okok miatt nem megkérdőjelezhető, megállapított alaptény, alapigazság.  A kémiai elemek tulajdonságainak különbözősége szükségessé teszi a választott halmaz osztályokra és részhalmazosztályokra való bontását. A felbontást a következő kémiára alkalmazott axiómák alapján végezzük: I.Egy osztályt vagy sort egyértelműen meghatároznak elemei. II.Az elektronszerkezetre vonatkozó tulajdonság az osztály elemeire érvényes. III.Az üres osztály is halmaz.

IV. Ha M és T két halmazosztály, akkor {M,T} is halmazosztály. V. Egy halmaz minden részosztálya is halmaz. VI. Ha E halmazosztály, akkor M,T,G részhalmazosztályai is halmazok. VII. Ha M,T,G halmazok, akkor E egyesítésük is halmaz M ∪ T ∪ G=E. VIII. Az ט halmaz elemei a Z rendszám halmazával ekvivalensek, mert természetes számok részhalmazát képezik. IX. Az E halmaz eleme valamely ט univerzumnak. X. Az E elemrendszer elemei egy és csakis egyszer fordulnak elő ט -ban: ט ∩ E=E.

 Próbálj meg olyan kémiai jelenségeket, törvényszerűségeket felvetni, amelyeket jelenlegi matematikai tudásoddal is magyarázni tudsz!  Pl. Miért nincs az erős savaknak disszociációs állandójuk?  Válasz: mert az erős savak híg oldataikban teljes mértékben disszociálnak és disszociációjukat jellemző egyensúlyi állandó nevezőjébe (ami a sav koncentrációját jelöli) 0 kerülne. (Viszont tudjuk, hogy a nullával való osztás nem értelmezett!)

 hogy nagy számban legyenek olyan, magas színvonalon képzett mérnökeink, akik a korszerű kémiai méréstechnikához szükséges alapismereteken:  analitikai kémia,  anyagszerkezet,  matematikai statisztika,  analóg és digitális elektronika,  mûszer-, mérés- és irányítástechnika –  Kívül:  a jel- és adatfeldolgozásban,  mûszer-rendszerek és hálózatok tervezésében, mûködtetésében kellően járt.

 %C3%A9mi%C3%A1ban %C3%A9mi%C3%A1ban  A5&lpg=PA5&dq=matematika+szerepe+a+kemiaban&s ource=bl&ots=-J-1RJqLsV&sig=BcZqCJg- p8jsSO6ynpR7bLgODkE&hl=hu&sa=X&ei=mFqmUNKTB 46RswbSooCADg#v=onepage&q&f=true A5&lpg=PA5&dq=matematika+szerepe+a+kemiaban&s ource=bl&ots=-J-1RJqLsV&sig=BcZqCJg- p8jsSO6ynpR7bLgODkE&hl=hu&sa=X&ei=mFqmUNKTB 46RswbSooCADg#v=onepage&q&f=true  A5&lpg=PA5&dq=matematika+szerepe+a+kemiaban&s ource=bl&ots=-J-1RJqLsV&sig=BcZqCJg- p8jsSO6ynpR7bLgODkE&hl=hu&sa=X&ei=mFqmUNKTB 46RswbSooCADg#v=onepage&q&f=true A5&lpg=PA5&dq=matematika+szerepe+a+kemiaban&s ource=bl&ots=-J-1RJqLsV&sig=BcZqCJg- p8jsSO6ynpR7bLgODkE&hl=hu&sa=X&ei=mFqmUNKTB 46RswbSooCADg#v=onepage&q&f=true