Ingatlanárak alakulása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A lakáspiac jelene és jövője Harmati László FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgató Fundamenta Lakásvásár Ingatlanszakmai Konferencia.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
ZÖLDTETŐK Költsége és Értéke Dezsényi Péter 4/3/2017.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Budapest, november 16. Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vargha Péter Simon Vezető Közgazdász.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkanélküliség.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Budapest, … Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vezető Közgazdász MOL Group.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A diákat készítette: Matthew Will
Tapasztalatok az NFT „Közlekedés, energia” munkacsoportjával kapcsolatban Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Még csak most jön a neheze Varga Mihály június 13.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
2010 a konszolidáció éve volt a budapesti újlakások piacon.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A gazdasági élet problémái
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között Budapest, január.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Ingatlanárak alakulása Készítette: Maksa Elza

Mitől függ a lakásárak alakulása? Nemzetközi léptékű ingatlanpiaci elemzések rendre arról informálnak, hogy a magyar lakásárak mind a nyugat-európaihoz, de ami meglepő, hogy egy sor volt szocialista országhoz képest is alacsonyabbak.

Miért lehetséges ez? Vizsgáljuk meg az okait! Makroszinten olyan tényezőket kell vizsgálnunk, mint a reáljövedelmek és a munkanélküliség alakulása, a gazdaság általános teljesítménye, a finanszírozási környezet, illetve a lakásszerzéshez kapcsolódó kormányzati intézkedések. A stabilan növekvő gazdaságokban a rendelkezésre álló jövedelem növekedése és a foglalkoztatottsági mutatók alakulása szoros kölcsönhatásban vannak egymással. Egyetlen releváns mutató, a munkanélküliségi ráta változása szoros fordított korrelációban áll a lakásárakkal. Magyarország talán Európa-szerte egyedülálló abban, hogy az elmúlt időszakban a reáljövedelmek növekedése meghaladta az ingatlanárakét. Nálunk még van tere a lakásárak emelkedésének. A bankok közötti verseny, a kedvező hitellehetőségek, illetve az állami támogatási rendszerek bevezetése mind a keresletet generálják a lakáspiacon.

Miért lehetséges ez? Vizsgáljuk meg az okait! A volt szocialista országokban a kedvező hitelezési tényező a kilencvenes évek végétől, de még inkább csak az utóbbi szűk évtizedben vált döntővé. Az évek óta szárnyaló lakáscélú jelzáloghitelezés, a csökkenő kamatok, az értékesítés-ösztönző banki megoldások bevezetése ellenére a versenynek van még némi tere, ami az élénkülő keresleten keresztül a lakásárak emelkedésében mutatkozhat meg. Általános piaci szabály, hogy a kínálatot meghaladó kereslet áremelő hatású. Ezt a kereslet-kínálati egyensúlytalanságot is sejthetjük például néhány volt szocialista országban, például a 2,2 milliós Bukarestben, 2004-ben 1500 lakás épült (a valamivel alacsonyabb népességű Budapesten ekkor 10 ezer feletti), s 2009-ben 8 ezer feletti volt ez a szám, egyértelműen keresleti piacról beszélhetünk.

Miért lehetséges ez? Vizsgáljuk meg az okait! A kezdeti időszakban először a legdrágább prémium szegmensben jelentek meg az első beruházások, s a fejlesztők csak most kezdik felfedezni a tömegpiacot. Románia 2007-es EU-csatlakozásával, és gyorsan fejlődő gazdaságával a nagyvárosok új lakásai ideális befektetési célpontok lettek a nyugat-európai vásárlók számára, akik hajlandók megfizetni a helyi viszonyok között magasnak számító árakat. Így alakulhatott ki egy olyan kép, miszerint a román, lengyel, cseh nagyvárosok újlakás árai gyakran magasabbak a magyarországinál. A bukaresti tömegpiac árszínvonala pedig utolérte a budapestit. És hogy mit hozhat a jövő a magyar lakásárak tekintetében? Egyöntetű fejlesztői vélemény, hogy a beruházói költségek folyamatos emelkedése az új lakások árának növekedésével jár, amelynek ki kell hatnia a használt lakások piacára is.

Miért lehetséges ez? Vizsgáljuk meg az okait! Az erősödő magyar gazdaság növekvő lakásáraknak adhat teret. Előre jelezhető emelkedést hoz majd emellett az euro-zónához való csatlakozás is. Negatív hatása lehet ugyanakkor a bevezetendő ingatlanadónak, a világgazdaság tartósabb stagnálása vagy esetleges recessziója pedig komolyabb átmeneti sokkal járhat a magyar piacon is. Általános áresésre ugyanakkor nálunk talán nem kell számítani, mivel a magyar piacon elmaradt az árrobbanás. Egy jelentősen csökkenő, de nem recesszióba forduló világgazdasági növekedés bekövetkezte esetén tehát a magyar és a nyugat-európai árak közelítésére számítunk, ahol az árak közelítése kétirányú lesz: az enyhén emelkedő magyar árakkal szemben országonként változó, de néhol akár jelentős mértékű áresés áll majd szemben.

Egy kis statisztika Az évekre visszatekintő budapesti adatsorokat górcső alá véve valamivel kevesebb, mint 10 százalékos áremelkedés látható a kínálati oldalon. 2005 szeptemberében a több mint 40 ezer hirdetés adatait összesítő statisztikák szerint az átlagos négyzetméterár 317 ezer forint volt. Egy évvel később 316 ezer, 2007 őszén 329 ezer forintot mutatott a statisztika, a múlt év őszén pedig a már említett 342 ezer forintért kínáltak egy négyzetmétert. Átlagos kínálati négyzetméterárak változása Budapesten (ezer Ft) V. kerület 2005: 399 2008: 486 változás: 21,80%

FHB Lakásárindex

I. szakasz: Hőskorszak

II. szakasz: Költségvetési expanzió szakasza

III. szakasz: A hitelboom időszaka

IV. szakasz: Kifulladás

Forrás www.oc.hu www.fhb.hu