A Budapesti Árutőzsde Gönczöl Ágnes Emese.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetési környezet, pénz- és tőkepiaci tendenciák
Advertisements

Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Shanghai Stock Exchange - SSE -. AZ SSE TÖRTÉNETE CÍMSZAVAKBAN •1990. november 26-án alapították •2004-re több, mint 37 millió befektető és 837 vállalat.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
Szemléletváltás: tőzsdei nyereségek adótervezése
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Összefoglaló a Budapesti Értéktőzsde Zrt évéről dr. Mohai György vezérigazgató Budapest, április 2.
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
A Budapesti Értéktőzsde szerepe, jelentősége a közép-európai (osztrák, cseh és lengyel) tőzsdék között. A kuvikok nevében üdvözlöm a tisztelt zsűrit és.
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén Horváth Zsolt vezérigazgató Budapest március 28.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
EU alapismeretek E-Learning.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Tőzsdeinformáció Magyarországon
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Dátum Tőkepiaci közzétételek a PSZÁF honlapján (Tájékoztató a tőkepiacról szóló évi CXX. tv. 34.§ (4) bekezdés d) pontjának végrehajtására felkészülésről)
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
A tőzsdei kereskedés tendenciái Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest,
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
A magyar gazdaság várható helyzete
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
KÖRNYEZETTECHNIKA.
B É T A Budapesti Értéktőzsde Készítette : Kostyál János.
Miért EU? Kereskedés az európai értéktőzsdéken Készítette: Kostyál János.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Liener Gábor – Devizapiaci várakozások, Treasury Club Konferencia Devizapiaci Várakozások Liener Gábor Budapest, november 10.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
KELER Csoport Bemutatkozó előadás
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
Budapesti Értéktőzsde
Szabadkereskedelmi társulások
J. Peterman Company Készítette: Nagy Eszter Novreczky Kamilla.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
Egyszerűen a devizákkal
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
A hitelintézeti rendszer felépítése
III. További finanszírozási alternatívák
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Az értékpapírok.
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Előadás másolata:

A Budapesti Árutőzsde Gönczöl Ágnes Emese

A tőzsde fajtái az ott forgalmazott áruk jellege alapján Gönczöl Ágnes Emese

A magyar tőzsde röviden Az első magyarországi tőzsde a Ferenc József által kezdeményezett Árú és Értéktőzsde, amely 1864-ben jött létre. 1948-ban zárták be, politikai okokból. 1988-ban megalakul a Tőzsdetanács, amelynek első elnöke Dr. Járai Zsigmond. 1990-ben megszületik a BÉT, melynek első elnöke Dr. Bokros Lajos lett. Gönczöl Ágnes Emese

A Budapesti Árutőzsde fejlődése 1989. aug. 15. – Hat alapító 1,9 millió Ft-os törzstőkével létrehozta a Terménytőzsde Kft.-t (Agrimpex, Konzumbank, Országos Kereskedelmi és Hitelbank, Mezőbank, Zöldker Egyesülés, Bács Megyei Zöldért) A mezőgazdasági árak várható liberalizálása Nagy mértékű árkockázat (termelők, raktározók, feldolgozók, felhasználók) 1989.nov. 8. – első árutőzsdei üzletkötés Gönczöl Ágnes Emese

1991. június 4. - Élőállat- és Hússzekció 1991. szept. – 1990. július 18. – Árutőzsde kft A Budapesti Árutőzsde megtartja alakuló közgyűlését, 28 alapító tag létrehozza a gabonaszekciót. 1990. dec. – Hús szekció 1991. június 4. - Élőállat- és Hússzekció 1991. szept. – Az USA Külügyminisztériuma a Trade and Development Program keretében 420.000 USA dollár támogatást nyújt a "Budapest Commodity Exchange Project 2000" tanulmány elkészítéséhez. Gönczöl Ágnes Emese

1993. megnyílik a BÁT devizaszekciója 1992. január 22. A Budapesti Árutőzsde 100 tagja kivásárolja az Árutőzsde Kft. alapítóitól a 25 milliós társaságot 50 millió Ft-ért. 94-ben szűnik meg az Árutőzsde Kft 3 szekciót alapítanak: pénzügyi, agrár- és energia 1992. július Beindul a verseny a devizapiacért a BÁT és a BÉT között. 1992. december 17. Árutőzsde Törvény létrehozásában, és a KELER megalapítása 1993. megnyílik a BÁT devizaszekciója 1993. október 12. Az MNB, a BÉT és a BÁT 500 millió Ft alaptőkével létrehozza a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.-t (KELER Rt.). A BÁT és a BÉT részesedése 25-25%. 1996. november 25. Megjelennek a BÁT adatai az interneten is. A 3 szekció forgalmi adatai a www.bce-bat.com-on Gönczöl Ágnes Emese

2000. november Elektronikus kereskedelem a Gabonaszekcióban is 1998. orosz válság 1999. március 1. Az Elektronikus Kereskedési Rendszer (ETS) megkezdi működését a Pénzügyi Szekcióban. A rendszer 13 és 15 óra között biztosít lehetőséget a délutáni devizakereskedelemre. 1999. december 1. Megkezdődik a készpénzes elszámolású takarmányindex, a TAX kereskedése. A kontraktus elemei: Takarmánykukorica (65%), Takarmánybúza (15%), Szójadara (10%), Takarmányárpa (10%). 2000. november Elektronikus kereskedelem a Gabonaszekcióban is 2001. szeptember 20. Európai típusú devizaopciók a BÁT-on. USD/HUF, EURO/HUF opciós ügyletek Integráció Gönczöl Ágnes Emese

Fejlettségi mutatók Forgalom alakulása: 1990-ben 570 millió Ft 1996-ban 918 milliárd Ft Szekciók tagsági jogainak ára (másodlagos piacon) 1991-ben a gabona szekció tagsági ára 350 000 Ft 1997-ben 8 millió Ft Kereskedés szerkezete: 2000-ben pénzügyi szekció a forg. 85 %-a Gönczöl Ágnes Emese

A BÁT termékei 1997-ben 33 kontraktus (14 - gabona, 10 pü-i, 9 hús és élőállat) A BÁT-on több devizára lehetett kontraktust kötni Különbség a mg-i termékek és a pü-i termékek kontraktusmeghatározásában (áruknál a fizikai sajátosságok minimális leírása képezi a szabványosítást) Gönczöl Ágnes Emese

Kereskedési rendszer Nyílt kikiáltásos kereskedési rendszer Alapvetően ajánlatvezérelt De működnek piacvezetők is --- likviditás Pitek – meghatározott termékcsoportokra ker.-i helyek 3 szakasz (nyitás, szabad ker.-i időszak, zárás) Blokk-kereskedelem (az adott termék kereskedésére meghat. Időtartam) 1999. a pénzügyi szekcióban elektronikus kereskedelem Gönczöl Ágnes Emese

Elszámolás és teljesítés Az ügyletek visszaigazolása után a Keler vállalja mindkét fél felé a kötelezettséget Azonnali ügylet: megállapodás (meghat. Időpontban történő teljesítésről) A szállítás közraktárjegyes teljesítéssel is megvalósulhat A megbízási típusok lényegében megfelelnek a BÉT-en alkalmazottaknak Gönczöl Ágnes Emese

A BÁT szervezete Hasonló a BÉT-hez Különbség a tőzsdetagság megszerzésének feltételeiben A BÁT tagjainak szavazatai a közgyűlésen az álataluk bonyolított forgalom jutaléktartalmához igazodik.( de minden tagnak szekciónként legalább 1 szavazat) Tőzsdeügynöki tevékenységet bármely gazdasági társaság folytathat. A forgalom koncentrálódásának csökkenése Gönczöl Ágnes Emese

BÁT és BÉT egyesülése Hosszas folyamatok eredményeként Budapesti Áru – és Értéktőzsde (mint a kezdetekkor) 2005. szeptember 9. BÁT-BÉT közös közlemény a tőzsdeintegrációról. A Budapesti Árutőzsde Részvénytársaság (BÁT) utolsó kereskedési napja 2005. október 28-a, péntek. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Áru Szekciójában az első kereskedési nap a 2005. október 28-át követő első munkanap, 2005. november 2-a, szerda. Gönczöl Ágnes Emese

Az integráció előnyei Befektetők számára előnyök elég egyetlen közvetítő céggel dolgozni A verseny költségeinek megtakarítása miatt olcsóbbak a közvetítő cégek szolgáltatásai A budapoesti meghatározó tőzsde legyen a régióban Áruszekció egyedülálló De nem kerülhető el a nemzetközi tendencia: egy nagyobb nemzetközi tőzsdeszövetségbe történő tömörülés Gönczöl Ágnes Emese