Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

A történelmi idő.
Az 1. világháború.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Orosz realizmus Összefoglalás.
Puskin: Anyegin.
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
Móricz 30/B.
Tények Szíriából Angliába való hazautazása közben utazik Poirot az Orient Expressen. Második éjjel, mialatt a vonat egy hófúvásban megreked, meggyilkolják.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
Móricz Zsigmond (1879,Tiszacsécse- 1942, Budapest) Felesége: Holics Eugénia (1905–1925) Simonyi Mária (1926–1937)
Magyarország az I. világháborúban
Árpád-kor Gyakorlás.
Rohonci történet.
A művészetek, a tudományok,és az irodalom fejlődése az I
A szülő-gyermek szeparáció hatásai
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Az emberi tanulás.
A szöveg 11..
AZ ÍRÁS A mezopotámiai ékírás.
ADOLF HITLER festményei.
A haditechnikai K+F és a haderőfejlesztés Haditechnikai kutatás Ajánlatok Kül- és bel- politikai helyzet Védelmi (szövetségesi) követelmények Nemzet-
Kertész Imre: Sorstalanság
V. Hadigazdaság az első világháborúban
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
1914.
Puskin 26/B.
Honfoglaló.
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
Márciusi Ifjak Petőfi Sándor.
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háborús idők emlékműveinek, katonasíroknak megőrzése Magyarországon.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Települések az I. világháború idején
A Magyar Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága részére Készítette: Szilvásy Péter december 3.
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
Szeged az első világháborúban
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
A SZTÁLINI DIKTATÚRA.
Kecskemét az első világháború éveiben
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Demográfiai helyzet az OMM-ban
Thomas Mann (Lübeck, 1875– Zürich, 1955)
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az I. világháborúban
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
Horthy Miklós.
Franz Kafka ( ).
PR public relations „Nyilvános kapcsolatok” A szervezetről felismerhető és hiteles arculatot alakítson ki a szervezet különböző célcsoportjaiban. Külső.
Teleki Pál
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Egy adattár születésének műhely titkai Ifj. Sarkady Sándor: Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtár Levéltár főigazgató.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Osztrák - Magyar kiegyezés 1867
Az első világháború.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A békeszerződés aláírása
Alexander Bach Belügyminiszter Kitüntetései Lipót-rend lovagkeresztje
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Előadás másolata:

Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat- és érdekeltségrendszer újrafelosztásáért indult. Bár valamennyi résztvevő nemzet meg volt győződve arról, hogy gyors offenzívával legyőzheti ellenfeleit, s fél év alatt véget érhetnek a hadmozdulatok, a háború végül négy évnyi véres küzdelemmé terebélyesedett. Az Osztrák– Magyar Monarchia szétesett a háború végére, valamint a német területszerzés illúziója is szertefoszlott. A háborút lezáró békerendszer igazságtalanságai a II. világháború kitöréséhez vezettek.

 A négy éves háború ideje alatt a Monarchia területéről összesen 9 millió katonát szereltek fel – 3,4 milliót Magyarország és Horvátország területéről. a 3,4 milliós embertömegből 530 ezer veszett oda, 1,4 millió sebesült meg és több mint 830 ezer esett fogságba.

 A világháború hatása  Móricz 1915-ös fellángolása után hamar kiábrándul a világháborúból  az illúzióvesztés műveiben is érződik  az értelmiség körében megjelenik a magyarázat igénye  Móricz a háború által elállatiasított emberek lélektani ábrázolását adja

- Móricz személyes élményekből táplálkozik (haditudósító) - A világháború hatására íródott hosszabb lélegzetű elbeszélés - A háború dehumanizáló (elembertelenítő), lelket torzító hatása (elgépiesedés, elnévtelenedés) - Aprólékos jellemábrázolás: - A főhős megbillent lelkületű ember (akut pszichózis) - géppé lett a háborúban - a háború áldozata ő is - eredetileg tiszta lelkület feleségével és gyermekével jól bánik, aggódik értük - Eltorzult értékrend: önvédelemből mindig szabad ölni -Szerkezet - hosszú előkészítés -tett érlelődése -aprólékos, pszichikai elemzés - lelki térkép a főszereplőről -gazdasági, társadalmi helyzet elemzése -A cselekménysor lineáris (sorban egymást követő események) ábrázolása -A lezárás némiképp elfogadhatóbbá teszi a katonát -A társadalom felelősségének hangsúlyozása - Elbeszélő módszer: szabad függő beszéd, E/3 narráció -Móricz nem azonosul a főhőssel (távolságtartás), de néha az ő tudatszintjén beszél