SZIRUPOK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MIRŐL IS LESZ SZÓ? Bemutatok egy olyan l e h e t ő s é g e t, amely
Advertisements

1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
Zöldségfélék.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
ÉDESÍTŐK.
CUKORIPARI ALAPANYAGOK
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Fodrostollú magyar lúd
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Reformtáplálkozás.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
AZ INAK ÉS SZALAGOK BIOMECHANIKÁJA
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
szakmérnök hallgatók számára
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
A évi demográfiai adatok értékelése
Kiegészítés a Minőségbiztosítás II. oktatási segédlethez (BSC) A 2. konzultáción kiemelt diasorszámok: 7-10, 17,18-23,31,34-44,59,66,75-82,85-86,88- 90, ,
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
7. Házi feladat megoldása
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Akusztika feladatok Összebarmolta: wapsuwapp SZTE-TTIK Jön mindenki egy sörrel!
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Az év fája.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
BINÁRIS FA Definició: A fa olyanösszefüggő gráf, amelyben nincs kör
Kvantitatív módszerek
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
SZIRUPOK.
CUKORNÁD.
Megalakult a csoki-fogyi klub Nagykállóban
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
ÉDESÍTŐK-2. FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Előadás másolata:

SZIRUPOK

SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK (A KÍVÁNT CÉL ELÉRÉSÉT SZOLGÁLVA) FAJTÁIK: EGYSZERŰ SZIRUPOK AROMÁSÍTOTT SZIRUPOK SZEREPÜK: FERMENTÁLÁS – TÉRFOGAT NÖV., BIOETANOL TÉSZTÁK FLEXIBILITÁSÁNAK NÖVELÉSE ÍZ ÉS AROMA KIALAKÍTÁS ELTARTHATÓSÁG NÖVELÉSE

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEIK EGYSZERŰ SZIRUPOK: SÜTŐIPAR ÉDESIPAR MAGÁNHÁZTARTÁSOK AROMÁS SZIRUPOK DESSZERTEK TÉSZTÁK ÖNTETEK DRESSZINGEK KÁVÉ, TEA IZESÍTÉSÉRE

SZIRUPOK CSOPORTOSÍTÁSA FÁK, NÖVÉNYI RÉSZEK CUKORKOMPONENSEI CUKORRÉPA CUKORNÁD CUKORCIROK CUKORJUHAR PÁLMÁK ÉDES GYÜMÖLCSÖKBŐL NYERT CUKOR-TERMÉKEK ALMA DATOLYA BARACK

CUKORRÉPA SZIRUP FRISSEN BETAKARATOTT, FŐZÖTT CUKORRÉPA JUICE NAGYON KÍMÉLETESEN, VÁKUUMBAN BESŰRÍTVE ADALÉKANYAGTÓL ÉS KÉMIAI KEZELÉSTŐL MENTES FELHASZNÁLÁS: SZÓSZOK, DRESSZINGEK, REGGELI TERMÉKEK ÖNTETEKÉNT

SIREX R : SZIRUP ÉS ROST (DANISCO COMPANY) FEHÉR SÁRGA SÖTÉT VÉGTERMÉK: FIBREX R : KIEXTRAHÁLT RÉPA ROSTJA DIÉTÁS ROST: 68-73% JÓ VÍZMEGTARTÓ KÉPESSÉG TERMOSTABIL GLUTÉNMENTES FITINSAV MENTES SÜTŐIPARI ADALÉK Nutritional value   Per 100g   Energy kJ/kcal 1376/324 Protein, g 4 Carbohydrates, g 67 Fat, g 7 Dietary fibre, g 9

CUKORNÁD

CUKORNÁD, NÁDCUKOR, CUKORNÁD SZIRUP

CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense - kínai cukornád S. barberi - indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum - óriás S. officinarum - nemes cukornád

CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK: MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – 12-14 HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)

CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY SZÁRTATFORMÁK: HENGERES, HORDÓS, KÚP 12-15 HÓNAP: (RHIZÓMÁBÓL KINÖVE-A RZIZÓMA ÉVELŐ), TELJES KIFEJLŐDÉS BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA

CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

CUKORNÁD 70-75% VÍZ PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5 A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%

CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16% REDUKÁLÓ CUKOR: 04-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%

CUKORNÁD – PRÉSLÉ (SUGAR CANE JUICE) SUCANAT (85% SZACHARÓZ)

CUKORNÁD SYRUP CUKORNÁD PRÉSLÉ (SUGARCANE JUICE) FŐZÉSE (3-4 ÓRA, 210 °F) SZIRUP SŰRŰSÉGIG FOLYAMATOS HABELTÁ- VOLÍTÁS (KICSAPÓDOTT ANYAGOK)

CUKOR CIROK

CUKOR CIROK Sorghum sacharatum S Sorghum nemzetség 60 FAJ MAGASRA NÖVŐ FÜVEK TERJEDELMES BUGAVIRÁGZAT KÖZÖNSÉGES CIROK: EGYNYÁRI GAZDASÁGI JELENTŐSÉGÜK Sorghum sacharatum

58 FAJTA (FAO, 1994) Characters Average Standard (s) Coefficient (C.V.) Number of leaves 21.1 1.78 Plan height (m) 3.1 0.897 Diameter of stem (cm) 1.98 0.44 Grain weight per head (g) 43.88 5.396 1000 kernel weight (g) 18.09 7.55 Sugar content in stem juice at maturity ('BX) 16.61 2.82

- A SZÁRTAGOK SZÁRAZANYAG- ÉS CUKORTARTALMA (FAJTA: RIO)

CUKOR CIROK HASZNOSÍTÁSA

CUKOR CIROK SZIRUP Table 1. Average Composition of Sweet Sorghum Syrup (1 Tbs)* Weight 20 g Sodium 4 mg Calories 52 Phosphorous 5 mg Carbohydrates 13.4 g Potassium 120 mg Calcium 30 mg Riboflavin 0.02 mg Iron 2.4 mg Niacin Trace

CUKORJUHAR

JUHARFÉLÉK TÖBB, MINT SZÁZ FAJ NEMZETSÉG(LATIN) FAJ(LATIN) MAGYAR NÉV Acer campestre L. MEZEI JUHAR negundo L. ZÖLD JUHAR, KŐRISLEVELŰ platanoides L. KORAI JUHAR pseudoplatanus L. HEGYI JUHAR, JÁVORFA tataricum L. TATÁR JUHAR FEKETEGYŰRŰS saccharum Marsh CUKOR JUHAR

Acer saccharum (Acer nigrum) 30 m MAGAS 100 cm TÖRZSÁT-MÉRŐ 25 cm > 250 ÉV EREDET

JUHARSZIRUP KANADA A VILÁG JUHARSZIRUP TERMELÉSÉNEK 83 %-t ADJA 92 % QUEBEC 4 % ONTARIO AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK MINNESOTA NY-VIRGINIA

TERMELÉS

A JUHARSZIRUP ALAPANYAGA A FA CUKORTARTALMÚ NEDVE (MAPPLE TREE SAP) KEZDETE: KORA TAVASSZAL ÉJSZAKA - FAGYPONT KÖRÜL NAPPAL – 8-10 °C ÖSSZETÉTEL: 97,5 % VÍZ 2,4 % CUKOR 0,1 % ÁSVÁNYI ANY.

A FA NEDVÉNEK ÖSSZEGYŰJTÉSE

LÉHOZAM ÉS TISZTASÁG

BEGYŰJTÉS, SZŰRÉS FORDÍTOTT OZMOZISON ALAPULÓ SZŰRŐ UV-STERILIZÁLÓ KOVAFÖLD-SZŰRŐ GRAVITÁCIÓS ÜLEPÍTŐ

BEPÁRLÁS SZIRUP: MAX. 34 % VÍZ 30-45 LITER NEDV 1 LITER SZIRUP FOLYAMATOS LASSÚ FORRALÁS SŰRŰSÉG ELLENŐRZÉSE

TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER FORRALÁS TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER MAPLE SYRUP DENSITY Oc (Of) %  SUGAR           (BRIX) 3.94 (7.10) 66.00                                                             MINIMUM DENSITY 4.00 (7.20)   4.06 (7.30) 66.50                                                                                                                         4.07 (7.34) 66.60 4.10 (7.38) 66.70 4.11 (7.40) 66.75 4.14 (7.46) 4.17 (7.50) 67.00 4.19 (7.54) 67.10 4.21 (7.58) 67.20 4.23 (7.62) 67.30 4.26 (7.66) 67.40 4.28 (7.70) 67.50                                                             Optimum Density Range

GRADE A LIGHT AMBER (SOMETIMES KNOWN AS FANCY) GRADE A MEDIUM AMBER GRADE A DARK AMBER GRADE B MINŐSÉG - USA GRADE A GRADE B

KANADA, VERMONT - GRADES CANADA #1 EXTRA LIGHT, 25-30 % LIGHT, AND 25-30 % MEDIUM 25-30 % CANADA #2 (AMBER) AND 10 % CANADA #3 (DARK) 2 % GRADE C: NAGYON SÖTÉT, SZINEZŐKÉNT HASZNÁLJÁK

A SZIRUP ÖSSZETÉTELE

CSOMAGOLÁS

EGYÉB TERMÉKEK TEMPERATURE (°C) RESULT 122 GRANULATED SUGAR 120 VERY HARD SUGAR 118 HARD SUGAR 114.5 MAPLE TOFFEE OR SOFT SUGAR 113 MAPLE TOFFEE ON SNOW 111.5 MAPLE BUTTER 104 MAPLE SYRUP 100 (WATER BOILS)

EGYÉB TERMÉKEK BUTTER CUKORKA JUHAR-KRÉM CUKOR

GRANULÁLT CUKOR JUHAR SZIRUPBÓL

CUKOR, SZIRUP PÁLMÁKBÓL

FOGYASZTHATÓ PÁLMA-NEDVEK ÉS TERMÉKEK

PÁLMÁK Jubaea chilensis: CHILEAN WINE PALM, COQUITO PALM Caryota urens: TODDY, VAGY KITUL PALM Borassus flabellifer: PALMYRA PALM Cocos nucifera: COCONUT PALM Phoenix sylvestris: SUGAR PALM OF INDIA Arenga saccharifera (pinnata): SUGAR PALM OF JAVA AND MALAYA

Jubaea chilensis

Jubaea chilensis 15-30 m MAGAS 1,2-1,5m TÖRZS ÁTMÉRŐ LEVELEK 2-4m HOSSZÚAK MAG: 2-3 ÉVIG TALAJBAN, 6-7 ÉV 50cm MAGONC, 40 ÉV FEJLŐDÉS, ELSŐ NEDV NYERÉSE (TÖRZS), 60 ÉVES KORBAN VIRÁGZÁS FŐ TERMŐTERÜLETE : CHILE (VESZÉLYEZTETETT FAJ)

Jubaea chilensis

Jubaea chilensis PÁLMA NEDVÉBŐL (PALM SAP) NYERT SZIRUP – MIEL DE PALMA KIDÖNTIK A PÁLMAFÁT LEVELEK ELTÁVOLÍTÁSA TÖRZS MEGCSAPOLÁSA 3-400 LITER NEDV ÖSSZE- GYŰJTÉSE (HÓNAPOKIG) A PÁLMAFA ELPUSZTUL

Jubaea chilensis - MIEL DE PALMA TERMÉSE EHETŐ, 5 cm KÓKUSZDIÓRA EMLÉKEZTETŐ (COQUITO) A PÁLMA NEDVÉNEK (PÁLMAMÉZ-SAP) FELDOLGOZÁSA (FRISSEN IS FOGY.) : FŐZÉSSEL BEPÁRLÁS FELHASZNÁLÁS: ÉDESIPAR GYÜMÖLCSKOKTÉLOKHOZ SÜTEMÉNYEK, PALACSINTÁK ÖNTETEKÉNT SÜTŐIPAR TEJITAL

Phoenix sylvestris VAD DATOLYA PÁLMA, TODDY PÁLMA, DATOLYA CUKOR PÁLMA INDIA, BANGLADESH, IVORY COAST TRÓPUSI ESŐERDŐK AKÁR 1500 m MAGASAN GYORSAN NÖVŐ 15 m, 50év XVIII szd. VÉGE – CUKORFORRÁS TERMINÁLIS RÜGY VAGY A FIATAL SZÁR OLDALA

Phoenix sylvestris

Phoenix sylvestris CSAPOLÁS: 4-5 ÉVENKÉNT 8-10 LITER/NAP 10 % sz.a.t. RÉSZBEN FERMENTÁLT SZÜRT, DERÍTETT SZÜRT JUICE

PALM HEIGHT (GROUND LEVEL TO TERMINAL BUD, m) AVERAGE SOLIDS/DAY (KG) Phoenix sylvestris VARIETY KNOWN AS PALM HEIGHT (GROUND LEVEL TO TERMINAL BUD, m) JUICE l/DAY AVERAGE SOLIDS/DAY (KG) LIMSI 1 LIMSI 2 EXC. YIELDER 3.40 3.50 8.4 8.8 0.85 1.06 BIKRAARI BEYUUDI GOOD YIELDS 5.80 7.20 9.8 14.1 1.09 1.20 HAMMUURI   5.30 5.8 1.00 AAMI (SEEDLING) POOR YIELDERS 8.20 5.9 0.95

Phoenix sylvestris NEDVÉBŐLNYERT TERMÉKEK JAGGERY (GUR): PEPÁROLT PÁLMA NEDVÉBŐL NYERT KRISTÁLY CUKOR (RITKÁN FINOMÍTOTT) KRISTÁLY CUKOR MELASSZAL SUGAR-CANDY, NAGY KRISTÁLYOKKAL CUKORSZIRUP TIPIKUS JAGGERY ÖSSZETÉTEL: MOISTURE 8-10% TOTAL SUGAR 85-90% PROTEIN <0.5% FAT Ca, Fe, P TRACES VITAMIN, B, C RIBOFLAVIN

Arenga saccharifera (vagy pinnata) CUKOR PÁLMA TRÓPUSI ESŐERDŐK, MÁS TRÓPUSI SUBTRÓPUSI TERÜLETEKEN, m 1400 m MAGASAN INDIA, THÁIFÖLD, KASMBODZSA, MALAYSIA, SUMATRA, BORNEO 7-20 m MAGAS, 30-65 cm TÖRZSÁTMÉRŐ, 20-25 db LEVÉL „MULTI”-HASZNOSÍTÁSÚ: CUKOR, FRISS JUICE, KEMÉNYÍTŐ (SAGO), ECET, EHETŐ GYÜMÖLCS, ROSTJAINAK SZÉLESKÖRŰ FELHASZNÁLÁSA, CSAPOLÁS: HÍMIVARÚ, BIZOGÁNYSZERŰ VIRÁGA, MÁSODLAGOS SZÁR, 5-12 ÉVES KOR KÖZÖTT

Arenga pinnata or saccharifera MEGCSAPOLÁS ÉS HOZAM Latin name Litres of sap/tree - Sugar % - Sugar/tree Age of first/last tapping (years) - Height of tree Frequency of tapping - Season - Duration Sugar/ha - Tree/ha - Work needed Arenga pinnata or saccharifera 3-6 l/day per peduncle (2 to 4 can be tapped in a tree, each for 1 to 4 months [1]) - 11 to 16.5% - 0.4kg/day [2] [3] [4]; North Sulawesi, good trees: 35 to 40l/day [5] From 5-12 to 2 to 5 years later [2] [4] [1] - 7 to 15-20m [1] Once to twice a day [2] [1] - 2 to 9 with average 5 months [2] [4]; all year round in East Kalimantan and North Sulawesi [1] Indonesia: 3kg/day/ha (256 trees/ha) [5] Pure plantation in North Sulawesi: 20,000kg/year

DM Ash Sucrose Gluc. Fruct. Total CHOs (16 Jan.1995, KAMBODZSA) CHEMICAL COMPOSITION OF SUGAR PALM SYRUP - - - - - -As % of dry matter- - - - DM Ash Sucrose Gluc. Fruct. Total CHOs (16 Jan.1995, KAMBODZSA) Hay Yang 84.8 1.4 65.8 9.6 10.6 86.7 Huy Kiel 86.5 1.3 85.7 5.8 6.6 98.0 Pring Huy 84.3 1.7 74.1 9.4 11.0 94.8 Map Chreb 82.7 1.2 88.2 4.8 5.5 98.6 Sim Hen 87.8 1.0 93.1 2.1 2.6 97.9 Pauv Pauv 84.1 1.4 81.7 5.7 7.5 95.5 Tha Khorn 88.1 1.5 94.3 2.1 3.3 99.7 Thorn Punn 89.9 1.8 74.3 6.8 8.3 91.1 Yem Khnol 84.2 1.8 72.9 9.1 10.6 93.6 Chan Mak 88.4 1.0 93.1 2.5 2.9 98.5 Thorn Chreb 78.6 1.7 85.7 4.8 2.9 96.9

Arenga saccharifera - CUKOR-SZIRUP, CUKOR 50-75 % SZACHARÓZ, TISZTÍTÁSSAL, FINOMÍTÁSSAL 98 % SZACHARÓZ

Borassus flabellifer PALMIRA PÁLMA INDIA: IV szd. JELENTETTÉK GÖRÖG TÖRTÉNÉSZEK – 4000 ÉVE ISMERIK A HINDIK TRÓPUSI ERDŐK, SZAVANNÁK KELET-AFRIKA, INDIA, SRI LANKA, MALAYSIA, KÍNA, KAMBODZSA, INDONÉZIA, VIETNÁM 10-30 m MAGAS, 25-40 LEVÉL 50-80 GYÜMÖLCS/ÉV SOKCÉLÚ HASZNOSÍTÁS

Borassus flabellifer CSAPOLÁS HELYE: VIRÁG KÖRNYÉKÉN, TERMÉS 3 l NEDV/NAP/FA ELSŐ MEGCSAPOLÁS: 20-30 ÉVES KORBAN UTOLSÓ MEGCSAPOLÁS: 50-60 ÉV (ORSZÁGONKÉNT VÁLTOZÓ) EGYSZERI ÉJSZAKAI, VAGY KÉTSZERI NAPPALI BEGYŰJTÉS 5 HÓNAPON ÁT 3 ÉVES PIHENÉSI IDŐ 1500 kg CUKOR/Ha/ÉV (250-300 FA/Ha EGYEDSZÁM MELLETT

Fresh sap before cooking [2] Table 2: Data on the composition of sap and jaggery from Borassus flabellifer Product and reference Fresh sap [1] Fresh sap before cooking [2] Fresh sap stabilized with sodium benzoate [2] Jaggery [3] Specific gravity 1.07 pH 6.7-6.9 6.00 to 4.00 6.45 Nitrogen 0.056 g/100 cc Protein 0.35 g/100 cc 0.10 to 0.20% 0.10% 1.04% Total sugar 10.93 g/100 cc 14.00 to 9.40% 15.78% Sucrose 12.30 to 8.50% 15.04% 76.86% Reduced sugar 0.96 g/100 cc 0.80 to 3.50% 0.62% 1.66% Fat 0.19% Minerals as ash 0.54 g/100 cc 0.10 to 0.30% 0.17% 3.15% Calcium Trace 0.861% Phosphorus 0.14 g/100 cc 0.052% Iron 0.4 g/100 cc 11.01 mg per 100g Copper 0.767 mg per 100g Vitamin C 13.25 mg/100 cc Vitamin B1 3.9 IU Vitamin B complex Negligible References: [1] Paulas and Muthukrishnan 1983a cited by Davis and Johnson 1987; [2] Romera 1968; [3] Roy 1951 cited by Morton 1988.

Borassus flabellifer -TERMÉKEK FRISS NEDV (SAP):A VIRÁG SZÁRÁBÓL (TONIC, DIURETIC, STIMULANT, LAXATIVE, AMEBICIDE) 100 l NEDVBŐL 7-8 kg CUKOR, 8 KG MELASZ SZIRUP (KAMBODZSA): 51-81 % sz.a.t. SZACHARÓZ 66-94 % A SZÁRAZANY. TART. BELÜL CUKOR TOVÁBBI FELHASZNÁ- LÁSA

Borassus flabellifer - ALKOHOLOS ITAL KÉSZÍTÉSE

Cocos nucifera TIPIKUS ESŐERDŐK, PARTVIDÉKEK NÖVÉNYE K-AFRIKA, D-INDIA, SRI LANKA, THÁJFÖLD, INDONÉZIA, MALAJZIA 12 MILLIÓ Ha, 90 ORSZÁGBAN (96 %-a 4 Ha) KÖZÉPMAGAS PÁLMA: 10-20 m, 40-50 m TÖRZSÁTMÉRŐ „10 LEGHASZNOSABB FÁK EGYIKE”

Cocos nucifera – SAP CSAPOLHATÓ NEDV: A NŐI VIRÁG SZÁRÁBÓL, Kb. 60 cm HOSSZÚ (ENYHE ÜTÖGETÉS NAPONTA KÉTSZER, EGY HÉT UTÁN SEB VÁGÁSA) 16-22 % SZACHARÓZ SZINTE FOLYAMATOS LÉNYERÉS 2-3 l/NAP (BÉLFERTŐTLENÍTŐ) TARTÓSÍTOTT KÓKUSZPÁLMA NEDV (NEERA) TOTAL SOLIDS (g/100 ml) : 15.2-19.7 SUCROSE (g/100 ml) : 12.3 -17.4 TOTAL ASH (g/100 ml) : 0.11-0.41 PROTEIN (g/100 ml) : 0.23-0.32 ASCORBIC ACID (mg/100 ml) : 16-30

Cocos nucifera – SAP (neera)

CUKOR ÉS SZIRUP KÉSZÍTÉS FOLYAMATÁBRÁJA

Cocos nucifera - CUKOR SAP SZŰRÉSE CaCO3 HOZZÁADÁSA, MELEGÍTÉS 45 °C-ra FOLYAMATOS KEVERÉS MELLETT 100 ml 10 %-os TRINÁTRIUM-FOSZFÁT MINDEN LITER SAP-HEZ (FELESLEGES CaCO3 LECSAPATÁSA), LASSÚMELEGÍTÉS 100 °C-RA SZŰRÉS 3-4 CSEPP KÓKUSZOLAJ 50 LITER SZŰRT SAP-HEZ BEPÁRLÁS NYITOTT EDÉNYEKBEN VISSZAHŰTÉS, KRISTÁLYOSÍTÁS

Cocos nucifera SAP: ECET, ALKOHOLOS ITAL KÓKUSZTEJ, KOPRA: A TERMÉS BELSŐ FALÁHOZ TAPADÓ EHETŐ TÁPLÁLÓSZÖVET

Cocos nucifera – coconut oil

GYÜMÖLCS SZIRUPOK

DATOLYA Phoenix dactylifera

TERMÉS FEJLŐDÉSE FEJLŐDÉSI SZAKASZOK KIMRI: GYORS NÖVEK. ÉS CUKORFELHALM. KHALAAL: VÉGSŐ MÉRETET MÁR ELÉRTE, TOVÁBBI DE LASSÚ CUKORNÖÖV. ENYHE VÍZVESZTÉS RUTAB:TÖMEGVESZTESÉG (NEDV. VESZT.), INVERT CUKOR KÉPZŐDÉS TAMR: A FÁN OLYAN MÉRTÉKŰ „TÖPPEDÉS”, AMELY ÁLLAPOTBAN LESZEDVE A GYÜMÖLCSÖT, AZ ELTARTHATÓ

FEJLŐDÉSI SZAKASZOK MEGPORZÁSTÓL SZÁMÍTVA 200 NAP

FEJLŐDÉS - ÖSSZETÉTEL

TERMESZTETT DATOLYA FAJTÁK KÜLSŐ JEGYEK ALAPJÁN SOFT SEMI-SOFT SEMI DRY, DRY (BREAD DATES) SEMI-DRY „DEGLET NOOR” SEMI-SOFT „MEDJOOL”

SUGAR CONTENT OF SOFT, SEMI-DRY AND DRY DATES   % MOISTURE (FRESH WEIGHT) TOTAL SUGAR % ON DRY WEIGHT BASIS REDUCING SUGARS % ON DRY WEIGHT BASIS SUCROSE % ON DRY WEIGHT BASIS SOFT           BARHEE                      KHADRAWY 37.3 24.4 84.8 82.2 0 0 SEMI-DRY     DEGLET NOOR                     DAYRI                     ZAHDI                     ZAHDI 24.1  22.2 13.6 - 77.1 75.7 78.2 82.0 38.6 70.4 70.7 64.6 38.5 5.3 7.5 17.4 (585) DRY             THOORI                     KINTA 15.5 - 73.0 80.0 40.9 35.0 32.1 45.0

SUGAR CONTENT OF DATES FROM DIFFERENT COUNTRIES % Total Sugar on Dry Weight basis Average Range USA (118), 21 varieties 78 67-85 Saudi Arabia (504) Central, Northern Region, 15 var. 77 67-83 Eastern Region, 15 var. 74.2 65-83 Western Region, 10 var. 78.3 74-87 SW Region, 13 var. 79.1 71-83 Iraq (599), 4 var. 87.1 86-88 Iraq (353), 5 var. 73.8 45-86

DATOLYÁBÓL NYERT TERMÉKEK (W. H DATOLYÁBÓL NYERT TERMÉKEK (W.H. BARREWELD, FAO AGRICULTURAL SERVICES BULLETIN, 1993 No. 101) JELMAGYARÁZAT: M: MOISTURE FM: IDEGEN ANYAG, NSS: NEM OLDHATÓ SZILÁRD FÁZIS, SNS: OLDHATÓ NEM CUKOR ANYAGOK

EXTRAKCIÓ EGY VAGY KÉTLÉPÉSBEN

MATERIAL BALANCE DATE EXTRACTION IN ONE STEP (100 Kg FLESH + 100 Kg WATER) OPERATION MATERIAL            COMPOSITION        % M           SS           NSS WEIGHTS TOTAL    H20     SS    NSS EXTRACTION DATE (FLESH) WATER 20            70            10 100            0               0 100        20       70       10 100      100        0         0   SLURRY 60            35             5 200        120      70       10 SEPARATION DATE JUICE PRESSCAKE 64.2         35.8          0 55          30.1;         14.3 130.2      81.6     48.6    0 69.8        38.4   21.4   10

COMPOSITION % M; SS; NSS MATERIAL BALANCE DATE EXTRACTION IN ONE STEP (100 FLESH + 250 WATER) OPERATION MATERIAL      COMPOSITION   % M;      SS;      NSS                 WEIGHTS TOTAL    H20      SS        NSS  EXTRACTION DATE FLESH WATER 20;       70;       10 100;     -;          - 100        20        70         10 250        250      0            0   SLURRY 77.1;   20;       2.9 350        270     70          10 SEPARATION DATE JUICE PRESSCAKE 79.4;    20.6;    0 65;      16.9;      18.1 294.9     234.2  60.7         0 55.1      35.8      9.3         10

DATOLYÁBÓL NYERT TERMÉKEK DATOLYA+VÍZ FM, RÉSZBEN NSS RÉSZBEN NSS FM, NSS FM, NSS, SNS ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁS TECH-NOLÓ-GIA 1. FÁZIS KÖZTES TERMÉK 2. FÁZIS VÉG- TERMÉK EXTRAKCIÓ EXTRAKCIÓ EXTRAKCIÓ EXTRAKCIÓ DERÍTÉS CENTRIFUG. SZŰRÉS SZŰRÉS, OPÁLOS JUICE OPÁLOS JUICE TÜKRÖS JUICE TISZTA, SZÍNTELEN DATOLYA CUKOROLDAT BEPÁRLÁS FERMENTÁCIÓ BEPÁRLÁS +ADALÉKANY. BEPÁRL. GLÜKÓZ/ FRUKTÓZ INVERZIÓ +CO2 DESZT. DERÍTÉS TERMÉK SZEPAR. LEPÁRL. BEPÁRL. 2.FERM. ALKOHOL +ADALÉK DATE SZERV. CHERRY ARAK ECET DATE CO2 DATE ÜDÍTŐ DATE MAGAS FRUKT. SPREAD SAVAK BOR SZIRUP FOLY. DATE FOLY. PROT. CUKOR CUKOR ZSÍROK

CENTRIFUGÁLÁS - FRAKCIÓK POR, HOMOK GYÜMÖLCS ROSTOK, SZÖVETI RÉSZEK SZÜRKÉS SZÍNŰ,SŰRŰ, ISZAPSZERŰ SZUSZPENZIÓ TISZTÁBB FOLYADÉK VÉKONY FILMSZERŰ RÉTEG: VIASZ, ZSÍR

KOMBINÁLT DATOLYA „KRÉM” ÉS SZIRUP GYÁRTÁS LÉPÉSEI

DATOLYA TERMÉKEK SZIRUP DATE SPREAD CUKOR

ALMA APPLE SYRUP (APPLE HONEY, APPEL STROOP) FRISS GYÜMÖLCS Apple Spread/StroopHolland. Ingredients: beet root juice, apple juice, glucose syrup, citric acid. 12 oz.