SZIRUPOK
SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK (A KÍVÁNT CÉL ELÉRÉSÉT SZOLGÁLVA) FAJTÁIK: EGYSZERŰ SZIRUPOK AROMÁSÍTOTT SZIRUPOK SZEREPÜK: FERMENTÁLÁS – TÉRFOGAT NÖV., BIOETANOL TÉSZTÁK FLEXIBILITÁSÁNAK NÖVELÉSE ÍZ ÉS AROMA KIALAKÍTÁS ELTARTHATÓSÁG NÖVELÉSE
FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEIK EGYSZERŰ SZIRUPOK: SÜTŐIPAR ÉDESIPAR MAGÁNHÁZTARTÁSOK AROMÁS SZIRUPOK DESSZERTEK TÉSZTÁK ÖNTETEK DRESSZINGEK KÁVÉ, TEA IZESÍTÉSÉRE
SZIRUPOK CSOPORTOSÍTÁSA FÁK, NÖVÉNYI RÉSZEK CUKORKOMPONENSEI CUKORRÉPA CUKORNÁD CUKORCIROK CUKORJUHAR PÁLMÁK ÉDES GYÜMÖLCSÖKBŐL NYERT CUKOR-TERMÉKEK ALMA DATOLYA BARACK
CUKORRÉPA SZIRUP FRISSEN BETAKARATOTT, FŐZÖTT CUKORRÉPA JUICE NAGYON KÍMÉLETESEN, VÁKUUMBAN BESŰRÍTVE ADALÉKANYAGTÓL ÉS KÉMIAI KEZELÉSTŐL MENTES FELHASZNÁLÁS: SZÓSZOK, DRESSZINGEK, REGGELI TERMÉKEK ÖNTETEKÉNT
SIREX R : SZIRUP ÉS ROST (DANISCO COMPANY) FEHÉR SÁRGA SÖTÉT VÉGTERMÉK: FIBREX R : KIEXTRAHÁLT RÉPA ROSTJA DIÉTÁS ROST: 68-73% JÓ VÍZMEGTARTÓ KÉPESSÉG TERMOSTABIL GLUTÉNMENTES FITINSAV MENTES SÜTŐIPARI ADALÉK Nutritional value Per 100g Energy kJ/kcal 1376/324 Protein, g 4 Carbohydrates, g 67 Fat, g 7 Dietary fibre, g 9
CUKORNÁD
CUKORNÁD, NÁDCUKOR, CUKORNÁD SZIRUP
CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense - kínai cukornád S. barberi - indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum - óriás S. officinarum - nemes cukornád
CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK: MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – 12-14 HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)
CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY SZÁRTATFORMÁK: HENGERES, HORDÓS, KÚP 12-15 HÓNAP: (RHIZÓMÁBÓL KINÖVE-A RZIZÓMA ÉVELŐ), TELJES KIFEJLŐDÉS BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA
CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.
CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.
CUKORNÁD 70-75% VÍZ PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5 A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%
CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16% REDUKÁLÓ CUKOR: 04-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%
CUKORNÁD – PRÉSLÉ (SUGAR CANE JUICE) SUCANAT (85% SZACHARÓZ)
CUKORNÁD SYRUP CUKORNÁD PRÉSLÉ (SUGARCANE JUICE) FŐZÉSE (3-4 ÓRA, 210 °F) SZIRUP SŰRŰSÉGIG FOLYAMATOS HABELTÁ- VOLÍTÁS (KICSAPÓDOTT ANYAGOK)
CUKOR CIROK
CUKOR CIROK Sorghum sacharatum S Sorghum nemzetség 60 FAJ MAGASRA NÖVŐ FÜVEK TERJEDELMES BUGAVIRÁGZAT KÖZÖNSÉGES CIROK: EGYNYÁRI GAZDASÁGI JELENTŐSÉGÜK Sorghum sacharatum
58 FAJTA (FAO, 1994) Characters Average Standard (s) Coefficient (C.V.) Number of leaves 21.1 1.78 Plan height (m) 3.1 0.897 Diameter of stem (cm) 1.98 0.44 Grain weight per head (g) 43.88 5.396 1000 kernel weight (g) 18.09 7.55 Sugar content in stem juice at maturity ('BX) 16.61 2.82
- A SZÁRTAGOK SZÁRAZANYAG- ÉS CUKORTARTALMA (FAJTA: RIO)
CUKOR CIROK HASZNOSÍTÁSA
CUKOR CIROK SZIRUP Table 1. Average Composition of Sweet Sorghum Syrup (1 Tbs)* Weight 20 g Sodium 4 mg Calories 52 Phosphorous 5 mg Carbohydrates 13.4 g Potassium 120 mg Calcium 30 mg Riboflavin 0.02 mg Iron 2.4 mg Niacin Trace
CUKORJUHAR
JUHARFÉLÉK TÖBB, MINT SZÁZ FAJ NEMZETSÉG(LATIN) FAJ(LATIN) MAGYAR NÉV Acer campestre L. MEZEI JUHAR negundo L. ZÖLD JUHAR, KŐRISLEVELŰ platanoides L. KORAI JUHAR pseudoplatanus L. HEGYI JUHAR, JÁVORFA tataricum L. TATÁR JUHAR FEKETEGYŰRŰS saccharum Marsh CUKOR JUHAR
Acer saccharum (Acer nigrum) 30 m MAGAS 100 cm TÖRZSÁT-MÉRŐ 25 cm > 250 ÉV EREDET
JUHARSZIRUP KANADA A VILÁG JUHARSZIRUP TERMELÉSÉNEK 83 %-t ADJA 92 % QUEBEC 4 % ONTARIO AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK MINNESOTA NY-VIRGINIA
TERMELÉS
A JUHARSZIRUP ALAPANYAGA A FA CUKORTARTALMÚ NEDVE (MAPPLE TREE SAP) KEZDETE: KORA TAVASSZAL ÉJSZAKA - FAGYPONT KÖRÜL NAPPAL – 8-10 °C ÖSSZETÉTEL: 97,5 % VÍZ 2,4 % CUKOR 0,1 % ÁSVÁNYI ANY.
A FA NEDVÉNEK ÖSSZEGYŰJTÉSE
LÉHOZAM ÉS TISZTASÁG
BEGYŰJTÉS, SZŰRÉS FORDÍTOTT OZMOZISON ALAPULÓ SZŰRŐ UV-STERILIZÁLÓ KOVAFÖLD-SZŰRŐ GRAVITÁCIÓS ÜLEPÍTŐ
BEPÁRLÁS SZIRUP: MAX. 34 % VÍZ 30-45 LITER NEDV 1 LITER SZIRUP FOLYAMATOS LASSÚ FORRALÁS SŰRŰSÉG ELLENŐRZÉSE
TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER FORRALÁS TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER MAPLE SYRUP DENSITY Oc (Of) % SUGAR (BRIX) 3.94 (7.10) 66.00 MINIMUM DENSITY 4.00 (7.20) 4.06 (7.30) 66.50 4.07 (7.34) 66.60 4.10 (7.38) 66.70 4.11 (7.40) 66.75 4.14 (7.46) 4.17 (7.50) 67.00 4.19 (7.54) 67.10 4.21 (7.58) 67.20 4.23 (7.62) 67.30 4.26 (7.66) 67.40 4.28 (7.70) 67.50 Optimum Density Range
GRADE A LIGHT AMBER (SOMETIMES KNOWN AS FANCY) GRADE A MEDIUM AMBER GRADE A DARK AMBER GRADE B MINŐSÉG - USA GRADE A GRADE B
KANADA, VERMONT - GRADES CANADA #1 EXTRA LIGHT, 25-30 % LIGHT, AND 25-30 % MEDIUM 25-30 % CANADA #2 (AMBER) AND 10 % CANADA #3 (DARK) 2 % GRADE C: NAGYON SÖTÉT, SZINEZŐKÉNT HASZNÁLJÁK
A SZIRUP ÖSSZETÉTELE
CSOMAGOLÁS
EGYÉB TERMÉKEK TEMPERATURE (°C) RESULT 122 GRANULATED SUGAR 120 VERY HARD SUGAR 118 HARD SUGAR 114.5 MAPLE TOFFEE OR SOFT SUGAR 113 MAPLE TOFFEE ON SNOW 111.5 MAPLE BUTTER 104 MAPLE SYRUP 100 (WATER BOILS)
EGYÉB TERMÉKEK BUTTER CUKORKA JUHAR-KRÉM CUKOR
GRANULÁLT CUKOR JUHAR SZIRUPBÓL
CUKOR, SZIRUP PÁLMÁKBÓL
FOGYASZTHATÓ PÁLMA-NEDVEK ÉS TERMÉKEK
PÁLMÁK Jubaea chilensis: CHILEAN WINE PALM, COQUITO PALM Caryota urens: TODDY, VAGY KITUL PALM Borassus flabellifer: PALMYRA PALM Cocos nucifera: COCONUT PALM Phoenix sylvestris: SUGAR PALM OF INDIA Arenga saccharifera (pinnata): SUGAR PALM OF JAVA AND MALAYA
Jubaea chilensis
Jubaea chilensis 15-30 m MAGAS 1,2-1,5m TÖRZS ÁTMÉRŐ LEVELEK 2-4m HOSSZÚAK MAG: 2-3 ÉVIG TALAJBAN, 6-7 ÉV 50cm MAGONC, 40 ÉV FEJLŐDÉS, ELSŐ NEDV NYERÉSE (TÖRZS), 60 ÉVES KORBAN VIRÁGZÁS FŐ TERMŐTERÜLETE : CHILE (VESZÉLYEZTETETT FAJ)
Jubaea chilensis
Jubaea chilensis PÁLMA NEDVÉBŐL (PALM SAP) NYERT SZIRUP – MIEL DE PALMA KIDÖNTIK A PÁLMAFÁT LEVELEK ELTÁVOLÍTÁSA TÖRZS MEGCSAPOLÁSA 3-400 LITER NEDV ÖSSZE- GYŰJTÉSE (HÓNAPOKIG) A PÁLMAFA ELPUSZTUL
Jubaea chilensis - MIEL DE PALMA TERMÉSE EHETŐ, 5 cm KÓKUSZDIÓRA EMLÉKEZTETŐ (COQUITO) A PÁLMA NEDVÉNEK (PÁLMAMÉZ-SAP) FELDOLGOZÁSA (FRISSEN IS FOGY.) : FŐZÉSSEL BEPÁRLÁS FELHASZNÁLÁS: ÉDESIPAR GYÜMÖLCSKOKTÉLOKHOZ SÜTEMÉNYEK, PALACSINTÁK ÖNTETEKÉNT SÜTŐIPAR TEJITAL
Phoenix sylvestris VAD DATOLYA PÁLMA, TODDY PÁLMA, DATOLYA CUKOR PÁLMA INDIA, BANGLADESH, IVORY COAST TRÓPUSI ESŐERDŐK AKÁR 1500 m MAGASAN GYORSAN NÖVŐ 15 m, 50év XVIII szd. VÉGE – CUKORFORRÁS TERMINÁLIS RÜGY VAGY A FIATAL SZÁR OLDALA
Phoenix sylvestris
Phoenix sylvestris CSAPOLÁS: 4-5 ÉVENKÉNT 8-10 LITER/NAP 10 % sz.a.t. RÉSZBEN FERMENTÁLT SZÜRT, DERÍTETT SZÜRT JUICE
PALM HEIGHT (GROUND LEVEL TO TERMINAL BUD, m) AVERAGE SOLIDS/DAY (KG) Phoenix sylvestris VARIETY KNOWN AS PALM HEIGHT (GROUND LEVEL TO TERMINAL BUD, m) JUICE l/DAY AVERAGE SOLIDS/DAY (KG) LIMSI 1 LIMSI 2 EXC. YIELDER 3.40 3.50 8.4 8.8 0.85 1.06 BIKRAARI BEYUUDI GOOD YIELDS 5.80 7.20 9.8 14.1 1.09 1.20 HAMMUURI 5.30 5.8 1.00 AAMI (SEEDLING) POOR YIELDERS 8.20 5.9 0.95
Phoenix sylvestris NEDVÉBŐLNYERT TERMÉKEK JAGGERY (GUR): PEPÁROLT PÁLMA NEDVÉBŐL NYERT KRISTÁLY CUKOR (RITKÁN FINOMÍTOTT) KRISTÁLY CUKOR MELASSZAL SUGAR-CANDY, NAGY KRISTÁLYOKKAL CUKORSZIRUP TIPIKUS JAGGERY ÖSSZETÉTEL: MOISTURE 8-10% TOTAL SUGAR 85-90% PROTEIN <0.5% FAT Ca, Fe, P TRACES VITAMIN, B, C RIBOFLAVIN
Arenga saccharifera (vagy pinnata) CUKOR PÁLMA TRÓPUSI ESŐERDŐK, MÁS TRÓPUSI SUBTRÓPUSI TERÜLETEKEN, m 1400 m MAGASAN INDIA, THÁIFÖLD, KASMBODZSA, MALAYSIA, SUMATRA, BORNEO 7-20 m MAGAS, 30-65 cm TÖRZSÁTMÉRŐ, 20-25 db LEVÉL „MULTI”-HASZNOSÍTÁSÚ: CUKOR, FRISS JUICE, KEMÉNYÍTŐ (SAGO), ECET, EHETŐ GYÜMÖLCS, ROSTJAINAK SZÉLESKÖRŰ FELHASZNÁLÁSA, CSAPOLÁS: HÍMIVARÚ, BIZOGÁNYSZERŰ VIRÁGA, MÁSODLAGOS SZÁR, 5-12 ÉVES KOR KÖZÖTT
Arenga pinnata or saccharifera MEGCSAPOLÁS ÉS HOZAM Latin name Litres of sap/tree - Sugar % - Sugar/tree Age of first/last tapping (years) - Height of tree Frequency of tapping - Season - Duration Sugar/ha - Tree/ha - Work needed Arenga pinnata or saccharifera 3-6 l/day per peduncle (2 to 4 can be tapped in a tree, each for 1 to 4 months [1]) - 11 to 16.5% - 0.4kg/day [2] [3] [4]; North Sulawesi, good trees: 35 to 40l/day [5] From 5-12 to 2 to 5 years later [2] [4] [1] - 7 to 15-20m [1] Once to twice a day [2] [1] - 2 to 9 with average 5 months [2] [4]; all year round in East Kalimantan and North Sulawesi [1] Indonesia: 3kg/day/ha (256 trees/ha) [5] Pure plantation in North Sulawesi: 20,000kg/year
DM Ash Sucrose Gluc. Fruct. Total CHOs (16 Jan.1995, KAMBODZSA) CHEMICAL COMPOSITION OF SUGAR PALM SYRUP - - - - - -As % of dry matter- - - - DM Ash Sucrose Gluc. Fruct. Total CHOs (16 Jan.1995, KAMBODZSA) Hay Yang 84.8 1.4 65.8 9.6 10.6 86.7 Huy Kiel 86.5 1.3 85.7 5.8 6.6 98.0 Pring Huy 84.3 1.7 74.1 9.4 11.0 94.8 Map Chreb 82.7 1.2 88.2 4.8 5.5 98.6 Sim Hen 87.8 1.0 93.1 2.1 2.6 97.9 Pauv Pauv 84.1 1.4 81.7 5.7 7.5 95.5 Tha Khorn 88.1 1.5 94.3 2.1 3.3 99.7 Thorn Punn 89.9 1.8 74.3 6.8 8.3 91.1 Yem Khnol 84.2 1.8 72.9 9.1 10.6 93.6 Chan Mak 88.4 1.0 93.1 2.5 2.9 98.5 Thorn Chreb 78.6 1.7 85.7 4.8 2.9 96.9
Arenga saccharifera - CUKOR-SZIRUP, CUKOR 50-75 % SZACHARÓZ, TISZTÍTÁSSAL, FINOMÍTÁSSAL 98 % SZACHARÓZ
Borassus flabellifer PALMIRA PÁLMA INDIA: IV szd. JELENTETTÉK GÖRÖG TÖRTÉNÉSZEK – 4000 ÉVE ISMERIK A HINDIK TRÓPUSI ERDŐK, SZAVANNÁK KELET-AFRIKA, INDIA, SRI LANKA, MALAYSIA, KÍNA, KAMBODZSA, INDONÉZIA, VIETNÁM 10-30 m MAGAS, 25-40 LEVÉL 50-80 GYÜMÖLCS/ÉV SOKCÉLÚ HASZNOSÍTÁS
Borassus flabellifer CSAPOLÁS HELYE: VIRÁG KÖRNYÉKÉN, TERMÉS 3 l NEDV/NAP/FA ELSŐ MEGCSAPOLÁS: 20-30 ÉVES KORBAN UTOLSÓ MEGCSAPOLÁS: 50-60 ÉV (ORSZÁGONKÉNT VÁLTOZÓ) EGYSZERI ÉJSZAKAI, VAGY KÉTSZERI NAPPALI BEGYŰJTÉS 5 HÓNAPON ÁT 3 ÉVES PIHENÉSI IDŐ 1500 kg CUKOR/Ha/ÉV (250-300 FA/Ha EGYEDSZÁM MELLETT
Fresh sap before cooking [2] Table 2: Data on the composition of sap and jaggery from Borassus flabellifer Product and reference Fresh sap [1] Fresh sap before cooking [2] Fresh sap stabilized with sodium benzoate [2] Jaggery [3] Specific gravity 1.07 pH 6.7-6.9 6.00 to 4.00 6.45 Nitrogen 0.056 g/100 cc Protein 0.35 g/100 cc 0.10 to 0.20% 0.10% 1.04% Total sugar 10.93 g/100 cc 14.00 to 9.40% 15.78% Sucrose 12.30 to 8.50% 15.04% 76.86% Reduced sugar 0.96 g/100 cc 0.80 to 3.50% 0.62% 1.66% Fat 0.19% Minerals as ash 0.54 g/100 cc 0.10 to 0.30% 0.17% 3.15% Calcium Trace 0.861% Phosphorus 0.14 g/100 cc 0.052% Iron 0.4 g/100 cc 11.01 mg per 100g Copper 0.767 mg per 100g Vitamin C 13.25 mg/100 cc Vitamin B1 3.9 IU Vitamin B complex Negligible References: [1] Paulas and Muthukrishnan 1983a cited by Davis and Johnson 1987; [2] Romera 1968; [3] Roy 1951 cited by Morton 1988.
Borassus flabellifer -TERMÉKEK FRISS NEDV (SAP):A VIRÁG SZÁRÁBÓL (TONIC, DIURETIC, STIMULANT, LAXATIVE, AMEBICIDE) 100 l NEDVBŐL 7-8 kg CUKOR, 8 KG MELASZ SZIRUP (KAMBODZSA): 51-81 % sz.a.t. SZACHARÓZ 66-94 % A SZÁRAZANY. TART. BELÜL CUKOR TOVÁBBI FELHASZNÁ- LÁSA
Borassus flabellifer - ALKOHOLOS ITAL KÉSZÍTÉSE
Cocos nucifera TIPIKUS ESŐERDŐK, PARTVIDÉKEK NÖVÉNYE K-AFRIKA, D-INDIA, SRI LANKA, THÁJFÖLD, INDONÉZIA, MALAJZIA 12 MILLIÓ Ha, 90 ORSZÁGBAN (96 %-a 4 Ha) KÖZÉPMAGAS PÁLMA: 10-20 m, 40-50 m TÖRZSÁTMÉRŐ „10 LEGHASZNOSABB FÁK EGYIKE”
Cocos nucifera – SAP CSAPOLHATÓ NEDV: A NŐI VIRÁG SZÁRÁBÓL, Kb. 60 cm HOSSZÚ (ENYHE ÜTÖGETÉS NAPONTA KÉTSZER, EGY HÉT UTÁN SEB VÁGÁSA) 16-22 % SZACHARÓZ SZINTE FOLYAMATOS LÉNYERÉS 2-3 l/NAP (BÉLFERTŐTLENÍTŐ) TARTÓSÍTOTT KÓKUSZPÁLMA NEDV (NEERA) TOTAL SOLIDS (g/100 ml) : 15.2-19.7 SUCROSE (g/100 ml) : 12.3 -17.4 TOTAL ASH (g/100 ml) : 0.11-0.41 PROTEIN (g/100 ml) : 0.23-0.32 ASCORBIC ACID (mg/100 ml) : 16-30
Cocos nucifera – SAP (neera)
CUKOR ÉS SZIRUP KÉSZÍTÉS FOLYAMATÁBRÁJA
Cocos nucifera - CUKOR SAP SZŰRÉSE CaCO3 HOZZÁADÁSA, MELEGÍTÉS 45 °C-ra FOLYAMATOS KEVERÉS MELLETT 100 ml 10 %-os TRINÁTRIUM-FOSZFÁT MINDEN LITER SAP-HEZ (FELESLEGES CaCO3 LECSAPATÁSA), LASSÚMELEGÍTÉS 100 °C-RA SZŰRÉS 3-4 CSEPP KÓKUSZOLAJ 50 LITER SZŰRT SAP-HEZ BEPÁRLÁS NYITOTT EDÉNYEKBEN VISSZAHŰTÉS, KRISTÁLYOSÍTÁS
Cocos nucifera SAP: ECET, ALKOHOLOS ITAL KÓKUSZTEJ, KOPRA: A TERMÉS BELSŐ FALÁHOZ TAPADÓ EHETŐ TÁPLÁLÓSZÖVET
Cocos nucifera – coconut oil
GYÜMÖLCS SZIRUPOK
DATOLYA Phoenix dactylifera
TERMÉS FEJLŐDÉSE FEJLŐDÉSI SZAKASZOK KIMRI: GYORS NÖVEK. ÉS CUKORFELHALM. KHALAAL: VÉGSŐ MÉRETET MÁR ELÉRTE, TOVÁBBI DE LASSÚ CUKORNÖÖV. ENYHE VÍZVESZTÉS RUTAB:TÖMEGVESZTESÉG (NEDV. VESZT.), INVERT CUKOR KÉPZŐDÉS TAMR: A FÁN OLYAN MÉRTÉKŰ „TÖPPEDÉS”, AMELY ÁLLAPOTBAN LESZEDVE A GYÜMÖLCSÖT, AZ ELTARTHATÓ
FEJLŐDÉSI SZAKASZOK MEGPORZÁSTÓL SZÁMÍTVA 200 NAP
FEJLŐDÉS - ÖSSZETÉTEL
TERMESZTETT DATOLYA FAJTÁK KÜLSŐ JEGYEK ALAPJÁN SOFT SEMI-SOFT SEMI DRY, DRY (BREAD DATES) SEMI-DRY „DEGLET NOOR” SEMI-SOFT „MEDJOOL”
SUGAR CONTENT OF SOFT, SEMI-DRY AND DRY DATES % MOISTURE (FRESH WEIGHT) TOTAL SUGAR % ON DRY WEIGHT BASIS REDUCING SUGARS % ON DRY WEIGHT BASIS SUCROSE % ON DRY WEIGHT BASIS SOFT BARHEE KHADRAWY 37.3 24.4 84.8 82.2 0 0 SEMI-DRY DEGLET NOOR DAYRI ZAHDI ZAHDI 24.1 22.2 13.6 - 77.1 75.7 78.2 82.0 38.6 70.4 70.7 64.6 38.5 5.3 7.5 17.4 (585) DRY THOORI KINTA 15.5 - 73.0 80.0 40.9 35.0 32.1 45.0
SUGAR CONTENT OF DATES FROM DIFFERENT COUNTRIES % Total Sugar on Dry Weight basis Average Range USA (118), 21 varieties 78 67-85 Saudi Arabia (504) Central, Northern Region, 15 var. 77 67-83 Eastern Region, 15 var. 74.2 65-83 Western Region, 10 var. 78.3 74-87 SW Region, 13 var. 79.1 71-83 Iraq (599), 4 var. 87.1 86-88 Iraq (353), 5 var. 73.8 45-86
DATOLYÁBÓL NYERT TERMÉKEK (W. H DATOLYÁBÓL NYERT TERMÉKEK (W.H. BARREWELD, FAO AGRICULTURAL SERVICES BULLETIN, 1993 No. 101) JELMAGYARÁZAT: M: MOISTURE FM: IDEGEN ANYAG, NSS: NEM OLDHATÓ SZILÁRD FÁZIS, SNS: OLDHATÓ NEM CUKOR ANYAGOK
EXTRAKCIÓ EGY VAGY KÉTLÉPÉSBEN
MATERIAL BALANCE DATE EXTRACTION IN ONE STEP (100 Kg FLESH + 100 Kg WATER) OPERATION MATERIAL COMPOSITION % M SS NSS WEIGHTS TOTAL H20 SS NSS EXTRACTION DATE (FLESH) WATER 20 70 10 100 0 0 100 20 70 10 100 100 0 0 SLURRY 60 35 5 200 120 70 10 SEPARATION DATE JUICE PRESSCAKE 64.2 35.8 0 55 30.1; 14.3 130.2 81.6 48.6 0 69.8 38.4 21.4 10
COMPOSITION % M; SS; NSS MATERIAL BALANCE DATE EXTRACTION IN ONE STEP (100 FLESH + 250 WATER) OPERATION MATERIAL COMPOSITION % M; SS; NSS WEIGHTS TOTAL H20 SS NSS EXTRACTION DATE FLESH WATER 20; 70; 10 100; -; - 100 20 70 10 250 250 0 0 SLURRY 77.1; 20; 2.9 350 270 70 10 SEPARATION DATE JUICE PRESSCAKE 79.4; 20.6; 0 65; 16.9; 18.1 294.9 234.2 60.7 0 55.1 35.8 9.3 10
DATOLYÁBÓL NYERT TERMÉKEK DATOLYA+VÍZ FM, RÉSZBEN NSS RÉSZBEN NSS FM, NSS FM, NSS, SNS ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁS TECH-NOLÓ-GIA 1. FÁZIS KÖZTES TERMÉK 2. FÁZIS VÉG- TERMÉK EXTRAKCIÓ EXTRAKCIÓ EXTRAKCIÓ EXTRAKCIÓ DERÍTÉS CENTRIFUG. SZŰRÉS SZŰRÉS, OPÁLOS JUICE OPÁLOS JUICE TÜKRÖS JUICE TISZTA, SZÍNTELEN DATOLYA CUKOROLDAT BEPÁRLÁS FERMENTÁCIÓ BEPÁRLÁS +ADALÉKANY. BEPÁRL. GLÜKÓZ/ FRUKTÓZ INVERZIÓ +CO2 DESZT. DERÍTÉS TERMÉK SZEPAR. LEPÁRL. BEPÁRL. 2.FERM. ALKOHOL +ADALÉK DATE SZERV. CHERRY ARAK ECET DATE CO2 DATE ÜDÍTŐ DATE MAGAS FRUKT. SPREAD SAVAK BOR SZIRUP FOLY. DATE FOLY. PROT. CUKOR CUKOR ZSÍROK
CENTRIFUGÁLÁS - FRAKCIÓK POR, HOMOK GYÜMÖLCS ROSTOK, SZÖVETI RÉSZEK SZÜRKÉS SZÍNŰ,SŰRŰ, ISZAPSZERŰ SZUSZPENZIÓ TISZTÁBB FOLYADÉK VÉKONY FILMSZERŰ RÉTEG: VIASZ, ZSÍR
KOMBINÁLT DATOLYA „KRÉM” ÉS SZIRUP GYÁRTÁS LÉPÉSEI
DATOLYA TERMÉKEK SZIRUP DATE SPREAD CUKOR
ALMA APPLE SYRUP (APPLE HONEY, APPEL STROOP) FRISS GYÜMÖLCS Apple Spread/StroopHolland. Ingredients: beet root juice, apple juice, glucose syrup, citric acid. 12 oz.