A takarmányozás jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Humánkineziológia szak
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
A kutya táplálóanyag szükséglete
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Kapacitások mérése.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
szakmérnök hallgatók számára
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Energetikai gazdaságtan
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Tóth Tamás, egyetemi docens
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Növényi rostok Cellulóz
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Az anyag és energiaforgalom élettana
Takarmányok zsírtartalma
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

A takarmányozás jelentősége anyagi bázis legfontosabb környezethatás gazdaságosság meghatározója Takarmány táplálóanyag 1./ Életfenntartó hányad 2./ Termelő hányad A takarmányok táplálóhatása: Mértékegység: takarmányegység termék alapján kémiai összetétel alapján a kettő kombinációja 1./ Keményítőérték (ké.) 2./ Energia

Takarmányok energiájának átalakulása az állatban Bruttó energia (BE) =Tak. energiatartalma Táplálóanyag: Égéshő: szénhidrát 4,15 kcal -17,36 kJ/g zsír 9,4 kcal – 39,33 kJ/g fehérjék 5,6 kcal – 23,64 kJ/g (az egyes táplálóanyagok eltérő C, H és O tartalmából ered) - bélsár (Fe) energiája Emészthető energia (DE) (Digestible energy) - bélgázok (Ge) - vizelet (Ue) energiája Metabolizálható energia (ME) (Hasznosítható energia)(Élettani haszonérték) - termikus energia (He) Nettó energia (NE) (ökonómiai haszonérték) - hőtermelés Életfenntartásra (NEm) Termelésre: tejtermelés = (NEl) tömeggyarapodás= (NEg) stb.

Szarvasmarha Sertés ENERGIA VESZTESÉGEK Bruttó energia 100 % 100 % - bélsár en. 30 % 22 % Emészthető en. 70 % 78 % - vizelet + gázok 5 9 14 % 4 % Metabolizálható energia 56 % 74 % - hőveszteség 25 % 22 % Nettó energia 31 % 52 %

A takarmányok energiaértékének kifejezése a különböző állatfajok esetében Kérődzők: NE (NEm, NEl, NEg) - az anyagforgalom során változó mennyiségű termikus energia keletkezik (szálas-abrak) Sertés: DE (DEs) - azonos karakterű, koncentrált takarmányozás a termikus energia átlag-adattal kifejezhető Baromfi: ME (AME, AMEn, TMEn) - egységes karakterű, koncentrált tak. - ürülék: bélsár + vizelet Ló, nyúl: DE

A takarmányok értékelésének szempontjai 1. Táplálóérték: -koncentráció - terime 2. Táplálóanyag tartalom: táplálóanyag milyensége, mennyisége 3. Tak. étrendi (diétás) hatása: - dugító hatás - laxáns hatás - felfúvó hatás: habos erjedéses felfúvódás szabad gáz okozta felfúvódás - laktató hatás - töltő hatás - hűtő-, hevítő hatás 4. Tak. higiéniai állapota 5. Izletesség 6. Specifikus hatás

A takarmányok értékelésének szempontjai 2. 7. Eltarthatóság 8. Szállíthatóság 9. Előkészítés szükségessége 10. Jellegzetes íz-, zamatanyagok 11. Takarmány ára