56-os események utó élete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1956-os Forradalom Előzményei
Advertisements

Kormányzó úr, Nagykövet úr, Főpolgármester úr, Főkonzul úr, Főkonzul Hölgyek és Urak! Hölgyeim és uraim, kedves magyar és török barátaim!
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Tíz éves a Filozófiai Kert
Az 1956-os forradalom.
1956.Okt.23. Forradalom.
KÖNYVBEMUTATÓ. Könyvbemutató február óra Polgárok Háza 1089 Budapest, Visi Imre utca 6. Délvidéki Magyar Golgota című tanulmánykötet.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
1956. október 23..
Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem
Az I. Világháború Békekötések.
Forradalom előzményei
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Gróf Széchenyi István 1791-ben született Bécsben. Apja gróf Széchényi Ferenc, édesanyja Festetich Júlianna grófnő. Középfokú iskoláit magánúton végezte,
Jakobinus diktatúra.
A Tanácsköztársaság.
Magyarország az első világháborúban
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
A megtorlás megnyilvánulási formái, áldozatai
1956-os forradalom.
Tildy Zoltán.
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
5. A forradalom politikai és szellemi vezetőinek elítélése Magyarország története a Kádár- korszakban (1956–1988)
1987 – Magyar Könyvvizsgálók Egyesülete
Március 13.- ai budapesti kirándulás
1956 az irodalomban 1/C.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Ellenforradalom és konszolidáció
Nagy Imre.
Politikai tevékenységének bemutatása
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
1956 eseményei 56 térképen és képeken Történelmi atlasz
Kufstein, a hírhedett börtön
Kádár-korszak. Kádár-korszak Genezis Az 56-os forradalom és szabadságharc leverése „Forradalmi” ellenkormány Idegen (szovjet) beavatkozás Megtorlás.
A háború és következményei Magyarországon
Forgalomkorlátozások Budapesten. A Vasfüggöny átvágásának 20. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő központi állami megemlékezés miatt az alábbi.
Kazinczy Ferenc ( ).
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
Az őszirózsás forradalom
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
1956-os forradalom.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Szeged az első világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
A HB elnökségének beszámolója a 2014-es évben végzett munkáról Szenes Zoltán volt bizottsági elnök MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi.
S TANISLAW W YSPIANSKI. Élete Krakkóban született1869. január 15-én. Később itt tanult tovább festészetet történelmet, művészettörténetet és irodalmat.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
1968 franciaországi eseményei A Petőfi Sándor Gimnázium bemutatója.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A forradalom és szabadságharc bukása, a Kádár-rendszer születése Kádár akkor és a ’70-es években.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc.
Emlékhelyek, régi építmények
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A „népek tavasza” Forradalmak ben
Neked mit jelent a szabadság?
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Készítette: Fertig Dávid
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Georgi Dimitrov (1882. június 18. – július 2.)
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Műegyetem 7. z A műegyetemi hallgatók október 22-ről
Előadás másolata:

56-os események utó élete

Elsősorban a munkástanácsok, de más forradalmi szervek is december elejéig folytatták a politikai sztrájkot. Tárgyalóasztalhoz kényszerítették a Kádár-kormányt, szívósan képviselték a forradalmi célkitűzéseket. A november 14-én megalakult a Nagy-budapesti Központi Munkástanács az ellenállás központja lett.

A forradalom egy hónapos fordulóján, november 23-án egy órára elnéptelenedtek Budapest utcái. December 4-én gyászruhás asszonyok sok ezres menete (Asszonyok tüntetése) vonult végig a városon. December elején több városban került sor tüntetésekre és a tüntetőkre leadott sortüzekre (Budapest, Salgótarján, Miskolc).

A következő három évben mintegy 400 embert végeztek ki a forradalomban való részvételért, több mint 21 668 személyt börtönöztek be, 16-18 ezer főt internáltak. Mindezt az amnesztia ígérete után, és úgy hogy a résztvevők jelentős része elmenekült az országból. A börtönökben sokakat brutálisan vallattak, megkínoztak, köztük számos nőt és kiskorút is. Az 1957. évi 4. törvénnyel lehetővé tették a 16 év feletti fiatalkorúak esetében is a halálbüntetés kiszabását. A szovjet hadsereg által elfogottak közül további több száz főt szovjet hadbírósági eljárás során végeztek ki, mintegy 860 embert a Szovjetunió kényszermunkatáboraiba deportáltak.

1958. június 9. és 15. között zajlott le az úgynevezett Nagy Imre-per 1958. június 9. és 15. között zajlott le az úgynevezett Nagy Imre-per. Nagy Imre volt miniszterelnököt, Gimes Miklóst és Maléter Pált halálra ítélték, Kopácsi Sándort életfogytiglani börtönre, Donáth Ferencet 12 évi, Jánosi Ferencet 8 évi, Tildy Zoltánt 6 évi börtönre, Vásárhelyi Miklóst pedig 5 évi börtönre ítélték. 16-án hajnalban Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst a budapesti Gyűjtőfogház udvarán kivégezték. Holttestüket a börtön udvarán a legnagyobb titokban bebetonozták.

1957 januárjában Dag Hammarskjöld, ENSZ-főtitkár speciális bizottságot állított fel a magyarországi események kivizsgálására. Az 1957 júniusában elkészült 268 oldalas jelentés a magyar nép emberi jogainak a Kádár-kormány és a Szovjetunió részéről való súlyos megsértését állapította meg. Az ENSZ közgyűlése ennek nyomán 1958. december 12-én közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben elítéli a magyar nép elnyomását és a szovjet katonai megszállást, más érdemi lépés azonban nem történt.

A forradalom leverését követő évtizedekben tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. 1961. február 24-én Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós földi maradványait titokban kihantolták és az Új Köztemető 301-es parcellájában újra eltemették, a nyilvántartásba hamis neveket jegyezve be. 1988. június 5-én a volt 1956-os elítéltek által alapított Történelmi Igazságtétel Bizottsága felhívást tett közzé, amelyben egyebek mellett a Nagy Imre-perben kivégzettek tisztességes eltemetését és rehabilitációjukat követelték. Június 16-án Párizsban, a Père-Lachaise temető 44-es parcellájában felavatták Nagy Imre, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József, Gimes Miklós és a forradalom minden kivégzettjének jelképes síremlékét. 2006. október 23-án, a forradalom 50. évfordulóján Budapesten, országszerte, sőt számos más országban is nagyszabású megemlékezéseket tartottak, emlékműveket emeltek. (Például a lengyelországi Wrocław városában - lásd a képet!) George W. Bush amerikai elnök 2006. október 23-át az elismerés napjává nyilvánította. Budapesten az évforduló megemlékezései kapcsán erőszakos eseményekbe és rendőri brutalitásba torkolló zavargásokra került sor.