Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Hogyan tovább egészségturizmus? Tények és vágyak a régióban
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (2) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Energia – történelem - társadalom
A lé meg a Lola német filmdráma, 1998 (Lola rennt) rendező : Tom Tykwer szereplők: Franka Potente (Lola) Moritz Bleibtreu (Manni) FILM: Három.
Kurt Schwitters: Merzbau. Hannover, 1924.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Cégtörténet Ilcsi néni, a termékek fejlesztője ekkor kezdi kozmetikus karrierjét. A kozmetikai termékek hiánya miatt, kihasználva növények széleskörű ismeretét.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
Marosits József.
Antiparazitikumok jelene és jövője a kisállatpraxisban MSDay Budapest, április 10. Dr. Ózsvári László.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Saját tapasztalatok M.É 64 éves nő 2007 óta ismert HCV pozitivítás 2008-ban ½ éves sikertelen pegIF+ribavirin th. HCV-PCR: IU/ml Genotípus 1.
A Föld Éve OSZVALD T.: Az elmúlt 15 év 15 év a felszínmozgások, partfalomlások elleni védekezésben Oszvald Tamás főosztályvezető-helyettes Magyar.
Pápai Tűzoltóság 11. B.
Makovecz Imre ( ) Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös.
Somogy megye vadgazdálkodásáról röviden
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
VINEX – a ’90-es évek holland lakáspolitikája Ijburg – tömb telepítési minták.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
1958-ban Melbourne-ben született.
A büntető eljárás alapjai
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
1 KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, március 30. dr. Gincsai János főosztályvezető A évi tevékenység összefoglalása.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Melléklet az 1. olimpiai TOTÓ-hoz
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A szövegszerkesztés alapjai
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Az EU kül- és biztonságpolitikája
A magyar gazdaság várható helyzete
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Microchip Magyarországon 2009
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
„Ki tud többet Egerről?” verseny
Támogató politikák Angliában Neumann Eszter Educatio lapbemutató 2008/4-es szám március 5.
1998 Almássy Endre Liebe Pál
Verarbeiten Pausits Kft.
Érettségi eredmények május-június. Az utóbbi évek érettségi eredményei TanévÉrettségi átlag (RFG- AGK) Országos érettségi átlag Kitűnők száma (RFG-
BEVEZETŐ.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Szecessziós épület 1910 építési év 37 albetét 2013 május óta áll a kezelésünkben Új építésű két épületből álló lakópark 14 albetét 2008 szeptember óta.
Szélrózsa 10. Evangélikus Országos Ifjúsági Találkozó.
Energia és (levegő)környezet
RICSE KÖRZETI VÍZMŰ Vízbázisvédelmi Projekt Összeállította: Dr. Deák János Projekt műszaki vezető
B olyai Club O szlopos T agja Nova. B olyai Club O szlopos T agja Idén is - mint mindig - igyekszünk megköszönni a megköszönhetetlent. Ezért találtuk.
Előadás másolata:

Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon Sept 2012

1928 bejelentési kötelezettség Kutyák kötelező immunizálása →Magyarország a II. vh. előtt veszettségtől mentes Magyarország a múltban is élenjárt a veszettség elleni küzdelemben, hiszen nálunk már 1928-ban a kór bejelentési kötelezettség alá tartozott. Mivel ebben az időszakban vezették be a kutyák kötelező nyilvántartását és veszettség elleni, évenkénti, megelőző célzatú kötelező immunizálását is, az ország a harmincas évek végére az úgynevezett települési vagy más néven urbánus veszettségtől, azaz a háziállatoktól, főként az ebektől származtatható fertőzésektől a világon elsőként mentessé vált, így Magyarország a II. vh. előtt veszettségtől mentes volt.

Sajnos a II. világháború alatt, illetve az azt követő nehéz időszakban az urbánus veszettség újra felütötte a fejét, csak az ötvenes évek elejére sikerült visszaállítani a korábbihoz hasonlóan jó állapotot. 1954-ben viszont észak felől az addig hazánkban nem ismert járvány, az úgynevezett erdei, vagy más néven szilvatikus veszettség jelent meg, amelynek terjesztésében élenjártak a rókák. A betegség 1966-ig csak szórványosan fordult elő, ám ezt követően a Dunántúlon robbanásszerűen jelentkezett, így 1971-től már az egész ország fertőzötté vált.

Rókák immunizálása 1992. ősz - 1996 Rókák immunizálása 1992. ősz - 1996. tavasz: Ny-i határ, 5-6000 km2 1996. ősz - 2000. ősz: Dunántúl 2001. tavasz – 2003. ősz: Duna-Tisza köze + gócoltás a Dunántúlon 1992. ősze mérföldkövet jelentett a kór elleni küzdelemben, mivel ekkor az állami költségvetésből megkezdődhetett ötezer négyzetkilométernyi területen a nyugati határhoz közel a rókák szájon át történő, veszettség elleni vakcinázása, csalétekbe rejtett oltóanyaggal. Ausztriában ekkor már komoly eredményekkel folyt a területek mentesítése, de nálunk is egyre jobban kiterjesztették a védekezési zónákat, így 2000-re a Dunántúlon eltűnt az erdei veszettség is.

2001-től a Duna-Tisza-közén folytatódott a munka, miközben a Dunántúlon csak úgynevezett vészvakcinázást alkalmaztak, azaz ha egy-egy esetet észleltek, a a veszettségben beteg róka kilövési helyének környékének harminc-ötven kilométeres körzetét szórták meg vakcinával.

2004. tavasz - 2007. ősz: egész ország 2008. tavasz - 2012 2004. tavasz - 2007. ősz: egész ország 2008. tavasz - 2012. ősz: 50 km-es sáv a nem vakcinázó országok felé + gócoltás 2004-ben jelentős változás történt, ugyanis egy Phare program keretében Magyarország igen jelentős támogatást kapott, ezért 2004. tavaszától 2006. őszéig az egész országot tudtuk minden év ta.vaszán és őszén vakcinázni

2007-től viszont véget ért a Phare-támogatás, ezt követően csak úgynevezett társfinanszírozásban van mód a veszettség elleni védekezésre, amelynek lényeges eleme a repülőgépes kiszórás, illetve a szakszemélyzet általi kézzel történő vakcina-kihelyezés. Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak minden évben pályáznia kell Brüsszelbe, s ha azt úgy szakmailag, mint pénzügyileg megfelelőnek ítélik, akkor az Európai Bizottság az összköltség meghatározott részét állja.

2010-2012 Piros kör: házi állat Zöld háromszög: vadon élő állat (beleértve a denevért is)

Veszettség esetek MO-on 2010 : 11 pozítiv eset: 9 róka, 1 kutya, 1 denevér

Esetszámok 2011-ben 2 denevér

Denevér esetek 2011-ben 10.

Köszönöm a figyelmet!