LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A ló emésztésének sajátosságai
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
A tételek eljuttatása az iskolákba
A juhok takarmányozása
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VI.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens
TÁPLÁLKOZÁS.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Takarmányozástan.
Az ember táplálkozása.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A ló emésztési sajátosságai
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A különböző korú és hasznosítású lovak táplálóanyag-szükséglete
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA.
Tóth Tamás, egyetemi docens
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Növényi rostok Cellulóz
A szervezet energiaforgalma
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Előadás másolata:

LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK

Témakörök A ló emésztési sajátosságai Különböző korú és hasznosítású lovak táplálóanyag-szükséglete A lótakarmányok energiaértékelése

A ló emésztési sajátosságai

Az emésztőkészülék vázlatos ismertetése Előbél: szájüreg, garatüreg, nyelőcső, gyomor a nyelőcső ferdén, hegyes szögben hatol az együregű gyomorba (6-25 l) erős záróizom, a ló nehezen hány Középbél: epésbél, éhbél, csípőbél Utóbél: vakbél (30-50 l űrtartalmú) remesebél (tág és szűk remese, a tág remese U-alakú  alsó és felső fekvet. A jobb oldali fekvetek rögzítettek, a bal oldali nem  bélcsavarodás, bélfekvetek szögben törése) végbél (tágulékony)

A ló emésztési sajátosságai I. A ló lassan alaposan rág A poros, penészes takarmány kerülendő Roppantás: árpa, kukorica esetében A gyomoremésztés a ló számára korlátozott (naponta többször ürül) A keményítő egy része (10-30%-a) a vastagbélbe kerül A hőkezelés (pl. pelyhesítés) javítja a keményítő emésztését A ló zsíremésztése kiváló (90% körüli) – a viszonylag nagyobb zsírtartalmú adagokat is jól tolerálja. Az elfogyasztott zsír megjelenik a testben – hizlalás esetén a kukorica és lucernaliszt etetése kerülendő A vékonybél fehérjeemésztése 60-75%-os, az első számú limitáló aminosavak a LYS és a MET A legtöbb mikroelem és vitamin a vékonybélben szívódik fel A Ca:P arány csak szélsőséges esetekben okoz problémát (a foszfor a remesebélben szívódik fel)

A ló emésztési sajátosságai II. A vastagbélben intenzív mikrobás élet (a mikroflóra összetétele a nyúléhoz hasonlít) Illó zsírsavak (ecetsav, propionsav, vajsav) képződnek  energiaellátás Túl sok abrak  tejsavas erjedés  ozmotikus hasmenés, savós patairha-gyulladás Megfelelő nyersrost etetés  16-18% rost a szárazanyagban A kérődzőknél rosszabb, a monogasztrikusokénál jobb rostemésztés Strukturális rost szerepe  káros szokások felvétele A karbamid etetését kerülni kell (túl sok fehérje  májproblémák) A vakbélben és a remesében keletkeznek vitaminok (B-csoportbeli és K-vitamin)

A lovak táplálóanyag-szükséglete a Magyar Takarmánykódex (2004) ajánlása alapján

A takarmányok energiájának átalakulása az állatok szervezetében Takarmányok BRUTTÓ ENERGIÁJA (GE) (égéshő) EMÉSZTHETŐ ENERGIA (DE) bélsár energia vizelet energia metán energia METABOLIZÁLHATÓ ENERGIA (ME) termikus energia NETTÓ ENERGIA (NE) az állat összes hőtermelése termelésre fordítható energia életfenntartó energia forrás: Schmidt (2003)

Táplálóanyag-szükséglet I. A lovak energiaszükségletét, illetve a takarmányok energiatartalmát emészthető energiában (DE) fejezzük ki (a metabolizálható energia az emészthetőnek a 82-90%-a) A fehérjeszükségletet (látszólagos) emészthető nyersfehérjében A napi energia- és fehérjeszükséglet megállapítása: életfenntartás növekedés vehemépítés munkavégzés forrás: Fekete és Schmidt (2004)

Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete Az életfenntartás energiaigénye: Nyugalmi állapotban lévő, minimális mozgást (takarmányfelvételt) végző állat igényét fedezi 10-35%-kal több, mint az alapanyagcsere igénye Az életfenntartás igényét a testtömegre (W) vonatkoztatjuk 600 kg testtömegig, DE (MJ/nap)= 5,9 + 0,13 ×W 600 kg testtömeg felett, DE (MJ/nap)= 7,6 + 0,16 × W – 0,00006×W2 W= testtömeg kg pl. 500 kg-os ló: 5,9+0,13×500=70,9 MJ DE/nap Az életfenntartás fehérjeszükséglete: 0,6 g emészthető nyersfehérje/kg testtömeg

A növekedés táplálóanyag-szükséglete A növekedés energiaigénye: a kifejlettkori testtömegtől és a növekedés gyorsaságától függ 1 kg testtömeg-gyarapodáshoz szükséges energia (kJ DE)= 16 + 52x-28x2 X= a testtömeg és a kifejlettkori testtömeg aránya (pl. X=250/600, azaz 250 kg-os csikó testtömeg és 600 kg-os kifejlettkori testtömeg) A növekedés nyersfehérje-szükséglete: az emészthető energiaigény (DE) ismeretében számolható ki, pl. választott csikó nyersfehérje-igénye (g/nap)= DE×12 forrás: Fekete és Schmidt (2004)

A vehemépítés és a szoptatás táplálóanyag-szükséglete A vehemépítés energiaigénye: A vemhesség 9-11. hónapjában kell figyelembe venni, az életfenntartás energiaigényén felül a vemhesség 9. hónapjában +10-11%, a 10. hónapban +13-15%, a 11. hónapban +15-20%-kal több emészthető energia kell A kisebb testtömegű fajtáknak (pl. póni) nagyobb az energiaigénye A vehemépítés nyersfehérje-szükséglete: Ugyancsak a vemhesség utolsó 3-4 hónapjában kell többletet biztosítani Minden MJ emészthető energiára 10,5 g nyersfehérje igény kell Szoptató kanca: A napi tejtermelés a laktáció első felében a testtömeg 3, a másodikban a 2%-át teszi ki (2 MJ energia és 2-2,1% nyersfehérje-tartalmú tej) 1 kg tej termeléséhez 3,3 MJ DE-t és 32-35 g emészthető nyersfehérjét kell biztosítani a napi takarmányadagban.

A munkavégzés táplálóanyag-szükséglete A munkavégzés energia- és fehérje szükséglete: számos tényező befolyásolja, pl. a munka nehézségi foka, az útviszonyok, a ló jártassága az adott munkában, környezeti tényezők, stb. Könnyű munka: 20 kJ DE/óra Közepes munka: 74 kJ DE/óra Nehéz munka: 244 kJ DE/óra Könnyű munka esetén 25, közepes munka végzésekor 50, nehéz munka végzésekor pedig 100%-kal célszerű emelni az életfenntartó energiaszükségletet A munkavégzés többlet fehérjeigénye nem jelentős, 9,6 g nyersfehérje/MJ DE forrás: Fekete és Schmidt (2004)

forrás: Fekete és Schmidt (2004) A különböző hasznosítású lovak várható napi szárazanyag-fogyasztása (kg) forrás: Fekete és Schmidt (2004)

forrás: Fekete és Schmidt (2004) A lovak várható napi maximális takarmányfogyasztása (a testtömeg %-ában) forrás: Fekete és Schmidt (2004)

A lótakarmányok energiaértékelése

A lótakarmányok (alapanyagok) hazai energiaértékelése A lótakarmányok energiaértékét emészthető energiával (DE) fejezzük ki. Kiszámítása: Hoffmann és Schiemann (1980) képletével (főleg szálas- és tömegtakarmányoknál) DE ló (MJ/kg takarmány)= 0,0242×em. nyersfehérje+0,0341×em. nyerszsír+0,0185×em. nyersrost+0,0170×em. N-m.k.a. Harris és mtsai (1972) (abrakfélék): DE ló (MJ/kg takarmány)= 0,7+0,15×TDN% DE ló (MJ/kg takarmány)= 0,16×TDN%+0,036× Nm.k.a.%-1,2

A lótápok energiaértékelése Meyer és mtsai (1987) egyenletei: DE (MJ/kg)=12,614+0,018× nyersrost-0,00018×nyersrost2+0,00382×nyersfehérje DE (MJ/kg)= em. nyersfehérje+0,99×nyersfehérje-0,16×nyersrost-22,1

A takarmányok összetétele (egyszerűsített ábra) (pl. 1000 g zab) Nyersfehérje Nyerszsír Nyersrost Nyershamu N-mentes kiv. a. stb. VÍZ SZÁRAZANYAG (pl. 114 g) (pl. 886 g) EREDETI ANYAG g/kg takarmány MJ/kg takarmány

1000 g szárazanyag g/kg szárazanyag MJ/kg szárazanyag TAKARMÁNY Nyersfehérje Nyerszsír Nyersrost Nyershamu N-mentes kiv. a. stb. (pl. 1000 g zab) VÍZ SZÁRAZANYAG 1000 g szárazanyag g/kg szárazanyag MJ/kg szárazanyag

Energiaértékelés Hoffmann és Schiemann (1980) alapján Egy zabminta kémiai vizsgálata a következő eredményeket adta (eredeti szárazanyagban) Szárazanyag: 886 g/kg takarmány Nyersfehérje: 104 g/kg takarmány Nyerszsír: 37 g/kg takarmány Nyersrost: 118 g/kg takarmány Nyershamu: 30 g/kg takarmány N-mentes kivonat= sz.a. – (ny.f+ny.zs.+ny.r.+ny.h)= 597 g/kg takarmány A zab táplálóanyagainak emészthetősége (táblázati adatok): Nyersfehérje: 79% Nyerszsír: 69% Nyersrost: 26% Nyershamu: - N-mentes kivonat= 77% DE ló (MJ/kg takarmány)= 0,0242×em. nyersfehérje+0,0341×em. nyerszsír+0,0185×em. nyersrost+0,0170×em. N-m.k.a. DE ló (MJ/kg takarmány)= 0,0242×(104×0,79)+0,0341×(37×0,69)+0,0185×(118×0,26)+0,0170×(597×0,77)=11,24 MJ/kg takarmány

Energiaértékelés Harris és mtsai (1972) alapján Egy zabminta kémiai vizsgálata a következő eredményeket adta (eredeti szárazanyagban) Szárazanyag: 886 g/kg takarmány Nyersfehérje: 104 g/kg takarmány Nyerszsír: 37 g/kg takarmány Nyersrost: 118 g/kg takarmány Nyershamu: 30 g/kg takarmány N-mentes kivonat= sz.a. – (ny.f+ny.zs.+ny.r.+ny.h)= 597 g/kg takarmány A zab táplálóanyagainak emészthetősége (táblázati adatok): Nyersfehérje: 79% Nyerszsír: 69% Nyersrost: 26% Nyershamu: - N-mentes kivonat= 77% DE ló (MJ/kg takarmány)= 0,7+0,15×TDN% v. 0,16×TDN%+0,036 Nm.k.a.%-1,2 TDN (g/kg takarmány)= em. nyersfehérje + 2,25× em. nyerszsír + em. nyersrost + em. N-mentes kivonható anyag)= =(104×0,79)+(2,25×37×0,69)+(118×0,26)+(597×0,77)= 629,97 g/kg (~63%) DE ló (MJ/kg takarmány)=0,7+0,15×63=10,15 MJ/kg takarmány DE ló (MJ/kg takarmány)= (0,16×63)+(0,036×59,7)-1,2= 11,03 MJ/kg takarmány