ATTITŰDÖK A KORRUPCIÓRÓL A JÖVŐ GAZDASÁGI SZAKEMBEREINEK SZEGMENSÉBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest

A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Friss diplomások a versenyszektorban
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
Humánkineziológia szak
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
Korrupciós hálózatok Magyarországon különösképpen az építőiparra
Korrupció érzékelési index 2006 Korrupció érzékelési index 2006 Sajtótájékoztató november 6.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Zöld kommunikáció - esetek November 21.. Mit tudunk?
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
szakmérnök hallgatók számára
A magyar-szlovák- ukrán hármas határ mentén élők identitása Örkény Antal – Székelyi Mária 2012.
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető.
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Előadás másolata:

ATTITŰDÖK A KORRUPCIÓRÓL A JÖVŐ GAZDASÁGI SZAKEMBEREINEK SZEGMENSÉBEN Dr. Szűcs Róbert Sándor, főiskolai adjunktus, Ph.D. szucsrobert@szolf.hu A PÁLYÁZAT A NEMZETI EGYÜTTMŰKÜDÉSI ALAP TÁMOGATÁSÁVAL JÖTT LÉTRE. „A tehetséggondozás műhelyeinek (TDK és Szakkollégium) fejlesztése a Szolnoki Főiskolán” TÁMOP-4.2.2.B-10/1-2010-005

A körülmények ismertek… A Világbank definíciója szerint „a korrupció nem más, mint hivatali pozícióval történő visszaélés személyes haszonszerzés céljából „ (HALPERN et al., 2008)„

A számok bűvöletében, csak röviden... A fogyasztói bizalom index a 56 ország közül legalacsonyabb 37 pont (2012) – 100 pont a viszonyítási alap Egy évvel korábbi érték – 37 pont Korrupció Érzékelési Indexet (CPI) – 4,6 (10 - kedvező) 54. hely (2011) 46 hely (2012)

A lakosság által leginkább korrupt szektorok 2010-ben (TI – 2010)

Primer kutatás 472 résztvevő; 18 megye 26 képzési hely – 2 külföldi Fő bázis: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Főiskola, Budapesti Kommunikációs Főiskola, Debreceni Egyetem, Edutus Főiskola, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szolnoki Főiskola, Szent István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem online megkérdezés átlagos életkor 22,36 ± 4,61 év; 67,2% nő, 32,8% férfi; 2012. október 16. és november 14. között

Kutatási eredmények - kognitív (tudati) komponens Vélelmezett korrupciós fertőzöttség szintje hazánkban a világhoz képest

18,3%-a gondolja úgy, hogy Magyarország benne van a leginkább korrupciómentes országok 50 országot tartalmazó körében. 81,7%-a súlyosabbnak gondolja a korrupciós rangsorban Magyarország helyzetét, mint a ténylegesen elfoglalt hely.

Korrupciós fertőzöttség 10 fokú skálán 10 – magas fertőzöttség CPI – 4,47 Átlag – 6,93

A tudati szint legjobb mérőszáma – Definícióalkotási képesség

Konatív és affektív komponens - Érzelem és magatartás Orvosnak hálapénzt adni nem korrupció (53%) Rendőri intézkedést befolyásolni (59%) és üzleti döntést befolyásolni (49%)enyhe korrupciós cselekedet!

Faktoranalízis 1.

Faktoranalízis eredményei 1. faktor – korrupció elfogadhatóságának kérdéskörei – alacsony átlagos értékek (24%) 2. faktor – korrupció általános szintjének és mértékének kérdéskörei - közepes szintű átlagos értékeket (16%) 3. faktor - korrupcióra való egyéni hajlandóságot és véleményt (15%) 4. faktor - a korrupció és üzleti élet összefüggései, összefonódása (10%) Magyarázott vaiancia 64,5%, KMO – 0,84, Sig.: 0,000

Klaszter centroidok ábrázolása Besorolási arány 95,7%

Szegmentumok jellemzése 1. szegmentum: Korrupcióra hajlamosak – legalábbis szóban. Az áltagtól jóval nagyobb hajlandóságot mutatnak fel a korrupciós tevékenységre. Szélsőséges esetben nem haboznak a kenőpénzek fizetését illetően, különösebb lelkifurdalást nem okoz számukra. Kérdéses lehet a tettlegesség megvalósulása a kutató szerint, a hajlandóság – szóban – mindenképpen adott. A szegmens mérete a sokaságon belül 21,1%. .

Szegmentumok jellemzése 2. szegmentum: Korrupció ellen tenni akarók. Semmilyen vállalati típusnál nem fogadja el a korrupciót. Kenőpénz fizetésére nem lenne hajlandó, a hajlandóság mértéke még szélsőséges esetben (pl: vállalat túlélése) sem igazán nő meg. Hisz abban, hogy „egy fecske is csinálhat nyarat”, vagyis egy vállalat is tehet a korrupció visszaszorítása érdekében. Aránya a sokaságon belül 41,6%.

Szegmentumok jellemzése 3. szegmentum: Korrupciót mélyen elutasítók. Korrupciós tevékenységre, kenőpénzek fizetésére semmilyen körülmények között nem hajlandóak a szegmentum tagjai. Véleménye szerint a gazdasági élet szereplői sem folytatnak és hajlandóak korrupciós tevékenységre. Véleménye kissé utópisztikus, sok tekintetben álomvilágban él. Azaz irracionális és utópisztikus tagadás, a naivitás jegyei figyelhetők meg esetükben. Aránya a sokaságon belül 18,3 %.

Szegmentumok jellemzése 4. szegmentum: Beletörődöttek. Passzívan szemlélik a korrupciós tevékenységet, a világot. A világot racionálisan látják, tisztában vannak a korrupció súlyával és problémájával. A korrupciós fertőzöttség mértéke közepes véleménye szerint, előfordulhat, hogy kenőpénz fizetésére hajlandó lenne. az arany középutat képviseli. Nem tekint magára az igazság bajnokaként, ugyanakkor a korrupció sem vonzó számára. Aránya a sokaságon belül 19,0%.

És ami elgondolkodtató… Korrupciós cselekedet észlelelésekor 9,5%-a tett, illetve tett volna hatósági bejelentést az ügyben. A bizonytalanok arány, akik nem tudták megítélni bejelentési hajlandóságukat 46,4% volt. A bejelentést biztosan elutasítók aránya 44,1%.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!