RÁDIÓS SEGÉLYHÍVÓ ÉS INFOKOMMUNIKÁCIÓS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
So Others May Live! …rádiótávközlés az életmentés érdekében….
Advertisements

Homlokzatszigetelés, tetőszigetelés KEOP
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Víz világnapja 2014.
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Katasztrófaelhárítási kommunikációs rendszer kialakítása árvízvédelmi helyzetek kezelésére Hajdú- Bihar – Bihor Eurorégió területén HURO/06/02/065 Tomor.
Az EDR szerepe a Rendőrség műveletirányításában
A Balatoni Viharjelzés
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Güssing am 31.5/ PRORAAB(A) Hochwasserprognosemodell RAAB Rába előrejelző modell Dieses Projekt wird von der Europäischen Union kofinanziert Az.
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Várpalota elkerülő építése
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság
Jolle - uszonyos, kabin nélküli sportvitorlás
Bérczi László tű. ezredes BM OKF tűzoltósági főfelügyelő
Tájékoztató a 2010/2011-es téli árvíz tapasztalatiról Előadó: Fejes Lőrinc szakaszmérnök Kisköre KÖTI-KÖVIZIG Téli vízszintegyeztető tárgyalás Kisköre,
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Bemutató Számviteli rendszer. Személyesen Postai úton Vállalat vagy vállalkozás Könyvelőcég vagy könyvelő Ez a megoldás kiszámíthatatlan nem biztos hogy.
Elektronikus vezetési karton
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
NELI-projekt bemutatása
Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
1 Adatgyűjtés, felmérések, tesztrendszer Balatonföldvár, január 31. Mező Gergely projektmenedzser Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos.
„A Rendőrség feladatai tavaink biztonságának fokozásáért,
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
megújuló hatósági felügyelete
sajtótájékoztató résztvevőit!
helye és szerepe, feladatai a XXI. század első felében
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Téli rendkívüli időjárási helyzetek – az OMSZ szerepe
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Homlokzat szigetelés és nyílászáró csere KEOP
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
61. számú főút Somogy megyei szakaszainak 11,5 tonnás burkolat - megerősítése IV. szakasz ( km szelvények között) Lakossági fórum 2010.
61. számú főút Somogy megyei III. szakaszának 11,5 tonnás burkolatmegerősítése ( km szelvények között) Lakossági fórum március 10.
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
-1- Együttműködés, veszélyes üzemek – iparfelügyeleti tevékenység Országos Rendőr-főkapitányság, megyei (fővárosi) Rendőr-főkapitányságai és helyi Rendőr-kapitányságai.
Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesülete
Mobil Adat Kft. Pénztárgép Előfizetői Támogató Rendszer
Nagy Gábor Mosonmagyaróvári VSE Elnök, edző. A kezdetek Az egyesület 1993-ban alakult, baráti társaság által 1999: megérett az igény a versenyszerű evezés.
RICSE KÖRZETI VÍZMŰ Vízbázisvédelmi Projekt Összeállította: Dr. Deák János Projekt műszaki vezető
37. számú főút Szerencs átkelési szakasz rekonstrukciója Lakossági fórum március 29.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A katasztrófavédelmi szervezetek határ menti együttműködése a múltban, és jövőbeli lehetőségei különös tekintettel Baranya megye és a horvát partnerei.
Juventus Rádió Juventus Regionális: budapesti régió 89
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
DND Telecom Center Kft. / 1089 Budapest, Elnök utca 1. / Tel.: / / DND Telecom Center Kft. Szőcs Zoltán kereskedelmi.
Viharjelzés hazánk tavain Biztonságban tavainkon.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
A KÖZBESZERZÉSEKRŐL KÖZÉRTHETŐEN
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Červinka - P6Če tűzoltó készülék – visszahívási eljárás
Előadás másolata:

RÁDIÓS SEGÉLYHÍVÓ ÉS INFOKOMMUNIKÁCIÓS ORSZÁGOS EGYESÜET Köszöntöm a Polgári Védelmi Kirendeltség-vezetők Országos Konferenciájának résztvevőit! www.rsoe.hu Balatonföldvár, 2010. március 17.

A Balatoni viharjelző rendszer és fejlesztése www.rsoe.hu

1982. CB Rádiósok Országos Egyesülete Egyesületünkről 1982. CB Rádiósok Országos Egyesülete 100 000 magyar CB rádiós tag érdekképviselete 1999. „kiemelten közhasznú” szervezet 2001. Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) - vízi információs és segélyhívó rendszerek építése és üzemeltetése OKF híradó és infokommunikációs szakszolgálatának ellátása - árvízi védekezéskor a mentési hírközlés segítése www.rsoe.hu

Diszpécserszolgálat és segélyhívó rendszerek Egyesületünkről Diszpécserszolgálat és segélyhívó rendszerek 24 órás ügyelet ADN jelentések információközlés (gázló, vízállás, időjárás) hivatalos szervek és hajók közötti kommunikáció Dunai Segélyhívó Rendszer Tiszai Segélyhívó Rendszer Balatoni Segélyhívó Rendszer Segélyhívó rendszer feladata: mentés segélyhívás árvízvédelmi koordinálás információközlés www.rsoe.hu

1934. Első viharjelzés a Balatonon Történelem 1934. Első viharjelzés a Balatonon Mátyásföldi repülőtér: meteorológiai jelentés beérkezése Riasztás kiadása Siófokra Információ továbbítása postai telefonon 3 körzeti elosztó állomásra Elosztó állomások értesítik a part menti riasztó állomást Viharjelzés kiadása 1930-as évek elején igényként merült fel, hogy a turisztikai szempontból egyre népszerűbb Balatonon állampolgárok biztonságát célzó viharjelző rendszer készüljön. 1934 nyarán indult el a viharjelzés négy körzetben, 15 riasztó állomással. Mátyásföldről, majd Budaörsről továbbították a Balatonhoz, a siófoki vízi sporttelepre, ahonnan kézi kapcsolású postai telefonon továbbították Balatonfüredre, Balatonboglárra és Almádiba. E körzeti elosztó állomások értesítették a többi part menti riasztó állomást, ahol a viharjelzések kiadását (viharágyú elsütését) sziréna megszólaltatását önkéntesek végezték. A veszélyjelentések számára a Magyar Posta és Távirda díjmentességet biztosított. www.rsoe.hu

66 évvel később… 2000. április 1. OKF átveszi a rendszert az ORFK-tól Történelem 66 évvel később… 2000. április 1. OKF átveszi a rendszert az ORFK-tól OKF- RSOE szerződés: RSOE üzemelteti a rendszert 22 viharjelző állomás 2001. korszerűsítés: villanócsöves lámpák 2003. 45/90-es villanásszám Egy nagyobb ugrás következik, nem szeretném hosszasan húzni az időt, hogy bemutassam valamennyi mérföldkövet a vihar-veszélyjelző tekintetében. 2000. Április 1-én a Balatoni Fényjelzőrendszer az Országos Rendőrfőkapitányságtól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság került egy belügyminiszteri rendelettel. Egyesületünk röviddel később egy Üzemeltetési szerződésben foglaltaknak megfelelően átvette a rendszer teljes körű üzemeltetését és immáron tív éve működteti azt. A rendszer átvételekor a meglévő 22 vihar-veszélyjelző állomás úgynevezett forgótükrös fényjelzőkkel működött. Ennek hátránya volt, hogy már nem volt korszerű, lényegesen többe került a fenntartása és javítása, így kísérleti jelleggel két állomáson üzembe helyeztünk nagy teljesítményű, költséghatékonyabb, korszerű és a biztonságos szempontjából kétségkívül előnyösebb villanócsöves lámpákat. A lámpák megbízható működése folytán 2001-ben valamennyi állomást átalakítottuk az új rendszernek megfelelően, azonban ezen lámpák is 30/60-as villanásszámmal üzemeltek. 2003-ban az EU kapcsán az egységesítésnek köszönhetően már nálunk is 45/90-es villanásszámmal működnek a fénycsövek. www.rsoe.hu

A Balatoni és Velence-tavi vihar-veszélyjelző rendszer Helyzetkép A Balatoni és Velence-tavi vihar-veszélyjelző rendszer Az alábbi felvételeken a mai viharjelző állomás és lámpa látható. www.rsoe.hu

29 vihar-veszélyjelző állomás a Balatonon 2 állomás a Velencei-tavon Helyzetkép Előtérben a biztonság 29 vihar-veszélyjelző állomás a Balatonon 2 állomás a Velencei-tavon 22 mobil veszélyjelző készülék A balatoni és velence-tavi turizmus jelentős növekedése megköveteli, hogy fokozottabb biztonságot biztosítsunk tavainknál. A 2001-ben átvett vihar-veszélyjelző rendszer 22 állomásból állt, mely mára a Balaton-parton további 7 állomással egészült ki. Ennek oka, nem pusztán a megnövekedett látogatói létszám, hanem az, hogy a 22 állomás nem tudta teljes egészében lefedni a Balaton valamennyi, fürdőzők által használt részét. Az új állomásokkal azonban nagyban csökkent azon területek száma, ahonnan valamely állomás jelző fénye nem lenne látható. Mindemellett az elmúlt évek során elhelyezésre került 22 db mobil veszélyjelző készülék, mely ugyancsak be van kapcsolva a rendszerbe, azonban a fénye kizárólag csak közvetlenül, pl strandról látható. www.rsoe.hu

Rendszerfejlesztés 2009-ben Helyzetkép Rendszerfejlesztés 2009-ben Balatonföldvár Új állomás létesült 2008-ban. Az üzembe helyezési eljárás lefolytatására 2009-ben került sor. Balatonberény Új állomás létesült 2008-ban. Az üzembe helyezési eljárás lefolytatására 2009-ben került sor Balatonfüred Áttelepítés a Hotel Marinára, üzembe helyezés 2009-ben Balatonlelle Tulajdonos váltás miatt a partra került az állomás Siófok Áttelepítés a Hotel Európára Siófok, Szabadi – Sóstó Tervek elkészültek, érvényes építési engedély kész. Kivitelezés kész, üzembe helyezési eljárás folyamatban. Örvényes Kivitelezés és üzembe helyezés 2010 első negyedévben Balatonalmádi Budatava Kivitelezés elkészült, üzembe helyezés megtörtént Balatonalmádi Az oszlopon 2009-ben Schöll típusú mászó rendszer felszerelésére került sor. A jelzőoszlop körül a növényzetet eltávolítottuk. Alsóőrs A februárban leégett BVR állomás teljes felújítását végeztük el a szezon kezdetére Velencei-tó, Velence Az állomás tartószerkezetének teljes cseréje és a vezérlő felújítása megtörtént Mindamellett, hogy a rendszert üzemeltetjük, folyamatosan tökéletesíteni kívánjuk azt, az alábbi táblázatban látható, hogy 2009-ben milyen változtatásokat hajtottunk végre annak érdekében, hogy még biztonságosabban működjön a rendszer. Balatonföldvár, Új állomás létesült 2008-ban, Az üzembe helyezési eljárás lefolytatására 2009- év ben került sor. Balatonberény, Új állomás létesült 2008-ban, Az üzembe helyezési eljárás lefolytatására 2009- év ben került sor. Balatonfüred, Hotel Füred. Az épület felújítása miatt a BVR állomás 2008 végén át lett telepítve a Hotel Marinára. Üzembe helyezés 2009. Balatonlelle, Hotel Postás: Tulajdonos váltás miatt a partra került az állomás. Tervek elkészültek. Érvényes építési engedély kész! Kivitelezés kész, Üzembe helyezési eljárás folyamatban! Üzemel! Siófok, Hotel Aranypart áttelepítése a Hotel Európára. (A Club 218 épülete miatt) Tervek elkészültek, a tulajdonosok hozzájárulása és a megállapodás megkötése folyamatban! Előkészületek megtörténtek. Kivitelezés elkezdődhet, ha megvan a megállapodás! A megállapodás tervezete a tulajdonos képviselőjének megküldve! Átadás 2010 első negyed év! Siófok, Szabadi – Sóstó: Új állomás létesítése. Tervek elkészültek. Érvényes építési engedély kész! Kivitelezés kész, Üzembe helyezési eljárás folyamatban! Üzemel! Örvényes, (Tihany – Sajkod-i öböl). Új állomás létesítése. Tulajdonosi hozzájárulás megvan, Tervek elkészültek és beadásra kerültek. Érvényes építési engedély megvan! Kivitelezés és üzembe helyezés 2010 első negyed év. Balatonalmádi Budatava, (Fűzfői öböl): Az alacsony lámpaoszlop cseréjéhez a tulajdonosi hozzájárulás megvan a kiviteli tervek elkészültek az engedély a munkára, megvan! Kivitelezés elkészült! Üzembe helyezve! Üzemel! Balatonalmádi, Volán vízi sporttelep: Az oszlopon 2009.-ben Schöll típusú mászó rendszer felszerelésére került sor! A jelzőoszlop körül a növényzetet eltávolítottuk! Alsóőrs: A februárban leégett BVR állomás teljes felújítását végeztük el a szezon kezdetére. Velencei-tó, Velence, ÁSZ Továbbképző Intézet. Az állomás tartószerkezetének teljes cseréje és a vezérlő felújítása megtörtént 2008-ban 5 új „kisegítő állomás” telepítésére került sor. 2009-ben további 11 BVR állomáson voltak jelentősebb felújítások (elektromos szekrények cseréje, oszlopfelújítás, lombtalanítás és gallyazás, kábelek , antennák, akkumulátorok cseréje) www.rsoe.hu

Tájékoztató táblák elhelyezése strandokon Tájékoztatás Tájékoztató táblák elhelyezése strandokon Szervezetünk mindamellett, hogy működteti a viharjelző rendszert, rendkívül fontosnak tartja a megfelelő tájékoztatást, hogy a vízben tartózkodók tisztában legyenek azzal, mi a helyes magatartásmód a vihar-veszélyjelző rendszer működésbe lépésekor. Ennek megfelelően igyekeztünk valamennyi strandot ellátni viharjelzés tájékoztató táblával, emellett számos kiadványt készítettünk (Biztonságban a Balatonon). www.rsoe.hu

Online vihar-veszélyjelzés Tájékoztatás www.rsoe.hu Online vihar-veszélyjelzés Egyesületünk honlapján online viharjelző rendszer működik, hogy mindenki időben információt szerezhessen arról, hogy a viharjelző lámpák működésben vannak-e. www.rsoe.hu

Vihar-veszélyjelző tájékoztató film Tájékoztatás Vihar-veszélyjelző tájékoztató film Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával közösen elkészítettük a Balatoni és Velence-tavi vihar-veszélyjelző tájékoztató filmet, melyet valamennyi szállodába és balaton környéki televízióhoz eljuttatunk, hogy azok a viharjelzési szezon kezdetekor ezt sugározhassák, hogy minden fürdőző, vízben tartózkodó ismerje a vihar-veszélyjelző készülékek bekapcsolásakor a helyes magatartási formát. www.rsoe.hu

Trönkölt Rádiórendszer a Balatonon Tájékoztatás Trönkölt Rádiórendszer a Balatonon strandok és hatóság közötti hatékony kommunikáció strand és meteorológia közötti kapcsolat a viharjelzés kapcsán www.rsoe.hu

Központi vezérlőszoftver modernizálása Fejlesztés Központi vezérlőszoftver modernizálása A viharjelző rendszer közel 10 éves működése szükségessé tette a fejlesztést Célok: - új front-end szoftver az OMSZ részére új, kibővített adatstruktúra új központi vezérlő szoftver új meteorológiai szoftver új vezérlő hardver a tornyokba, kibővítve új funkciókkal és új protokollal a hardver más célra is fel lehessen használni (pl. távfelügyelet) automatikus változáskövetés a honlapok és web szervizek felé visszajelzés megoldása a mobil rendszerek felől is A vezérlő softvernek és hardvereknek a költségeit és fejlesztését egyesületünk saját forrásaiból fedezte. A viharjelző 100%-os működése érdekében, valamint a lakosság és fürdőzők biztonsága érdekében a hosszútávú együttműködésre való tekintettel megfinanszíroztuk. www.rsoe.hu

Központi vezérlőszoftver modernizálása Fejlesztés Központi vezérlőszoftver modernizálása www.rsoe.hu

Osztrák-magyar együttműködés Fejlesztés Fertő-tó Tisza-tó Együttműködésben az OKF-fel és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanáccsal Osztrák-magyar együttműködés www.rsoe.hu

Poroszló Fertőrákos Abádszalók Fejlesztés Poroszló Fertőrákos Abádszalók www.rsoe.hu

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! RÁDIÓS SEGÉLYHÍVÓ ÉS INFOKOMMUNIKÁCIÓS ORSZÁGOS EGYESÜET Köszönjük megtisztelő figyelmüket! www.rsoe.hu