A kultúra és a digitális kultúra értelmezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A direkt marketing fogalma
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
Társadalmi haszon az adatok mélyén Surján László, gazdasági igazgató, IQSYS Sipos Ferenc, BI ágazatvezető, IQSYS.
A kábeltelevízió jövője,
 Információs társadalom – a fogalom és ami mögötte van  Másvilág – fiatalok az információs társadalomban  Útikalauz stopposoknak – ifjúsági munka virtuális.
KÖNYVEINKKÖNYVEINK M-Government T-Government Közigazgatási portalógia Mobil kormányzati eszközök Latest Technological Ttrends E-rendszerek a köz- igazgatásban.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Kultúra mint kapcsolat Birher Nándor. „A tudás a világ alkotóelemeiről szerzett ismeret, a bölcsesség az elemek kapcsolódásának ismerete.” -szemléletmódváltozás-
Drajkó László Microsoft Magyarország
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A nemzetközi üzleti élet etikája
A társadalmi változások elmélete
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Informatika.
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
A vidéki tér sikertényezői
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Az EEM helye a menedzsmentben
INFORMÁCIÓS ÉS KÖNYVTÁRI TRENDEK
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Térképészet és térinformatika
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A székely kulturális örökség digitalizálásának szakmai problématérképe Rab Árpád BME-UNESCO ITTK Székelyföld – Jövőképünk Európa küszöbén május 13.,
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
OK! Tanársegéd Online Könyvek
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
 Információs társadalom – a fogalom és ami mögötte van  Másvilág – fiatalok az információs társadalomban  Útikalauz stopposoknak – ifjúsági munka virtuális.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Informatikai alapfogalmak
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Papíron túl… Szűcs Roland. E-könyv jelenség képlete 2 E-könyv Üzleti modell Nagyobb kiadói árrés Kockázatmentes Olcsó terjesztés Kultúra Értékek megőrzése.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
Személyes információmenedzsment
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

A kultúra és a digitális kultúra értelmezése - Kultúra: colere (lat.) = művelni (Cato I. e. 234-149) [szőlő ill. kertművelés] - Cultura agri = az embert körülvevő „nyers” természet gondozása, ápolása - Cultura animi… philosophia est = Az ember társadalmi lény (Cicero I. e. 106-43) - Kultúra: társadalmi lénnyé tesz (eszköz, szokás, hiedelem, rítus, játék, nyelv) - Kultúra: túlélési stratégia… Minden, nem öröklött információja az emberiségnek - Kultúra: korszakonként, társadalmi csoportokként változó, összetett fogalom - Digitális kultúra: A „hagyományos” kultúra egyre nagyobb szelete - Digitális kultúra: A „hagyományos” kultúra nélkül nem értelmezhető/jöhet létre - Minden objektum v. jelentés függetlenül: digitális úton jött-e létre v. digitalizálták - 1. Részterület: Eszközök: PC, Mobil, PDA, Digit. Fényképező, DIGI TV stb. - 2. Részterület: Értékteremtő használat képessége, jogok, szolgáltatások (ill. hiánya) - 3. Részterület: A digitalizálás (Közkinccsé tétel, megőrzés, állományvédelem) - 4. Részterület: Csak digitális úton létrejött kulturális elemek - Online forradalom: A 3. már háttérbe szorulóban van a 4.-hez képest

Az információs írástudás fogalma - A fogalom az 1970-es évek IT-fejlődésének eredményeképpen jelent meg - Az elmúlt 40 évben a fogalom kiszélesedett, ugyanakkor beszűkült (PC/NET) - Nem eszközkezelést jelent, hanem az információ elérését és értő felhasználását - Az információs társadalom polgára a jövőben már nem élhet meg nélküle - 1974: USA – Oktatási reform (az információ jó felhasználásának szükségessége) - 1976: IT Képesség: (1) Megtalálni/használni; (2) Döntéshozás; (3) Hasznosítás; - 1979: A könyvtáros szakirodalom: a nyújtott szolgáltatások értelmezéseként - 80’: USA: A fogalom a felsőoktatás területén kapott egyre nagyobb hangsúlyt - Már nem képességek halmazának, hanem tanulási eszköznek/módszernek tekintik - 90’ eleje: Az információs írástudás fogalma kiforrottá, széleskörűvé vált - 90’ vége: E-literacy: Hálózat, Internet, Multimédia, Hypertext (használni és érteni) - Írástudás fejlesztése = a kritikai gondolkodás fejlesztésével - 1. modell: Behaviorista: Böngésző és keresőprogramok használati hatékonysága - 2. modell: Konstruktív: Tanulási hatékonyság: „tanuljuk meg, hogy kell tanulni” - 3. modell: Relációs: A 2. modell + információ kritikus használata és értékfejlesztés - Felismerni, mikor kell az információ, és hogyan kell tanulni az információ-kezelést

Az információs írástudás készségei (1) A feladat meghatározása, a hiány felismerése A keresett információ mekkora energia-befektetéssel szerezhető meg? Ez arányos-e annak fontosságával? (2) Az információ megszerzésének stratégiája Hol, hogyan, mikor érhetőek el? Mikor keressünk nyomtatott anyagban, mikor keressünk online anyagban? (3) Az információ használata (megfelelő forrás, hatékony keresés) Talált információ felismerése és a keresés lezárása, hitelesség felismerése Kritikus értékeléssel a tévút és a hamis információ kiszűrése (4) Szintézis (az elemzés és a megszerzett információval végzett munka szintje) Az új tudáshoz, megértéshez el kell jutni, az eredményt meg kell jeleníteni Információ összehasonlítása, kombinálása, annotálása, céltudatos felhasználása (5) Értékelés (a legmagasabb szintű képesség) Feldolgozás után: Tárolás, visszakereshetőség és későbbi felhasználás biztosítása Saját adataink folyamatos menedzselését jelenti

A digitális cooltúra - Online környezetünk: testreszabhatóságra és nagy fokú interakcióra törekszik - MOBIL, SMS, MMS, TV, RÁDIÓ, MMO és KVÍZ, KAMERA, MSN, E-MÉDIA - Fő a folyamatos elérhetőség (globálisan: az intim szféránktól a munkakultúránkig) - Komplexitás: egy gombnyomással bonyolult munkafolyamatokat végezhetünk - Szóbeliség és írásbeliség összeolvadása (E-mail, Chat, Skype, Video-telefon) - Sebesség: fő cél az információcsere sebességének növelése - Megfoghatatlanság: megnő a bizalom és megbízhatóság szerepe (Nick name) - Digitális tett, szó, tárgy: Az online társadalomban valódinak kell elfogadnunk - 1. Konvergencia: technikai: TV, rádó, telefon, számítógép, PDA, Kábel, Wi-fi stb. - 2. Konvergencia: társadalmi: politika, szabályozás, szolgáltatás, piac, magánszféra - Megjósolhatatlanság: 40 év alatt a semmiből idáig jutottunk, meddig mehet még? - Multitasking: egyidejűleg sok mindent csinálhatunk (kommunik., háttérrádiózás) - Közösségi lét: Virtuális barátok, munkatársak, játszótársak = ismeretlenek tömege - Digitális megjelenés: Könnyű publikáció, produkció, weblap, youtube stb. Lekövethetőség: minden nyomot hagy, amit tettünk/teszünk a hálón (IP cím) Mindent szabad a neten? Igen!! – Ezért fokozottan fontos a FORRÁSKRITIKA!