Az MVC tervezési minta 2. előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
7. előadás.  Zend_Auth komponens  Authentikációs típusok  Az authentikáció menete  Zend_Acl_Resource  Zend_Acl_Role  Jogosultságkezelés ZF-ben.
Advertisements

HTML enhanced for web apps! Fodor Krisztián
ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Verzió 1.1.  Propszt István (csoportfelelős)  Resz János-Antal  Rusz Erzsébet  Varga Anita.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Adatbázis alapú rendszerek 1. Gyakorlat Követelmények / SQL.
Tóth Tamás, EWYXK4 BME-VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Konzulensek: Dávid Zoltán, Gincsai Gábor Budapest, tavaszi félév.
Adatelérés Szolgáltatáselérés Adatbázis Szolgáltatás Entitások Szolgáltatások Folyamatok Üzleti homlokzat Felhasználói folyamatok Felhasználói felület.
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Iratkezelő rendszer fejlesztése WPF alapokon
SQL Server 2005 Reporting Services a gyakorlatban
A táblázatkezelés alapjai 1.
ASP.NET MVC 3 platform áttekintés
HTML űrlapok kezelése és feldolgozása PHP segítségével
Készítsünk el egy olyan egy dokumentumos (SDI) alkalmazást, amely alkalmas a mysql adatbáziskezelővel létrehozott BANK adatbázisunk UGYFEL táblájának.
Objective-C Készítette: Fahmi Arman B5EXTQ
OBJEKTUMORIENTÁLT PROGRAM
A CAD/CAM modellezés alapjai
Az Office Business Application (OBA) alkalmazásmodell Az üzleti probléma: központosított, mégis rugalmas feladatkövetés A lehetséges megoldások nagyvállalati.
Instant alkalmazások SharePoint platformon. A fejlesztés és a testre szabás határai elmosódtak. A testre szabást végző legtöbbször nem programozó A.
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Access Űrlapok.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Web Application for Resource Planning
Szoftverarchitektúrák 12. Sorozat portál
Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése I. ALAPOK.
2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet készítő program alkalmazásának előkészítése Tánczos László igazgatóhelyettes az Oktatási.
Nézetek definiálása Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
Előadóról Név: Zumpf Tamás
SZTIR Projekt Szaktanácsadási Tartalomszolgáltató Információs Rendszer Névjegyzék december 20. Nagy Attila, GAK TSzK.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Objektum orientált programozás a gyakorlatban
APEX BMF, II. félév.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
3. előadás.  Apache szerver tudnivalók  Az index.php .htaccess – web-szerverünk beállításai  Konfigurációs állományok  Adatbázis kapcsolódás beállítása.
4. előadás.  Általánosan a modellről  Table Data Gateway Pattern  A modellosztályok áttekintése  Zend_Db modellek nélkül  Controllerek ismét  Action-ök,
Verzió 1.1.  Propszt István (csoportfelelős)  Resz János-Antal  Rusz Erzsébet  Varga Anita.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Programozás III SWING. SWING ALKALMAZÁSOK (ISM.) Swing felületű, eseményvezérelt alkalmazás létrehozása: 1.JFrame alapú osztály létrehozása Szerepe: vezérlés.
A Microsoft Üzleti Intelligencia megoldása és platformja
A StoreWizard webáruház bemutatása
Adamkó Attila UML2 Adamkó Attila
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
1 Verseny 2000 gyakorlat SQL 2000 Server Portál adatbázis létrehozása.
HTML ÉS PHP (Nagyon) rövid áttekintés. ADATBÁZISRENDSZEREK MŰKÖDÉSI SÉMÁJA Felh. interakció DB Connector MySQL ? A gyakorlaton:
Webes alkalmazásfejlesztés
Violet nails Készítette: Csőke Vivien. Bevezetés Téma: Violet nails - műkörömkészítő weblapjának elkészítése A weboldal elérhető az alábbi címen: violetnails.atw.hu.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Készítette: Derecskei Nikolett
Webes megoldások Munka kiszervezés webes felületre - Ügyfél oldalra (webshop, ügyfélkapu) - Adatrögzítés távolról (intranet) - Decentralizált adatrögzítés.
Programozás III SWING. SWING ALKALMAZÁSOK (ISM.) Swing felületű, eseményvezérelt alkalmazás létrehozása: 1.JFrame alapú osztály létrehozása Szerepe: vezérlés.
Programozás III JPA.
Egyszerű játékprogram szimultán fejlesztése – az Android és Windows Phone platform hasonlóságai és különbségei Kaczur Sándor, Friedel Attila
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
GANZINV ALKATRÉSZ NYILVÁNTARTÓ RENDSZER Kovács Magda-díj 2015/16. Kimmel Gábor Mérnökinformatikus szak MI2013N.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Útmutató a click4suppliers easy használatához
Alkalmazásfejlesztés gyakorlat
„Designer-barát” játéklogika
Neumann János Informatikai Kar
Adatkötés Sablonokkal
B M Java Programozás 5. Gy: Java alapok IT A N Adatkezelő 1.rész
Előadás másolata:

Az MVC tervezési minta 2. előadás

Dióhéjban… Mi az MVC? M - Model V - View C - Controller ZF megvalósítások

Mi az MVC? Tervezési minta (Design Pattern) Ma már elengedhetetlen Összetett alkalmazások, leggyakoribb a webes alkalmazásoknál Átláthatóbb kódok Különválasztás: üzleti logika, megjelenés, vezérlés Csapatmunka!!

Az MVC design-pattern ábrában

M - Model A webalkalmazás által kezelt információk adatreprezentációs rétege Legtöbb esetben relációs adatbázis, vagy XML formában elérhetőek Az elérési réteg szintén a modell része Modell használatával képesek vagyunk kiegészíteni adatbáziskezelőnket olyan funkciókkal, amiket alap esetben nem tudna. Pld. MySQL-ben táblák közti kapcsolatok kezelése

V - View A view (megjelenítés) az összekötő réteg a rendszer és a felhasználó között Megjeleníti a modellt egy megfelelő alakban Alkalmas legyen felhasználói interakciókra Jellemzően felhasználói felületi elem (pl. táblázat) Különböző célokra különböző nézetek létezhetnek ugyanahhoz a modellhez.

C - Controller Összeköti a model-t a view-val A modell adatait feldolgozva értelmezhető formában átadja a megfelelő értékeket a view-nak A kódolás legfontosabb helye (action metódusok) Az eseményeket, jellemzően felhasználói műveleteket dolgozza fel és válaszol rájuk, illetve a modellben történő változásokat is kiválthat.

MVC működési elv A felhasználó valamit csinál a felületen. A controller kezeli a bejövő eseményt. A vezérlő kapcsolatot teremt a modellel, esetleg módosítja azt. A nézet a modell alapján megfelelő felhasználói felületet hoz létre. A modellnek nincs közvetlen tudomása a nézetről. A felhasználói felület újabb eseményre vár.

MVC példa Egy ügyfél a WebShop alkalmazásban a „Rendelés elküldése” gombra kattint, akkor a megfelelő adatbázisrekord egy megfelelő oszlopába bekerül egy jelzés, miszerint a kiválasztott tételeket a felhasználó szeretné megvásárolni. A view értesítése esetünkben úgy történik, hogy csinálunk egy viewscript-et, aminek neve legyen kosz_a_vasarlast.phtml. Ez a fájl egy – a nevéhez hű – köszönőszöveget tartalmaz, mely a rendelés adatait az adatbázisból olvassa ki közvetve.

Zend Framework-ös megvalósítás Model: osztályok, táblánként 2 View: phtml kiterjesztésű scriptek (action-önként 1 db) Controller: osztályok, actionökkel, mint metódus

Zend Framework-ös megvalósítás A Zend Framework-ben: Model - Zend_Db View - Zend_View Controller - Zend_Controller Dispatcher és Router: A böngészőnek adott URL-t feldolgozzák és átadják a vezérlést a controller számára. A controller a model-beli adatokkal dolgozik, és ezeknek a kimenetét átadja a view-nak, ami megjeleníti azokat.

Zend Framework-ös megvalósítás A viewscriptekben nagyon fontos arra figyelni, hogy viewhelpereken kívül függvényhívás és változóknak értékadás NE! szerepeljen a kódban! Legegyszerűbb azt a módszert követni, hogy az adatbázis lekérdezéseket a model-be tegyük, a feldolgozó kódot a controller megfelelő action- jébe, a viewscriptbe pedig már csak írassuk ki a kapott változók tartalmát.

DEMO Az előzőleg megírt kód tanulmányozása MVC szemszögből.