Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei 2012. II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank 2012. augusztus 29. * A prezentáció az MNB.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A monetáris politikai döntéshozatal szempontjai A magyar gazdaság és a monetáris politika kilátásai július 1. Simor András.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
Mihálovits András Vezető szerkesztő
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
A bankok és az állam viszonya válságok idején
A magyar bankszektor aktuális állapota jegybanki szemmel
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Jelentés a pénzügyi stabilitásról (2012. november) november 5.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Tények, lehetőségek, következtetések
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, szeptember
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
A magyar gazdaság helyzete és kilátásai – a jegybank szerepe Treasury Club Vonnák Balázs, MNB június 4.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel- portfólió átfogó elemzése mikroszintű adatok segítségével Elemzői háttérbeszélgetés
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB Hitelezési felmérésének és a háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány összetétele (H34) adatszolgáltatás eredményein alapul

A lakáshitelek állami kamattámogatása jelentősen csökkenti a jelenlegi 13 százalék körüli kamatszintet, ugyanis a támogatott lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége 9 százalék körül alakul a támogatás elején A teljes hitelköltség csökkenése élénkítheti a keresletet, a bankok aktívabbá válnak a piacon, amely ugyan nem jelentős, de érzékelhető növekedést okozhat az új kihelyezésekben A vállalati hitelfeltételek tovább szigorodtak az előző negyedév során A vállalati hitelfeltételek szigorításában tovább csökkent a hitelezési képesség szerepe, a külföldi források kiáramlása lassul Az alacsony hitelezési hajlandóság szerepe ismételten megnőtt, amely a kedvezőtlen makrogazdasági környezettel magyarázható Főbb megállapítások

3 Háztartási szegmens

A hitelezési feltételek a háztartási szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége Korrekció a háztartási hitelek összesített feltételeiben 4 Forrás: MNB a bankok válaszai alapján. A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket

A hitelezési feltételek a háztartási szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége Mind az ár-, mind a nem árjellegű feltételekben 5 Forrás: MNB a bankok válaszai alapján. A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket

Hitelkereslet a háztartási szegmensben: az erősebb és a gyengébb keresletet észlelő bankok arányának különbsége Az állami kamattámogatás fordulatot hozhat a lakáscélú hitelek keresletében 6 Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

A forintalapú jelzáloghitelek simított teljes hitelköltsége (THM) A kamatláb 9 százalék körüli értékre csökken a jelenlegi magas hitelköltségekről… 7 Forrás: MNB. Megjegyzés: a kamatok simítását 3-hónapos mozgóátlaggal végeztük. Kamattámogatás THM szint

Az otthonteremtési kamattámogatás legfontosabb feltételei …a kamattámogatás 5 éve során… 8

Új kihelyezések a háztartási szegmensben …amely a bankok piacra lépésén keresztül nem jelentős, de érzékelhető növekedést okozhat az új kihelyezésekben 9 Forrás: MNB.

10 Háztartási portfólióminőség

11 A várakozásoknál nagyobb portfólióromlás a háztartásoknál… Forrás: MNB. 90 napon túli késedelemben lévő és átstrukturált hitelek aránya a teljes hitelállományhoz viszonyítva 4,89% 1,74% 8 %

12 …a hitelszegmensek döntő többségénél Forrás: MNB. 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya az adott szegmens teljes hitelállományához viszonyítva hiteltípus szerint

13 Forrás: MNB. Az állományi hatás szerepe csökkent,a portfólió romlásé azonban jelentősen erősödött A teljes háztartási hitelállományban a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek arányában bekövetkezett változások dekomponálása

14 Vállalati szegmens

A hitelezési feltételek a vállalati szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége A vállalati hitelezési feltételek tovább szigorodtak… 15 Forrás: MNB a bankok válaszai alapján. A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket

A hitelezési feltételek a vállalati szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége …az ár- és nem árjellegű feltételek egyaránt 16 Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

Egyes tényezők hozzájárulása a hitelezési feltételek enyhüléséhez/ szigorításához a vállalati hitelezési szegmensben Szigorításokban jelentősen csökkent a hitelezési képesség szerepe, míg a hitelezési hajlandóságé erősödött 17 Forrás: MNB.

A külföldi források és a magyar CDS-felár negyedéves változása valamint a likviditási helyzet hozzájárulása a hitelezési feltételekhez Amit a hitelezési képesség esetén a relatív javulás magyarázhat a refinanszírozásban … 18 Forrás: Bloomberg, MNB.

A makrogazdasági környezet alakulása, valamint a ciklikus tényezők hatása a hitelfeltételek változására …míg a csökkenő hitelezési hajlandóságot a kedvezőtlen makrogazdasági környezet magyarázhatja 19 Forrás: KSH, MNB.

Hitelkereslet a vállalati szegmensben: az erősebb és a gyengébb keresletet észlelő bankok arányának különbsége Növekvő kereslet a rövid, csökkenő kereslet a hosszú lejáratú hitelek iránt 20 Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

A vállalati hitelállomány alakulása árfolyamhatástól megtisztítva (2008. október=100) A magyar vállalati hitelezés kissé tovább távolodik a régiótól és régi önmagától 21 Forrás: nemzeti jegybankok.

Összefoglaló táblázat a kínálat és a bankok által észlelt kereslet alakulásáról, valamint várható alakulásáról Magyarországon Főbb megállapítások 22 Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

A lakáshitelek állami kamattámogatása jelentősen csökkenti a jelenlegi 13 százalék körüli kamatszintet, ugyanis a támogatott lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége 9 százalék körül alakul a támogatás elején A teljes hitelköltség csökkenése élénkítheti a keresletet, a bankok aktívabbá válnak a piacon, amely ugyan nem jelentős, de érzékelhető növekedést okozhat az új kihelyezésekben A vállalati hitelfeltételek tovább szigorodtak az előző negyedév során A vállalati hitelfeltételek szigorításában tovább csökkent a hitelezési képesség szerepe, a külföldi források kiáramlása lassul Az alacsony hitelezési hajlandóság szerepe ismételten megnőtt, amely a kedvezőtlen makrogazdasági környezettel magyarázható Főbb megállapítások