Müszaki textíliák és a beton!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Minőség elejétől a végéig Abranet ™. ABRANET  •ABRANET TM egy új típusú porelszívásos csiszolóanyag.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Szénszál erősítésű hőre lágyuló műanyagok alkalmazási lehetőségei
Második nap DVD LUMINEERS PLACEMENT. Második nap DVD LUMINEERS PLACEMENT.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Humánkineziológia szak
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
Mellár János 5. óra Március 12. v
Innovativ nemszőtt és 3d textilek különböző alkalmazási területekre.
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Koordináta transzformációk
Alsónémedi inkubátorház építésének organizációja
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
A diákat jészítette: Matthew Will
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Műszaki ábrázolás alapjai
Védőgázas hegesztések
Volumetrikus szivattyúk
VILÁGÍTÁSTECHNIKAI TÁRSASÁG LEDek alkalmazása a világítástechnikában
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Kőműves anyagismeret Agyagtermékek.
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Mechanikai Laboratórium
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
7. Házi feladat megoldása
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
HÍDÉPÍTÉS Acélszerkezetek
IV. Terjeszkedés.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. május 15P2P hálózatok 1 Fóliák a vizsgára: 1. előadás  Bevezető: 11-16, 21,  Usenet: előadás:  Bevezető: 3-8  Napster: 
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A termelés költségei.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A termelés költségei.
Előadás másolata:

Müszaki textíliák és a beton! A TEXTIL 2000 Kft. üdvözli Önt! http://www.textil2000.hu/

Müszaki textíliák és a beton! Textil erősítésű (építő)anyagok! Újdonság !(?)

Az emberiség által használt anyagok Tradíció A nagyszilárdságú, merev szerkezetű építőipari elemeknél manapság a vasbeton alkalmazása a legelterjedtebb, amelyeknél tradicionálisnak mondható, különböző szilárdságú betont és különböző átmérőjű ill. felületkialakítású betonacélokat használnak. A vasbetonban ugyanis a betonacél szálak húzószilárdsága, míg magának a betonnak a nyomószilárdsága nagy, a két anyag hőtágulása közel azonos, így e két anyag egyesítésével egyrészt kedvező tulajdonságú, másrészt viszonylag olcsó építőanyag készíthető. A vasbeton hátránya azonban a betonacél oxidációja és nagy sűrűsége. Az emberiség által használt anyagok Viszonylagos fontosságát figyelve az látszik, hogy kb. 50 évvel ezelőtt jelentős tendenciaváltozás ment végbe (1. ábra a következö oldalon), az érdeklődés, a súlypont a nemfémes, ún. kompozit anyagok irányába mozdult el. A polimerek, a szálasanyagok oldaláról vizsgálva megállapítható, hogy az anyagok, a technológiák átnyúlnak más anyagféleségek területére is. A jelen exposé az új szál- ill. szövetszerkezettel erősített betonszerkezetek építészetben alkalmazott megoldásokat mutatja be.

Anyagok merevítés története... 1. ábra Az emberiség által használt anyagok fontosságirátájának változása

Drezdai kutatók évekkel ezelőtt megkezdett munkája eredménnyel zárult. TU Dresden/ Müszaki Egyetem Drezda A drezdai kutatók megkapták a textilbaton általános felhasználásához a minősítést Az elmúlt években az építőiparban egyre több különleges igény merült fel és a kondíciók is megváltoztak. A piac világméretűvé válása, illetve a kínai gazdaság dinamikus növekedése miatt a betonacél piaci ára folyamatosan emelkedik. A már meglévő épületek, mérnöki létesítmények karbantartása ugyanakkor egyre fontosabbá válik: állékonyságuk megőrzése illetve megerősítése a jövő egyik meghatározó piaca lehet. Könnyű textílerősítésű beton már a hétköznapi felhasználás folyamatába került. Drezdai kutatók évekkel ezelőtt megkezdett munkája eredménnyel zárult. Egyetemi közlemény: Dresden, 16. 8. 2004. Az egyetem alapkutatással foglalkozó tanszéke, amely a különleges anyagok 528 számú „épülettechnikai elemekben műszaki textília felhasználása és elemek erősítése“ kutatása a 2. ütemben, jeletős eredményt ért el. A Deutsche Institut für Bautechnik „Z-33.1-577“ számú minősítésével lehetővé vált a gyakorlati felhasználás. Az általános érvényű minősítés elsősorban épület-homlokzati elemek felhasználásának engedélyezésére vonatkozik. Prof. Manfred Curbach, a kutatást vezető tudósprofesszor büszkén közőlte, hogy a textília beton erősítésére, épülettechnikai elemek általános használatára, a most kiadott minősítés és engedély az első a világon.

TU Dresden/ Müszaki Egyetem Drezda A drezdai kutatók megkapták a textilbaton általános felhasználásához a minősítést A kutatásban résztvevö Dipl.-Ing. Kerstin Speck Kezében a fejlesztett épületi homlokzatelem.

TU Dresden/ Müszaki Egyetem Drezda A drezdai kutatók megkapták a textilbaton általános felhasználásához a minősítést Vasbeton Üvegszál Textilbeton

Techtextil 2009

Techtextil 2009 Market size for technical textiles by application areas Consumption in 1000 tons 1985 554 508 505 99 854 980 703 1.408 88 278 45 127 6.062 1995 741 849 647 251 1.439 1.523 1.177 1.918 167 423 117 237 9.321 2005 1.021 1.266 824 574 2.259 2.344 1.652 2.483 305 658 215 390 13.688 AverageIncrease 3,0% 5,3% 2,5% 9,7% 5,3% 4,5% 5,3% 3,1% 6,6% 4,3% 10% 6,5% '85-'95 Average Increae 3,3% 4,1% 2,5% 8,6% 4,6% 4,4% 3,4% 2,6% 6,2% 4,5% 6,3% 5,1% '95-'05 1. táblázat 2. ábra

Az építészetben alkalmazott textil szerkezetek jellemzői, kialakításuk

Az építészetben alkalmazott textil szerkezetek jellemzői, kialakításuk 3. ábra 4. ábra Rövid vágottszál, vágott üvegszálas és filamentszálas nemszőtt kelme

Az építészetben alkalmazott textil szerkezetek jellemzői, kialakításuk

Az építészetben alkalmazott textil szerkezetek jellemzői, kialakításuk 5. ábra DREF (frikciós) fonással kialakított különleges magfonal konstrukciók (CSR, Core Sheath Ratio=Mag Burok Arány) és cérnaszerkezetek 6. ábra

Az építészetben alkalmazott textil szerkezetek jellemzői, kialakításuk 7. ábra

Az építészetben alkalmazott textil szerkezetek jellemzői, kialakításuk 8. ábra

Az építészetben alkalmazott textil szerkezetek jellemzői, kialakításuk Fonatolt, változó 10. ábra 11. ábra. Betonerősítő pálcák átmérőjű szénszál tömlő

Textil betonerősítő anyagok alkalmazása A textil erősítésű kompozitokkal, azoknak az építészet területén való alkalmazásával, több egyetem (pl. TU Dresden, RWTH Aachen) és kutatóintézet, valamint a textilszerkezetek új területeken való alkalmazását bemutató kiállítások és konferenciák (pl. TECHTEXTIL Frakfurt) mélyrehatóan foglalkoznak, amiről számos tanulmányt, cikket is megjelentettek. A különböző textilkonstrukciók alkalmazására a 11.–17. ábrák mutatnak példákat. A Litrecon átlátszó beton feltalálója és kifejlesztője Losonczi Áron építészmérnök. A termék lényege, hogy a betonba keresztirányban fényvezető üvegszálas szövetet ágyaz, így a beton vastagságától függetlenül átlátszó üvegbeton építészeti attrakciónak tekinthető (17. ábra).

Textil betonerősítő anyagok alkalmazása 11. ábra.. Betonerősítő pálcák gyantakéregbe ágyazott párhuzamos filament kötegből

Textil betonerősítő anyagok alkalmazása 12. ábra. Konstrukciós merev (betonerősítésű és más kompozit) szerkezeti elemek gyártása

Textil betonerősítő anyagok alkalmazása 13. ábra. Térbeli kiképzésű betonelem raschel-gépi kelméből

Textil betonerősítő anyagok alkalmazása 14. ábra. Textil-konstrukciós építőelem gyártása

Textil betonerősítő anyagok alkalmazása 15. ábra

Textil betonerősítő anyagok alkalmazása 16. ábra. A tengerre épített, üvegszál erősítésű betonból készült szálloda Dubaiban

Az építészetben alkalmazott textil szerkezetek jellemzői, kialakításuk 16. ábra

Homlokzaterősítő anyagok Az épületek homlokzatát, felületét megerősítő anyagot üvegfonalakból, forgófonalas szövési technológiával (ritka, hálós, rácsos szerkezetben) állítják elő. Ezt a szerkezetet speciális lúgálló anyagba mártva stabilizálják (18. ábra). Fontos, hogy tartós legyen, a vakolatba, ragasztóba helyezve ellenálljon a cement lúgos kémhatása által okozott vegyi hatásoknak. E követelményeknek legjobban az üvegfonalakból dreher (forgófonalas) szövéssel hálós szerkezetűen előállított kelme felel meg, amelynek alkalmazását a 19. ábra mutatja. 18. ábra Üvegfonalból készült háló

Homlokzaterősítő anyagok 19. ábra Példa vakolaterősítő háló használatára

A textilbeton perspektívái A mai kutatásokat figyelembe véve a következő területeken várható előrelépés: Szerkezetek megerősítése: A legtöbb épület, illetve mérnöki létesítmény a II. világháború után épült. A nagyobb tartóssági és teherviselési, valamint a lehetséges funkcióváltások miatt a megerősítés elkerülhetetlen. A könnyű súly miatt a textilbeton kiválthatja a hagyományos vasbetont. Beton termékek: alkalmazásuk kibővülése várható a kedvező tulajdonságok miatt: - kis szerkezeti méretek, - kis súly. - egyszerű kivitelezés, - iparosítható gyártás és felhasználás. Agresszív környezeti hatások: a jelenleg érvényes előírások szerint a betonszerkezetet úgy kell tervezni, hogy a tervezett élettartamig a szerkezet teherbírása, külalaki jellemzői nem romolhatnak, figyelembe véve a környezeti hatásokat és az ütemezett karbantartásokat. A textilbeton tartóssági tulajdonsága miatt és a textilszálakba az alacsony beton áteresztés miatt ezek a követelmények könnyen kielégíthetőek a textil-beton segítségével. Mindezen okok miatt a kutatás és fejlesztés a textilbeton tulajdonságainak és alkalmazásának optimalizálására kell hogy összpontosítson, annak érdekében, hogy ez a szerkezeti anyag gazdaságosan legyen felhasználható. Ez a különböző szakterületek (textil, építész és építő) együttműködésével érhető el.

A textilbeton perspektívái Beton a legjobb "formában" A levegő és a víz eltávolítása egy ütemben A Formtex® kéregerősítő fólia egy szálerősítésű textilia, amely elvezeti a többletvizet és -levegőt a frissen bedolgozott beton felületéről. A Formtex® fólia finom szerkezetű textília, melyet polipropilén szálak struktúrálatlan hálózata épít fel. A textília egyik oldala hőkötéses, mely szűrőként működik, a másik oldala az elvezető réteg szerepét tölti be. A szűrő áteresztő pórusainak mérete kisebb a cement szemcseátmérőjénél, mely így azt visszatartja, ám a vízmolekulákat átengedi. A beton külső rétegéből elvezetett víz csökkenti ezen a részen a víz-cement tényezőt, ezáltal nagymértékben javítja a beton szilárdságát és tartósságát. A beton zsugorodása által előidézett repedések kialakulásának esélye jelentősen csökken, ugyanis a Formtex® rendszer nagyfokú nedevességet biztosít a kötés idejére. Az elvezetett víz mennyisége függ a bedolgozás magasságától, valamint a beton összetételétől. Bármely esetben a Formtex® jelentős mennyiségű vizet képes elvezetni bármely képlékeny állapotban lévő betonból, átlagosan 0,5-3,0 l/m2 intervallumban. Formtex® - szabványos tekercsméretek Szélesség Hossz 1,25 m 50 m 2,75 m 50 m 3,20 m 50 m

A textilbeton perspektívái Beton a legjobb "formában" Betonszerkezetekhez melyeknél elvárás a megnövekedett élettartam és ellenállóképesség BETOMAX®

A textilbeton perspektívái Beton a legjobb "formában" Betonszerkezetekhez melyeknél elvárás a megnövekedett élettartam és ellenállóképesség BETOMAX®

A textilbeton perspektívái Beton a legjobb "formában" Betonszerkezetekhez melyeknél elvárás a megnövekedett élettartam és ellenállóképesség BETOMAX®

A textilbeton perspektívái Beton a legjobb "formában" Betonszerkezetekhez melyeknél elvárás a megnövekedett élettartam és ellenállóképesség

A textilbeton perspektívái Betonszerkezetekhez melyeknél elvárás a megnövekedett élettartam és ellenállóképesség

A textilbeton perspektívái Betonszerkezetekhez melyeknél elvárás a megnövekedett élettartam és ellenállóképesség

A textilbeton perspektívái

Műszaki textília egyéb perspektívái széleröművek rotorlapát gyártásához

Műszaki textília egyéb perspektívái szélerőművek rotorlapát gyártásához Ha az ember közelről pillant egy szélerőműre, lenyűgözi a körbeforgó lapátok hatalmas mérete, ám nem sejti, hogy ezeknek a gyártása olyan anyagnak köszönhető, amelyet hajdan Edison használt az izzólámpában. Ezt a sajátos anyagot poliakrilnitril szálból állítják elő, meglehetősen bonyolult technológiával. Magyarországon az egykori Nyergesújfalui Viscosagyárban készítik, amely ma az amerikai tulajdonban van. 2004 és 2008 között megduplázódott ugyan a hazai termelés, de az szinte mind exportra került, mert a szénszálak 95 százalékát a szélkerekek lapátjaihoz használják - s ebből ma Magyarországon nemigen van saját gyártás.

Műszaki textília egyéb perspektívái szélerőművek rotorlapát gyártásához

Műszaki textília egyéb perspektívái szélerőművek rotorlapát gyártásához

A textilbeton perspektívái

A textilbeton perspektívái

A textilbeton perspektívái

A textilbeton perspektívái

Müszaki textíliák és a beton! Köszönöm figyelmüket!