A MAGYAR MUNKAERŐ SZERKEZETE ÉS A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOM MÉRNÖKÖK KELLENEK VAGY FILOZÓFUSOK? Különböző tudományterületek viszonya és szerepe a tudásalapú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Posztmodern vállalat Dr. PhD Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Advertisements

AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Az észlelés kulturális eltérései A valóság alternatív nézetei.
M I A HASZNA A KLASZTEREKNEK A GYORS FEJLŐDÉSBEN ? A Z AKKREDITÁLT KLASZTER KKV - K SZÁMÁRA KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYEI, AZ INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI.
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
és a legkevésbé teljes az
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
10 RÓZSA SZÁMODRA. Ha ezt az üzenetet megkapod … az azért van, mert különleges ember vagy!
Az elektrosztatika története
Büntetés-végrehajtási
10 RÓZSA SZÁL Önnek.
A modern világirodalom
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
NAT 2007 kompetenciák.
CEIOPS Solvency II. Accounting/Pillar III working group Közzétételi követelmények Gyöngy Judit
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Kezdő jogászok a munkaerő-piacon Szép Károly projektvezető Budapest, November 26. Diplomaszerzés és pályakövetés Szakmai nap I.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Gellért hegyi séta természetvédelmi terület
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Designtörténet AZ IPARI FORRADALOM
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Naciketas Készítette: Száler Péter Keleti nyelvek és kultúrák – indológia BA 2013.III.16.
Bevezetés a neveléstudományba
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
SZÜLETÉSNAPODRA!. SZÜLETÉSNAPODRA! „Élvezet Önnel egy évtizedben élni.” (Franklin D. Roosevelt - W. Churchill születésnapjára)
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Tehetséggondozás és gyermekvédelem
James Watt Verebes Erika 10. a.
Kémia a XXI. században A kémia kulcsszerepet játszik a természet- tudomány minden ágában. Ez azt jelenti-e, hogy a kémia nem több, mint egy ügyes „eszköz”?
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Innováció az oktatásban – innováció a gazdaságban Készítette: Szabó Gábor Szeged, szeptember 21.
James Watt Lvomszki Fanni 10/b.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Mindannyian Ságvári Bence adatok -- Big Data Day 2013 leszünk… Társadalomtudomány a Nagy Adat korában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Épület mint tárgy és tér
A népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése nemek, korcsoportok és régiók szerint A TÁMOP műhelykonferencia április 22. Radisson.
Környezettudomány MSc – Meteorológus MSc
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
A nyílt innováció egyik eszköze: Living Lab?
Presidency Program May 23 - Seminar on the future of macro regional strategies, Brussels May 31 - Seminar on regional energy security, Budapest June 27.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

A MAGYAR MUNKAERŐ SZERKEZETE ÉS A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOM MÉRNÖKÖK KELLENEK VAGY FILOZÓFUSOK? Különböző tudományterületek viszonya és szerepe a tudásalapú társadalom kiépítésében Magyarországon FAZEKAS KÁROLY FŐIGAZGATÓ MTA KRTK november 7.Budapest

Lunar Society, Birmingham  Matthew Boulton, mérnök vállakozó  Erasmus Darwin, orvos  Thomas Day, költő, oktatási reformer  Richard Edgeworth, mérnök  Samuel Galton, Jr., fegyvergyáros  James Keir, vegyész, üveggyáros  Joseph Priestley, lelkész  William Small, orvos  Jonathan Stokes, botanikus  James Watt, mérnök  Josiah Wedgwood, keramikus  John Whitehurst, órás, műszerész  William Withering, orvos  Benjamin Franklin  Thomas Jefferson

Letter from Erasmus Darwin to Matthew Boulton, 1778/04/05 „Kedves Boulton, Megkövetem a pokol istenségeit akik, … megakadályozták, hogy láthassam Önöket ma a Soho- ban. … Uram! Ha csak belegondolok: micsoda invenciók, micsoda tudás, micsoda retorikai, metafizikai, mechanikai és pirotechnikai mutatványok részesei lehetnek ma este a Sohóban összegyűlt szavakkal tollaslabdázó filozófusok.” 3 Forrás:

The Lunar Men: The Friends Who Made the Future, by Jenny Uglow, Faber, „A csoport több volt mint élőlények puszta gyüle- kezete. Saját fejlődő élete volt amely tükörképe lett, mikro- kozmosza volt a tizen- nyolcadik század második felében zajló kavargó és egymással ellentétes külön- féle áramlatoknak, melyek végül egy új társadalmat hoztak létre.”

Hálózatok, evolúció, áramlások 5 Mik a legfontosabb hiányzó kompetenciák? Innovációs képesség és vállalkozói tudás! Mit tehetünk e kompetenciák megszerzése érdekében? Megteremtjük az egymástól távol lévő, egymással ellentétes nézetek találkozásának és az innovációra képes, vállalkozói tudással rendelkező emberek együttműködésének társadalmi tereit és intézményeit!

Együttműködésre való készség „A társadalom valójában egy szerződés. … együttműködés a tudományokban, együttműködés a művészetekben,... együttműködés a jóra és tökéletességre való törekvésben. … együttműködés az élők, a már meghaltak és a megszületendők között.” Edmund Burke: Reflections on the Revolution in France

Alexander Hamilton megjegyzése Thomas Jeffersonnak „… Ez itt az alkotmány.... Amíg fiatalok és tisztességesek vagyunk ez kölcsönös érdekeink, a jólétre és boldogságra való közös törekvés alapján összeköt bennünket. De ha öregek és korruptak leszünk már nem fog minket összetartani.” 7 Ron Chernow: Alexander Hamilton, Penguin Press. New York old.

Köszönöm a figyelmet! 8