CARPATHCC PROJEKT Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága Tender ENV.D.1/FRA/2010/0047 Klímaváltozás a Kárpátokban Nádasi Tamás Aquaprofit Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Advertisements

A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
Hidrológiai monitoringrendszerek
Mátyás Csaba szakmai vezető
HAS Research Centre for Economic and Regional Studies Dráva régió egységes fejlesztési keretterve DUPLO IPA HU-HR 1101/2.1.4/0014 Suvák Andrea projektvezető,
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
I. Bemutatkozás Horváth Szabolcs okleveles hidrogeológus mérnök
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
A Magyar Közgazdasági Társaság 47. Közgazdász Vándorgyűlése „Az Aquaprofit Zrt. útkeresése a válságban” Nádasi Tamás elnökX. szekció szeptember 25.Az.
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
Progresszív klímaszabályozás
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
KEXPORT Klaszter Céljai Őri István KEXPORT Klaszter Bizottság elnöke
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
A magyar tőkeexport bemutatása
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
MENTOR Nemzeti Beszállítói Program (előkészítés alatt)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Ökoiskola- vetélkedő március
MFK, Földrajz-Geoinformatika Intézet
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
Előadás másolata:

CARPATHCC PROJEKT Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága Tender ENV.D.1/FRA/2010/0047 Klímaváltozás a Kárpátokban Nádasi Tamás Aquaprofit Zrt. elnök, címzetes egyetemi docens

AQUAPROFIT ZRT. Irodák:Budapest (székhely), Nagykanizsa, Pécs, Debrecen, Balatonfüred Leányvállalatok: Románia (Csíkszereda), Horvátország (Zágráb) Képviseletek: Belgium (Brüsszel) Fő tevékenység:Fejlesztési projektek menedzselése, tanácsadás, kivitelezés Üzletágak: •Környezetvédelem és vízgazdálkodás •Település- és területfejlesztés, turizmus •Pályázati tanácsadás •Nemzetközi és stratégiai projektek

CARPATH CC ELŐZMÉNYEK Kulcsfontosságú változások a Kárpát-régióban: • árvizek és hőhullámok növekvő gyakorisága, • vízhiány a növekvő szárazságok miatt, • hegyvidékek hóval borított tájainak változásai, • ezek hatása az ökoszisztémákra és az erre alapuló termelési rendszerekre, pl. mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, turizmus. Ezek megfelelő adaptációs stratégiák kialakítását igénylik, nemzetközi, régiós szintű összefogás szükséges. Példaértékű magyar kezdeményezés, nemzetközi összefogás. Áder János és Olajos Péter korábbi EP képviselők támogatása, az EDC Kft. közreműködésével.

HEGYVIDÉKEK ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS • A Kárpát-régióban kiterjedt erdőségek, vizes élőhelyek és természetes gyepterületek találhatók. Ez a táj jelenti az utolsó menedéket számos veszélyeztetett állatfaj, valamint közel ötszáz olyan növényfaj számára is amelyek máshol nem találhatók meg. Ezek a területek tehát, annak ellenére, hogy ritkán lakott területek, a biológiai sokféleség szempontjából rendkívül értékesek. • A Kárpát-régió alulkutatott, és sokkal sérülékenyebb, mint az alacsonyabban fekvő régiók. • Bár hazánk a Kárpátoknak csak kis területéből részesül, Magyarországnak is fontos szerepe van ezeknek a ritka fajoknak a megőrzésében. Pl.: – magyarföldi husáng (Ferula sadleriana) – Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus), – szirti sas, uráli bagoly

A PROJEKT CÉLJAI A CarpathCC projekt célja, hogy részleteiben elemezze a Kárpát- régió sérülékenységét a klímaváltozás hatásaira vonatkozólag, valamint erre építve összeállítson egy adaptációs intézkedési portfóliót. Az eredmények felhasználása az EU klímapolitika alakításához – nemzetközi, regionális és nemzeti intézmények – Európai Bizottság – Kárpát Konvenció Adaptációs munkacsoportja – Biorégió, CARPIVIA projektek – nemzeti parkok, projekt partnerek

A PROJEKT SZÁMOKBAN Teljes költségvetés: EUR ( Ft) Ebből a magyar szervezetek részesedése: 53 % •8 konzorciumi partner •5 országból •6 tematikus modul •7 országra kiterjedő kutatás •100 szakértő •10 országból •3 workshop

KONZORCIUMI PARTNEREK Magyar projektvezetés • REC – Regionális Környezetvédelmi Központ – vezető partner • AQUAPROFIT Zrt. – projekt előkészítés és projekt menedzsment Konzorciumi partnerek • MTA TAKI – MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézete • Arcadis Belgium N.V. • INHGA – Nemzeti Hidrológiai és Vízügyi Intézet, Bukarest, Románia • INCDPM – Nemzeti Környezetvédelmi Kutatási és Fejlesztési Intézet, Bukarest, Románia • PIK – Potsdam Klímakutató Intézet • Artelia Eau & Environnement – Franciaország • (korábban a VITUKI Non Profit Kft. is részt vett a projektben)

A KUTATÁS ÁLTAL ÉRINTETT ORSZÁGOK Kárpát Konvenció országai Lengyelország Csehország Szlovákia Magyarország Szerbia Románia Ukrajna

MINTATERÜLETEK a.Magas Tátra, Szlovákia b.Bükki Nemzeti Park, Magyarország c.Rodnai Havasok és a Máramaros területe, Románia d.Nagy-Küküllő (Natura 2000) (Segesvár, Marosvásárhely), Románia e.Vaskapu, Románia f.Djerdap Nemzeti Park, Szerbia E B A

6. Modul Ökoszisztéma alapú adaptációs intézkedések kiemelt fontosságú területeken 1. Modul Vízkészletek, földcsuszamlás, sárelöntés 2. Modul Ökológiai rendszerek, erdők, vizes élőhelyek és füves területek 3. Modul Ökoszisztéma alapú termelési rendszerek, pl. turizmus 4. Modul Adaptációs intézkedések elemzése 5. Modul Disszemináció és workshopok PROJEKT MODULOK

ELSŐ EREDMÉNYEK Kárpát-régióra vonatkozó eredmények : • Modellezés: ig hőmérséklet- és csapadék-változás. • Átlagosan 1-2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet növekedés várható az időszak végére a területen. • A csapadék mennyisége a Kárpátokon belüli elhelyezkedéstől függően előreláthatólag 20–70 mm-rel csökken. • Szélsőségek (pl. árvizek, aszályok) gyakoribbá válása. Bükki erdők: • A lucfenyő (nem őshonos!) állomány valószínűleg károsodni fog a klímaváltozás direkt és indirekt (szú) hatásaitól. A kiszáradás következtében nem tudják tolerálni a felmelegedést és a szúkárt. Adaptációs intézkedés: a lucfenyőket fokozatosan az ellenállóbb (és őshonos!) bükkfákra cserélje a gazdálkodó. Garadna patak: • Általános kiszáradási folyamat. • Valamivel ritkábban fognak előfordulni olyan évek, amikor ökológiai szempontból megfelelő nagyságú árvíz vonul le a Garadnán. Okok: kevesebb csapadék, a hóolvadás hatásának csökkenése. • Gyakrabban fognak előfordulni olyan évek, amikor szélsőségesen hosszú ideig (>110 nap) rendkívül kevés víz csörgedezik a patakban a növekedési időszak alatt. => vízi ökoszisztémák károsodhatnak, a patak vízkészleteire épülő vállalkozások (pl. pisztrángtelepek) üzemelési költségei növekedhetnek.

KONKRÉT PÉLDA A TURIZMUS TERÜLETÉN Klímahatások: csapadék és hőmérsékletváltozás Antropológiai hatások: területhasználat Adott terület/faj adaptációs képessége Alkalmazkodás: multifunkcionális létesítmények – például wellness- és konferenciarészleggel is rendelkező télisport-hotelek Metodológia – Sérülékenység vizsgálat Veszélyeztetett/kitett területek, élőhelyek és fajok Megoldások – adaptációs intézkedések Turizmus növekedése a nyári időszakban, konferenciaturizmus Hóval borítottság csökkenése => téli turizmus csökkenése Vadállomány gyérülése => vadászati turizmus csökkenése Konkrét hatások

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!