Növekedési Hitelprogram eredményei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
V.: Gazdaságélénkítési eszközök az MKB Bank finanszírozási gyakorlatában.
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
JEREMIE Program Magyarországon
Önkormányzatok finanszírozása
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
Mihálovits András Vezető szerkesztő
V.: Újra előtérben a fejlesztési lehetőségek.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Új Magyarország Vállalkozói Program pénzügyi programjai (Jeremie)
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Sok kicsi sokra megy? A kkv szektor a magyar gazdaság meghatározó eleme foglalkoztatás és jövedelemtermelő képesség szempontjából: 1,2 millió bejegyzett.
Vállalkozási ismeretek
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája, Debrecen,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Kecskemét,
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Fizetési mérleg jelentés
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató. A kkv szektor a magyar gazdaság meghatározó eleme foglalkoztatás és jövedelemtermelő képesség szempontjából: 1,2 millió.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Elindul az NHP+: okok és célok „Kis- és középvállalkozók aktuális gazdasági kihívásai” Enterprise Europe Network Pécs-WTS konferencia, Pécs április.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Verő Mihály, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Debrecen október 1. - Az Új Magyarország Vállalkozói.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Szakács Erik , Győr Széchenyi-kártya a VOLKSBANK – nál.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
A Piaci Hitelprogram második szakaszának technikai paraméterei
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Közlemény az NHP fix konstrukció igénybevételéről
Előadás másolata:

Növekedési Hitelprogram eredményei Nagy Márton Privátbankár.hu „Növekedés 2013.” konferencia 2013. szeptember 18.

Főbb üzenetek Az I. szakasz sikeresen teljesítette célkitűzéseit: Élénkült a hitelintézetek közötti verseny Csökkentek a programban résztvevő KKV-k kamatterhei Mérséklődött a vállalkozások árfolyamkitettsége Megnövekedett az átlagos futamidő Az új hitelek aránya magas, ami kedvező növekedési hatást vetít előre A II. szakasz jobban fókuszál a növekedés ösztönzésére: Nemzetközi összehasonlítást tekintve, Magyarországon van még tér a KKV hitelállomány bővítésére A keretösszeg minimum 90%-át új hitelek nyújtására kel fordítani, ami támogatja a gazdasági növekedést A hosszabb időtartam miatt nagyobb arányban valósulhatnak meg új beruházások Az olcsó refinanszírozás a továbbiakban is erősítheti az új ügyfelek megszerzésért, illetve a régiek megtartásáért folytatott versenyt.

Az NHP első szakaszában magas az új hitelek aránya Az NHP sikeresen járul hozzá a KKV-k üzleti tevékenységének bővüléséhez Az új hitelek részesedése 60 % az I. pilléren belül, ami érdemi növekedési hatást vetít előre Az I. pillérben nyújtott hitelek cél szerinti megoszlása

Az NHP hatása a bankcsoportok megoszlására a KKV hitelállományon belül A hitelintézetek között erősödött a verseny az új ügyfelek megszerzéséért / a régiek megtartásáért A kis- és közepes bankok illetve takarékszövetkezetek állományarányos részesedése az allokáció következtében nőtt a KKV-hitelállományon belül Az NHP hatása a bankcsoportok megoszlására a KKV hitelállományon belül

A bankváltás lehetősége fokozta a hitelintézetek közötti versenyt Az ügyfelek átlagosan 20%-a élt a bankváltás lehetőségével Főként a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél volt jellemző az új ügyfelek szerzése más hitelintézetektől Kiváltáskor bankot váltó ügyfelek aránya (I. és II. pillér együtt)

A programban résztvevő KKV-k kamatterhe számottevően csökkent Mindkét pillér esetében jelentős volt a kamatcsökkenés A kamatmegtakarításból felszabaduló forrásaikat a vállalkozások hosszabb távon üzleti tevékenységük bővítésére fordíthatják Kamatcsökkenés a kiváltott hiteleknél (MNB becslés)

Jelentősen csökkent a vállalkozások árfolyamkockázata A fedezetlen árfolyamkitettség mérséklődése növeli a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását KKV-hitelállomány devizanemenkénti eloszlása

Hosszabb lejáratú finanszírozáshoz jutottak a vállalkozások A program elindítása előtt a hitelintézetek magas kockázatkerülési hajlandósága a rövidebb futamidőkben is megmutatkozott Az NHP keretében nyújtott hosszabb lejáratú finanszírozás érdemben hozzájárulhat a beruházási aktivitás növekedéséhez Az NHP keretében nyújtott KKV-hitelek lejárati szerkezete a teljes állományhoz és a 2012-es folyósításhoz viszonyítva (szerződéses összeg szerint, eredeti futamidőt tekintve)

Az átlagosnál nagyobb hiteleket folyósítottak a hitelintézetek Hitelméret eloszlása a teljes KKV állományon és az NHP-n belül (szerződésszám szerint)

Az NHP minden ágazathoz eljutott A mezőgazdaságban, feldolgozóiparban és a kereskedelemben tevékenykedő vállalatok felülreprezentáltak a programban A KKV állomány és az NHP ágazati megoszlása

A programnak köszönhetően csökkent a regionális koncentráció Csökkent a hitelkihelyezés koncentrációja, ami kedvező az elmaradottabb régiók felzárkóztatása szempontjából

Az NHP ősszel a második szakaszba lép, jelentősen kibővített kerettel és hosszabb lehívási időszakkal

KKV hitelállomány a GDP százalékában 2010-ben A méretben hasonló nagyságú országokkal összehasonlítva van még tér a KKV-hitelezés növekedésének A fejlett országok magasabb KKV hitelállománnyal rendelkeznek a GDP arányában Magyarországon van még tér a KKV-hitelezés élénkítésére KKV hitelállomány a nominális GDP arányában, az egy főre jutó reál GDP függvényében 2010-ben KKV hitelállomány a GDP százalékában 2010-ben

Az NHP folytatásában a KKV-k jelentős része forráshoz juthat Az igénybevételt jelentősen befolyásolhatja, hogy a 2,5%-os marzs mellett a vállalkozások hány százalékát fogják meghitelezni a hitelintézetek A KKV-k elvárható kamatfelár szerinti eloszlása (állomány alapján)

A program elindítását megelőzően hitelgaranciát csak a KKV-hitelek kis részénél vettek igénybe A KKV szektornak a Garantiqa Zrt. Kezessége mellett nyújtott hitelek Megjegyzés: Garanciadíj átlagosan 1,5 és 2 százalék között alakult a garantált állomány százalékában. Forrás: MNB, Garantiqa.

A garanciaszervezet aktív szerepvállalása segítheti a KKV-k hitelhez jutását az NHP keretében 0,5 % - os díj mellett már elérhető a KKV-k számára állami garancia, miután a 1310/2013. (VI. 7.) Korm. határozat legfeljebb 0,75 % - ra emelte a kezességvállalási díjak költségvetési támogatásának mértékét   Garantiqa AVGHA MV Zrt. Díj (hitelösszegre vetítve) 1,25% 1,20% 1,15% Garantált állomány (2012, Mrd Ft) 387,3 71,5 8,3 NHP-releváns hitelcélok Beruházási és forgóeszközhitel, EU-s támogatás önrészhez, és előfinanszírozáshoz nyújtott hitel Újonnan kötött beruházási- vagy tevékenységbővítést szolgáló forgóeszközhitelek

A program folytatásának technikai lebonyolítása A részletes feltéteket az MNB a hitelintézetekkel történő egyeztetést követően szeptember második felében véglegesíti szept. 11. Monetáris Tanács döntése a program folytatásáról és annak bejelentése szept. 12-18. Módosított keretszerződések és terméktájékoztató kialakítása szept. 18. Az MNB Igazgatóságának döntése a részletes paraméterekről szept. 19. A dokumentumok elküldése a hitelintézetek számára véleményezésre szept. 24. A hitelintézetektől beérkezett visszajelzések átvezetése szept. 25. Végleges dokumentumok kiküldése, terméktájékoztató publikálása szept. 27. Az aláírt keretszerződések MNB-be történő visszaküldése okt. 1. A program indulása (KKV-szerződések kötése a módosított feltételek szerint)

Összefoglalás Az I. szakasz célkitűzései teljesültek: A program számottevően élénkítette a hitelkeresletet a KKV szektor oldaláról A hitelintézetek figyelmét a KKV szektorra fordította Növelte a hitelintézetek közötti versenyt Magas az új hitelek aránya, ami támogatja a gazdaság növekedését A II. szakasz a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet a növekedés ösztönzésére: A második szakasz keretösszegének 90%-a csak új hitelekre fordítható A hosszabb időtartam megkönnyíti új beruházások finanszírozását Az olcsó refinanszírozás a továbbiakban is erősítheti az új ügyfelek megszerzésért, illetve a régiek megtartásáért folytatott versenyt

Köszönöm a figyelmet!