Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Kisvállalkozások fejlesztése a MagNet Magyar Közösségi Bank finanszírozásával Dakó Andrea Piac&Profit Konferencia_BKIK.
Roncz Gábor vezérigazgató
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
AZ ELSŐDLEGES FORGALMAZÓK SZEREPE A KÖLTSÉGVETÉS ÉVI FINANSZÍROZÁSÁBAN.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Összehasonlító gazdaságtan
Devizahitelezések es helyzet 1,7 millió magyar háztartásnak van deviza alapú hitele -> 60 % -a CHF alapú MNB meglátás: kockázatos Simor András jegybankelnök:
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Garantiqa Polgármesteri Napok 2009 Felcsuti Péter, Zalakaros október 9.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Bankpiac Magyarországon
Fizetési mérleg jelentés
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Az Elsődleges forgalmazók szerepe a költségvetés első félévi finanszírozásában.
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Fizetési mérleg jelentés április
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

A hitelezési folyamat elméleti és gyakorlati megvalósulása a mikro-és kisvállalatok működésében Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak Konzulens: Horváthné Kökény Annamária

A következőkről beszélnék Miért helyeztem a mikro–és kisvállalatokat a dolgozatom középpontjába? A magyar bankszektor jellemzői A válság hatásai Vállalatok szegmentálása, az KKV jellemzői A Szab-Ász Bt. hiteligénylésének folyamata (esettanulmány)

A KKV szektor gazdasági jellemzői A foglalkoztatottak 65%-át alkalmazzák A bruttó hozzáadott érték felét ők állítják elő Kis mértékű össztőke tulajdoni hányad Alacsony tőkeellátottság Finanszírozási problémák

A KKV kapcsolata a bankokkal Az 1990-es évek közepéig a hiteligénylések száma növekedett, a bankok mégis kevesebb hitelt nyújtottak számukra 2000-től a bizalom növekedése figyelhető meg, így a kihelyezések száma is nőtt

A magyar bankszektor hitelkihelyezései 2008-ban az előző évhez képest csökkenő eredmény volt tapasztalható. Oka: - a külső finanszírozási források nehezebb elérhetősége - a gazdasági és pénzügyi válság A lakossági hitelek átlagosan 31%-kal, a vállalati hitelek 10%-kal növekedtek.

A vállalati hitelek alakulása Forrás: http://www.bankszovetseg.hu/bankszovetseg.cgi?p=eves_jelentes&l= &print=0&r=&v=6001873971

A válság hatása, annak kezelése A lakosság elvesztette bizalmát a bankokkal szemben Kevesebb hosszabb távú lekötés, inkább rövid időre szóló befektetések Szigorúbb hitelbírálási feltételek Devizahitelesek visszafizetési gondjai Kezelése: Magatartási Kódex OBA Deviza Megállapodás

Vállalatok szegmentálása A kis- és középvállalkozások meghatározása Magyarországon Ismérvek Mikrovállalat Kisvállalat Középvállalat Foglalkoztatottak létszáma <10 fő <50 fő <250 fő Éves nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg <2 millió euró <2 millió euró <10 millió euró <10 millió euró <50 millió euró <43 millió euró Függetlenség Egy vagy több vállalat 25%-ot nem meghaladó részesedése vagy szavazati joga

Az MKV banki finanszírozásának jellemzői 2001-től a bankok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a mikro-és kisvállalatok hiteligénylésére JEREMIE program (az Európai Bizottság, az Európai Befektetési Bank és az Európai Befektetési Alap közös kezdeményezése) Különleges ügyfelek, kockázatosak, rövid vállalkozói múlttal rendelkeznek

A hazai pénzintézetek által folyósított KKV hitelek alakulása 2001-2006: bővült, több mint 3000 mrd Ft., 140 ezer vállalat számára 2007: csökkenés volt tapasztalható 2008: a hitelállomány csak 2%-os növekedést mutat, a legérezhetőbb a mikrovállalatoknál volt, majdnem 5 ezerrel kevesebb hiteligénylés 2009: szigorítások, a vállalati hitelezés növekedési ütemében csökkenés figyelhető meg

Szab-Ász Bt. bemutatása 1999-ben alakult 10 ezer Ft jegyzett tőkével Kettő tulajdonos, 50-50%-os részesedéssel Fő tevékenységi köre: felsőruházat készítése Foglalkoztatottak száma: 18 fő Dinamikusan bővülő megrendelői kör Beruházásra és forgóeszköz finanszírozására banki hitelt igényel.

Szab-Ász Bt. hiteligénylésének folyamata Javasolt hiteltermék: vállalkozói jelzáloghitel, üzleti hitelkártya Hitelkérelem benyújtása (a szükséges dokumentumok csatolása) Hitelbírálat (ügyfél minősítése, pénzügyi adatok elemzése, kockázat értékelése, felkínált jelzáloghitel fedezet, javaslat elkészítése) Hiteldöntés (engedélyező határozat, szerződéskötés) Hiteladminisztráció (a hitel folyósítása) Hitelmonitoring

Irodalomjegyzék Apatini Kornélné [2001]: Egyedi ügyfélszegmensek, speciális termékek, Hitelügyletek IV. kötet, Budapest, Nemzetközi Bankárképző Központ Béza Dániel et al. [2007] : Kisvállalkozások finanszírozása , Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Rt., Budapest Chikán Attila [ 2002 ]: Vállalatgazdaságtan , Aula Kiadó, Budapest Dr. Béhm Imre [1998.]: Vállalkozások megítélése , Perfekt Kiadó, Budapest Dr. Huszti Ernő [ 2001-2002 ]: Banktan , Tas 11 Kft. Kiadó, Budapest Dr. Madár Péter et al. [2001] : Pénzügyek alapjai , „Finance” Oktatási és Kutatási Alapítvány, Budapest dr. Sági Judit [ 2007. ]: Banktan , SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. Kiadó Dr. Tétényi Veronika [ 1996 ]: Pénzügyi és vállalkozásfinanszírozási ismeretek, PERFEKT Pénzügyi Szakoktató és Kiadó Rt. , Budapest Trautmann Jánosné [ 1999 ]: Hitelminősítés és üzleti terv , Saldo Kiadó, Budapest

Köszönöm a figyelmet!