Most a „szabályozott terület” jogszabályokkal előírt minőségbiztosítási rendszereivel kezdünk foglalkozni GMP (és GDP) GLP GCP.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements


A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Dokumentáció dr. Gál Lívia.
G M P Dr. Hetényi László.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Humánkineziológia szak
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Műveletek logaritmussal
Elektromos mennyiségek mérése
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Fodrostollú magyar lúd
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Aszociációs kolloidok, micellaképződés
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Gyógyszergyártás környezete
Panaszok kezelése Forgalomból kivonás
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Kvantitatív módszerek
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
szakmérnök hallgatók számára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
7. Házi feladat megoldása
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat - levelező Sub-VI és grafikonok 1 Mingesz Róbert V
ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR.
Kvantitatív módszerek
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Mit láthatunk a honlapon? Az előző ISO 9001 szabvány szerint kiadott tanúsítványok (várhatóan) az új ISO 9001 szabvány kiadását követő 24 hónapig.
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

Most a „szabályozott terület” jogszabályokkal előírt minőségbiztosítási rendszereivel kezdünk foglalkozni GMP (és GDP) GLP GCP

Érdemes észrevenni GMP: gyógyszergyártás, nagyon sok műszaki jellegű („mérnöki”) elem GLP: (noha más vizsgálatokra is vonatkozik) nagyon sok állatkísérletes toxikológiai elem GCP: nagyon sok etikai elem

A helyes (gyógyszer)gyártási gyakorlat Good Manufacturing Practice (GMP)

Ennél az ipari gyógyszer-gyártás, gyártás-szervezés azért bonyolultabb…

már a gyárudvaron kezdődik…

hatóanyag-gyártás

gyógyszerforma-gyártás

számítógépes vezérlés

a laboratórium

Ez a kedvencem! Nem látnak valami furcsát?

Mi a GMP? Egy, a gyógyszergyártásra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer (része) Egyben műszaki követelményeket is előír (számszerűen) Egyes speciális fejezeteiben ISO szabványra is hivatkozik (főleg ahol számszerű követelmények - méréstechnika vagy készülékek működtetése - szerepel) = a két „terület” közeledése!)

A GMP célja Minden gyártott tétel azonos minőségű legyen az elfogadott ingadozásokon belül, s ez ne a gyártása utáni minőség-vizsgálatból derüljön ki Mire terjed ki: az előállításra plusz a minőségellenőrzésre

Tehát a GMP – „gyártás” + GMP = = előállítás (termelés) + a gyártási tétel minőség (azaz: „megfelelőség”) ellenőrzése + GMP =

Egy kis nyelvlecke az én előadásaimban manufacture = gyártás production = termelés processing = feldolgozás Érdekes megjegyezni: hasonló angol nyelvű szövegekben a „should” a következőképpen értendő: olyan „erős” javaslat, aminek teljesítése elvárt, hacsak nem bizonyítják, hogy az alkalmazott másik eljárás ugyanilyen eredményre vezet!

(Az angol „gazdag” nyelv…) Magyar: „kell” („legyen”) Angol: pl. „the company… ought to should must has to shall egyszerű kijelentő mód erkölcsi „kötelesség” („illik”) nagyon erős ajánlás: tegye ezt, hacsak nem tudja indokolni az ellenkezőjét muszáj a legerősebb: „kutyaköteles” jogi szövegben = „shall”

ISO és GMP Sok hasonló rendelkezés, de Másként definiált fogalmak A GMP kifejezetten a gyógyszergyártásra irányul e tekintetben konkrét speciális fejezetei vannak (az ISO általános)

Magyarországon a GMP Akár az EU-ban: a lényege EüM rendelet melléklete (jogi szöveg) (2005. okt. 30. óta!) A teljes GMP-t az OGYI adja ki az EU szöveg alapján!

GMP: „soft” és „hard” law „A gyártó rendelkezzen megfelelő… létszámú... képzettségű... alapterületű…” azért van a gyártásellenőr, hogy az adott helyszínre értelmezze a szabályt és döntsön!

Itt is... A fogalmak definíciójával kezdődik!

1. Minőségbiztosítás (Quality Assurance, QA) a gyógyszerrel kapcsolatban (lásd még a „minőségirányítás” fejezetben) QA = minden, ami a gyógyszer minőségét befolyásolhatja QA = GMP + egyéb Egyéb: GLP, GCP (GPP), a minőséget figyelembe vevő gyógyszertervezés… (ne a bomlékony molekulát válasszuk, ha van ugyanolyan stabil…)

Definíciók, 2 Minőség-ellenőrzés Quality control QC (tudjuk: voltaképpen megfelelőség-ellenőrzés!) = termék laboratóriumi vizsgálata Gyártásközi ellenőrzés In-process control, IPC Termelés Production Gyártás Manufacture = előállítás (termelés) + minőség-ellenőrzés

Definíciók, 3 Kampánymunka Campaign working = időben elválasztott Validáció Validation (érvényesítés?) = kísérlettel bizonyítás, hogy az eljárás, módszer megfelel a célra Karantén Quarantine = a beér-kező/újonnan készült termék elkülönítése a felszabadításáig

Definíciók, 4 Felszabadítás Release = beér-kező/újonnan készült termék megfelelő minőségéről döntés Kulcsemberek Key persons = a termelés vezetője és a minőségellenőrzés vezetője (+ a meghatalmazott személy(ek) Qualified person, ha az előzőektől különböző)

Kulcsemberek Hány főből állhat az elméletileg legkisebb „gyógyszergyár”? Három! A termelése vezetője A minőség-ellenőrzés vezetője (ők egymástól függetlenek), plusz: A felső vezető (mindkettő főnöke!)

Meghatalmazott személy (EU: Qualified Person, QP) Dönthet arról, hogy a gyártott vagy vásárolt tétel megfelel-e (= felszabadít) Ehhez átnézi az analitikai eredményeket és a dokumentációt: - saját gyártás: a gyártási dokumentációt - vásárolt tétel: egyéb (pl. GMP) dokumentációt Képzettsége… lásd tavaly!

Meghatalmazott személy Felszabadítás: minden szükséges dokumentum birtokában döntés arról, hogy a tétel megfelel-e vagy nem

A meghatalmazott személyt… …Magyarországon az OGYI név szerint hagyja jóvá! Ehhez

A meghatalmazott személyt a gyógyszergyártási engedély jogosultjának be kell jelenteni jóváhagyásra a meghatalmazott személyt az OGYI-hoz az OGYI határozatban fogadja el

Definíciók, 5 Szabványműveleti előirat SZME Standard Operating Procedure SOP = eljárás leírása Köztitermék Intermedier = kiindulási anyagból gyártott nem-végtermék Ömlesztett termék Bulk = nem csomagolt

Definíciók, 6 Kalibrálás Calibration = mérőeszköz hitelesítése (beállítás, korrekciós faktor) Kvalifikálás Qualification = berendezés (pl. elektronikus címkeleolvasó) ellenőrzése Kihozatal Yield Gyártási tétel Batch

Kihozatal Szintézis esetén: a bemérések és a reakcióegyenlet alapján Gyógyszerforma-gyártás: a bemért mennyiségek és az egységnyi gyógyszerforma (pl. tabletta) összetétele alapján Sohasem 100%, kevesebb Igen lényeges, sokat mondó adat! Chinoinos példa…

Gyártási tétel Amit egyszerre gyártanak (Folyamatos üzemekben – pl. orvosi gázok – másképp definiálják, lásd később)

A GMP felépítése 1. I. rész: Gyógyszerkészítmények (Medicinal product) II. rész: Gyógyszer-hatóanyagok (Active Pharmaceutical Ingredient, API)

A GMP felépítése, 2 Alapelvek: 1. - 9. 1. Minőségirányítás Quality management 2. Személyzet Personnel 3. Helyiségek, berendezések Facilities 4. Dokumentáció Documentation 5. Termelés Production 6. Minőség-ellenőrzés Quality control

A GMP felépítése, 2 7. Szerződésen alapuló gyártás/analízis Manufacture/analysis under contract 8. Panaszok, forgalomból való kivonás Complaints, recall 9. Önellenőrzés Self-inspection (audit) * 10. Kiegészítő szabályok hogyan lehet megjegyezni… ezt a kérdést mindig!

Gyógyszer-készítmények

1. Minőségirányítás

Minőségirányítás (minőség-menedzsment) a GMP első fejezete Általános, az alapelvek össze-foglalása, a GMP, a QA, a QC, a PQR és a QRM meghatározása

Alapelvek A forgalomba hozatali engedély jogosultja felelős a gyógyszer megfelelő minőségéért (= a gyógyszer megfeleljen annak, amire használják + a forgalomba hozatali engedély követelményeinek + ne veszélyeztesse minőségi hibával a beteget) Ez a felső vezetés felelőssége, de a teljes személyzet részvételét igényli

Alapelvek (folytatás) Ehhez megfelelően tervezett és bevezetett minőségbiztosítás (QA) kell, ami magába foglalja a GMP-t, ideértve a minőségellenőrzést (QC), a minőségi kockázat-menedzsmentet (Quality Risk Management) és termék minőségének értékelését (Product Quality Review)

Minőségbiztosítás (QA) Mint láttuk: GMP + egyéb faktorok A gyógyszerek fejlesztésekor már figyelembe vették a GMP-t A gyártási, ellenőrzési és tárolási eljárásokat pontosan meghatározták, a szükséges validációkat elvégezték A vezetői feladatok világosak Minden gyógyszer csak a Meghatalmazott Személy felszabadítása után kerül kiadásra A QA hatékonyságát ön-inspekciós rendszer ellenőrzi

(Megismétli a GMP fejezeteit)

QC A GMP része: mintavétel, előiratok + minőségi követelmények, dokumentáció és felszabadítás Megfelelő helyiségek, képzett személyzet, a QC által elfogadott mintavevők, validált módszerek, minden komponens minősége megfelelő, kontrollminták megőrzése

A termékminőség időnkénti értékelése (Product Quality Review) Legalább évente, dokumentáltan: nem változik-e a minőség? Kiindulási és csomagoló anyagok, a gyártásközi analízisek, különösen elemezve a selejt- és a reklamált tételeket, a bevezetett változásokat, minőségbeli változásokat a forgalomba hozatali engedélyekben,, a stabilitás-monitorozó programok eredményeit, a legfontosabb (pl. a HVAC: heating, ventillation, air-condition) készülékek kvlifikációját és működését, a szerződéses tevékenységek…

Minőségi kockázat-menedzsment Quality risk management Minden olyan kockázati tényező feltárása értékelése kontroll alatt tartása bemutatása (minden illetékesnek, elsősorban: a dolgozók) amely a gyógyszer minőségét befolyásolhatja

Minőségi kockázat-menedzsment A bevezetett és dokumentált eljárásnak biztosítania kell, hogy a kockázat-elemzés tudományos tényeken, saját gyakorlaton alapuljon, s végső célja a beteg védelme; a kockázat mértéke határozza meg mindennek részletességét, formáját és dokumentációjának mértékét

2. Személyzet

Személyzet, 1 Alapvetően fontos, a minőség az embereken múlik! Elegendő számú és képzettségű, a GMP-t ismerő… Csak annyi feladat, amit el tud látni… Organogram, munkaköri leírások, jogkörök, helyettesítés „éppen ki a főnök, hol van?”

„Most ki a főnök?” Rossz válaszok: Éppen kiment Az irodából irányít Nem kell, mi tudjuk, mit tegyünk Jó válasz: A … számú SOP szerint most én

„Most éppen mit csinálnak?” Rossz válaszok: Ne engem kérdezzen! Most éppen granulálunk A főnök azt mondta, hogy… Jó válasz: A … számú SOP szerint dolgozunk, a tétel száma szerepel a terem ajtaján és a készüléken…

Személyzet, 2 Kulcsemberek: a termelés és a minőségellenőrzés vezetője + a meghatalmazott személy(ek) M.o. a hatóság elismeri! Teljes munkaidőben! “néha benéz… - ?”

Személyzet, 3 Kulcsemberek azonos feladatai a saját területükön: validálás, oktatás, karbantartás

Személyzet, 4 A termelés vezetője feladatai a gyártás megszervezése a raktározás megszervezése a gyártási az előiratok jóváhagyása a gyártási lapokat vezessék és azok a minőségellenőrzésre kerüljenek

Személyzet, 4 A minőségellenőrzés vezetője: a beérkező anyagok minőségellenőrzése (elfogadás, elutasítás) a gyártási lapok értékelése, a minőségellenőrző előiratok jóváhagyása a szerződéses analitika kiválasztása

Személyzet, 5 A kulcsemberek közös feladatai: folyamatvalidálás gyártáshigiéne a szállítók jóváhagyása a dokumentumok megőrzése a GMP betartatása az önellenőrzés megvalósítása

Személyzet, 6 Oktatás aki a gyártótérbe lép, a neki megfelelő oktatást kapja ruhaszínek, belépőkártyák első belépéskor és rendszeresen idegen nem léphet be, illetve felvilágosítás, beöltözés után középfolyosós rendszer

Személyzet, 7 Személyi higiéne Kell ilyen program program nyílt seb, betegség… nem léphet be gyártótérbe! gyártóterületen pl. étel vagy dohányzás kelléke sem lehet ne érintse meg a gyógyszerrel érintkező felületeket kesztyű, öltözék, sapka, bajuszmaszk...

Személyzet 8 Természetesen nem lehet a gyártóterületen növény Természetesen rágógumit sem használhatnak…

3. Helyiségek és berendezések

Helyiségek, berendezések 1 Alapelv: olyan tervezés, hogy keresztszennyeződés, piszok ne legyen, rend legyen… FORTE és DCM, partvis, a múltkori gyártásból itt maradt… Rovar, rágcsáló ne jöhessen be Nicaragua: skorpió, Ausztrália: madár Világítás főleg, ha organoleptikus! Nedvesség, hő, légcsere - ne zavarja a berendezéseket és a termékeket

Helyiségek, berendezések 2 Termelési terület Allergén, élő mikroorg.: zárt berendezés, elkülönített (!) Hormon-, citosztatikum-lészítmény, nem-gyógyszer a gyógyszerrel azonos berendezésen nem, legfeljebb kampánymunka, validált tisztítás után

Patogén-gyártás…

Helyiségek, berendezések 3 Termelési terület (folytatás) A sorrend a termelés sorrendjét kövesse tablettázás, horizontális vagy vertikális, tartály betolása, tisztítása egyirányú, ember- és anyagmozgás ne keresztezze, más úton, pincér Ahol nyitott anyagtartály: felület (fal, padló) sima, repedésmentes, ne váljon le, tisztítható, sarok lekerekített csempe?

Helyiségek, berendezések 4 Termelési terület (folytatás) csőhálózat, vezeték: zúgok ne legyenek, jól tisztítható Karbantartás lehetőleg a termelési területen kívül Vízelvezető: bűzelzáró szifon, ne nyitott, vagy sekély (tisztítás)

Helyiségek, berendezések 5 Raktárterület elég nagy legyen fajták szerint egy raklapra egy gyártási tétel a fogadás ne a szabad ég alatt karantén-fajták külön helyiség, körülkerítve, számítógéppel (automatizált vagy nem), címkézés mindig karantén elutasítva felszabadítva

Helyiségek, berendezések 6 Raktárterület (folytatás) Mintavevő hely Az elutasított termékek külön Szöveges árú (pl. címke) zárt tárolótér, csak erre hivatott léphet be a legnagyobb veszély a címkecsere = gyógyszercsere, Na-bikarbonát helyett KCl injekció... ?

Helyiségek, berendezések 7 Minőségellenőrző terület ne a termelési területen a dokumentumoknak elég hely rezgésmentes, ha olyan műszer Kapcsolódó területek pihenő, étkező, WC! Elegendő! Ruhaváltás át kelljen rajta haladni

Helyiségek, berendezések 8 tisztítható program: mivel ne adjon le anyagot préspofa-szilánk mérőberendezések: kalibrálás, kezelés-tervezés karakterisztika példa: x50 kg ha hibás: jól látható jelzés víz (desztillált, ionmentesített…) fertőtlenítési program „tartsd mozgásban és melegen/hidegen”, csővezeték-színek

4. Dokumentáció

Documentáció Alapvető! Mit is gyártunk? What is being made? Most of us when attempting a task need some sort of documentation. Valamilyen dokumentáció szükséges!

Documentáció Ha emlékezetből dolgozunk, így járhatunk… The drawing was wrong!

Dokumentáció 1 Alapelvek: ne szóbeli hibalehetőség a gyártási tétel nyomonkövethető legyen ha kitöltendő dokumentum: olvashatóan, akkor, amikor történik azonos toll, visszamenőleg...?

Dokumentáció 2 Szabványműveleti előirat minden folyamatra gyártási lépések, tisztítás, ruha, mintavétel, berendezés működtetése… ki készítette, hagyta jóvá, keltezés, ha javítás: külön jóváhagyás kézzel beleírva?

Dokumentáció 3 Számítógépes dokumentáció felülírás ne legyen lehetséges password heti dokumentált változtatás a gép tartsa nyilván, ki mit mikor írt be cég-hálózatok?! back-up

Számítógépes rendszerek, a) Célja lehet dokumentáció, raktározás, termelés-vezérlés… Személyzet: kiképezzék… Excel-példa Áttérés kéziről: egy ideig együtt Biztonsági másolat CD, Faraday-kalicka Audithoz az elektronikus adat printelhető legyen

Számítógépes rendszerek, b) Csak jogosult vihessen be adatot (kulcsszó, belépő kártya, a terminálhoz férés… a rendszer dokumentálja a sikertelen bejutási kísérletet) Adatbevitel pl. bemérés: valaki ellenőrizze

Számítógépes rendszerek, c) Ha a felszabadítás számítógéppel: legalább biztonsági visszakérdezések legyenek Külső karbantartó: ki miért felel Alap: saját áramforrás is Validáció: több lépcsős, már a fejlesztés-tervezés során

Dokumentáció 4 Dokumentumok: minőségi előirat kiindulási és csomagolóanyag: gyártó és jóváhagyott szállító PE - vizsgálat (Ph.?) - újravizsgálati (vagy bomlékony anyagnál lejárati!) idő köztitermék, ömlesztett késztermék: … + tárolási feltételek, lejárati idő

Dokumentáció 5 Gyártási előirat és SZME gyártási tételre (méretre!) azonosító adatok minden kiindulási anyag minőség, mennyiség várható kihozatal a művelet helye és a berendezés azonosítója (!)

Dokumentáció 6 Gyártási előirat és SZME (folytatás) bemérési sorrend, előkezelés gyártásközi ellenőrzések Csomagolási utasítás u. ezek pl. kampány-csomagolás: piros drazsé, fehér tabletta

Dokumentáció 7 Gyártmány (gyártási) lap minden tételről külön rá jegyeznek (az SZME szerint) azonosító adatok + jelentős lépések: a dolgozó kézjegye, lényeges lépések bemérés: az ellenőré is nem “fejből”: jobb, ha alá is írja mit mért bele miből, berendezés-azonosító, IPC, kihozatal, eltérések, különleges események áramszünet

Dokumentáció 8 Csomagolási lap Első pont: aláírással: eltávolították az előzőt! Mennyit, mit használt, mennyit adott vissza aláírások - a címke (kód) mintapéldánya

Dokumentáció 9 Anyagátvételi SZME anyag neve, más neve (átnevezhetik), glyc(er)ol - szállító - a tartály állapota - a karantén faja mintavétel, mintavizsgálat validálás, karbantartás, összeszerelés, rovarírtás fontos készülék: a közelében gépkönyv, adatai

5. Termelés

Termelés 1 Általános csak illetékes személy tartózkodhat régi “kommunista szombat: segítsük a gyártást” - tartályba bemászás már eddig is sokmindenről volt szó (a GMP ismétli magát) A tisztítással kezdődik! Porképződés... Mindent felcímkézve terem, készülék

Termelés 2 Keresztszennyeződés felszabaduló porok, gázok, gőzök penicillin-példa készülékben maradék nitropenton-példa, a dolgozó ruhája légzsilip-rendszer, +nyomás visszaforgatott levegő szűrése

Ha lehet: kabinetrendszer! Pl. tablettázás körfolyosó, panoráma-ablakkal Anyaggyűjtő-bemérő keverő granuláló tablettázó

Termelés 3 Gyártásvalidálás pl. sterilnél hogyan, folyamat-ruggedness új összetétel, technológia, méretnövelés: ismétlés retardillin-példa revalidálás

Termelés 4 Kiindulási anyagok vásárlás lehetőleg gyártótól, de: ismert gyógyszer-engedélyezési követelmény ma: 3 lehetőség mindent rögzít: szállítás (hőmérséklet!), mintavétel minden tételt külön mintázni, ha a szállítmány több tételből áll

Termelés 5 Anyagok kiadása a raktárból: FIFO elv! First In: First Out Gyógyszerkészítmények kiszállítása: lejárati idő szerint „FEFO” elv! First Expire: First Out

Termelés 6 Csomagolóanyagok ha szétszóródhat: dobozban kezeljük ki adhatja ki, veheti vissza ezeknek is gyártási tétele, eszerint ellenőrzés új szöveg: a régi dokumentált megsemmisítése

Termelés 7 Csomagolási művelet A zárást minél gyorsabban kövesse a címkézés gyógyszercsere-veszély! Vágott címke helyett jobb a tekercs Sandoz ampullakódja, festett címke kopása a csomagolósorról levett mintát ne tedd vissza (!)

Termelés 8 Visszautasított tételek átdolgozás? Mérlegelés és dokumentálás Egyesítés (korábban gyártott tételek maradéka) Mérlegelés lejárati idő a korábbi! és dokumentálás

Folyékony gyógyszer, krém, kenőcs Lehetőleg zárt rendszerű továbbítás Ne legyenek a csövekben holt terek Lehetőleg ne üvegből: rozsdamentes acél A csövek színkódjai (gázok, gőz is)

Inhalációs gyógyszerek Gyártás: Kétütemű v. nagynyomású töltés (maga-sabb Fp. hajtógázban szuszpendál, betölt, szelep rá, + alacs. Fp. hajtógáz) Együtemű v. hideg töltés (a hajtógázban szuszpendál kis hőm., esetleg kis nyomáson is, töltés) Zárt rendszer! Folyadék 0,2 µm szűrés

6. Minőség-ellenőrzés

Minőség-ellenőrzés 1 Mintavétel írásos! Nem végezheti a termelő maga! Eszköz, tisztítása, minta-címkézés melyik csomagolási egységből vettek! Állatok: karantén lásd GLP

Minőség-ellenőrzés 2 Mintavétel ki veszi, segítenek-e, sok zsák - mi van elől, minőségi előiratok (kidolgozás), a vizsgálatok elvégzése, szervezés régi gyári emlék: prémiumfeladat: az üzem érdeke a MEO-t becsapni dokumentáció, felszabadítás, ellenminta-tárolás, + a minőségre vonatkozó minden döntés!

Kiindulási anyagok mintavétele Minden tartályból (hacsak nem validáltuk a szállítót. Bizalom is.) Minden tételből, ha átcsomagolták, nem a gyártótól vagy parenterális alkalmazás Mindet azonosítjuk A többi vizsgálathoz: “reprezentatív minta” készítése (az előzők keverésével)

Minőség-ellenőrzés 3 A késztermék-minősítés része a gyártási dokum. értékelése is A gyártási lap+anal. dokum. Megőrzés: lejárati idő+1 év Eeredeti feljegyzések! Trendanalízis (a kihozatalra is) Ered-mény a c b idő

Minőség-ellenőrzés 4 Helyes minőségellenőrző laboratóriumi gyakorlat GCLP=GMP az analitikai laborban a GMP-n értelemszerűen menjünk végig mérőoldatokon a faktor, meddig érvényes reagensek: mikor, ki töltötte bele analitikai előirat helyben nem “az irodában, hogy baja ne essék” és “fejből” műszer mellett kalibrációs adatok, műszerkönyv...

Műszerek... műszerkönyv műszernapló: ki használta Spektrofotométer kalibrálása: λ és A pH-méter/potenciométer pufferek: ki készítette, mikor, visszatölthető? elektródok: miben tarjuk (nemvizes titr.!) a mérés mikor kell sóhidas referencia kalibrálás: minimum 2 puffer…

A műszerek elhelyezése Külön mérlegszoba, műszerszoba? Előny és hátrány (pl. az anyagok ide-odavitele) Világítás, rezgés, vízgőz (IR!)

7. Szerződésen alapuló gyártás és analízis

Szerződésen alapuló gyártás és analízis 1 Miért kerül erre sor: pl. a gyártó és forgalomba hozatali engedély jogosultja különbözhet… Nem célszerű mindent helyben gyártani, bizonyos lépéseket „kiadnak”…

Szerződésen alapuló gyártás és analízis 2 Világosan derüljön ki, ki mit tesz, hol, ki szabadít fel, de a felelősség nem delegálható Megbízó felelős: megfelelőnek adta-e a megbízást átadott-e minden info-t minden átadott anyag megfelel 114

Szerződésen alapuló gyártás és analízis 3 A megbízott felelős gyártási engedélye legyen, feleljen meg a GMP-nek tovább-megbízást =harmadik fél) csak a megbízó engedélyével (analitikát is!)

Szerződésen alapuló gyártás és analízis 4 A szerződés kell hozzá GMP-szakértő is hol lesz a meghatalmazott személy lásd még később a megbízó időről-időre auditál de hatósági inspekció is lehetséges

8. Panaszok, forgalomból való kivonás

Panaszok, forgalomból való kivonás 1 Elv: minden panaszt ki kell vizsgálni, a visszahívásokat végre kell hajtani. Írásos eljárások! Panasz: felelős személyt kell kijelölni. Minden eset részletes dokumentálása. Hiba esetén a környező tételek vizsgálata is

Panaszok, forgalomból való kivonás 2 Visszahívás M.o. hogyan működik Kijelölt személy, független a kereskedelmi részlegtől Minden olyan országra, ahova került Rapid Alert. Ezért kell a kiszállításokat dokumentálni nagyker., stb. cím, telefon, fax, szolgálati idő, tétel-nagyság, gyártási szám… A visszahívott külön tárolandó… Időről-időre a hatékonyság értékelése

9. Önellenőrzés

Önellenőrzés Írásos program Kijelölt, független személy, lehet külső is A vezetőségnek jelent (eredmény, javaslat) Dokumentálni kell

Sok mindent tanultunk eddig a gyógyszergyártás körülményeiről Felismerjük a hibákat a következő képeken?

Tárolóhely?

Raktár?

Ezt találjuk egy termelő kabinetben

Termelési kabinet?

Mi lesz a GMP alapelvekből tételben?

A GMP felépítése, fejezetei Milyen 2 fő részből áll? Az alapelvek fejezeteinek felsorolása, egy-egy mondattal a tartalmukról Néhány (4-5) kiegészítő szabály említése Az ISO szabványok és a GMP különbsége

A minőségbiztosítás és a minőség-ellenőrzés a GMP-ben A QA GMP szerinti definíciója QC: mintavétel, minőségi előiratok kidolgozása, dokumentáció, felszabadítási dokumentáció Mi a trendanalízis Beszéljen a minőségellenőrző laborok GMP-jéről Analitikai módszer-validálás (különböző vizsgálat-típusok, esetén, a referencia-anyag szerepe, a torzítás fajtái és validálása – lásd egy másik előadásban!)

A GMP „személyzet” fejezete Miért alapvetően fontos Számuk és képzettségük, organogram Kulcsemberek, munkaideje, egyéni és közös feladatai Mit tud a dolgozók oktatásáról A gyártáshigiéne fő szabályai

A GMP „helyiségek, berendezések” szabályai A tervezés szempontjai Mikor kell dedikált terület, mikor lehet kampánymunka is A kabinetek sorrendje Felületek, csőhálózat, vízelvezetés Raktárterület, fogadás, karanténfajták, mintavevő hely Szöveges árú tárolása Minőségellenőrző terület, pihenő étkező Berendezések: tisztítás, anyaguk Mérőberendezések: kalibrálás, karakterisztika. Hibás berendezések Víz a termeléshez: hogyan tárolom, stb.

A GMP „termelés” fejezete Kik lehetnek jelen Mivel „kezdődik” egy-egy tétel előállítása? Szennyeződés és keresztszennyeződés A gyártó kabinetek és sorrendjük FIFO és FEFO Csomagolóanyagok és csomagolási műveletek A visszautasított tételek átdolgozásának lehetőségei

A GMP „dokumentáció” fejezete Miért fontos a gyártási tétel nyomon követhetősége A dokumentumok két alaptípusa Gyártási előirat, gyártmány (vagy gyártási) lap, csomagolási lap, anyagátvételi SZME Minőségi előiratok Számítógépes dokumentáció Külső karbantartók szervezése Készülék karbantartása, rovar-rágcsálóírtás dokumentálása

A GMP „szerződésen alapuló gyártás”, „panaszok és forgalomból való kivonás” és „önellenőrzés” fejezetei Szerződésen alapuló gyártás/analízis: miért lehet rá szükség? A felelősségek alakulása (megbízó és megbízott), mit tartalmazzon a szerződés, milyen szakértelem kell hozzá Panaszok, forgalomból való kivonás: alapelv, a felelős személy, a gyógyszerek hazai forgalomból való kivonásának rendszere, a Rapid Alert, mit kell tudnia a kivonáshoz a gyártónak, mi a teendő a visszaszállított gyógyszerrel Önellenőrzés: mi ez, célja, ki végezheti és kinek jelent