Támogatott lakhatási programok vidéken Kutatás a vidéki programok körében Készítette: Forrai Erzsébet és Ladányi Erika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Női oktatók a felsőoktatásban - a Debreceni Egyetemen végzett vizsgálat eredményei Tornyi Zsuzsa Zsófia DE GyFK, CHERD
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Dr. Gombik Gergely pártfogó felügyelői szakreferens
Statisztika Érettségi feladatok
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
7. Házi feladat megoldása
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Kvantitatív módszerek
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
2011/2012 tanév félévi statisztikai adatai. Hiányzások, mulasztások a tanév során (az első 20) Osztály Egy főre eső igazolt órák száma Egy főre eső.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Lakhatási program hajléktalanoknak Nyíregyházán Szoboszlai Katalin elnök, szociális munkás.
Előadás másolata:

Támogatott lakhatási programok vidéken Kutatás a vidéki programok körében Készítette: Forrai Erzsébet és Ladányi Erika

A programban a hat régióból összesen 41 szervezet vett részt: - Dél-dunántúli régióból 6 szervezet - Közép-dunántúli régióból 7 szervezet - Észak-alföldi régióból 7 szervezet - Észak-magyarországi régióból 9 szervezet - Nyugat-dunántúli régióból 5 szervezet - Dél-alföldi régióból 7 szervezet. A 41 szervezetből 3 szervezet nem működtet hajléktalanellátást (családsegítő szolgáltatást). További 2 szervezet utcai szociális munkát végez. Az összes többi résztvevő szervezet működtet valamilyen szállást adó intézményt hajléktalan emberek számára.

A kutatás keretei Információgyűjtés a programba jelentkező és abban résztvevő hajléktalan emberekről  Adatlap I.  október – december Információk a programban nyújtott támogatásokról, illetve a programban végzett szociális munkáról  Folyamatrögzítő lapok  október – december A résztvevő hajléktalan emberek programmal kapcsolatos elégedettsége  Adatlap II.  november – december  november – december

A kutatás elemei 1. Információgyűjtés a programba jelentkező és abban résztvevő hajléktalan emberekről  Adatlap I.  demográfiai adatok  iskolai pályafutás  munkahelyi, foglalkozási pályafutás  jelenlegi foglalkozási helyzet  jövedelemtípusok  szociális közeg (párkapcsolat, támogató kapcsolatok)  egészségi állapot  hajléktalanként eltöltött idő  korábbi lakhatási viszonyok

A vidéki programokba összesen 880 fő jelentkezett. Kiválasztás  753 főt vett részt a programokban. A programban résztvevők földrajzi megoszlása - Dél-dunántúli régió: 72 fő (9,5%) - Közép-dunántúli régió: 180 fő (23,9%) - Észak-alföldi régió: 149 fő (19,8%) - Észak-magyarországi régió: 94 fő (12,5%) - Nyugat-dunántúli régió: 106 fő (14,1%) - Dél-alföldi régió: 152 fő (20,2%)

 A programban résztvevő (753 fő) hajléktalan emberek 71,7%-a (540 fő) férfi és 28,3%-a (213 fő) nő. Dél-alföldi, Észak-alföldi és Dél-dunántúli régiókban magasabb a programban résztvevő nők aránya.  Átlagéletkor: 44 év (legfiatalabb 17, legidősebb 89 éves) - 20 évesnél fiatalabb: 11 fő (1,5%) - 20 – 29 éves: 97 fő (12,9%) - 30 – 39 éves: 154 fő (20,5%) - 40 – 49 éves: 211 fő (28,0%) - 50 – 59 éves: 225 fő (29,9%) - 60 – 69 éves: 46 fő (6,1%) - 70 éves és idősebb: 9 fő (1,1%) A résztvevő fiatalok (29 év alattiak) aránya a Nyugat-dunántúli és a Közép-dunántúli régióban a legmagasabb. A évesek aránya az Észak-magyarországi régióban kiemelkedően magas, míg a 70 éves és annál idősebb résztvevőké az Észak-alföldi régióban.

A résztvevők 48,5%-a elvált, 32,4%-a nőtlen, illetve hajadon, 13,9%-a házas, 4,8%-a özvegy és 0,4%-uk esetében nem ismert a családi állapot. A programban résztvevők egyharmada (35,8%) számolt be arról, hogy az adatfelvétel idején volt párkapcsolata. A férfiak valamivel több mint egynegyedének (29,6%), a nők több mint felének (51,6%) volt párkapcsolata az adatfelvétel idején. A résztvevők között a kétszülős vérszerinti családban nevelkedők aránya a legmagasabb (60,7%), majd az állami gondozásban nevelkedők aránya (13,9%), majd azoké, akiket édesanyjuk egyedül nevelt (12,2%). Az állami gondozásban nevelkedők aránya magasabb értékeket mutat, ha figyelembe vesszük azokat is, akik ugyan 18 éves korukig nem állami gondozásban nevelkedtek a leghosszabb ideig, de éltek hosszabb-rövidebb ideig állami gondozásban (23,4%). A résztvevők körében 28,2% azoknak az aránya, akiknek 18 éves kora előtt a szülei elváltak.

A résztvevők legmagasabb iskolai végzettség szerinti megoszlása: - kevesebb mint 8 általános: 35 fő (4,6%) - 8 általános: 314 fő (41,7%) - szakmunkásképző: 275 fő (36,5%) - szakközépiskola: 68 fő (9,1%) - gimnázium: 34 fő (4,5%) - főiskola, egyetem: 27 fő (3,6%) A nők aránya jelentősen magasabb a kevesebb mint 8 általánossal és a 8 általánossal rendelkezők, valamint a gimnáziumot végzettek között. A kevesebb mint 8 általános iskolai osztályt végzettek aránya a 70 évesek és annál idősebbek körében a legmagasabb (33,3%), valamint a 20 évesnél fiatalabbak körében (18,2%). A nyolc általánossal rendelkezők aránya a 39 évesnél fiatalabb életkori csoportok esetében a legmagasabb (50,0% feletti mind a), és minél fiatalabb életkori csoport felé haladunk, annál magasabb (a 20 évesnél fiatalabbaknál már 63,0% feletti) az arányuk. A szakmunkásképzőt végzettek aránya az és évesek csoportjában a legmagasabb. A gimnáziumi érettségivel rendelkezők aránya pedig a 20 éveseknél fiatalabbak körében (a 18,2%). A főiskolai diplomával rendelkezők aránya a 70 éves vagy annál idősebbek, az egyetemi diplomával rendelkezők aránya pedig évesek körében a legmagasabb.

 A résztvevők körében 61,0% a szakmával rendelkezők aránya.  A programban résztvevő férfiak több mint kétharmada (68,3%) rendelkezik szakmával, míg a nőknek a fele sem (42,3%).  Az életkorral való összevetésben: minél idősebb életkori csoportot vizsgálunk, annál nagyobb arányban vannak közöttük a szakmával rendelkezők.  A programban résztvevők 55,8%-ának (420 fő) van munkája (arányuk a szakmunkásképzőt és a gimnáziumot végzettek körében a legmagasabb).  A munkával rendelkezők körében magasabb azoknak az aránya, akiknek van szakmája (a munkával rendelkezők 66,0%-ának).  A munka típusa.  A programban résztvevők több mint egyharmada (36,1%) szerezne (újabb) szakmát, venne részt képzésben (nők és fiatalok nagyobb arányban).  A programban résztvevők között a regisztrált munkanélküliek aránya 27,5% (nők körében magasabb).

Jövedelemforrások: egyféle jövedelmet jelölt a résztvevők 84,3%-a (568 fő), kétféle jövedelmet 13,9%-a (94 fő), végül háromféle jövedelmet 12 fő (1,8%). Leggyakoribb a munkajövedelem volt (48,7%) volt, a második legjellemzőbb jövedelemforrás a társadalombiztosítási jövedelem (45,5%), majd a segélyjövedelmek (18,7%), egyéb (4,6%) nők – tb.jövedelem

Van-e az életükben olyan személy, akihez segítségért fordulhatnak, akivel megbeszélhetik a problémáikat? 72,5% mondta azt, hogy van az életében olyan személy, akihez segítségért fordulhat, megbeszélheti problémáit, 27,2% életében nincsen és 0,3% nem válaszolt (közeli családtag, barát, szociális szakember). A nők lényegesen magasabb arányban számoltak be ilyen jellegű kapcsolat meglétéről (a nők 83,1%-a, a férfiak 68,3%-a). Minél idősebb a válaszadó, annál kevésbé van az életében olyan személy, akivel megbeszélheti problémáit, akihez segítségért fordulhat.

A programban résztvevők körében a férfiak 30,6%-a (165 fő) és a nők 33,3%-a (71 fő) szenved valamilyen krónikus betegségben (az évesek körében 48,0%). A megnevezett krónikus betegségek igen széles skálán mozognak, s az esetek igen nagy részében (57,0%-ában) halmozottan jelentkeznek. A megnevezett betegségek között meglehetősen gyakori az asztma, a gerinc valamilyen megbetegedése (ferdülés, kopás, meszesedés), a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületek megbetegedése, és a mentális problémák. Munkavállalást gátló egészségi problémát, betegséget 30,9% (233 fő) említett.

Mennyi ideje hajléktalan? Átlagos érték 47,6 hónap, leggyakoribb pedig 1 hónap (a résztvevők egynegyede legfeljebb 10, fele legfeljebb 26 és háromnegyede legfeljebb 68,8 hónapja hajléktalan) A nők esetében az átlag 35,7 hónap, a férfiaknál 52,1. Az átlagos értékek az idősebb életkori csoportokat vizsgálva egyre magasabbak. A programba jelentkezés előtt közvetlenül hol laktak? Jellemzően (43,2%-ban) hajléktalanok átmeneti szállásán laktak. Ezt követi az éjjeli menedékhely, majd a szívességi lakáshasználat és az albérlet következik. A közterületet 4,9% jelölte meg. Végül az egyéb kategória.

A kutatás elemei 2. Információk a programban nyújtott támogatásokról, illetve a programban végzett szociális munkáról  Folyamatrögzítő lapok  a résztvevők által a programban eltöltött idő  a résztvevőkkel dolgozó munkatársak beosztása  a bérlemények jellemzői  a program keretében végzett tevékenységek

A résztvevők által a programban eltöltött idő Átlagosan 9,3 hónapot töltöttek a programban (a modusz=13,0 hónap; a median=10,5 hónap). A legkevesebb eltöltött idő 0,5 hónap, a leghosszabb eltöltött idő 14,5 hónap volt. 3 hónap vagy annál kevesebb 11,2% (Dél-Alföld) 3,5 – 6 hónap 15,9% (Közép-Dunántúl) 6,5 – 9 hónap 16,3 (Közép-Dunántúl) 9,5 – 12 hónap 20,5% (Nyugat-Dunántúl) 12,5 – 14,5 hónap 35,7% (Észak-Magyarország) nincs válasz 0,4 % Az átlagosan eltöltött idő az Észak-magyarországi és az Észak- alföldi régiókban a legmagasabb (10,0 hónap), legalacsonyabb a Közép-dunántúli régióban (8,5 hónap).

A résztvevőkkel dolgozó munkatársak A résztvevők közel kétharmadával (60,5%) szociális munkás dolgozott a programban. Ezt követik – de már lényegesen alacsonyabb számban és arányban (12,0%) – azok a résztvevők, akikkel utógondozó vagy utógondozó szociális munkás dolgozott, majd azok, akikkel családgondozó (7,1%). A résztvevőkkel dolgozó munkatársak beosztása igen sokszínű, de többségük igen alacsony arányban van jelen a fentebb felsoroltakhoz képest. A résztvevőkkel dolgozó munkatársak regionálisan a következőképp alakulnak: szociális munkás dolgozott a résztvevőkkel kiemelkedően magas arányban (74,8%) a Nyugat-dunántúli régióban. Az utógondozók, illetve utógondozó szociális munkások aránya az Észak-alföldi régióban a legmagasabb, 21,5%. A résztvevőkkel dolgozó családgondozó munkatársak aránya a Dél-dunántúli régióban a legmagasabb (20,8%), de a Dél-alföldi régióban is 18,5%.

A bérlemények típusai 1. Milyen típusú bérleményben laktak a programban résztvevő hajléktalan emberek?  albérlet: 82,2%  szobabérlet: 3,7%  ágybérlet: 1,7%  munkásszálló: 0,9%  egyéb szálló: 2,4%  egyéb: 0,8%  nincs válasz: 8,3%

A bérlemények típusai 2. A bérlemények eltérő komfortfokozatúak voltak, mely adatot 673 fő esetében ismerjük.  összkomfortos: 77,1%  komfortos: 16,2%  félkomfortos: 2,5%  komfort nélküli: 4,0%  szükség- és egyéb lakás: 0,1% A legkisebb alapterületű bérlemény 2 m 2, a legnagyobb 150m 2. Átlagos alapterületük 43,9m 2, míg a leggyakoribb 20 m 2 (659 bérlemény adatai alapján).

A bérlemények típusai 3. A támogatott bérleményben található szobák legkisebb száma: 0,5 szoba, a legnagyobb pedig 6 szoba. Az átlagos szobaszám: 1,6, a módusz pedig: 1. (659 bérlemény adatai alapján.) A támogatott bérleményben lakók legkisebb száma: 1, a legnagyobb: 8. A lakók átlagos száma a bérleményben: 2, 5. A módusz: 2. (670 bérlemény adatai alapján.)

A program keretében végzett tevékenységek 1. Itt a vizsgálat részét képezte, hogy az elemzett időszakban összesen  hány esemény következett be a segítői folyamat során  hány alkalommal volt valamilyen (személyes vagy telefonos) kapcsolat a szociális szakember és a programban résztvevő között  a szociális szakemberek hány alkalommal tettek látogatást a bérleményben  mennyi időt fordítottak a tevékenységekre  mennyi időt fordítottak az egyes tevékenységekkel kapcsolatos utazásokra

A program keretében végzett tevékenységek 2. Régió A résztvevők száma összesen (fő) A megvalósult események száma a év végéig minimummaximum leggyakorib b érték átlagösszesen Közép-Dunántúl , Nyugat-Dunántúl , Dél-Dunántúl , Észak-Magyarország , Észak-Alföld , Dél-Alföld , A segítői folyamat során bekövetkezett események száma

A program keretében végzett tevékenységek 3. Régió A résztvevők száma összesen (fő) Az egy hónapra vetített események száma minimummaximum leggyakoribb érték átlag Közép-Dunántúl1800,117,52,43,0 Nyugat-Dunántúl1070,329,04,05,8 Dél-Dunántúl721,411,33,34,6 Észak-Magyarország1000,416,01,74,9 Észak-Alföld1480,316,02,04,2 Dél-Alföld1501,113,03,03,5

A program keretében végzett tevékenységek 4. Régió A résztvevők száma összesen (fő) A szociális szakember és a résztvevő közötti kapcsolatok száma minimummaximum leggyakoribb érték átlagösszesen Közép-Dunántúl , Nyugat-Dunántúl , Dél-Dunántúl , Észak-Magyarország , Észak-Alföld , Dél-Alföld , A szociális szakember és a résztvevő közötti kapcsolatok száma

A program keretében végzett tevékenységek 5. Régió A résztvevők száma összesen (fő) A bérleményekben tett látogatások száma 2006 végéig minimummaximum leggyakoribb érték átlagösszesen Közép-Dunántúl ,9886 Nyugat-Dunántúl ,7819 Dél-Dunántúl ,1367 Észak-Magyarország , Észak-Alföld ,9729 Dél-Alföld ,5684 A bérleményekben tett látogatások száma

A program keretében végzett tevékenységek 6. Régió A résztvevők száma összesen (fő) A résztvevőkkel kapcsolatos tevékenységekre havonta fordított idő percben minimummaximum leggyakoribb érték átlag Közép-Dunántúl1804,6483,8149,3140,9 Nyugat-Dunántúl10712,01 645,0180,0280,3 Dél-Dunántúl7229,6648,329,6210,5 Észak-Magyarország9937,81 320,081,0223,4 Észak-Alföld1488,2700,08,2227,6 Dél-Alföld15038,2602,560,0152,4 A tevékenységekkel kapcsolatos havi időráfordítás

A program keretében végzett tevékenységek 7. Régió A résztvevők száma összesen (fő) A tevékenységekkel kapcsolatos havi átlagos utazási idő percben minimummaximum leggyakoribb érték átlag Közép-Dunántúl1668,0420,030,070,7 Nyugat-Dunántúl1035,0457,5105,0109,8 Dél-Dunántúl421,3212,560,060,1 Észak-Magyarország845,0257,160,056,9 Észak-Alföld1011,5420,060,0112,8 Dél-Alföld1271,3220,015,038,9 A tevékenységekkel kapcsolatos havi átlagos utazási idő

A kutatás elemei 3. A résztvevő hajléktalan emberek programmal kapcsolatos elégedettsége  Adatlap II.  a válaszadók területi megoszlása  információforrások a programmal kapcsolatosan  programban eltöltött idő és elégedettség  állítások – igaz vagy nem igaz  állítások – mennyire igaz  lakhatási költségek és lakhatási program  a szociális munkás szerepe az önálló lakhatás megtartásában  a programból kimaradt támogatások

Adatlap II. a válaszadók száma és területi megoszlása A programban részt vevő 753 fő közül 401 fő (53,3%) kitöltötte az elégedettségi kérdőívet  legalacsonyabb arányban Dél-Dunántúlon (45,8%)  Észak-Magyarország 46,8%  Közép-Dunántúl 51,1%  Nyugat-Dunántúl 52,8%  Észak-Alföld 53,7%  legnagyobb arányban Dél-Alföldön (63,2%)

Adatlap II. információforrások a programmal kapcsolatosan Milyen forrásokból szereztek információt a támogatott lakhatási programról?  szociális munkástól: 81,3%  családgondozótól: 10,2%  más hajléktalan emberektől: 4,2%  szórólapról, plakátról, felhívásból: 1,7%  egyéb forrásból: 2,3%  nincs válasz: 0,3%

Adatlap II. programban eltöltött idő és elégedettség Mennyi idő telt el a programba való belépéstől az elégedettségi kérdőív kitöltéséig?  3 hónap vagy annál kevesebb: 6,2 %  3,5 – 6 hónap: 7,7%  6,5 – 9 hónap:12,7%  9,5 – 12 hónap: 30,7%  12,5 – 15 hónap: 30,9%  nincs adat: 11,7% A kitöltők közel háromnegyede legalább fél évet eltöltött a programban.

Adatlap II. állítások – igaz vagy nem igaz 1. A válaszadóknak 22 állítás (11 állítás-pár) esetében kellett megjelölniük, hogy önmagukra nézve igaznak tartják-e. Leggyakrabban megjelölt kijelentések  A programba való jelentkezéskor elegendő információt kaptam a programmal kapcsolatban. (95,3%)  A beköltözés előtt megismerkedtem a főbérlővel. (78,6%)  A szociális munkás javasolta a programban való részvételt. (76,3%)  Rendelkezem saját példánnyal a lakásbérleti szerződésből. (75,1%)

Adatlap II. állítások – igaz vagy nem igaz 2. Legkevésbé megjelölt kijelentések  A lakásbérleti szerződést aláíratták velem, de a tartalmát pontosan nem ismerem. (2,5%)  Sok bizonytalanság volt bennem a programmal kapcsolatban, mert nem kaptam elegendő információt, amikor jelentkeztem. (4,0%)  Kijelölték, hogy kik költöznek egy lakásba. (7,7%)  Lakásbérleti szerződésből saját példányt nem kaptam. (10,5%)

Adatlap II. állítások – mennyire igaz 1. Öt állítás esetében egy hatfokozatú skálán kellett jelölniük, mennyire tartják magukra nézve igaznak adott állítást (1-es érték: egyáltalán nem igaz; 6-os érték: nagyon igaz). A kijelentés Átlagos érték 1-es értéket jelölők 6-os értéket jelölők „A program csak arra jó, hogy a téli időszakban kikerülhessek az átmeneti szállásról.” 1,8766,9%6,7% „A program átmenetileg jobb lakhatási körülményeket biztosít, de hosszú távon nem tudom lakhatásomat fenntartani.” 3,2925,7%19,0%

Adatlap II. állítások – mennyire igaz 2. A kijelentés Átlagos érték 1-es értéket jelölők 6-os értéket jelölők „Még nem látom egyértelműen, a program hozzájárul- e ahhoz, hogy önálló lakhatásomat megtartsam.” 3,1928,1%17,4% „A program valószínűleg hozzájárul majd ahhoz, hogy önálló lakhatásomat megtartsam.” 4,437,2%36,0% „A program maximális segítséget nyújt ahhoz, hogy hosszú távon megtarthassam önálló lakhatásomat.” 4,3412,1%37,8%

Adatlap II. lakhatási költségek és lakhatási program A lakhatási támogatás mennyire elégséges ahhoz, hogy lakhatási költségeit fedezni tudja?  A lakhatási támogatást teljes mértékben elegendőnek tartom ahhoz, hogy a lakhatási költségeimet fedezni tudjam. (39,4%)  A lakhatási támogatást részben tartom elegendő ahhoz, hogy a lakhatási költségeimet fedezni tudjam. (51,6%)  A lakhatási támogatással együtt sem biztos, hogy fedezni tudom a lakhatási költségeimet. (7,7%)  Nincs válasz. (1,2%)

Adatlap II. a szociális munkás szerepe az önálló lakhatás megtartásában „Önálló lakhatása megtartásához mennyire tartja szükségesnek szociális munkás segítségét?”  Nagyon fontosnak tartom a szociális munkással való együttműködést. (54,6%)  Fontosnak tartom a szociális munkással való együttműködést. (33,9%)  Nem tartom fontosnak a szociális munkással való együttműködést, de lehetnek olyan esetek, amikor szükségem lesz a segítségére. (10,0%)  Egyáltalán nem tartom fontosnak a szociális munkással való együttműködést. (0,7%)  Nincs válasz. (0,7%)

Adatlap II. a programból kimaradt támogatások 1. Melyek azok a segítségek, támogatások, amelyekre szüksége lett volna, de nem kapta meg? A kérdésre 118 fő (29,4%) 126 választ adott, melyek közül 74 (58,7%) válaszban az olvasható, hogy a kitöltő elégedett volt mindennel.  9 fő számára segítséget jelentett volna, ha háztartási gépet is kap (főként mosógép, centrifuga)  7 fő számára hiányzott az élelmiszer, illetve ruhatámogatás  2 fő magasabb támogatási összeget, illetve rezsi hozzájárulást szeretett volna még  3 fő számára fontos lett volna, hogy kapjon karácsonyi csomagot vagy ajándékot

Adatlap II. a programból kimaradt támogatások 2.  4 fő számára lett volna szükséges segítség az albérlet-keresésben és a költöztetésben  6 fő megfelelőbb albérletet, vagy megfelelőbb bérlőtársat szeretett volna  2 fő várt volna segítséget saját ingatlanhoz jutásban  7 fő számára lenne fontos a program meghosszabbítása, illetve a program utáni támogatás  3 fő nem tudta pontosan megmondani, mire lett volna még szüksége  és 9 fő egyéb, csoportba nem rendezhető választ adott, melyek gyakorta nem kapcsolódnak egyértelműen a programhoz, illetve a program keretében kapott szolgáltatásokhoz („a közös programokban részt vehettünk volna”; „nem találtam legális munkát”; „az önkormányzat többet segíthetett volna”).