A Budaörsi Elektronikus Könyvtár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Advertisements

Városi Archívum - könyvtáros szemmel – Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő 2011.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Monor, október 12. Paulovits Erika
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Könyvtárhasználat.
Határon átnyúló együttműködés az alsóőri Magyar Média és Információs Központtal készítette: Barki Katalin (BDF) Székelyné Török Tünde (BDMK)
Műszaki tudományok az interneten
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
Könyvtári informatika I.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
A KÖZGYŰJTEMÉNYEK gyűjtési elve 1.MÚZEUMOK = tárgyi, plasztikai dokumentumok 2.LEVÉLTÁRAK = írásos dokumentumok, de nem sokszorozottak és nem publikusak.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Kulturális honlapok minősége A MINERVA Projekt minőségi alapelvei.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
„KULTURÁLIS HONLAPJAINK MINŐSÉGE – EURÓPAI SZEMMEL” Honlapnézőben: megyei könyvtáraink az interneten (Fejős László) Műhelykonferencia az Országos Széchényi.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Recski memoárkötetek digitalizálása a MEK-ben
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

A Budaörsi Elektronikus Könyvtár

Kányádi Sándor „…egyszerűen nincs más választásunk: összes szellemi javainkkal fel kell hurcolkodni az Internetre… a túlélés érdekében.” Kányádi Sándor

Mit jelent a digitalizálás? Bármilyen folyamatosan változó (analóg) bemeneti forrást pl. vonalakat vagy hangjeleket diszkrét egységek sorozatává alakít át, amelyet a számítógépben a 0 és 1 bináris számjegyek képviselnek. A képek és szövegek digitalizálását a szkennerek segítségével valósíthatjuk meg.

A Magyar Információs Társadalom Stratégia (részlet) célja „…a nemzeti és kisebbségi kulturális örökség megőrzése az értékek digitalizálásával. Elektronikus alapszolgáltatássá kell váljon a keletkező új kulturális tartalmak szabványosított archiválása és azokhoz a közcélú oktatást, kutatást szolgáló tevékenységek számára a hozzáférés biztosítása.”

Országos Könyvtári Digitalizálási Terv (2007-2013) A nemzeti kulturális örökség részeként a könyvtári dokumentumok digitalizálása alapvető fontosságú társadalmi érdek és megkerülhetetlen állami feladat, mert az információs társadalom mennyiségileg több, minőségileg jobb, és mind gyorsabban megszerezhető információt igényel. A terv a könyvtári digitalizálás fogalmát a lehető legtágabb értelemben kezeli: szorosabb értelemben vett digitalizálás+ digitális objektumok gyűjtése, hosszú távú megőrzése, feldolgozása és közzététele.

Jövőkép A digitális anyagok a könyvtári rendszer szolgáltatásai révén mindenki számára hozzáférhetővé válnak az információs hálózatokon. A magyar kultúra értékei nemzetközi szinten is elérhetővé válnak. A digitalizált dokumentumok a kutatások számára elsődleges forrássá válnak. A könyvtárakban őrzött magyar kulturális vagyon digitalizálásra kerül. A könyvtárak egyre inkább digitális tartalomszolgáltatókká, digitális archívumokká válnak.

Kulcsterületek Szakértői testület Helyzetelemzés (erőforrások, eszköz, tudás, igényfelmérés, már digitalizált dokumentumok) Rendszerterv készítése (a jelenleg esetlegesen végzett digitalizálási tevékenység összefogása) Retrospektív adatrögzítés (bibliográfiai adatok szabványos rögzítése digitális formában) Nyilvántartások létrehozása: intézményi, országos, európai (Minerva projekt kezeli) Digitális objektumok hatékony szolgáltatási formáinak biztosítása (pl: metaadat-szabványok, tématérképek, digitális objektumok publikálásának új lehetőségei)

Modellek Modellértékű projekteket kell indítani a megfogalmazott elvek és célok alapján.

Mire alapuljanak a projektek? Különböző dokumentumtípusokra. Például: Speciális dokumentumok Perodikumok Helyismereti dokumentumok: főleg a városi és a megyei könyvtárak feladata.

Budaörs

A település története: Kb. i. e. 3500 óta lakott (bronzkori leletek) Később: kelták, rómaiak Honfoglaláskor újra lakott Első írásos emlék: IV. Béla adománylevele 1236. 1720. gr. Zichy Péterné, gr. Bercsényi Zsuzsanna a község tulajdonosa 1946. itt kezdődik meg a magyarországi svábok kitelepítése (lakosság 90 %-a) Ma: dinamikusan fejlődő kisváros nagy ipari parkkal, jelentős számú oktatási, kulturális intézménnyel.

A könyvtár Alapításának ideje 1950. Alapítója: Fodor Antalné. Ma a város egyik kulturális központjaként funkcionál. A többszöri felújítások, bővítések után a mai alapterülete 500 m2. Névadója Bercsényi Zsuzsanna. A könyvtár 1997 óta viseli tiszteletből az ő nevét. 2003-tól gr. Bercsényi Zsuzsanna emlékszobát is berendeztek.

A könyvtár szolgáltatásai felnőttkönyvtár (kb. 40 ezer kötet) gyermekkönyvtár (kb. 10 ezer kötet) folyóiratolvasó: (kb. 100 féle sajtótermék) zeneszoba, videotéka számítógépes szolgáltatások: (a teljes állománya megtalálható a Szikla adatbázisban) Kamaraerdei könyvtár (letéti könyvtár)

Különgyűjtemények Európai Uniós gyűjtemény Helytörténeti különgyűjtemény Budaörsi Elektronikus Könyvtár Idegen nyelvű különgyűjtemény Szlovák gyűjtemény Örmény gyűjtemény

Az elektronikus könyvtár Könyvek Cikkek helyi szerzőktől Cikkek és tanulmányok egyéb (nem budaörsi) szerzőktől Kronológia Bibliográfia Összeírások Írásos emlékek Térképek Épületek Pecsétek Képek Életrajzok Egyebek

Az elektronikus könyvtár honlapja

Tartalom Jelenleg 26 helytörténeti könyv teljes anyaga 166 helyi vonatkozású cikk 41 tanulmányt ajánló bibliográfia Kronológia Fényképek 11 térkép Címe: http://www.vk-budaors.bibl.hu

Könyvek (példák) Filipszky István - Kiss István Géza Budaörs / Wudersch helytörténeti kislexikon Ottományi Katalin - Mester Edit - Mráv Zsolt Antik gyökereink : Budaörs múltja a régészeti leletek fényében Mester Edit - Filipszky István Budaörs múltja a régészeti leletek tükrében Filipszky István Elfeledett évszázadok : Budaörs története a kezdetektõl 1719-ig Budaörsi Passió = Budaörser Passion : [szabadtéri színjáték] [írta Bató Géza tanító ; átdolg. Aubermann Miklós plébános] Rögös utakon = Auf steinigen Wegen [vál. és szerk. Kovács József László] Steinhauser Klára A régi Budaörs : a Budaörsön élt németség története 1850-tõl 1947-ig, képekben = Das alte Budaörs Steinhauser Klára Régi budaörsi családok = Alte Budaörser Familien

Cikkek helyi szerzőktől A cikkek felosztása: kezdetektől 1719-ig 1720-tól napjainkig Szerzők: Filipszky István (könyvtárigazgató), Mérő Éva, Tóth Krisztina, Kovács József László, Steinhauser Klára, Lakos Ágnes A cikkek megjelenése: Budaörsi Napló

Cikkek egyéb szerzőktől Felosztás: Történelmi korok szerint (ókor, középkor…) Források: Földgömb, Nagytétényi Újság, Napkelet, Magyar Kultúra, Honismeret, Budaörs Város Önkormányzatának honlapja, kézirat, Magyar honvéd

Kéziratból részlet

Kronológia =Budaörs történetének kronológiája Tárgyi és írásos emlékek Időpont vagy történelmi kor képek

Bibliográfia Tartalom: A kezdetektől 1720-ig 1720-tól napjainkig levéltári adatok egyebek (pl. Budaörs első írásos említése, első pecsétje, első ábrázolása)

Összeírások (pápai és a török idők összeírásai)

Pecsétek (jelenleg 5 darab) 1. Budaörs elsõ fennmaradt pecsétje Felirat: BUDAEORSER; GEMEIN; INSIGI; 1730; A vonal gyûrûbe foglalt körirat által határolt mezõben füves talajon latin kereszt, amelyet balról jobbra tekeredõ szõlõág vesz körül levelekkel és fürtökkel. 26 mm. - PML., Rationes perceptorales, 1734/35. I. - Használatban 1730-1742.

Képek Vicus Teuto római kori település emlékei (Kamaraerdő) Bronzkori emlékek Római kori emlékek Sírkövek Úrnapi körmenet képei Repülőtér Borospince képeslapok

Néhány kép az elektronikus könyvtárból

Mithras- szentély maradványa 2. század

Életrajzok (jelenleg ennyi) Zachar József A székesi Bercsényiek. - In: Franciaország magyar marsallja Bercsényi László. - Budapest : Zrinyi, 1987. - p. 11-24. Nagy Iván Bercsény család. - In: Magyarország családjai címerekkel és nemzedéki táblákkal. - [Bp.] : Helikon, 1987-1988. - 1. köt. p. 9-13 Nagy Iván Berényi család. - In: Magyarország családjai címerekkel és nemzedéki táblákkal. - [Bp.] : Helikon, 1987-1988. Nagy Iván Zichy család. - In: Magyarország családjai címerekkel és nemzedéki táblákkal. - [Bp.] : Helikon, 1987-1988. - 12. köt. p. 368-395..

Nádas Sándor: Nyári vacsorahelyek Pesten (részlet) Megjelent a Pesti Futárban 1927-ben.

Az elektronikus könyvtár honlapja a Minerva projekt alapelvei szerint 1. átláthatóság: Egyértelműen feltüntették az intézmény nevét, címét, elérhetőségét Van küldetésnyilatkozat Zavaró körülmény: a bal oldali linkekre nem elég egyszer kattintani, hogy megnyíljanak: a kettős kattintás között viszont több másodperc is eltelhet.

2. hatékonyság: Az alapvető nyelvi elvárásoknak megfelel a honlap, ugyanis közérthető nyelven fogalmazták meg.

3. karbantartottság Az eltelt félévben nem volt arculatváltás a weboldalon. A használó a honlapról nem tud minden webszolgáltatást igénybe venni: például e-mait is csak az igazgatónak tud küldeni. A dokumentumok megtekintéséhez azonban a használó innen le tudja tölteni az Adobe Reader programot, mivel a dokumentumok pdf formátumban vannak, a megtekintésükhöz erre szükség van.

4. elérhetőség: Nem felel meg a fogyatékkal élők igényeinek (nincsen nagyobb betűs funkció, nincsen vakok számára felolvasóprogram). A könyvtár szolgáltatásai között vannak ilyenek, ahhoz azonban, hogy ezeket valaki használni tudja, be kell menni a könyvtár épületébe.

5. felhasználó-központúság: közérthető nyelvezet A honlapon nincsen olyan linkgyűjtemény, ami on-line szótárakra, folyóiratokra, enciklopédiákra utalna, pedig egy helyismereti gyűjteménynél ez fontos volna. A honlapról viszont a könyvtár egész katalógusában (Szikla adatbázis) tud keresni a használó. véleménynyilvánítás lehetősége és a saját tartalom megjelenítése (csak az igazgató e-mail címe)

6. interaktivitás: nincs lehetőség kérdések feltevésére nincs nyitott fóruma

7. többnyelvűség: A honlap nem EU-kompatibilis Nincs angol, német és francia nyelvű változata sem. (Érdekes, mert Budaörsön valaha jelentős számú német kisebbség élt, hagyományaikat ma is őrzik, német nemzetiségi iskola és óvoda is működik a városban, sőt a településnek van Németországban testvérvárosa is.

8. átjárhatóság: A honlapról nem lehet távolról való keresést folytatni a különféle keresőmotorokkal (pl.: Yahoo, Google). A honlap használatához nincs szüksége a felhasználónak regisztrációra, azonosító névre, IP címre.

10. A hosszú távú megőrzés: Egy helyismereti gyűjteményben nem lesznek elavult dokumentumok.

Köszönöm a figyelmet! Koczor Viktória