„Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

Építőmérnöki ábrázolás november Dr. H. Baráti Ilona

Kétharmad, háromnegyed, négyötöd: mindenki olvas újságot
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
És itt vannak a legjobb képek amik az Interneten forogtak ban.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
A K+F területi problémáinak megjelenése a Közép-magyarországi KKV szektorban MRTT Vándorgyűlés Debrecen Borbás László adjunktus Óbudai Egyetem Keleti Károly.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Fodrostollú magyar lúd
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Aszociációs kolloidok, micellaképződés
Az egészségmagatartás gazdasági-társadalmi meghatározottsága
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Merre tovább? Tapasztalatok a kétszintű latin nyelvi érettségiről.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
7. Házi feladat megoldása
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
A Jókai Mór Református Általános Iskola és AMI Miskolc 4. évfolyamos tanulóinak a 2011-es Országos Kompetenciamérésen elért eredményei Készítette: Bánné.
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Érettségi eredmények Vizsgázók száma: 114 fő Rendes vizsga: 82 fő Előrehozott vizsga: 32 fő (30+2) Összes értékelt tantárgyi vizsga: 495 Összes.
ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Kvantitatív módszerek
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Előadás másolata:

„Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás

A kutatás módszertana ▪ Személyes, otthoni interjúk ▪ Országos, reprezentatív felmérés ▪ 18 és 64 év közötti emberek körében ▪ A minta mérete: ▪ Teljes minta: N=500 ▪ A mintavétel: ▪ Véletlen valószínűségi minta ▪ Véletlenszerű kiválasztás („random route”- módszer) ▪ 100 különböző mintavételi pont ▪ Magyarország egészét lefedi (a vidéki területeket is) ▪ A terepmunka ideje: 2008. november 24-30

A közös étkezések elsikkadása miatti aggodalom A többség számára a közös családi étkezések igen értékes percek. Méginkább becsülik ezeket a perceket azok, akik számára ez bevett szokás. A lengyelekhez hasonlóan a magyarok is aggódnak a közös étkezések elsikkadása és ennek a családra gyakorolt hatása miatt. Részben vagy teljesen egyetért a következő állításokkal: A közös családi étkezés értékes kincs, amit óvni kell – 85% (95%)* A közösen eltöltött családi étkezés fontos a társadalom jóléte szempontjából – 84% (87%) A közös étkezést felváltotta a munka – 76% ** Szerintem manapság az emberek túlságosan elszigetelődtek egymástól – 78% (81%)* Jó lenne, ha mindennap együtt tudnék étkezni a családommal – 73% (91%)* Manapság az emberek kevésbé szánnak időt beszélgetésre és napi tapasztalatcserére – 73% (76%)* A közös étkezések hiánya együtt jár a családi hagyományok elsorvadásával – 69% (70%)* Jó lenne, ha több időm lenne beszélgetni azokkal, akikkel együtt élek – 57% (75%)* * lengyelországi adatok ** nincs elérhető lengyelországi adat

A közös étkezések akadályai A közös étkezések legfőbb akadályai az eltérő időbeosztás. A gyermektelen férfiak gyakrabban részesítik előnyben a televíziózást. Kérdés: A következő lehetőségek közül melyik akadályozza meg Önt és a háztartásában élőket abban, hogy egy asztalnál töltsék el a főétkezéseket? Eltérő időbeosztások – 42% Hosszú munkaidő – 24% ← Lengyelországban a legfőbb akadály Akkor esznek, ha éhesek – 23% Időhiány – 20% A gyerekeknek más az időbeosztásuk – 18% A tervezés hiánya – 12% Inkább tévét néznek – 9% Különböző ételeket szeretnek – 7% Társasági vagy sport tevékenységek – 6% Nem eszünk főtt ételeket – 6%

A közös családi étkezések legfontosabb tényezői A közös étkezés legfontosabb tényezője az együttlét és a beszélgetés. Ez különösen igaz az ételeket elkészítő emberekre és azokra, akik az asztal körül ülnek. Kérdés: Mit hiányol leginkább, ha nem étkezhet otthon a családjával együtt? Az együttlétet – 72% (78%)* A családommal való beszélgetést/általános csevegést – 62% (77%)* Az otthoni étel élvezetét – 48% (73%)* Azt, hogy tudjam, ki mivel foglalatoskodik éppen – 47% (52%)* A nevetést, a viccelődést – 44% (71%)* A többiek tanácsának/véleményének kikérését – 38% (43%)* A többiek terveinek megismerését – 36% (60%)* Az ételek elkészítését – 19% (41%)* Az egészséges ételeket – 18% (66%)* A napi hírek megvitatását – 16% (47%)* *lengyelországi adatok

A közösségi étkezések elégedettségi tényezői Sokkal elégedettebbek azok, akik beszélgetnek vagy csevegnek az asztalnál, mint azok, akik a munkáról beszélnek étkezés közben. Kérdés: A közösen eltöltött étkezések közben mennyire érzi magát elégedettnek vagy elégedetlennek? Nagyon elégedetlen – 1% Részben elégedetlen – 2% Se nem elégedetlen se nem elégedett – 7% Részben elégedett – 40% Nagyon elégedett – 50% Beszélgetési témák étkezés közben + - Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem Munka Csevegés Az étel élvezete

A személyes jólétet befolyásoló tényezők A közös étkezés egyike a személyes jólétet befolyásoló legfontosabb tényezőknek. A magyarok 2/3-a szerint ez pozitívan befolyásolja a jólétet annak ellenére, hogy a főzés és az ételek elkészítése nincs a listavezető tényezők között. A személyes higiénia és megjelenés ápolása – 90% Az otthon és a személyes tér rendben tartása – 89% Alvás – 88% Televíziózás – 88% Rendszeres, közös étkezés a családommal az asztal körül – 87% → Időtöltés a társammal – 82% Időtöltés a barátaimmal – 78% Időtöltés a gyermekeimmel – 71% Családi kirándulások – 70% Olvasás – 70% Vásárlás – 67% Ételek főzése és elkészítése – 65% → Utazás és vakáció – 63% Kertészkedés vagy időtöltés a természetben – 63% Testsúlyom karbantartása – 55% Időtöltés háziállatokkal – 49% Internetezés – 47% Testedzés – 36% Kreatív tevékenység – 28% Hitéleti tevékenység – 14% Női klubok / Férfi klubok – 11% *Jelentősen többször került említésre Inaktívak (92%); Az asztal körül ülők (92%); Nők (91%)* Lengyelországban: 69% (csak a 11. tényező) Az ételek elkészítői (83%); Nők (83%); Idősebb emberek (74%); Alacsonyabb szintű jólétben élők (74%); Inaktívak (70%) Lengyelországban: 57%

Beszélgetési témák a közös étkezés során Minden tizedik magyar nem beszélget a közös étkezések alatt. A legnépszerűbb téma a család, de az aktív emberek szívesen beszélgetnek a munkáról is. A magyarok túlnyomórészt a gyermekek problémáiról beszélgetnek, míg a napi hírek, a szabadság és a vallás kevéssé kerülnek szóba. A magyarok kevesebbet beszélgetnek az ételekről és a főzésről is. Család – 86% (86%)* Teendők – 74% (72%)* Munka – 68% (66%)* A gyermekek problémái – 66% (59%)* Barátok/szerelmek – 57% (61%)* Iskola – 45% (45%)* Napi hírek – 41% (71%)* Étel/főzés – 40% (50%)* Pletyka – 37% (41%)* Hobbijaink – 33% (55%)* Szabadság/utazás/túrák/vakáció – 27% (68%)* Vallás – 8% (29%)* *lengyelországi adatok

Továbbra is az otthon az étkezések központja A legtöbb ember otthon tölti el a főétkezéseket. Magyarországon majdnem minden főétkezés otthon történik (Lengyelországhoz hasonlóan, csak valamivel kevésbé). - Az otthon eltöltött étkezések átlaga - Fülöp-szigetek→5,66 Dél-Afrika→ 6,55 Argentína→ 6,19 Oroszország→ 5,92 Lengyelország→5,92 Magyarország→5,57 Indonézia→ 5,55 Törökország→ 5,5 Franciaország→5,54 Kanada→ 5,53 USA→ 5,29 Mexikó→ 5,07 Németország→ 4,96 Átlagérték/7

A közös étkezések jelene és múltja A főétkezések eltöltésének legjellemzőbb módja az asztal köré gyűlés. Az évek során azonban ez egyre kevésbé valósul meg, míg a tévé előtti étkezés átlagossá vált. (A közösen elköltött étkezések sikkadása nem olyan erőteljes, mint Lengyelországban.) Az általános vélekedés szerint még mindig az asztal körül igazi egy étkezés. Az asztalnál/asztal körül ülve→ 84% - 90% - 94% - 97% A televízió előtt ülve→ 10% - 7% - 3% - 2% A számítógép előtt ülve→ 1% - 1% - 0% - 0% Valahol máshol→ 2% - 1% - 1% - 1% A többiektől külön étkezés, és közben más dolgokkal való foglalatoskodás→ 2% - 2% - 2% - 0% Lengyelország: Az asztalnál ülve: 62% A TV előtt ülve: 20% Manapság 5 éve Általános iskolában Az ideális közös étkezés

A tíz legkedveltebb elfoglaltság közös étkezés közben manapság és régen A beszélgetés és az étel élvezete nem annyira jellemző, mint kellene lennie egy ideális étkezésnél. A televíziózás manapság sokkal jellemzőbb, mint általános iskolás korban volt. Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem→ 68% - 74% - 70% - 78% Az étel élvezete→ 56% - 58% - 53% - 73% Csevegés→ 47% - 52% - 47% - 59% Jövőbeni tervek megbeszélése→ 26% - 40% - 32% - 36% Rádióhallgatás→ 17% - 20% - 15% - 10% Televíziózás→ 24% - 14% - 9% - 4% Csak étkezés→ 12% - 13% - 24% - 9% Mások etetése→ 7% - 6% - 6% - 6% Zenehallgatás (nem iPOD-on vagy MP3 lejátszón)→7% - 5% - 4% - 16% Olvasás→ 3% - 4% - 7% - 3% Manapság 5 éve Általános iskolában Az ideális közös étkezés

A magyarok minden nap együtt szeretnének étkezni, de még nincsenek teljesen felkészülve arra, hogy ennek érdekében tegyenek is valamit A lengyelektől eltérő módon, Magyarországon komoly igény mutatkozik a mindennapos családi étkezésekre. A legtöbb ember, főleg az aktív dolgozók, többet szeretnének a családdal beszélgetni. Ugyanígy, a családi étkezések fontossá tétele is sokak számára kívánatos. A magyarok nincsenek felkészülve arra, hogy a több közös étkezés érdekében annyit változtassanak az életvitelükön, mint a lengyelek. Azok a nők, akik főznek arra törekednek, hogy mindenki ízlésének megfeleljenek. Azonban akik nem főznek, úgy tartják, hogy a közös étkezések kulcsa a szervezés.

A közös étkezés alatt folytatott tevékenységek Az asztal körül ülő emberek leggyakrabban beszélgetnek étkezés közben. A magyarok negyede néz televíziót étkezés közben. Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem – 68% Az étel élvezete – 56% Csevegés – 47% Jövőbeni tervek megbeszélése – 26% Televíziózás – 24% Rádióhallgatás – 17% Csak étkezés – 12% Zenehallgatás (nem iPOD-on vagy MP3 lejátszón) – 7% Mások etetése – 7% Beszélgetés mobiltelefonon/sms-írás – 4% Olvasás – 3% Zenehallgatás iPOD-on vagy MP3 lejátszón – 3% Munka – 2% Számítógépezés, de nem játszás – 2% Beszélgetés otthoni, vezetékes telefonon – 1% Játszás videó- vagy számítógépes játékokkal – 1%

Köszönjük a figyelmet!