A társasház-felújítások finanszírozásának aktuális kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csider László TERC Kft. Győr, április
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Pongorné Dr. Csákvári Marianna igazgató
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Önkormányzatok finanszírozása
Kazán rekonstrukció
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
P A N E L P Á L Y Á Z A T 2008 – 2009 Csider László főosztályvezető Önkormányzati Minisztérium Lakásügyi Főosztály Budapest, február 2.
K V A vállalkozásfejlesztési programjai
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
A vidékfejlesztés hitelforrásai. A Pannon Takarékszövetkezet Univerzális magyar kisbank 26 kirendeltség két megyében és Budapesten – újabb egyesülés előtt.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
KEOP aktív roadshow „MFB hitelek környezetvédelmi és energiamegtakarítási célokra” Söllei Judit osztályvezető.
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH 7 regionális céggel biztosítja szolgáltatásait az ország teljes területén 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
JEREMIE Programok módosulásai
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Mi otthonunk felújítási és új otthonépítési alprogram Új Széchenyi Terv és a K&H Zöld hitel.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
III. MEGYEI GAZDASÁG- FEJLESZTÉSI KONFERENCIA A MAGYAR FEJLESZTÉSI BANK ÁLTAL NYÚJTOTT FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE.
Tájékoztató az „Otthon Melege Program” önkormányzati támogatásáról
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Az 53 éves Kis-Rába menti Takarékszövetkezet Köszönti a Fórum résztvevőit Május 31.
Vállalkozói mikrohitelek
A társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés szeptember 23. ► Soproni társasház komplex energiahatékonysági beru-
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
III. További finanszírozási alternatívák
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Társasházak felújítása Az ”Otthon Melege” program Előadó: Radnóti Ákos Alpolgármester.
A LENERG a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok szolgálatában Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Energia Infónap Debrecen,
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Az OTP Bank által nyújtott lehetőségek MMK tag vállalkozók számára Budapest, június 16. Mert hiszünk azokban, akik hisznek magukban! Előadó: Dögei.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
GINOP 8.4.1/A-17 Hitelprogram
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Chornitzer Péter igazgató Termékmenedzsment Igazgatóság
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
12 ezer milliárd forintos keret
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Előadás másolata:

A társasház-felújítások finanszírozásának aktuális kérdései Előadó: Kálmán László igazgató, Mikro- és Kisvállalati Főosztály Győr, 2007. november 6.

Társasházak és lakásszövetkezetek az önkormányzatok szemszögéből Kb. 35-50 ezer társasház és lakásszövetkezet országszerte, a városokban a népesség egy jelentős része ilyen lakóközösségben él: elégedettségük, fejlődésük „politikai” kérdés is, különösen a belvárosokban: városképet meghatározó szerepük van, rendkívül heterogén szegmens korukat, tudatosságukat, proaktivitásukat, előrelátásukat és döntéshozatali folyamatukat tekintve, forráshiány: az önkormányzatok jelentős visszatérítendő és vissza nem térítendő összegekkel támogatják ezt a szegmenst, az EU nem biztosít számukra kedvezményes forrásokat (lakosság), azonban az épületek energiafelhasználásának 20%-os csökkentését irányozza elő 2020-ig, ami az energetikai követelmények szigorodásával jár majd, a Magyar Állam azonban több formában, jelentős támogatást nyújt a hitelintézeteken keresztül. Önkormányzati Szakmai Napok, Győr

A leggyakoribb társasházi felújítási munkák és azok forrása Gyors beavatkozást tesz szükségessé egy előre nem látott esemény (pl. szélvihar rongálása), elhasználódás miatt korábban tervbe vett, a lakások piaci értékét növelő felújítások (pl. vízvezeték-csere, tető, stb.), az emelkedő energiaárak miatt végrehajtott, költségmegtakarítást célzó, a lakások piaci értékét növelő beruházás, szépészeti (különösen a belvárosokban van rá egyre nagyobb igény) és az élhetőbb környezet érdekében végzett, a lakások piaci értékét növelő fejlesztések. a ház felújítási alapjának felhasználása önkormányzati támogatás lehetséges + előnyös bank bekapcsolása a ház felújítási alapjának felhasználása önkormányzati támogatás lehetséges + Önkormányzati Szakmai Napok, Győr

Az egyes szereplők megfelelő együttműködése esetén a társasházak hozzájuthatnak az optimális felújításhoz szükséges pénzügyi forrásokhoz Fő banki feladatok: Pénzügyi tanácsadás, korrekt tájékoztatás, hitelnyújtás versenyképes kondíciókkal, költségtakarékos számlavezetés. Önkormányzati Szakmai Napok, Győr

Kedvezményes ajánlat panelházak részére „Támogatás támogatás hátán”: ajánlat panelházak részére a Panel Plusz Programból kiindulva Közös és saját tulajdonú részek felújítása (gépészeti rendszerek korszerűsítése, lakókörnyezet felújítása) Maximum 1,2 millió Ft / lakás beruházás finanszírozása: - pályázható: akár 400 ezer Ft önkormányzati támogatás - pályázható: akár 400 ezer Ft állami támogatás - a maradék 400 ezer Ft önerő (plusz szükség esetén az önkormányzati támogatás) összege kedvezményes feltételekkel, önerő és jelzálogjog kikötése nélkül megfinanszírozható, maximum 15 évre Kb. évi 7,5-7,7% kamat forintban (EURIBOR + 3,5%) Kedvezményes ajánlat panelházak részére VAGY Évi 4,43% kamat forintban (70% állami kamattámogatás az első, 35% a második 5 évben) lakástakarékpénztári szerződés megkötése esetén akár csak a hitel 70%-át kell visszafizetni, az Állam támogatásként jóváírja a fennmaradó 30%-ot! Önkormányzati Szakmai Napok, Győr

Ajánlat hagyományos házak részére A hagyományos technológiával épült épületek is jelentős kedvezményekkel, állami támogatással juthatnak finanszírozáshoz Közös tulajdonú részek felújítása (pl. hőszigetelés, hideg és melegvíz mérőórák, fűtésszabályozók felszerelése) pályázható önkormányzati támogatás (településtől függően) pályázattal vagy anélkül egyaránt igényelhető kedvezményes hitel a bankfiókban Ajánlat hagyományos házak részére feltétel: a törvényben előírt felújítási alap képzés megléte évi 4,43% kamat forintban (70% állami kamattámogatás az első, 35% a második 5 évben) önerő és jelzálogjog kikötése nélküli hitel, maximum 15 évre Lakástakarékpénztári szerződés megkötése esetén akár csak a hitel 70%-át kell visszafizetni, az Állam támogatásként jóváírja a fennmaradó 30%-ot! Önkormányzati Szakmai Napok, Győr

Lakossági Energia-takarékossági Hitelprogram A hagyományos technológiával, 1994 előtt épült lakások energetikai korszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzése Novembertől az OTP Bankban A program keretében az MFB által biztosított forrás 2007-ben 16 milliárd Ft, 2007-2013 között legalább 100 milliárd Ft, igénybevevők köre: lakásszövetkezetek, társasházak valamint természetes személyek a program keretében hitelszerződés megkötésére 2010. december 31-ig van lehetőség, - pályázható: max 265 ezer Ft / lakás állami tőketámogatás (Energia Központ Kht), Lakossági Energia-takarékossági Hitelprogram („LEH”) - energia megtakarítást eredményező beruházásnál a hitel összege lakásonként legfeljebb 1,5 millió Ft (állami tőke támogatás nélkül 1,765 millió Ft), hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházásnál 3,735 millió Ft (állami tőke támogatás nélkül 4,000 millió Ft), önerő és jelzálogjog kikötése nélküli hitel, maximum 20 évre Kb. évi 6,5-6,7% kedvezményes kamat forintban (EURIBOR+2,5%) Lakástakarékpénztári szerződés megkötése esetén akár csak a hitel 70%-át kell visszafizetni, az Állam támogatásként jóváírja a fennmaradó 30%-ot! Önkormányzati Szakmai Napok, Győr

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Önkormányzati Szakmai Napok, Győr

állami kamattámogatott hitel Energia megtakarítási HP „LEH” 1. sz. melléklet Összefoglaló táblázat az OTP Bank társasházi hitelkonstrukcióiról Saját forrású állami kamattámogatott hitel „Panel Plusz” hitel Energia megtakarítási HP „LEH” (2007. novembertől) Építészeti technológia Nincs megkötés Csak Panel 1994 előtti hagyományos Fedezet LTP Felújítási alap képzés Igen Nem Kamat Évente változó, OTP Prime Rate + 3% EURIBOR+3,5% EURIBOR+2,5% Saját erő 30% LTP betét fedezet esetén nem szükséges NINCS Tőke és kamatfizetés Havonta Negyedévente Hitel futamideje MAX 15 év MAX 20 év Hitelbírálati díj 50.000Ft+a hitelösszeg 0,1%-a A hitelösszeg 1%-a Önkormányzati Szakmai Napok, Győr

2. sz. melléklet Lakóközösségek számára kialakított OTP számlacsomagok ALAP számlacsomag (alacsony számlaforgalmú ügyfeleknek) üzemeltetési és/vagy felújítási számla kedvezményes pénzforgalmi jutalék (2 illetve 4 éves számlamúlttal rendelkező ügyfeleinknek alacsonyabb jutalékok mellett ) kedvező számlavezetési díj (1.600 Ft) MOZAIK számlacsomag (magasabb számlaforgalmú ügyfeleknek) megtakarítási számla küszöbös kamatozással, alacsony sávhatárok (100 – 500 ezer Ft) OTPdirekt Electra Terminál szolgáltatás: díjmentes telepítéssel és szoftverhasználattal (2 illetve 4 éves számlamúlttal rendelkező ügyfeleinknek egyre alacsonyabb jutalékok mellett) Mindezt üzemeltetési számlával egyező mértékű havidíjért (1.950Ft) Önkormányzati Szakmai Napok, Győr