Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Advertisements

Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Magyar Tudományos Akadémia
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Erdőtüzek megelőzése Kovács Zoltán tű. alezredes március 23.
Somogy megyei projektek
Táplálkozás.
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Híradók a közvéleményben június 16. Az adatok forrása : június 6-9. között készült 1000 fős telefonos kutatás.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
A Föld Éve OSZVALD T.: Az elmúlt 15 év 15 év a felszínmozgások, partfalomlások elleni védekezésben Oszvald Tamás főosztályvezető-helyettes Magyar.
A BSF (Body Shape Forming) - Program
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Az elhízás.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Az egészségmagatartás gazdasági-társadalmi meghatározottsága
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Obesitas.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
Napraforgó Napközi Baranyajenő
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
2006. május 15P2P hálózatok 1 Fóliák a vizsgára: 1. előadás  Bevezető: 11-16, 21,  Usenet: előadás:  Bevezető: 3-8  Napster: 
Átlag napi elérés a 15 évesek és idősebbek körében országos Forrás: Ipsos-GFK ‘Rádiós Közönségmérés’, 2012.május, ReachN Mintaelemszám: 2000 fő, hibahatár.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Mindennapos testnevelés a somogyjádi integrációban
Érettségi eredmények május-június. Az utóbbi évek érettségi eredményei TanévÉrettségi átlag (RFG- AGK) Országos érettségi átlag Kitűnők száma (RFG-
Szecessziós épület 1910 építési év 37 albetét 2013 május óta áll a kezelésünkben Új építésű két épületből álló lakópark 14 albetét 2008 szeptember óta.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Előadás másolata:

Készítette: Kovács Zsuzsanna 2012. május 29. KUTATÁSI BESZÁMOLÓ 2012-ben milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem? Készítette: Kovács Zsuzsanna 2012. május 29.

Bevezetés, a témaválasztás előzményei, indokai 2009: a felnőtt lakosság 61,8%-a túlsúlyos vagy elhízott.[OÉTI, 2009] 2012: a felnőtt lakosság 75%-a túlsúlyos vagy elhízott. [Halmy, 2012] Az elhízott gyerekek száma a duplájára nőtt az elmúlt 10 évben. [MTV Híradó, 2012]

2003: Magas vérnyomás (15+): 29%. 2009: 32%, ebből 27% gyógyszert szed. A nyugdíjasok 65%-a szenved ettől a problémától. 2009: Szívbetegségek 30%. Gyógyszert szed a lakosság 16%-a. 2009: Cukorbetegség (15+): 8%, 78%-a gyógyszert szed, 61%-a cukorbeteg-diétát követ. Nyugdíjasok 18%. [KSH, 2010] 2011. szeptember 1.: Népegészségügyi termékadó bevezetése

Túlsúlyos vagy elhízott BMI (Body Mass Index), azaz a testtömeg-index: Kiszámítása: BMI érték = Kategóriái: <18,5 sovány 18,6-25 normál 25,1-29,9 túlsúlyos 30< elhízott

A kutatás A kutatás alappopulációjának meghatározása: Nyugat-Dunántúl 20 – 65 év közöttiek, akik rendelkeznek internet-hozzáféréssel. Minta : 50 fő, kényelmi mintavétel Kutatás jellemzői: Keresztmetszeti, prospektív, leíró és magyarázó kutatás Kutatás célja: Feltárni, milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem. A kutatás nem elhanyagolható célja és egyben hozadéka az SPSS program alkalmazásának elsajátítása.

A vizsgálat fő hipotézisei Az életkor befolyásolja az egészséges táplálkozást. A fiatal felnőttek egészségtelenebbül táplálkoznak, mint az idősebb generációk (korai felnőttkorúak, középső felnőttkorúak, idősödők). A népesség többsége nincs tisztában az élelmiszerek összetevőinek egészségre gyakorolt hatásával. A kutatási módszerek kiválasztása A kvantitatív: online kérdőív Többnyire zárt és nyitott kérdések 1 vegyes típusú kérdés Speciális skálák: deskriptív skálát is. Feldolgozás SPSS programmal.

A kutatásmódszertan elméleti megközelítése A kutatás menete/fázisai: A kutatásmódszertan elméleti megközelítése A választott kutatási téma irodalmának áttekintése A kutatási terv és a kérdőív elkészítése A lekérdezés végrehajtása Az adatok feldolgozása és elemzése SPSS-sel A kutatási beszámoló és a prezentáció elkészítése

Az adatok feldolgozása SPSS-sel

Az adatok elemzése SPSS-sel

Gyakorisági táblák (Frequencies)

Kereszttáblák (Crosstabs)

Általam előállított mutató: BMI (Compute)

Általam előállított mutató: testmagasság méterben (Compute)

Általam előállított életkori, BMI, jövedelmi csoportok (Recode)

A kutatás eredményei számokban 50 db kérdőív 20(*50=100) db kérdés 54(*50=2700) db alapváltozó számtalan attribútum +3 változó +1 filter

Hipotézisek Az életkor befolyásolja az egészséges táplálkozást. Részben beigazolódott. A fiatal felnőttek egészségtelenebbül táplálkoznak, mint az idősebb generációk (korai felnőttkorúak, középső felnőttkorúak, idősödők). Egyes termékkategóriák esetében ez valóban így van (hal, gyümölcs, gyorséttermi ételek).

Hal – Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,038

Gyümölcs – Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,041

Gyorséttermi ételek: Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,020

A népesség többsége nincs tisztában az élelmiszerek összetevőinek egészségre gyakorolt hatásával. Ez a hipotézis megcáfolódott.

Cél Feltárni, milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem. Éppen az ellenkezőjét sikerült feltárni. Nem befolyásolja a BMI index egyes kategóriáiba való tartozást; ezen keresztül pedig az egészséges illetve az egészségtelen táplálkozást: Nem Lakóhely Életkor Legmagasabb iskolai végzettség Krónikus betegségek Jövedelem Minden esetben a Chi-négyzet próba szignifikancia szintje meghaladta a 0,05-ös értéket.

A kutatás eredményei a reprezentativitás hiánya miatt nem általánosítható, de mindenképpen jelzésértékű.

Ennek egyik bizonyítéka, hogy…

Köszönöm a figyelmet!