Készítette: Kovács Zsuzsanna 2012. május 29. KUTATÁSI BESZÁMOLÓ 2012-ben milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem? Készítette: Kovács Zsuzsanna 2012. május 29.
Bevezetés, a témaválasztás előzményei, indokai 2009: a felnőtt lakosság 61,8%-a túlsúlyos vagy elhízott.[OÉTI, 2009] 2012: a felnőtt lakosság 75%-a túlsúlyos vagy elhízott. [Halmy, 2012] Az elhízott gyerekek száma a duplájára nőtt az elmúlt 10 évben. [MTV Híradó, 2012]
2003: Magas vérnyomás (15+): 29%. 2009: 32%, ebből 27% gyógyszert szed. A nyugdíjasok 65%-a szenved ettől a problémától. 2009: Szívbetegségek 30%. Gyógyszert szed a lakosság 16%-a. 2009: Cukorbetegség (15+): 8%, 78%-a gyógyszert szed, 61%-a cukorbeteg-diétát követ. Nyugdíjasok 18%. [KSH, 2010] 2011. szeptember 1.: Népegészségügyi termékadó bevezetése
Túlsúlyos vagy elhízott BMI (Body Mass Index), azaz a testtömeg-index: Kiszámítása: BMI érték = Kategóriái: <18,5 sovány 18,6-25 normál 25,1-29,9 túlsúlyos 30< elhízott
A kutatás A kutatás alappopulációjának meghatározása: Nyugat-Dunántúl 20 – 65 év közöttiek, akik rendelkeznek internet-hozzáféréssel. Minta : 50 fő, kényelmi mintavétel Kutatás jellemzői: Keresztmetszeti, prospektív, leíró és magyarázó kutatás Kutatás célja: Feltárni, milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem. A kutatás nem elhanyagolható célja és egyben hozadéka az SPSS program alkalmazásának elsajátítása.
A vizsgálat fő hipotézisei Az életkor befolyásolja az egészséges táplálkozást. A fiatal felnőttek egészségtelenebbül táplálkoznak, mint az idősebb generációk (korai felnőttkorúak, középső felnőttkorúak, idősödők). A népesség többsége nincs tisztában az élelmiszerek összetevőinek egészségre gyakorolt hatásával. A kutatási módszerek kiválasztása A kvantitatív: online kérdőív Többnyire zárt és nyitott kérdések 1 vegyes típusú kérdés Speciális skálák: deskriptív skálát is. Feldolgozás SPSS programmal.
A kutatásmódszertan elméleti megközelítése A kutatás menete/fázisai: A kutatásmódszertan elméleti megközelítése A választott kutatási téma irodalmának áttekintése A kutatási terv és a kérdőív elkészítése A lekérdezés végrehajtása Az adatok feldolgozása és elemzése SPSS-sel A kutatási beszámoló és a prezentáció elkészítése
Az adatok feldolgozása SPSS-sel
Az adatok elemzése SPSS-sel
Gyakorisági táblák (Frequencies)
Kereszttáblák (Crosstabs)
Általam előállított mutató: BMI (Compute)
Általam előállított mutató: testmagasság méterben (Compute)
Általam előállított életkori, BMI, jövedelmi csoportok (Recode)
A kutatás eredményei számokban 50 db kérdőív 20(*50=100) db kérdés 54(*50=2700) db alapváltozó számtalan attribútum +3 változó +1 filter
Hipotézisek Az életkor befolyásolja az egészséges táplálkozást. Részben beigazolódott. A fiatal felnőttek egészségtelenebbül táplálkoznak, mint az idősebb generációk (korai felnőttkorúak, középső felnőttkorúak, idősödők). Egyes termékkategóriák esetében ez valóban így van (hal, gyümölcs, gyorséttermi ételek).
Hal – Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,038
Gyümölcs – Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,041
Gyorséttermi ételek: Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,020
A népesség többsége nincs tisztában az élelmiszerek összetevőinek egészségre gyakorolt hatásával. Ez a hipotézis megcáfolódott.
Cél Feltárni, milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem. Éppen az ellenkezőjét sikerült feltárni. Nem befolyásolja a BMI index egyes kategóriáiba való tartozást; ezen keresztül pedig az egészséges illetve az egészségtelen táplálkozást: Nem Lakóhely Életkor Legmagasabb iskolai végzettség Krónikus betegségek Jövedelem Minden esetben a Chi-négyzet próba szignifikancia szintje meghaladta a 0,05-ös értéket.
A kutatás eredményei a reprezentativitás hiánya miatt nem általánosítható, de mindenképpen jelzésértékű.
Ennek egyik bizonyítéka, hogy…
Köszönöm a figyelmet!