A települések kapcsolati tőkéjének egy típusa Testvértelepülések Készítette: Giczi Johanna Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgató A kutatást az OTKA 037247.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
2010. Augusztus 16. és Augusztus 17. hajnala.
Kvantitatív Módszerek
A magyarországi önkormányzatok honlapjainak értékelése TÖOSZ – TÁRKI Sik Endre Tátrai Annamária.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
„Grand Coalition” Hogy jutottunk idáig? Bőgel György CEU Business School november.
Munkaerő-piac és a civil szervezeti háló Készítette: Lovasné Szemők Ildikó.
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
A magyarországi önkormányzatok honlapjainak értékelése TÖOSZ – TÁRKI Sik Endre Tátrai Annamária.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A tételek eljuttatása az iskolákba
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
A népesség nem és kor szerint
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
Önkormányzati energetikai fejlesztések Magyarországon Dr. Mezei Cecília, tudományos munkatárs MTA KRTK RKI DTO.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Magyar szakértők és tudásexport az EU szolgálatában - magyar cégek regionális terjeszkedésének lehetőségei Dobozi Sándor, vezérigazgató XXI. Vezérigazgatói.
Híres magyar nők.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Példák I. Viszonyszám számítás.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Védőoltások A következőkben a védőoltásokra vonatkozó feladatlapokon szereplő kérdésekre adandó válaszok láthatók, Hasznos lehet kivetíteni, amikor az.
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A Dél-alföldi Régió településszerkezete Pfening Viola Geográfus III. évfolyam március 27.
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Munkavállalás az Európai Unióban
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Projekt eredményeinek disszeminációja – Általános projektbemutató ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
A népességnövekedés tényezői és következményei
Kvantitatív módszerek
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
Felvételi Központi írásbeli Jelentkezni ig lehet. Bárhol meg lehet írni, de az értékelő lap másolatát a jelentkezési laphoz csatolni.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Az európai uniós fejlesztések szerepe a V4 országok közlekedési hálózatának vonatkozásában Thoroczkay Zsolt főosztályvezető NFM Közlekedési Infrastruktúra.
EGYÜTT KÖNNYEBB Ferenczy Anikó Magyar Kongresszusi Iroda Március 29.
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Az európai nagyvárosok népesedés szerinti típusai
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
Előadás másolata:

A települések kapcsolati tőkéjének egy típusa Testvértelepülések Készítette: Giczi Johanna Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgató A kutatást az OTKA és a TÖOSZ LOGIN projektje támogatta

Az európai országokhoz való kötődésünk testvér- települési kapcsolataink tükrében 21 – 30% 11 – 20% 5 – 10% 3 – 4% 1 – 2%

A fővárosi önkormányzat testvérvárosi kapcsolatai  Lisszabon Tel-Aviv Athén Moszkva Helsinki Vilnius Koppenhága Párizs Ankara Isztambul Bukarest Brüsszel Amszterdam Kassa Kiev Thesszaloniki Berlin Prága Bécs Budapest Sarajevo Belgrád Zágráb Ljubljana Strassbourg Frankfurt Munchen New York Bangkok Osaka

A településközi kapcsolatok létrejöttének megoszlása időszakonként, a három legtöbb magyarországi kapcsolattal rendelkező állam esetében IdőszakOrszágok RomániaNémetországSzlovákia 1940–19883%12% 6% 1989–199329%47%14% 1994–199729%19%29% 1998–200240%22%51% Összesen:100% N (elemszám)

A Romániával, Németországgal és Szlovákiával testvér- települési kapcsolatban lévő magyarországi települések Németország Románia Szlovákia 

A településközi kapcsolatok megoszlása a kapcsolatfelvétel elsődleges oka és a település típusa szerint A kapcsolatteremtés okaTelepüléstípusÖsszesen MegyeszékhelyVárosKözség Történelem, politika Gazdaság Idegenforgalom, turizmus Kultúra, hagyomány Oktatás, fiatalok közötti kapcsolat Egyéb Összesen100% N (elemszám)

A testvér-települési kapcsolatok létrejöttének mechanizmusa Településközi kapcsolat létrejöttének esélye 1 Településközi kapcsolatok száma 2 Az elemzésbe bevont települések száma Régió (referenciakategória: Észak-Magyarország) Közép-Magyarország1,00,03 Nyugat-Dunántúl1,20,02 Közép-Dunántúl1,70,08 Dél-Dunántúl1,30,06 Észak-Alföld0,7-0,06 Dél-Alföld1,20,08 1: Logisztikus regresszió; 2: Lineáris regresszió

A testvér-települési kapcsolatok létrejöttének mechanizmusa (folyt.) Településközi kapcsolat létrejöttének esélye 1 Településközi kapcsolatok száma 2 Településstátusz (referenciakategória: falu) Város19,0*0,35* Településnagyság (referenciakategória: 5000 főnél nagyobb települések) Max fő0,3-0,39* fő0,9-0,25* fő1,9-0,29* Internet van1,5*0,04 Piachely van1,5-0,01 Külföldi feketemunkás van1,8*-0,01 * A változó hatása erős (p=0,05 szinten szignifikáns)

A gazdasági-érdek vezérelt és a magyarságérzet vezérelt kapcsolatok aránya a testvér-települési kapcsolatok között (három lehetséges magyarázat, %) Gazdasági-érdek vezérelt 1 Magyarságérzet vezérelt 2 Összesen (N=421) A település lakosságszáma – 500(19)(8) 501 – 1000 fő(7)(11) 1001 – 2000 fő – 5000 fő –225 1)A gazdasági érdeket a következő kapcsolat-felvételi okokkal valószínűsítettük: vásárlás, tőkebehozatal, gazdasági kapcsolat általában, idegenforgalom, üzleti kapcsolat 2)A magyarság-érzetet a következő válaszok sejtetik: erdélyi település, segíteni a határon túli magyaroknak, magyar lakta település, kapcsolat a határon túli magyarsággal, magyarságtudat.

A gazdasági-érdek vezérelt és a magyarságérzet vezérelt kapcsolatok aránya a testvér-települési kapcsolatok között (három lehetséges magyarázat, %) Gazdasági-érdek vezérelt 1 Magyarságérzet vezérelt 2 Összesen (N=421)198 Régió Közép-Magyarország(2)(4) Nyugat-Dunántúl1410 Közép-Dunántúl(19)(0) Dél-Dunántúl148 Észak-Magyarország319 Észak-Alföld250 Dél-Alföld2317

A gazdasági-érdek vezérelt és a magyarságérzet vezérelt kapcsolatok aránya a testvér-települési kapcsolatok között (három lehetséges magyarázat, %) Gazdasági-érdek vezérelt 1 Magyarságérzet vezérelt 2 Összesen (N=421)198 Mobilitás (Az 1000 lakosra jutó el- és beköltözések összegének ötödei) A gazdasági érdek vezérelte testvérkapcsolatok aránya a kevésbé mobil települések esetében magas, és a mobilitás növekedésével folytonosan csökken. A magyarságérzet és a mobilitás között szabálytalan a kapcsolat, de láthatóan erős az összefüggés.

A gazdasági-érdek vezérelt és a magyarságérzet vezérelt kapcsolatok aránya a testvér-települési kapcsolatok között (három lehetséges magyarázat, %) Gazdasági-érdek vezérelt 1 Magyarságérzet vezérelt 2 Összesen (N=421)198 Vándorlási egyenleg (Az 1000 lakosra jutó el- és beköltözések különbségeinek ötödei) Hasonló a helyzet a vándorlási egyenleg esetében is, a 2. kvintilis esetében a gazdasági érdek, az 5. kvintilis esetében a magyarságérzet-vezérelte testvériség esélye kiugróan magas, amire nem adódik természetes magyarázat.

A gazdasági-érdek vezéreltség modellje* EsélyhányadosSzignifikancia szint Alacsony elvándorlás 3,90,00 Sok autó 4,60,01 Észak-Magyarország 3,50,02 Közép-Magyarország 0,120,05 Észak-Alföld 3,00,05 *A magyarságérzet-vezéreltség modellje a magyarságérzet-vezéreltségnek a Nyugat-Dunántúlon és az Észak- Alföldön tapasztalt teljes hiánya miatt nem volt értelmezhető.

Köszönöm a figyelmüket!