Számítógép grafika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Multimédia.
Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Jelátalakítás és kódolás
Grafikai alapismeretek
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
A digitális képfeldolgozás
Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.
Multimédia szoftverek
Jelátalakítás és kódolás
Video.
Informatikai alapismeretek Hardver
Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK
Színformátumok és színmodellek
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
Prezentáció és Grafika
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Képfeldolgozás - esettanulmányok
Számítógépes grafika Szirmay-Kalos László
Készítette: Fejér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Prezentáció és grafika Alapismeretek a számítógépes prezentációk.
Gödöny Péter ELTE IK, Pataky Szakközép
A digitális fényképezés alapjai
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Egy példa a könyvtárszerkezetre
A számítógépes grafika céljai és feladatai
Audióállományok.
A számítógépes képfeldolgozás
Képszerkesztési alapfogalmak
Készítette: Vámossy Zoltán (Bebis anyagai alapján) 2004 (Stanford, Berkeley, CMU, Birmingham, ELTE, SZTAKI, SzTE anyagok alapján) Képfeldolgozás, alapok.
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Nyomdatechnika, tudnivalók, hasznos információk
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
Grafika.
Számítógépes grafika és képfeldolgozás IV előadás: Képfeldolgozási esettanulmányok, képfájl formátumok Jegyzet: Székely Vladimír: Képfeldolgozás 7. fejezet.
Monitorok.
Paint.
Térképészet Színmodellek.
Grafika a multimédiában Szabó Zénó
Operációs rendszerek 2..
A Cprob általános képelemző szoftver
Képek feldolgozása 7. osztály.
Kép formátumok, tulajdonságaik
Web-grafika II (SVG) 1. gyakorlat
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Informatikai alapismeretek Hardver
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Kép- és képfile-típusok Képrögzítés eszközei
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
A GIMP képszerkesztö program bemutatása
A színek szerepe a térképészetben
A számítógépes grafika alapjai, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Tanagyag forrás © Szirmay-Kalos László, BME A számítógépes grafika céljai és feladatai 1.
1 A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai.
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
Digitális képfeldolgozás Póth Miklós. Digitális képtípusok Raszter – Képpontokból épül fel Vektor – egyenletekből épül fel.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Grafika 1. Alapfogalmak.
Készítette: Hegedűs Dóra
Tömörítés.
Adat- tárolás.
03 – Képtípusok és képformátumok, megjelenítés a képernyőn
Informatikai alapismeretek Hardver
Adatfeldolgozási ismeretek 1/15. ML, 2017
A digitális kép bevezetés.
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

Számítógép grafika

Digitális képek forrása Rajzolás (valamelyik grafikai softverben) Print screen (képernyő lefényképezése) Scan (kép bevitel papirról) Fotó (valóság fényképezése) Letöltés az Internetről (más számítógépekről)

Számítógép grafika Kettő csoportba van felosztva: Rasztergrafika Vektorgrafika

Rasztergrafika A rasztergrafika, másként pixelgrafika olyan digitális kép, ábra, melyen minden egyes képpontot (pixelt) önállóan definiálunk. A definiálás többnyire RGB és CMYK színrendszerrel történik. Hátrányai: az adatállomány nagyméretű, és a nagyításnál romlik a minőség.

RGB és CMYK RGB (Red-Green-Blue) Színbeállítások (Az érték 0-255 közötti) CMYK (Cyan, Magenta, Yellow és Key (fekete)) (Az érték általában 0 és 100 között mozog)

Rasztergrafika Felnagyított raszter kép. Látni lehet a rossz minőséget. Három tetszőleges pixel kiemelése RGB színrendszerben.

Vektorgrafika A vektorgrafika a számítógépes grafikában az az eljárás, melynek során geometriai primitíveket mint például pontokat, egyeneseket, görbéket és sokszögeket használunk a képek leírására. Rasztergrafikával ellentétben, a vektorgrafika nagyítás után nem veszít a minőségéből!

Grafikai adatállományok Legismertebb adatállományok: .jpg vagy .jpeg (Joint Photographic Experts Group) .gif (Graphics Interchange Format) .bmp (Bitmap) .tiff (Tag-based Image File Format) .png (Portable Network Graphics)

Adatállományok közötti konvertálás Számos ingyenesen letölthető grafika átalakító softver létezik, mint például: Free image converter, Pixillion Image Converter, stb. Viszont, egyszerűbb megnyitni egy rajzoló programot (pl. Paint amely az operációs rendszer része), az Open parancs segítségével beolvassuk az átalakítandó állományt és a Save As... Parancs segítségével elmentjük egy másik állományba.

Köszönöm a figyelmet!