GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA 2013 ŐSZ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS V ázlat Magyarországról és a hasonló sorsú országokról.
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Kell-e újraírni az eddigi forgatókönyveket? Eger, 46. közgazdász-vándorgyűlés Varga Mihály június 26.
Magyar gazdaság: a lázas beteg Varga Mihály szeptember 26. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A magyar költségvetésről másképpen
KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
2015. évi költségvetés, valamint kitekintés, hogy mi várható ben
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS, 2015’
Előadás másolata:

GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA 2013 ŐSZ KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA 2013 ŐSZ

Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának gazdasági környezete: a külső környezet változása; a fő makrogazdasági változókra adott prognózisok és azok teljesülése; várható tendenciák; 2. A költségvetés folyamatainak főbb jellemzői 3. Az egészségügy hosszú távú fenntarthatóságát befolyásoló tényezők

Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának gazdasági környezete: a külső környezet változása; a fő makrogazdasági változókra adott prognózisok és azok teljesülése; várható tendenciák; 2. A költségvetés folyamatainak főbb jellemzői 3. Az egészségügy hosszú távú fenntarthatóságát befolyásoló tényezők

Az eurózóna fejlett országaiban és az USA-ban javultak a konjunktúra kilátások az elmúlt hónapokban. Most sokan azt gondolják, hogy eddigi tőkepiaci optimizmus forrása, a laza pénzügypolitika, szigorodni fog. A német IFO konjunktúra index alakulása (pont) Az amerikai foglalkoztatottság változása (%) Forrás: IFO, Bureau of Labor Statistics

A fejlett országok jegybankjainak monetáris szigorításától való félelem miatt 2013 májusa óta a régiós országokban emelkedtek a felárak. A magyar hozamok is emelkedtek az elmúlt hónapokban. A CDS-felár alakulása (bázispont) A 10 éves államkötvény hozama (%) Forrás: ÁKK, Reuters, megj: az amerikai jegybank szeptemberben elhalasztotta a QE3 program kivezetésének elindítását, ez átmeneti megnyugvással járt

A strukturális tényezők mellett természetesen az országspecifikus események és a gazdaságpolitika is befolyásolja az egyes országok relatív megítélését A CEE térség átlagos CDS- felára és az egyes országok relatív pozíciói (bázispont) QE3 - Quantitative Easing 3/ Mennyiségi bővítés: monetáris akció, célja a pénzkínálat fenntartása, a különbség hogy nem állampapírokat vesz a központi bank(rendszer), hanem a bank/privát szektor értékpapírjaiba fektet be; a lábjegyzet arra utal, hogy a válság után számos ország központi bankja használta ezt a módszert, az USA a 3. programnál tart, és a várakozásokkal ellentétben nem született döntés a megszüntetéséről, fennmaradt a viszonylagos pénzbőség; Forrás: Reuters, a CEE átlag a fenti országok átlaga, az egyes országok vonalai pedig a CEE átlagtól való eltérést ábrázolják

Strukturális probléma (1): a beruházási ráta nálunk a legalacsonyabb a régióban A beruházások a GDP-arányában (%) * * A 2014. évi költségvetési törvényjavaslat makrogazdasági mutatói szerint a bruttó állóeszközfelhalmozás 2014-ben 5,9%-kal nő. Elkezdődik a felzárkózás Forrás: Eurostat, CEE : Visegrádi országok és Románia illetve Bulgária

Strukturális probléma (2): a régióban nálunk a legalacsonyabb a hitelezési aktivitás A bankszektor nettó kihelyezése a magánszektor felé (szezonálisan igazítva, a GDP-arányában, %) Forrás: Nemzeti Bankok CEE : Visegrádi országok és Románia illetve Bulgária

Strukturális probléma (3): régiós összevetésben továbbra is magas a költségvetés összes kiadása Az államháztartás kiadási főösszege (a GDP %-ában) Forrás: Eurostat, Európai Bizottság 2012 őszi előrejelzés 2012-2013-ra

Strukturális probléma (4): a régióban továbbra is nálunk a legmagasabb az államadósság, ami sérülékenységet okoz A konszolidált államadósság (a GDP-arányában, %) 76,8* Forrás: Eurostat, Európai Bizottság 2012 őszi előrejelzés 2012-2013-ra; * A 2014. évi költségvetési törvényjavaslat szerint 2014 végére 76,4% várható

Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának gazdasági környezete: a külső környezet változása; a fő makrogazdasági változókra adott prognózisok és azok teljesülése; várható tendenciák; 2. A költségvetés folyamatainak főbb jellemzői 3. Az egészségügy hosszú távú fenntarthatóságát befolyásoló tényezők

A konjunktúra kilátások ma hazánkban is kedvezőbbek, mint néhány hónapja: a piaci szereplők 2013-as növekedési várakozása egyre közelebb került a kormány GDP-előrejelzéshez. GDP - növekedési várakozások 2013-ra az egymást követő hónapokban (év/év, %) Forrás: NGM, 2014-es költségvetési törvényjavaslat, *: Consensus Economics piaci elemzői felmérés (2013. szeptember)

A kormány várakozása szerint a gazdasági növekedés egy évtized után először elérheti a többi régiós ország átlagát. GDP – növekedés (év/év, %) Forrás: Eurostat, Európai Bizottság, 2014-es költségvetési törvényjavaslat; CEE országok: Bulgária, Csehország, Románia, Lengyelország, Szlovákia

A jól teljesítő export mellett lassan a fogyasztás is erőre kaphat, ami hozzájárulhat a gyorsuló növekedéshez. GDP (2009Q1 = 100) Fogyasztás (2009Q1 = 100) Export (2009Q1 = 100) Import (2009Q1 = 100) Forrás: KSH

Az egyes gazdasági ágak közül a feldolgozóipar továbbra is jól teljesíthet, az építőiparban pedig megállhat a zuhanás. A piaci szolgáltatások volumene várhatóan emelkedik, az állami szolgáltatások stagnálhatnak. GDP ágazati adatok (2009 = 100; a kategóriák súlya 2009-ben, változatlan áron) Forrás: KSH, saját várakozás

Az infláció alakulása nagyon kedvező 2013-ban, de ez egyúttal kockázatokat is jelent a költségvetési bevételekre nézve. Az infláció alakulása (év/év, %) Forrás: KSH, saját becslés

Makrogazdasági folyamatokhoz köthető tételek Végül az általunk februárban 2013-as költségvetési kockázatnak tekintett mérték realizálódik. A kockázatokat a tartalékok, a koncessziós bevétel, a két kiigazítás és a munkahelyvédelmi akcióterv alacsonyabb igénybevétele kompenzálhatja. Technikai tételek Makrogazdasági folyamatokhoz köthető tételek A kockázatok ellentételezése Megj.: A költségvetési egyenleget befolyásoló tényezőket nem teljes körűen mutatja be a táblázat, további technikai kockázatot jelent az MVM és az MFB tőkeemelésének elszámolása (összesen 171 milliárd forint) 17

A költségvetési törvénytervezetben vázolt gazdasági pálya tartható. A főbb makrogazdasági mutatók a különböző előrejelzések alapján, %-ban Megnevezés 2012 2013 2014 Kor-mány Század-vég GKI Üzleti szereplők A B Elő-zetes tény Várható Előrejelzés/becslés 1. GDP növekedése -1,7 0,9 0,5 0,3 0,7 2,0 1,8 1,3 1,9 1,7 2. Háztartások fogyasztása -1,9 0,1 0,6 1,5 2,1 3. Közösségi fogyasztás 0,0 . -0,8 -0,6 4. Bruttó állóeszköz-felhalmozás -3,8 0,2 -0,1 -1,8 5,9 3,0 3,7 5. Fogyasztói árindex (éves átlag) 5,7 2,4 2,7 2,5 2,9 6.Államháztartás hiánya (ESA95) -2,9 -2,6 -3,0 -2,7 -3,1 Forrás: 2014. évi költségvetési törvényjavaslat tervezete, GKI/Századvég kutatás a KT számára, üzleti becslés

A hiánycélok teljesíthetőek, de ehhez 2014-et illetően nincsen tér érdemi költségvetési lazításra. A költségvetés kiadásainak, bevételeinek és hiányának alakulása (a GDP %-ában) FRA: pénzpiaci művelet, a gazdaságban zajló változásokhoz kapcsolódóan árfolyamopció, kamatjellegű szolgáltatás, lényegében előzetes, határidős kamatmegállapodás. EDP – Excessive Deficit Procedure / Túlzott hiány-eljárás: a növekedési paktumban lefektetett fiskális szabályok betartására szolgál, ez írja elő a 3% alatti hiányt, illetve a 60 %-os, vagy legalább csökkenő államadósságot. Forrás: KSH, Európai Bizottság (http://ec.europa.eu/economy_finance/db_indicators/gen_gov_data/documents/2013/spring2013_country_en.pdf; 107. oldal), saját becslés, a kormány számai a Konvergencia Program adatai, ekkor a 2014-es hiánycél 2,7% volt, azóta ez 2,9%-ra emelkedett

Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának gazdasági környezete: a külső környezet változása; a fő makrogazdasági változókra adott prognózisok és azok teljesülése; várható tendenciák; 2. A költségvetés folyamatainak főbb jellemzői 3. Az egészségügy hosszú távú fenntarthatóságát befolyásoló tényezők

Az egészségügy hosszú távú fenntarthatóságát befolyásoló tényezők Egészségügyi rendszeren belüli Szervezeti átalakítás Egészségügyi rendszeren kívüli Gazdasági növekedés, foglalkoztatás egészséges életvitel

Az államháztartás funkcionális kiadásainak megoszlása 2000-2013 között (%) Forrás: NGM, KT feldolgozás

Az államháztartás főbb egészségügyi kiadásai (reálértéken) 2000-2013 között Rendkívül alacsony a háziorvosi és gyermekorvosi szolgálat részesedése (prevenció így kismértékű) Forrás: NGM, KT számítás

Az államháztartás egészségügyi valamint jóléti kiadásai (reálértéken) és a GDP volumen 2000-2013 között Forrás: NGM, KT feldolgozás

Az államháztartás egészségügyi, jóléti, valamint államadósság kezelési kiadásai a GDP %-ában Ha évente nem kellene a GDP 5%-a körüli összeget az államadósság finanszírozására fordítani, a GDP arányos államháztartási egészségügyi kiadások például 2012-ben 9%-ról 13%-ra nőttek volna (ha ide történt volna az átcsoportosítás teljes egészében) Forrás: NGM, KT feldolgozás

Az egészségügy finanszírozhatóságát befolyásoló egyes tényezők I. Idősödő társadalom Forrás: KSH

Az idősödő társadalom kihívásai Az Eurostat szerint Magyarország (akárcsak Európa) társadalma idősödik, melynek legfontosabb okai: várható élettartam növekedés (2010-ben született férfiak esetében a születéskor várható átlagos élettartam már 70,4 év, nőknél 78,4 év. Ez emelkedik az előrejelzések szerint 2060-ra 81,9 évre, illetve 87,4 évre), alacsonyabb születésszám (2010-ben 1,32 a termékenységi ráta, az optimális 2 feletti érték helyett) 10 000 5 000 0 5 000 10 000 10 000 5 000 0 5 000 10 000 Forrás: Eurostat

Az egészségügy finanszírozhatóságát befolyásoló egyes tényezők II. Járulékfizetők számának változása, ezer fő* 2005-ig becsült adat Forrás: OEP

Uniós finanszírozású egészségügyi fejlesztések, támogatások Az egészségügy finanszírozhatóságát befolyásoló egyes tényezők III. Uniós finanszírozású egészségügyi fejlesztések, támogatások Forrás: NGM; * eddigi felhasználás 30%

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!