Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Adatbázis rendszerek I.
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
SQL Server 2005 Reporting Services a gyakorlatban
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés 1. előadás
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatbázis rendszerek II.
Készítette: Sárközi Anikó
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Az adatok kezelésének technológiája. A számítógépes rendszerek alapvető komponensei Hardver Szoftver Adatok adatkezelés: adatok gyűjtése,tárolása, előhívása,
XML támogatás adatbázis-kezelő rendszerekben
SQL, Relációs adatmodell
Objektumorientált adatbázisok és szabványok Ispány Márton.
Peer to Peer fájlmegosztó alkalmazás Médiakommunikáció-labor 2004 Csontos Gergely, Kőszeg György, Somogyi Tamás.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisrendszerek világa
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
DDL – Adatdefiníciós nyelv
Adatbázis-kezelés SQL-lel
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Fejlesztés PHP-NUKE portál rendszerre Horváth Zoltán Második Magyarországi PHP Konferencia március 27. Copyright PHP Konferencia,
Adatbázis-kezelés JAG,
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
1 Verseny 2000 gyakorlat ODBC Adatforrás létrehozása.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Adatbázis-kezelés.
Adatbáziskezelés (alapfogalmak)
Adatbázis alapfogalmak
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Webprogramozó tanfolyam
Adatbázis rendszerek I
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
1 Copyright © 2004, Oracle. All rights reserved. Bevezetés.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Készítette: Kiss András
Kovács Gergely Péter Bevezetés
LINQ to Xml Xml kezelése Linq-val Zaklóczki Dávid
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Adatbázis-kezelés.
MySQL története, részei, felhasználhatóság, PHPMyAdmin
Előadás másolata:

Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest Követelmények: 2 zh (SQL, Access), 1 beadandó (Access)

Bevezetés fájlkezelés: az operációs rendszer közvetlen hívásaival tudunk adatokat permanensen tárolni háttértárolón, és onnan visszaolvasni nehézségek: nagyon elemi műveletek (írás, olvasás), még keresés sincs komplex adatokra nekünk kell struktúrát kitalálni a fájl meghibásodása esetén elvesznek az adatok a fájlhoz operációs rendszer szinten nem csak a programunk, hanem bárki hozzáférhet vagy módosíthat benne ha a fájlt egyszerre többen szeretnék használni, az komoly problémákhoz vezet keresés: csak szekvenciális visszakeresés lehet (azt is nekünk kell megírni) lassú komplex adatok: struktúrára nincs szabvány bárki hozzáférhet a fájlhoz: adatbiztonság  egyszerre több felhasználó: főleg akkor probléma, ha többen egyszerre akarnak módosítani

Az adatbázis-kezelés eszközei megoldást nyújtanak ezekre a problémákra

Adatbázis-kezeléssel kapcsolatos tudnivalók adatmodellezés, elméleti háttér adatbázis eszközök használata szabványos adatdefiníciós és lekérdezőnyelv (SQL)

Adatmodellezés cél: a valós információk tárolására kitaláljunk valami olyasféle struktúrát, amiben az adatok információvesztés nélkül tárolhatók az adatok közti kapcsolatok leírhatók struktúra a számítógépes feldolgozás szempontjából hatékony

Alapmodellek hierarchikus modell hálós modell relációs modell objektum-orientált modell félig strukturált adatmodell félig strukturált adatmodell: önleíró adatok sokkal komplexebb világot tud leírni XML

Relációs modell az adatokat táblákban tároljuk (tábla - reláció) a táblák között kapcsolatokat építhetünk táblák: attribútumok vagy oszlopok (egyedi név, típus) sorok vagy rekordok 1 cellában 1 elemi érték a következőben egyezünk meg a félév erejéig: tTablanev (kis t és utána a név nagykezdőbetűvel) azonosítók XAzon (a tábla nagybetűs kezdőbetűje és utána Azon)  

A felhasználó adatbázis-kezelőn keresztül éri el az adatokat.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: Tegye lehetővé a felhasználók számára, hogy új adatbázisokat hozhassanak létre és azok sémáját, vagyis az adatok logikai struktúráját egy speciális nyelven adhassák meg. Ezt a speciális nyelvet adatdefiníciós nyelvnek nevezzük.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: Engedje meg a felhasználóknak, hogy az adatokat egy megfelelő nyelv segítségével lekérdezhessék és módosíthassák. Ezt a nyelvet szokás lekérdezőnyelvnek vagy adatmanipulációs nyelvnek nevezni.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: Támogassa nagyon nagy mennyiségű adat (gigabájtok vagy még több adat) hosszú időn keresztül való tárolását, garantálja az adatok biztonságát a meghibásodásokkal és az illetéktelen felhasználókkal szemben, és tegye lehetővé a hatékony adathozzáférést a lekérdezések és az adatbázis-módosítások számára.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: Felügyelje a több felhasználó által egy időben történő adathozzáféréseket úgy, hogy az egyes felhasználók műveletei ne legyenek hatással a többi felhasználóra és az egyidejű adathozzáférések ne vezethessenek az adatok hibássá vagy következetlenné válásához.

Adatbázis eszközök használata néhány példa (támogatják a relációs adatmodellt) Oracle MS SQL Server (ezt fogjuk használni) IBM DataBase2 Sybase néhány fájlkezelő (amik NEM, vagy csak félig-meddig adatbázis-kezelők) dBase Clipper FoxPro MySQL Access (elterjedt, egyszerű a használata oktatásban használjuk) MySQL, Access: 3-as, 4-es nem teljesül dBase, Clipper, FoxPro: közvetlen adatfájlokkal dolgozik

Kliens – Szerver kapcsolat   Kliens – Szerver kapcsolat A kommunikációs protokollok egymásra épülése pl. Oracle és TCP/IP használata esetén   Szerver: kiszolgál Kliens: kér Felhasználó (SQL) Program Oracle kliens hálózati protokoll TCP IP Fizikai hálózat Oracle adatbázis szerver Oracle szerver hálózati protokoll TCP IP Fizikai hálózat A kliensen dolgozik a felhasználó vagy közvetlen adatbázis-eléréssel (pl. SQL parancsokat ad ki), vagy egy olyan programmal, ahol a program tárolja az adatait adatbázisban (pl. a program SQL utasításokat tartalmaz). A hálózati kapcsolat általában TCP/IP-re épül, de lehet más is (pl. MS SQL Server-nél tipikusan NamedPipes). A kliens-re telepíteni kell olyan szoftverkörnyezetet, ami ismeri az adott adatbázis-kezelő saját kommunikációs protokollját. Sajnos ez nem szabványos, így ahány fajta adatbázis-kezelőt használunk, annyi fajta klienst fel kell telepítenünk a gépünkre.    

Kliens – Szerver kapcsolat   Kliens – Szerver kapcsolat Kliens   Felhasználó (SQL) Program ODBC MS SQL kliens hálózati protokoll TCP IP Fizikai hálózat Szerver MS SQL szerver MS SQL szerver hálózati protokoll TCP IP Fizikai hálózat Javítja a helyzetet, hogy léteznek olyan szabványos hálózati protokollok, amelyek elfedik a felhasználói program elől, hogy valójában milyen adatbázis-kezelőt és protokollt használunk. Microsoft-os környezetben ilyen az ODBC, vagy JAVA-ban a JDBC (Java-s programokhoz, platform független hálózati protokoll).    

A kliens gépen a következőkre van szükségünk (ha MS SQL Server-t használunk) Fizikai hálózat  TCP/IP  MS SQL kliens hálózati protokoll  ODBC Felhasználói program: Delphi SQL Explorer MS SQL kliens hálózati protokoll (Microsoft termék lévén ez része a Windows-nak)

ODBC Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/ODBC Adatforrások Felhasználói DSN létrehozása: SQL Server … felhasználói DSN: ez csak egy bejegyzés, ami definiálja az adatbázisunk paramétereit (melyik szerveren van, milyen porton, mi az adatbázis neve, stb.) XWING, 157.181.160.122, 1433

Delphi SQL Explorer adatbázis tábla táblák eljárások Definition Data (+,-,,  ,,) Enter SQL (, ,) +: beszúrás, -:törlés, : szerkesztés, : véglegesítés , : elvetés , :frissítés : futtatás, ,: lépegetés a parancsok között

Szabványos adatdefiníciós és lekérdezőnyelv (SQL) „Structured Query Language” „Strukturált LekérdezőNyelv” az SQL központi magja ekvivalens a relációs algebrával az SQL-nek számos olyan lényeges része is van, mely többet nyújt mint a relációs algebra, Az SQL központi magja ekvivalens a relációs algebrával, de számos olyan lényeges része is van, mely többet nyújt mint a relációs algebra, mint például az összesítések és az adatbázis-módosítások.

SQL DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv) DML (Data Manipulation Language – Adat Manipuláló nyelv) DCL (Data Control Language) DDL: séma kezelő utasítások: adatbázisok, táblák létrehozása, módosítása és törlése (CREATE, ALTER, DROP) DML: adat kezelő utasítások: adatok rögzítése, módosítása, törlése és lekérdezése (INSERT, UPDATE, DELETE, SELECT) DCL: (GRANT, REVOKE, ABORT, COMMIT, …, LOAD,…)