A webarchívum és a KDS kapcsolata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Advertisements

2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Magyar Digitális Képkönyvtár Dávid Adrienne OSZK Elektronikus Dokumentum Központ XI. Országos Közművelődési Telematikai Konferencia október 1., Miskolc.
A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére Előadó: Lovas Borbála a Mandalat Munkacsoport tagja.
Határon túli magyar digitalizált gyűjtemények Moldován István OSZK MEK Osztály „Nemzetiségeinkről a kulturális örökség digitalizált megőrzésében”
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk [Intézmény neve] –[Intézmény webcíme] [Az intézményt.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Honnan jönnek az e-könyvek?
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
Digitális gyűjtemények és a Creative Commons
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
SAJTÓMÚZEUM SAJTÓMÚZEUM Digitális sajtótörténeti könyvtár és forrásgyűjtemény sajtomuzeum.oszk.hu NETWORKSHOP 2008 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújváros, 2008.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
A Digitális Képarchívum munkafolyamatainak bemutatása Készítette: Drótos László és Simon Jennifer Utolsó módosítás: T A R T A L O M A DKA.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Péterfi Rita Országos Széchényi Könyvtár Budapest Könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és internethasználat tükrében avagy.
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
Moduláris könyvtári rendszer elektronikus dokumentumgyűjtemények kezeléséhez: az eleMEK projekt Drótos László Perlaki Attila Országos Széchényi Könyvtár,
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
Szemelvények a MEK történetéből
Recski memoárkötetek digitalizálása a MEK-ben
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Webes tartalmak digitális megőrzése
"404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?"
Drótos László – Németh Márton (Országos Széchényi Könyvtár)
A digitálisan született tartalmak megőrzése
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A webarchiválás jogi feltételrendszerének biztosítása
Előadás másolata:

A webarchívum és a KDS kapcsolata Drótos László Országos Széchényi Könyvtár, E-könyvtári Szolgáltatások Osztály, Webarchiválás Munkacsoport A webarchívum és a KDS kapcsolata “Könyvtárak kincsei digitális formában – a magyar könyvtárak digitalizálási stratégiája” OSZK, Budapest, 2019.04.17.

e-konyvtar.lap.hu – 2004. március 22.

digitalizálás tananyag – 2013.

digitalizálás tananyag – 2013.

mekosztaly.oszk.hu/mia webaratás projekt 2017-2019 mekosztaly.oszk.hu/mia

Kapcsolódások: a digitalizált és a digitálisan született dokumentumok világa átfedi egymást; a digitalizálási projektek ismertetői és eredményei a weben jelennek meg digitális gyűjtemények, elektronikus könyvtárak, virtuális kiállítások, adatbázisok formájában; rengeteg egyedileg, alkalmilag digitalizált vagy digitálisan is közzétett tartalom kerül a honlapokra, blogokra, közösségi oldalakra.

Feladatok: kiválogatni a megőrzésre érdemes online tartalmakat; a jogtulajdonos – és elérhetősége – kiderítése a nyilvános szolgáltatáshoz szükséges szerződéshez; letölteni vagy elkérni a webtartalmat; ellenőrizni a mentések minőségét; metaadatolni az archivált webhelyeket.

Tervek a KDS-hez kapcsolódva: a webarchívum támogatásához módszertani anyagok készítése és mintaalkalmazás fejlesztése; oktatási célokra is használható részgyűjtemény kialakítása egy kiemelt évfordulóhoz kapcsolódó webes tartalmakból; a regionális központok segítségével a közösségi alapú webarchiválás megszervezése, elsősorban a helyi vonatkozású oktatási, tudományos és kulturális online tartalmak területén.

kiemelt évforduló 2019-ben

a webarchiválás közösségi támogatása

egy elszalasztott lehetőség

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! A kép forrása: Fairbanks North Star Borough Public Libraries, Alaska https://fnsblibrary.org/