Relációs adatmodell, normálformák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 5. gyakorlat Adatmodellezés III/IV – Funkcionális függés,
Advertisements

Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Az adatbázis kezelés alapjai
ADATBÁZISOK.
Normalizáció A normalizáció egy táblázatszétbontó eljárás, mely ebből adódóan a relációs adatmodell kialakításában van segítségünkre. Hogy miért van erre.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis rendszerek I.
4. gyakorlat Normalizálás.
Adatbázis rendszerek I Relációs kalkulus Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés.
Relációs adatbázisok készítése
2. GYAKORLAT E-K modellből relációs adatbázisséma.
Függőségek, normálformák
Leképzési szabályok.
Adatbáziskezelés.
SQL Structured Query Language
Funkcionális függés Redundancia 1NF, 2NF, 3NF
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Számvitelszervezés Az adatmodelltől az adatbányászatig SZIE-KVA, október 15.
Adatbázis (alapfogalmak).
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 6. gyakorlat Gyakorlás, kötelezőprogram.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
Adatbázis rendszerek II.
az MSAccess programmal
2006. október 9.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 7. Kényszerek megadása. Indexek kezelése.
Adatbáziskezelés Normálformák.
SQL, Relációs adatmodell
Normálformák Adatbáziskezelés.
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Mérnöki informatika I.év
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
Adatbázis-kezelés JAG,
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
SQL nyelv részei DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv)  relációs séma séma kezelő utasítások: adatbázisok, táblák létrehozása, módosítása.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis alapfogalmak
(A logikai adatmodell kialakítása)
Relációs algebra Relációs sémák tervezése
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Gáspár Bencéné Dr. Vér Katalin
Információs rendszer fejlesztése 2. előadás
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatbázis modellek Adatbázisok
Fájlszervezésen alapuló tervezés Adatfájlok szerkezete, adathierarchia Adatfájlok szerkezete, adathierarchia Fájlok csoportosítása funkciók.
Adatbázis-kezelés Alapfogalmak Gimnázium Óbecse.
Adatbáziskezelés. Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 2 A relációs adatbázis fogalmai A relációs adatbázis: egymással összefüggésben lévő adatokat tartalmazó.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbáziskezelés.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Előadás másolata:

Relációs adatmodell, normálformák Kilián Imre (Markó Tamás) PTE, 2008.

Történeti adalékok A relációs adatmodell elméletét Codd cikke alapozta meg (1970) Elterjedésében nagy szerepet játszott az Ashton-Tate nevű cég által PC-kre kifejlesztett dBase nevű adatbáziskezelő Jelenleg gyakorlatilag egyeduralkodó

Relációs adatmodell Az egyedek kapcsolata nem épül bele az adatmodellbe A hangsúly a tulajdonságok megadásán van Az egyedet táblázattal adjuk meg az oszlopok a tulajdonságok (attribútumok) a sorok az egyed előfordulásai (rekordok)

Példa a relációs adatmodellre A DOLGOZÓ tábla:

A relációs adatmodell előnyei Egyszerűség a felhasználó számára könnyen érthető egyszerűen programozható Precíz matematikai háttérrel rendelkezik

A relációs adatmodell hátrányai Körülményes a táblák sorainak egymáshoz való hasonlítása Ilyen az időben változó adatok kezelése (pl. a dolgozók egyes időszakokban állandó alapfizetése). A különböző táblákban lévő, de összetartozó adatokat minden egyes felhasználáskor össze kell kapcsolni

A Descartes-szorzat Direkt szorzatnak is hívják A1, A2, … An adott halmazok A1A2  …  An = = {(a1, a2, … an)a1A1, a2A2, … anAn} A Descartes-szorzat rendezett elem-n-esek halmaza: A1A2A2A1 Az elem-n-esek neve angolul tuple

A reláció 1. R  A1A2  …  An reláció n változós, n elemű, n-ed fokú reláció  a reláció minden eleme különböző  a reláció elemeinek nincs meghatározott sorrendje (nincs egy elem után következő elem)

A reláció 2. Az A1, A2, … An halmazok a reláció tartományai (domain) R elemeinek száma (a tábla sorainak száma) a reláció számossága reláció = tábla = egyedtípus domain = oszlop = mező = tulajdonság (attribútum) a reláció eleme = sor = egyed-előfordulás = rekord

A kapcsolat lehetősége relációs adatbázisban: közös oszlopok A kapcsolat maga nem tárolódik, azt minden lekérdezésnél külön meg kell adni!

Kulcs Az attribútumok egy részhalmaza (egy vagy több tulajdonság), ami egyértelműen meghatározza az egyed egy előfordulását ha bármelyik tulajdonságot elhagyjuk belőle, az egyértelműség már nem teljesül A kulcs a tábla minden sorára különböző Egy táblának több kulcsa is lehet Egyszerű kulcs: egy tulajdonságból áll Összetett kulcs: több tulajdonságból áll Elsődleges kulcsnak is hívják (primary key, Primärschlüssel)

Elsődleges és másodlagos attribútumok Elsődleges attribútum: szerepel a kulcsban (része a kulcsnak) Másodlagos attribútum: nem szerepel kulcsban (nem része a kulcsnak)

Külső kulcs Az attribútumok egy részhalmaza (egy vagy több tulajdonság), ami egy másik táblában kulcsot alkot Alapvetően táblák összekapcsolására szolgál A külső kulcs értéke lehet azonos is a tábla különböző soraiban Egy táblának több másik táblához is lehet külső kulcsa Egy táblának egy másik táblához több külső kulcsa is lehet Egy táblának saját magához is lehet külső kulcsa Idegen kulcsnak is hívják (foreign key, Fremdschlüssel)

Funkcionális függőség Az R reláció B1, …, Bm attribútumai funkcionálisan függenek a C1, …, Ck attribútumoktól, ha valahányszor megegyezik két sor a C1, …, Ck helyeken (oszlopokban), mindannyiszor megegyezik a B1, …, Bm helyeken is. Jelölése: C1, …, Ck  B1, …, Bm A kulcstól a másodlagos attribútumok funkcionálisan függenek

Teljes függőség Az R reláció B1, …, Bm attribútumai teljesen függenek a C1, …, Ck attribútumoktól, ha funkcionálisan függenek tőlük de ha csak egyet is elhagyunk a C1, …, Ck attribútumok közül, a funkcionális függőség már nem teljesül Részleges függőség: olyan funkcionális függőség, amely nem teljes.

Normálformák Az adatbázis szerkezetének “tisztaságát”, szabályosságát adják meg Többfajta normálforma is létezik A következőkben felsorolt normálformákon kívül is vannak egyéb normálformák Nem biztos, hogy a magasabb rendű normálformának eleget tevő adatbázis jobban használható!

Az első normálforma 1. Az R reláció első normálformában (1NF) van, ha minden oszlopában pontosan egy attribútumérték áll. Másként: egy mező sem tartalmaz két, önmagában is értelmes értéket A relációs adatbáziskezelő programokkal nem is lehet olyan adatbázist definiálni, ami megsértené az első normálformát

Az első normálforma 2. Az első normálformára hozás úgy is megoldható, hogy a SZAKKÉPZETTSÉG oszlop helyett egy külön táblát használunk, ami 1:N kapcsolatban van az eredetivel.

A második normálforma Az R reláció második normálformában (2NF) van, ha első normálformában van és minden másodlagos attribútum teljesen függ a kulcstól Ha egy reláció első normálformában van és a kulcs egyszerű, akkor a reláció második normálformában is van.

Problémák a 2NF hiánya esetén Közös néven: változtatási anomáliák Gyakorlati szempontból ezek rejtett hibalehetőségek Törlési anomália: olyan információt is elveszíthetünk, amit nem akartunk törölni Módosítási anomália: bizonyos adatmódosításokat több rekordban is el kell végezni Beírási anomália: nem lehet új rekordot létrehozni, ha abban bizonyos mezőknek még nincs értéke

Példa: függőségi viszonyok az ELADÁS táblában (nem 2NF) Szla_kelt Vevő_név Szla_szám Vevő_cím Term_kód Szla_össz Term_név mennyiség Term_érték Egys_ár Forrás: Szelezsán J: Adatbázisok

A 2NF elérése a tábla szétdarabolásával Szla_szám Szla_össz Vevő_név Szla_szám Term_kód Szla_kelt Vevő_cím mennyiség Term_kód Term_név Egys_ár Term_érték

A harmadik normálforma Az R reláció harmadik normálformában (3NF) van, ha második normálformában van és a másodlagos attribútumok között nincs funkcionális függés

A 3NF elérése a tábla szétdarabolásával Szla_szám Szla_szám Szla_kelt Szla_össz Vevő_név Szla_kelt Szla_össz Vevő_név Vevő_név Vevő_cím Vevő_cím

VÉGE