Telekommunikáció Mészáros István Mészáros István

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Információ átvitel problémái Kábelismereti alapok
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
MMK tanfolyam őszi félév Villamos hálózatok Dr. Dán András
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.
A MÉRŐESZKÖZÖK CSOPORTOSÍTÁSA
Mobil eszközök vezeték nélküli tápellátása
Elektromos alapismeretek
Elektronika Alapismeretek.
Elektromos mennyiségek mérése
Híradástechnika könyv old.
A félvezető dióda (2. rész)
A bipoláris tranzisztor III.
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Készítette: Paragi Dénes
Automatikai építőelemek 7.
EMC © Farkas György.
TECHNOLÓGIA & KONSTRUKCIÓ
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 4. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 1. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Erősítők.
Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Transzformátorok.
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Hullámok visszaverődése
Feszültség, ellenállás, áramkörök
21. Távközlő Hálózatok előadás
22. Távközlő Hálózatok előadás nov Az információközlő hálózatok alapismeretei 2 Az információközlő hálózati technológiák áttekintése 3.
Áramköri alaptörvények
Az LPQI rész a Partner Az LPQI-VES társfinanszírozója: Dr. Dán András Az MTA doktora, BME VET Meddőenergia kompenzálás elmélete és alkalmazása.
A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt:
Röviden a felharmonikusokról
Analóg alapkapcsolások
KRONE 3/98 Folie 1 KRONE –A passzív hálózat KRONE elemek a struktúrált hálózatokban Mérések Mit, miért, hogyan és mivel kell hitelesíteni? Milyen eszközök.
Összetett váltakozó áramkörök
A MÉRÉSI HIBA TERJEDÉSE
Rezgőköri emlékeztető
 Farkas György : Méréstechnika
 Farkas György : Méréstechnika
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
- 2. javított áramtükör Elektronika 2 / 5. előadás Ibe I Iki I IB
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Elektronika Négypólusok, erősítők.
Kommunikációs Rendszerek
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
Áramkörök : Hálózatanalizis
Villamos töltés – villamos tér
Elektronika 9. gyakorlat.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája III. Előadás Stacionárius és kvázistatcionárius áramkörök Törzsanyag.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
TÁVKÖZLÉSTECHNIKA ALAPJAI 2011/2012. Bevezetés 1. A távközlési rendszerek feladata 2. Történelmi áttekintés 3. Nemzetközi háttér 4. Távközlés szolgáltatások.
Elektromágnesség (folyt.). Feszültségrezonancia Legyen R = 3 , U k = 15 V és X L = X C = 200 . (Ez az önindukciós együttható (L), a kapacitás (C) és.
ELQ 30A+ egyoldalas manuális mérései
Elektromosságtan.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Elektromágneses indukció
Jelkondicionálás.
Automatikai építőelemek 7.
Előadás másolata:

Telekommunikáció Mészáros István Mészáros István Átviteltechnika 1-01 Mészáros István

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Négypólusok 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Négypólusok fajtái 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Négypólusok jellemzői - impedancia paraméterek (z) - bemeneti impedancia - átviteli impedancia - kimeneti impedancia 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - admittancia paraméterek (y) (váltakozó áramú vezető képesség) - bemeneti admittancia - átviteli admittancia - kimeneti admittancia 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - hibrid paraméterek (h) - bemeneti impedancia - feszültségvisszahatás - áramerősítési tényező - kimenő admittancia 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - inverz hibrid paraméterek (d) - üresjárási bemeneti vezetőképesség - rövidzárási áramvisszahatás - üresjárási feszültségerősítési tényező - rövidzárási kimeneti ellenállás 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Bemeneti impedancia - a lezárástól függ Z=0 ÷ ∞ Zr Zü - hullámimpedancia „végtelen sok egymás után kötött azonos szimmetrikus négypólusból alkotott lánc bemeneti impedanciája” „az a bemeneti impedancia, melyet akkor kapunk, ha a kimenetet is ugyanezen impedanciával zárjuk le” „villamosan hosszú” áramkör bemenő impedanciája nem függ a lezárástól 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Csillapítás, erősítés - jelátvitel bemeneti jellemzők: kimeneti jellemzők: Erősítés 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - teljesítménycsillapítás - összefüggés a teljesítmény- és feszültségcsillapítás között 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István 1 Np=8,7dB 1 dB=0,115 Np 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - Hullámcsillapítás Zg=Zbe=Zki=Zf=Z0 - Üzemi csillapítás az átviteli rendszer vesztesége üzemi körülmények között Pg  a Zf terhelésen lévő teljesítmény, ha Zg=Zf 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - Maradék csillapítás (speciális aü) normálgenerátorral mérve 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - Beiktatási csillapítás a Zg generátor és a Zf fogyasztó impedanciák közé beiktatott négypólus által okozott csillapítás P1  a Zf impedanciára jutó látszólagos teljesítmény a NP beiktatása előtt P2  a Zf impedanciára jutó látszólagos teljesítmény a NP beiktatása után ha Zf=Zg =600 , ab=am 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - Hibacsillapítás 2/4 huzalos átalakítóknál (hibrid) a vonalutánzat hibáját adja meg a=∞, ha Z=W 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - reflexiós tényező két impedancia illesztésének mértéke (lezárás oldalon) - A Z1 hullámimpedanciájú, Z2 impedanciával lezárt áramkör reflexiós tényezője a lezáráson reflektált jeláram és a beeső jeláram komplex viszonya. - jeláramból mennyi verődik vissza - Ha Z1=Z2 a visszaverődés 0 - Ha Z1, vagy Z2=0, vagy ∞, teljes visszaverődés - Reflexiós csillapítás Kifejezi azt a képzelt csillapítást, melyen keresztül a jeláramnak kellene áthaladnia, hogy a visszaforduló áramot kapjuk. 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - ütközési tényező a Z1 és Z2 impedanciák között az illesztetlenül lezárt Z1 impedanciájú generátor által a Z2 impedanciára leadott P teljesítménynek és a generátor illesztett lezárása esetén leadott P0 teljesítmény viszonya generátor oldal ha 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - ütközési csillapítás Azt fejezi ki, hogy az illesztetlenség az átviteli rendszerben mekkora töbletcsillapítást okoz. 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Szint fogalmak jele: s - teljesítményszint - feszültségszint 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Viszonyítási alap? Az átviteli út tetszőleges helyéhez viszonyítunk  relatív szint Normál generátorhoz viszonyítunk  abszolút szint Normál generátor 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Relatív teljesítményszint a vizsgált helyen mért teljesítmény viszonya egy adott pont teljesítményéhez Relatív feszültségszint a vizsgált helyen mért feszültség viszonya egy adott helyen mért feszültséghez Abszolút teljesítményszint a vizsgált helyen mért teljesítmény viszonya a normál generátor teljesítményéhez (1 mW) 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Abszolút feszültségszint a vizsgált helyen mért feszültség viszonya a normál generátor terhelésén lévő feszültséghez (775 mV) Összefüggés a feszültség- és teljesítményszint között 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István a fogyasztóra jutó látszólagos teljesítmény normál generátor esetén a bemeneti teljesítmény abszolút teljesítményszint=abszolút feszültségszint+korrekciós tag korrekciós tag 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Torzítások A torzításmentes átvitel: a vételspektrum azonos az adásspektrummal az átvitt jel amplitúdóspektruma az adás oldalon az átvitt jel amplitúdóspektruma a vétel oldalon Fázisforgatás: b= 1- 2=0 1 = 2 Ha S1=S2 és 1 = 2 a két spektrum egyforma a terjedési idő: ha A, vagy frekvencia, vagy időfüggő, torzítás lép fel - Lineáris torzítás „A” frekvenciafüggő (soros kapacitás, vagy párhuzamos induktivitás miatt) - fázistorzítás a terjedési idő a frekvenciával változik (soros, vagy párhuzamos induktivitás és kapacitás) 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - nemlineáris torzítás a feszültség és áram az átviteli sávban nem arányos egymással (nem lineáris karakterisztikájú elemek az átviteli útban) - harmonikus torzítás egyetlen szinuszos frekvencia szenved nemlineáris torzítást torzítási tényező: (a felharmonikusok effektív értékének viszonya az össze harmonikus effektív értékéhez) - torzítási csillapítás - másod és harmadrendű torzítás 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - kvantálási torzítás az A/D és D/A átalakítás következménye Zajok minden olyan rezgés, mely nem tartozik az átvitt jelhez - teremzaj - mikrofonzaj - fehérzaj az áramkörben keletkező zajok - termikus zaj (az elektronok hőmozgásának következménye) - torzítási zaj ( a nemlineáris torzítás következménye) - áthallási zaj - súlyozatlan zajfeszültség (az átviteli rendszerben megjelenő valamennyi zavaró feszültség effektív értéke a frekvenciára való tekintet nélkül) 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - Pszofometrikus zajfeszültség az emberi fül érzékenységének megfelelő súlyozás után kapott effektív zajfeszültség 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István Áthallások két átviteli rendszer közötti induktív, kapacitív és galvanikus csatolás okozza - lineáris áthallás az átjutott energia jelformája változatlanul kerül át egyik áramkörből a másikba - nemlineáris áthallás az egyik áramkörben keletkező nemlineáris torzítások miatt keletkező felharmonikusok jutnak át egy másik áramkörbe 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - Zavaró áramkör az az átviteli rendszer, amelyben haladó jelenergia egy része egy másik rendszerbe jut - zavart áramkör amelyikbe a zavaró áramkörből energia jut át - hasznos teljesítmény a zavaró áramkörben lévő jelenergia - áthallott teljesítmény a zavart áramkörben a zavaró áramkörből megjelenő teljesítmény 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - Közelvégi áthallás - a zavaró áramkört tápláló generátor ugyanazon a helyen van, mint ahol a zavart áramkörben az áthallást mérjük - a zavaró és az áthallott jel ellentétes irányban halad 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - távolvégi áthallás - a zavaró áramkör generátora és az áthallási mérőhely az átviteli rendszer ellentétes oldalán van - a zavaró áramkör hasznos teljesítménye és a zavart áramkör áthallott teljesítménye azonos irányban halad 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - áthallási csillapítás P1= a zavaró áramkörbe betáplált hasznos teljesítmény P2= a zavart áramkörben mért áthallott teljesítmény U1= a zavaró áramkörbe táplált feszültség U2= a zavart áramkörben mért áthallott feszültség Z1= a zavaró áramkör impedanciája Z2= a zavart áramkör impedanciája ha 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - áthallási védettség (nincs korrekciós tag, mert ugyanazon impedancián mérünk feszültséget) Pv a zavart áramkörön vett hasznos teljesítmény Pz a zavart áramkör azonos pontján vett áthallott teljesítmény 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - közelvégi áthallási csillapítás (a zavaró áramkör adás helyén és a zavart áramkör ugyanazon helyén mért hasznos és áthallott teljesítmények viszonya) 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - közelvégi áthallási védettség ak közelvégi áthaláscsillapítás avk közelvégi védettség na1 a zavaró áramkör adószintje nv1 a zavaró áramkör vételi szintje na2 a zavart áramkör adószintje nv2 a zavart áramkör vételi szintje nzk a közelvégi áthallott szint 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - távolvégi áthallás csillapítás a zavaró áramkör egyik végpontján beadott teljesítmény és a zavart áramkör ellentétes oldalán (a hasznos teljesítményt beadó generátortól távol eső) mért áthallott teljesítmény viszonya 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - távolvégi áthallási védettség at távolvégi áthallás csillapítás avt távolvégi áthallási védettség azák a zavart áramkör csillapítása na1 a zavaró áramkör adószintje na2 a zavart áramkör adószintje Ha na1= na2 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - közvetített áthallás a csatolás harmadik áramkör útján is létrejöhet 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - reflektált áthallás 2018.05.19.

Átviteli rendszerek 1 Mészáros István - érthető áthallás - nem érthető áthallás 2018.05.19.